ziół. Pikutek świetnie poradził sobie podczas przekrawania świeżych bułek nie pozostawiając sterty okruszków, jak to się zazwyczaj zdarza, kiedy kroimy bardzo świeże pieczywo. Poddał się dopiero przy próbie wytrybowania kaczki - w tym wypadku ostrze okazało się nieco za krótkie i zbyt giętkie, ale…… lekko zmrożoną wołowinę do „ chińszczyzny ” udało mi się nim pokroić tak cienko, jak żadnym innym nożem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakąpieli wodnej, dzięki czemu nie jest suchy. Doskonale nadaje się do smarowania, ale można go też kroić w plastry. Do przyrządzenia takiego bulionu, ja używam trzech rodzajów mięsa : z kaczki lub indyka, kości schabowych wieprzowych i wołowiny.” Czytaj więcej
Wiem co jemWyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę
Wiem co jemKiedy w domu ktoś zaczyna kichać i czuję, że zaraz dopadnie go przeziębienie, przynoszę z piwnicy wielki gar, wyciągam kaczkę z zamrażarki i gotuję pyszny, zdrowy rosół z dużą ilością świeżych warzyw. Przyprawiam liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, goździkami i czosnkiem. Robię do niego domowy makaron i podaję moim domownikom prawie wrzący, bo rosół taki właśnie musi być, aby każdy(...)łyk rozgrzewał nam całe wnętrze. Najlepsza do tego jest kaczka półdzika o ciemnym mięsie. Trudno ją raczej dostać w sklepie, ale jak się ma kogoś znajomego na wsi warto jesienią, kiedy zazwyczaj wybija się je, zaopatrzyć się w kilka sztuk. Ja właśnie tak robię.” Czytaj więcej
Wiem co jemmrożonej, a jako, że to danie, którego nie robi się co dzień, zawsze i tak smakuje mi wybornie. A kto jej nie jada, ten nie jest Polakiem. :P Wywar: kaczka z podrobami włoszczyzna liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek, sól suszone jabłka/ śliwki/ gruszki (lub wszystkich po trosze) szklanka krwi kaczej 2,5 łyżki mąki pszennej łyżka octu(...)tutaj, w przeciwieństwie do rosołu, możemy swobodnie dodać liście laurowe, jak również pieprz mielony, ponieważ nie musi nam zależeć na klarowności zupy, którą i tak będziemy "zaczerniać". ;) Kaczkę ćwiartujemy. Skrzydła, kości, szyjkę i podroby zalewamy około trzema litrami zimnej wody, po czym doprowadzamy do wrzenia. Odszumowujemy. Dorzucamy dwie mniejsze marchewki, pietruszkę, seler naciowy i mały por, suszone owoce (dosłownie kilka
Kuchenna KontrrewolucyaStaropolskie wymysły, z cyklu "wtorkowe obiady czwartkowe". Właściwie, to do tej pory nie przepadałam za gęsiną, czy mięsem kaczki. Dania te zawsze kojarzyły mi się ze źle przyprawionymi wiórami. Jednak kiedy tylko sama wzięłam się za przygotowanie gęsiny, od razu zaczęła mi smakować. ;) 1 podwójna pierś gęsia ze skórą 1 ząbek czosnku kilka goździków sok z dwóch cytryn pół
Kuchenna Kontrrewolucyatłumaczę jeszcze raz, iż wpis jest z przymrużeniem oka, a przepis jest po prostu na kawał porządnego, pieczonego pysznego kurczaka. ;) "Tam, bracie, zamawiasz nie z karty, ale z głowy: Kaczka faszerowana gęsią, gęś faszerowana kaczką. Kartofle nadziewane szpinakiem, szczupak w rosole..." 1 kura (lub po prostu spory kurczak ;) ) po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego po 3 łyżki oleju
Kuchenna Kontrrewolucyaprzeczytaniu książki "Sekta" Graham'a Masterton'a . "Sidney zabrał ich do Richmond Inn. Był to nieduży kolonialny budynek z przytulnym wnętrzem, ze stolikami przykrytymi czerwonymi obrusami i wabikami na kaczki nad kominkiem. Usiedli na werandzie wychodzącej na mały ogródek. Conor zamówił szynkę z groszkiem, a Eleanor wybrała sałatkę z wędzonego kurczaka." Graham Masterton "Sekta", str. 115 Miks sałat możecie
Passions hobbies lifeZaczytując się ostatnio " Hotelem Pastis " Petera Mayle'a , nie mogłam pozbyć się myśli na temat foie gras, bo główny bohater jadał ją dość często. Wątróbki z kaczki lub gęsi nigdy nie jadłam, tym bardziej tak tłustej z powodu specjalnego tuczenia tych ptaków. Ale dzięki lekturze wspomnianej książki przypomniałam sobie jeden z odcinków programu kulinarnego prowadzonego przez Agnieszkę Kręglicką
Weekendy w domu i ogrodziewiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić
karmelowymamy niedzielny rosół, który nieodmiennie od wieków stanowi podstawę obiadowego dania. Jest bazą dla obiadów bardzo uroczystych, ale i tych zwykłych, codziennych Składniki: 4 skrzydła z kaczki 1 szyja z indyka 4 marchewki 2 pietruszki 0,5 średniego selera 1 mały por kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 niewielka cebula sól, świeżo
kgwjanczewougotować bulion z mięsa i warzyw. Mięsem ze zdjęcia jest wołowina (powinna to być najlepiej chuda rosołowa), ale można użyć też np. nogi z kurczaka, skrzydeł i szyjek z kaczki, albo szyi z indyka. Ma to naturalnie wpływ na smak, więc każdy musi zdecydować jaka wersja bulionu w danym wypadku będzie dla niego odpowiednia. Technicznie rzecz biorąc, gotowanie bulionu
Kulinarna Pokusalekkiego białego drobiu 1 łyżeczka rozmarynu 2-3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku Wersja z majerankiem, np. do wieprzowiny, dziczyzny, kaczki lub gęsi 1 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju rzepakowego, który można zastąpić np. kaczym lub gęsim smalcem jeśli podajemy ziemniaki z tym drobiem 4 ząbki czosnku Instrukcje Ziemniaki obieramy i kroimy
Kulinarna Pokusadostępny, a zarazem bardzo zdrowy i niezwykle łatwy w obróbce, nadal pozostaje w naszym kraju niedoceniany, a przez wielu uważany za z gruntu niesmaczny. Jeśli więc nie jesteście zwolennikami kaczki i fig z poprzedniego przepisu, spróbujcie szpinaku w towarzystwie makaronu, kurczaka i pomidorków koktajlowych. Makaron ze smażonym kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 2015-02-23 21:01:50 Proste, szybkie
Kulinarna Pokusa