pasta z papryki i bakłażanów jest bratem innych bałkańskich past – ljutenici (pomidory plus ostra i łagodna papryka) oraz pindżuru (papryka i pomidory). Ajvar jest doskonałym dodatkiem do kanapek, wędlin, mięs; jego entuzjaści mogą go także jeść samodzielnie łyżeczką prosto ze słoiczka :) Składniki
Pociąg Do Kuchnisię deserową odmianą, ale zwiększając ilość soli, staje się świetnym dodatkiem np. do śledzi. Chleb jest bardzo wilgotny, w związku z tym przed jedzeniem opiekałam go w opiekaczu do kanapek. Następnym razem będę wypiekać dłużej i w niższej temperaturze, bo wyszedł mi zakalec :( Dlatego odchodzę od zwyczaju pokazywania Wam kromek - nie wyglądają atrakcyjnie
Weekendy w domu i ogrodziewiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Jednym z nich jest pasztet. Zawsze przygotowuję go w słoikach, które potem pasteryzuję i wstawiam do lodówki. Tam mogę go przechowywać nawet do pół roku. Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego * 500 g wątroby wieprzowej * 1 mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler
Zrób to smacznierozsmarować na pieczywie). Przygotowuje nawet polędwicę łososiową. Wisi wtedy kształtnie w kuchni, a nam wszystkim cieknie ślinka na jej widok i nie możemy się doczekać kiedy udekorujemy nią nasze kanapki;) Ja też na Święta, oprócz pasztetów i pieczonych mięs "na szaro" lubię przygotować kiełbasę. Szczególnie na Wielkanoc kiełbasę białą, tę kształtną "spakowaną" w jelitach (flaku). Kroję ją wtedy na plastry
Zasmakuj Kuchnitaki post może być przydatny dla osób, które poszukują inspiracji jedzeniowych lub jeszcze nie do końca wiedzą co na weganizmie właściwie jeść ;). Na śniadanie zjadłam moje ulubione kanapki czyli podpieczone pieczywo posmarowane rozgniecionym awokado z pomidorami suszonymi. Na drugie śniadanie wybrałam omlet z ciecierzycy z sałatą, żółtym pomidorem, cebulą i ketchupem. Taki posiłek wbrew pozorom
wegujemyfontanny, a z zamiarem pospacerowania – to jest co zobaczyć. Palau Nacional znajduje się na wzgórzu Montjuic, z którego można podziwiać fantastyczną panoramę miasta. W plecaku mieć kilka spakowanych kanapek i można delektować się nimi przy takich widokach. Warto poświęcić dla wzgórza Montjuic cały dzień. Bo Palau Nacional to tylko jedna z jego atrakcji. Żałuję, że nie starczyło Nam więcej
Pink Envelopekoloru i podpiecze się ładnie spód. Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy. Szynka Włoska Hańderek zdała egzamin na szóstkę , wyśmienicie nadaje się do pizzy. Doskonale smakuje też na kanapce i jako przekąska
Gotowanie jest łatwezostało do zrobienia, cóż taki to czas, który sprzyja gromadzeniu zapasów. Dla smakoszy kuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego
Apetyczna babeczkaWspaniałe i aromatyczne zielone masełko, idealne do grillowanych mięs czy warzywnych kanapek. Składniki: 150g masła 2 łyżki koperku 4 łyżki kolendry 2 wyciśnięte ząbki czosnku dwie szczypty soli dwie szczypty pieprzu Masło w temperaturze pokojowej, koperek, kolendrę, czosnek oraz przyprawy umieszczamy w kielichu blendera (używam Nutri Boost od Russell Hobbs ) i miksujemy do uzyskania gładkiego, zielonego masła. Przekładamy do miseczki
Gotowanie i blogowanieMięso wołowe, ser, bekon, pomidor, bułeczka z sezamem i sos BBQ kojarzy się z prawdziwym hamburgerem . Jednak ja wolę nieco zmodyfikowane wersje tej kanapki. Dzisiaj przedstawiam przepis na burgera z czarnej fasoli i quinoa podanej z hummusem, słodką cebulką i liśćmi sałaty zamiast bułki. Muszę przyznać, że ta zdrowsza, wegańska wersja tradycyjnego hamburgera jest o wiele lepsza i jej smakiem
Jaglusiazachować wewnątrz karkówki cały smak i aromat. Mięso pieczone w woreczku jest bardzo soczyste, idealnie sprawdza się podane na ciepło w porze obiadowej, jak i na zimno w kanapce. Użycie woreczka do pieczenia zaoszczędziło mi również czasu na czyszczenie piekarnika i zmywanie foremki po pieczeniu, gdyż nic nie pryskało i nie zapiekało się na ściankach piekarnika. Woreczki do pieczenia
Kuchcik gotujepierwszy ogień poszły kabanosy ,krucha Kmicica i serdelki. Kabanosy wyraziste i co najlepsze miały smak, delektowałam się nimi oglądając film, bardzo przyjemna przekąska. Krucha Kmicica poszła na kanapki, żal mi było ją usmażyć.Cóż całkiem przyjemna w smaku i miała przyprawy co bardzo lubię.Serdelki miały również w sobie przyprawy i to widoczne , zaskoczyło mnie to pozytywnie.Wi
Różowa kuchniajarzębiny, który składa się (aż;) z trzech składników - wystarczy jarzębina, cukier i miód. Ten dżem polecałabym raczej dorosłym, można go wykorzystać do pieczonego mięsa, czy do kanapki na śniadanie. Jeśli chcecie możecie dodać do przygotowania dżemu 2 jabłka lub 2 gruszki. A teraz kilka mądrości na temat jarzębiny (skorzystałam z internetowych poradników). "Kwitnie w maju, ale najpiękniej
Zasmakuj Kuchniserdecznie! Rozpoczynam nowy cykl przepisów na blogu. Będziemy pakować kolorowe, domowe jedzonko do szkoły, pracy lub na uczelnię ;) Zauważyłam, że własnoręcznie robione pudełeczka są coraz modniejsze. Kiedyś kanapka do szkoły to był mega obciach, przecież można było zaopatrzyć się w szkolnym sklepiku ;) A teraz coraz więcej osób ma swoje zapakowane pyszności. W pracy mam stołówkę i za niedużą
Czerwona Porzeczkabardzo ważna w tej kuchni. Na pewno ugotuję alternatywne pomysły na szakszukę np. taką z porem i fetą, meze z marokańskiej marchewki, ciasto z bakalii i sabichy czyli rodzaj kanapki z bakłażanem i jajkiem. Książka zawiera też bardzo pracochłonne przepisy np przepis na marokański placek z kurczakiem, który ma 4 strony. Raczej się na nie zdecyduje, ale chętnie zjem
Ugotowane pozamiatane