kanapki - 13623 przepisów (strona:514/909)

Pyry z gzikiem 169

się go solą,  pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek. Innymi dodatkami mogą być: rzodkiewka, ogórek, papryka, czosnek, świeże zioła. Gzik doskonale nadaje się do posmarowania pieczywa. Kanapki z taką pastą twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał twaróg ze śmietaną, dodawał rzodkiewkę, szczypiorek i pewnie nie wiedział, że ta pasta, wdzięcznie gzikiem jest nazywana.  Składniki: 6 ziemniaków

Codziennik Kuchenny
PASTA KANAPKOWA Z MAKRELĄ 246

Pasta idealna do kanapek... Urozmaici zarówno śniadanie jak i kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 4 jajka pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek drobno kroimy. Makrelę obieramy ze skóry, czyścimy z ości i rozrywamy rękami na małe kawałki. Ugotowane i ostudzone jajka drobno siekamy nożem lub ścieramy na tarce na ostrych oczkach. Wszystkie składniki

Kuchnia MagdaLeny
Jaglana pasta kanapkowa z suszonymi pomidorami :) 180

Kasza jaglana jest chyba najlepszym zbożem do przygotowywania różnego rodzaju past i pasztetów. Nadaje dobrej konsystencji i delikatnego smaku. Ja wykorzystałam ją do zrobienia pasty idealnej na kanapki, ale także świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw. Przewodnim smakiem są suszone pomidory, które zdominowały nie tylko smakiem ale i aromatem. Pasta ma kremową konsystencje, jest gęsta, bardzo łatwa w rozsmarowywaniu

Zdrowie na języku :P
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 177

smaku, chociaż oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że to bardzo włoskie podejście. Danie główne Drugie danie, czyli maczanka pappatoriańska to bardzo udana wariacja na temat słynnej galicyjskiej kanapki. Pewnie nie wiecie, o czym mówię, więc pozwolę sobie zrobić małą dygresję. Maczanka to taki krakowski protoplasta hamburgera. Jak mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną

Food Square
boczek wędzony, z domowej wędzarni 188

czasie wędzeniu poświęcę kilka postów. Pierwszym wyrobem jaki chcę przedstawić jest boczek, znajdujący  w kuchni  przecież  wielorakie zastosowanie. Bowiem nie tylko możemy go spożyć bezpośrednio na kanapce, ale,  wprost idealnie pasuje on jako składnik wielu posiłków ( ja dodaje go do pierogów, zup, jaj, oraz warzyw) spożywanych przed wyjściem

Miód i pieprz
Pomysł na śniadanie – frittata ze szpinakiem 1390

Znudziły Ci się kanapki i jajecznica na śniadanie? Frittata ze szpinakiem, pomidorami, serem mozzarella i czerwoną papryką to świetny pomysł na śniadanie. To proste danie w sam raz dla osób, które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu na przygotowaniu śniadania, a przy tym zdrowe, smaczne i sycące. Frittata przypomina pizze jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie

ale Pysznie
Czekoladowe kulki z płatkami owsianymi i ziarnem ekspandowanym 174

niezbyt luźna. Odstawić wszystko do lekkiego przestygnięcia, a następnie nasmarowanymi masłem dłońmi formować kulki. (Gdyby masa okazałą się zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę ekspandowanego ziarna.) Można zrobić również ciastka-kanapki. Wystarczy nakładać po sporej łyżce masy na herbatnik, a następnie przykrywać drugim herbatnikiem. Lekko docisnąć i odstawić do pełnego zastygnięcia.  Polecam również: Szyszki czekoladowe Kuleczki czekoladowe z ziarnami zbóż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb na zakwasie pszenno - żytni 194

pieczemy wieczorem. Chleb pasuje do wszystkiego. I do dżemu i do wędliny. Czasem, tak jak dziś, dodaję do niego ulubione nasiona. Doskonale sprawdza się jako codzienny chleb na kanapki. Z podanej porcji ciasta wychodzą 3 keksówki, które piekę jednocześnie. Dwa bochenki od razu po przestygnięciu zamrażam. Gdy potrzebuję chleb na rano, wieczorem wyciągam bochenek z zamrażalnika, wyciągam go z woreczka

Posadzone i zjedzone
Kalafior marynowany 239

zalewy dodałam troszkę kurkumy dzięki temu kalafior ma lekko żółciutki kolor. Marynowanego kalafiora można wykorzystać podobnie jak inne warzywa konserwowe-na przekąskę czy zakąskę, jako dodatek do sałatek lub kanapek. składniki: 1 duży kalafior ( ok 1,4 kg gotowych różyczek) 2 nieduże marchewki zalewa 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli kamiennej

Monia miesza i gotuje
Zapiekane okienka chlebowe 191

Składniki: 1 mały chleb z foremki keksowej 150g pieczarek 1 papryka 1 cebula 1 jajko 350g sera żółtego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Chleb kroimy na kanapki (możemy kupić krojony) i nożem wycinamy miękkie środki, które kroimy w małą kostkę. Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach lub drobno siekamy. Dodajemy do nich posiekaną paprykę,cebulę, jajka, przygotowany

Kuchnia w czekoladzie
Chleb pszenno - orkiszowy na maślance 174

tygodnie a potem wpadłam po uszy i właściwie nie kupuje chleba od tego czasu. Własne chleby czy to na drożdżach czy na zakwasie to pyszny początek dnia czy do kanapek, czy na drugie śniadanie. Najważniejsze że wiem co wkładam do chleba i co potem jem. Nie ma nic trudnego w upieczeniu własnego bochenka, polecam na początek chleby łatwiejsze w wykonaniu

Moje Małe Czarowanie
Naleśnikowe roladki 139

wlewane z powrotem do garnka, lało się gęstym, ciągłym strumieniem. Gdy naleśniki stygną, przygotowujemy składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam: serka feta serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów żółtego sera pieprz i ulubione zioła Każdy naleśnik smarujemy fetą, śmietankowym serkiem lub pastą

Pichceniomania
Ciabatta 178

chleb razowy zwykle żytni, a jednak smak nowych zakupów idealnie wydobyłoby białe, pszenne pieczywo. Co było robić, zakasałam rękawy i tak powstała ciabatta, która stała się bazą do pysznych kanapek i bruschetty Przy okazji przeczesywania internetu w poszukiwaniu przepisu na ciabattę, trafiłam na niesamowity blog Paula Hollywood, mistrza w pieczeniu. Na pewno wrócę tu nie raz a i Was zachęcam

Mieszam w Garnku
Pieczone kotlety mielone / Odchudzone, dietetyczne mielone 156

daleko im do tradycyjnej wersji, ale na pewno nie są gorsze, jedynie inne:). Świetne na lekki obiad a jeśli zostaną po obiedzie, można pokroić je na drugi dzień na kanapki.  500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka  4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra

Szefowa kuchni
Śliwki do mięsa 182

Dzisiaj bardzo prosty przepis na przepyszne śliwki ze świeżym tymiankiem i anyżem. Bardzo aromatyczne i smaczne danie, idealne do mięs i na kanapki. Fajne, lekko słodkie ale wytrawne. SKŁADNIKI: - 12 - 15 dojrzałych ciemnych śliwek - 1 gwiazdka anyżu - kilka ziaren kardamonu - odrobina cynamonu - 4 łyżki oliw z oliwek - 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego - sól, pieprz bądź chili - świeży tymianek (listki dość

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania