Konfitura z czerwonej cebuli 167świetny dodatek do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, serów czy do dań z grilla. Świetnie sprawdzi się również na tartach, tostach, burgerach czy nawet zwykłych kanapkach z masłem lub smalcem jak kto woli. Składniki: • 6 cebul czerwonych • 2 łyżki masła • 5 łyżek cukru brązowego • 250 ml wina czerwonego wytrawne • 2 łyżki octu balsamicznego • sól, pieprz Wykonanie
To co kocham
Dżem z jabłek i brzoskwiń z rodzynkami 203akcentem rodzynkowym. Ja użyłam greckich rodzynek koryntek, są one malutkie, ciemne i bardzo słodkie. Ten dżemiko-mus jest idealny do naleśników, a także na słodką kanapkę. Składniki: • 1 kg jabłek po obraniu ze skórki i z gniazd nasiennych • 1 kg brzoskwiń bez pestek • 200 g cukru • sok z 1 cytryny • garść
To co kocham
Dżem z dyni z nutą pomarańczy i wanilii 201świętami i wygląda jak słońce zamknięte w słoiku. Dżemik wyszedł kwaskowy i wydawać by się mogło, że jest z pomarańczy. Super na kanapkę, do naleśników, bułeczek, pączków, ale ja mam dla niego bojowe zadanie – będzie nadzieniem świątecznego staropolskiego piernika. Składniki: • 2,5 kg dyni bez skóry • 2 szklanki cukru
To co kocham
Pasta curry zielone 189lodówce, gdy nie ma czasu ani na zakupy, ani na wymyślne gotowanie, a sytuacja wymaga, by podać coś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej
To co kocham
Pasta tahini 222miksując można dodać 1 – 2 łyżki oleju sezamowego. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i zamykamy. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Pasta tahini może być używana do sosów, ciast, deserów, kanapek… i nie tylko. Sezam jest także głównym składnikiem słodkości. Te najbardziej znane to chałwa i sezamki. Ponieważ sezam ma niski indeks glikemiczny (IG = 35), bez obaw mogą go spożywać osoby
mojewypiekiinietylko
PIECZEŃ Z KURCZAKIEM 210Pieczeń doskonała zarówno na zimno na kanapki, jak również na ciepło na obiad, wystarczy pokroić w grube plastry, polać sosem , np. pieczarkowym i podać ziemniaczki, pychotka!!! Do pieczenia użyłam form od firmy PAPILART , które od wewnątrz pokryte są silikonową powłoką. SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego, 15 dag polędwiczek z kurczaka, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek
słodki bratek
Musztarda i majonez w jednej stały lodówce… 161Musztarda i keczup to must have każdej lodówki. Nie wyobrażamy bez nich kanapek, mięs czy przystawek, stosuje się je również z powodzeniem jako dodatek do wielu dań. Także jako przyprawa. Warto wiedzieć, że czasem możemy dać im zagrać pierwsze skrzypce. Artykuł Musztarda i majonez w jednej stały lodówce… pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE
Marynowana dynia 200Marynowana dynia to świetny dodatek do mięsa i kanapek. Mnie tak posmakowała,że mogę jeść samą bezpośrednio ze słoika. Jeszcze można dostać dynię w sklepach,więc kto nie marynował tego gorąco zachęcam,bo naprawdę smakuje wyśmienicie. 1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni marynata: 1 litr wody 1 kg cukru 500 ml octu
Kolorowa kuchnia Elki
Pierś z kurczaka w tymianku 186przygotowana pierś z kurczaka jest bardzo uniwersalna. Może być podstawą dania głównego, można użyć jej do sałatki lub jako wędlinę do kanapek. U nas tym razem jako danie obiadowe, podana na sałatce z surowych warzyw z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego i z pieczonymi ziemniaczkami . Zainspirował mnie przepis na moim ulubionym blogu . Mięsko jest smaczne i dietetyczne
kuchnia doski
Chleb orkiszowy z jagodami goji, słonecznikiem i siemieniem lnianym 205chleb wystarczy dla sporej rodziny. Cztery osoby na pewno się najedzą i jeszcze zostanie :) Ja podzieliłam się z moją przyjaciółką i jej rodziną, która miała zjeść wczoraj kanapki, z tego chleba, na kolację. Nie odzywają się. Chyba padli z zachwytu... ;) Składniki: 770 gramów mąki orkiszowej 700 ml letniej wody 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu gryczanego
Szczęśliwa kuchnia
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 238Kurczaka można jeść od razu po wyjęciu z tłuszczu lub tuż przed jedzeniem podpiec go w piekarniku, a wytopiony aromatyczny smalec przełożyć do słoika i wykorzystać jako smarowidło do kanapek. Mus jabłkowy z cynamonem. Wieczorem wrzuciłam do Crock-Pot’a obrane, pokrojone jabłka, przykryłam i zostawiłam w trybie “low” na 10 godzin. Rano zdjęłam pokrywkę, dodałam korę cynamonu i opakowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gdzie warto zjeść w Porto? 221turystyczną mapę, na której właściciel mieszkania nakreślił wielkimi literami, gdzie konkretnie możemy zjeść świeże ryby. Bez trudu namierzamy, bo cała ulica pachnie grillowanymi pysznościami. Przed wyjściem zaspokoiłam głód słabą kanapką z żółtym serem, by nie było, że tak się napalimy, a podadzą sardynkę. Ale po tym zapachu nie dość, że zapominam jak się nazywam, to jeszcze nagle żołądek robi się
Pink Envelope
Sałatka z oliwkami do obiadu 200zastąpić śmietaną lub jogurtem. Za każdym razem będzie inny smak. Na blogu znajdziecie w zakładce Sałatki inne smaczne przepisy na sałatki jarzynowe, z mięsem, do obiadu czy do kanapek. Polecam również przepisy na surówki. Składniki 4 średnie pomidory 1 cebula 4 ogórki kiszone 10 oliwek 2 łyżki majonezu sól pieprz słodka papryka oregano Pomidory pokroić w mniejsze kawałki
O kuchni z uczuciem
Żytnie kanapki z grillowanym indykiem 194Takie pożywne kanapki z grillowanym indykiem przygotowałam na kolację, ale spokojnie można podać na lekki obiad. Są bardzo sycące, sama ledwo zjadłam jedną. Składniki: 2 płaskie chleby żytnie 2 sznycle z indyka Ogórek zielony Pomidor Kilka liści sałaty Ketchup Fanex Pikantny sos arabski Fanex Przyprawa do indyka Słodka papryka Sól olej Sposób przygotowania: Sznycle z indyka lekko rozbijamy, oprószamy przyprawą
Bajeczna Kuchnia
Pasta kanapkowa light z kiełkami 189śniadanie lub kolację o taką pastę. A jeśli tak jak ja lubicie kiełki na pewno Wam posmakuje. Ja hoduję kiełki przez cały czas i dodaję je do past, sałatek, kanapek itd. Nasiona na kiełki możecie kupić tutaj . Składniki: 3 jajka M 5 łyżeczek jogurtu naturalnego szczypta soli ziołowej 1 łyżka miksu kiełków – z nasion na kiełki Skworcu pieprz
Słodkie okruszki