domowa konfitura z jagód leśnych stworzyła z chałką duet idealny. Ciasto miękkie, puszyste i dobrze wyrośnięte niczym nie ustępujące najlepszej drożdżówce i w 100% naturalne. Jeśli znudziły was tradycyjne kanapki bazujące na chlebie lub bułce, to polecam ten przepis. Ja akurat swoją chałkę piekłam na świeżych drożdżach, więc konieczne było wcześniejsze zrobienie rozczynu. Jeśli macie dzieci, to ten przepis także
vaniliowoczekoladowawędlinę czasem jest to karczek a czasem właśnie pierś z indyka. Pierś wychodzi pyszna, lekko wilgotna, pachnąca i znika w superszybkim tempie. Tak przygotowane mięso nadaje się i na kanapki i na gorąco. Pyszne ! Pieczona pierś z indyka 700 gram piersi z indyka 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/ 2 łyżeczki
Kuchnia na wzgórzudobie programu „Rodzina 500+” jest na wagę złota W książce znajdziecie przepisy zarówno na śniadania dla wszystkich domowników, ale na lunche, obiady, czy kolacje, a więc i kanapki, pasty, zupy, sałatki, potrawki i curry, zapiekanki czy makarony. Jak zwykle Jamie dołącza do swojej książki mnóstwo porad i trików kuchennych dotyczących przechowywania żywności, wykorzystywania resztek składników. Książka ma swoją
WojnaNaSmaki.pldodać trochę oleju, aby było bardziej smarowne i mniej zaklejało buzie. Co z nim w ogóle można zrobić? Oczywiście najpopularniejszym sposobem wykorzystania masła orzechowego w kuchni są po prostu kanapki z nim oraz dżemem. Niestety niewiele osób idzie o krok dalej, a można wyczarować z jego pomocą pyszny sos orzechowy, nadziewane czekoladki czy pyszny czekolado-orzechowy koktajl. Zachęcam więc
Blendmanokazało się, że niestety panini ani nic nawet zbliżonego nie było (jakieś resztki w gablotkach), więc nabyłem drogą kupna bułki śniadaniowe (jeśli dobrze pamiętam nazwę). Sprawdziły się, o dziwo! Kanapki wyszły naprawdę dobre. Po oszukanych panini przyszedł czas na obejrzenie kolejnych odcinków serialu „Vinyl” i odprężenie się po uczelni, „pracy” przy blogu etc. Pasta oliwkowa świetnie
Blendmankwaskowe proponuję dosmaczyć całość odrobiną soku z cytryny. Gdy całość ładnie już odparowała przełożyłam mus do przygotowanych wcześniej słoiczków i pasteryzowałam 20 minut. Idealny duet do ciast, naleśników czy kanapek na słodko
W garach u Gosiszpatułką. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Eklerki możemy nadziewać kremem przy pomocy szprycy z długą tylko. Można też je przekroić i nałożyć krem do środka – jak na kanapki. Drugi sposób to więcej kremu na ciastkach ;) Na koniec eklerki dekorujemy rozpuszczoną czekoladą – nie powinna być już gorąca, ale ciągle jeszcze musi być płynna. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyczasów. Teraz widujemy ją rzadziej, wypartą przez sałatki polewane lekkim sosem winegret lub samą oliwą. Pamiętam jak w latach osiemdziesiątych, na początku podstawówki na zajęciach ZPT robiłyśmy sałatki jarzynowe, kanapki, a nawet smażyłyśmy pączki serowe w głębokim oleju:) Zajęcia praktyczno-techniczne (ZPT) trwały dwie godziny lekcyjne pod rząd i były dzielone na chłopców i dziewczyny. Ja lubię tradycyjne smaki, więc
Posadzone i zjedzoneponiżej :) PASTY ORZECHOWE Te ekologiczne pasty są bajecznie pyszne! Składy są proste i krótkie, a głównymi składnikami są syrop ryżowy, wybrane orzechy i konkretne dodatki. Idealne na kanapkę, naleśnika, do owsianki, wypieku czy wyjadania prosto ze słoiczka :) Mają zwartą konsystencję niczym gęsty krem - cudo :) Składniki PASTY Z MIGDAŁÓW : syrop ryżowy, woda, migdały (22%), inulina, substancja zagęszczająca (pektyna
Zdrowie na języku :Pokoło 0,5-1 cm kromki. Pomarańcze filetujemy i koimy na mniejsze kawałeczki. Połowę kromek smarujemy niewielką ilością konfitury i na wierzchu układamy cząstki pomarańczy. Przykrywamy resztą kromek. Kanapki obtaczamy w jajku rozmieszanym z mlekiem, migdałami i cynamonem. Na patelni roztapiamy masło z miodem i sokiem z pomarańczy. Tosty smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Opcjonalnie podajemy z musem
Mienta blogkurczaki w różnych odsłonach Słodka Fabryczka - węgierskie ciastka kominkowe Kołowóz - chrupiący kurczak i awokado Bike Café - kawa Wół i Krowa - burgery Food Cab - grillowane kanapki Pan Kasztan - kasztany Bajgle Króla Jana - bajgle Wiecej informacji: Festiwal Smaków Food Trucków , facebook
Atlas Smakówdobrym nierafinowanym olejem. Z czym jeść baba ghanoush? Tak jak hummus – jako przystawkę ze świeżymi warzywami, z chlebkiem naan lub pita . Z grillowanym mięsem, obok tzatziki. Jako pasta na kanapce, czy w wersji fusion – jako sos do makaronu. SKŁADNIKI 4 małe bakłażany (łącznie 800-900g) 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini 1-2 małe ząbki czosnku 2-3 łyżki
Karo in the Kitchenzewnątrz warzywne kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej. Doprawione parmezanem, smażoną cebulką i czosnkiem oraz natką pietruszki i papryczką chili. Dobre do odgrzewania, mogą być bazą do kanapek lub przepysznym elementem obiadu. Są świetnym sposobem na smaczny i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Aby ułatwić sobie ich przygotowanie, polecam wyrobić masę i uformować kotleciki wieczorem, a kolejnego dnia opanierować
cool and mintyporcja uzupełnia niedobory tych składników w organizmie! Jeśli macie ochotę skosztować koziego nabiału, na pierwszy raz polecam właśnie sery kozie twarogowe, które pasują do wszystkiego: na kanapkę, jako składnik nadzienia do tarty, jako baza ciasta czy deseru. Jeśli Wam posmakują, wtedy możecie poznać bardziej wyraziste w smaku sery z porostem pleśni. SERNIK ZE ŚWIEŻEGO KOZIEGO SERA
Poranek na słodko