naszej kuchni od dawna. Nie ma książki z początku XX wieku bez przepisów na te warzywa. U mnie w domu powszedni goście na stole. W Polskiej kuchni królował drób – kaczki i gęsi, perliczki, dziczyzna... . Może trudno w to uwierzyć..., ale w czasach PRLu w sklepach (i to nie „za firankami”) można było kupić dziką kaczkę, a zając wiszący za oknem
królestwo garówBardzo rzadko przygotowuję kaczkę, ale na świąteczny obiad warto się postarać! Chcę zaproponować kaczuszkę z pysznym sosem pomarańczowym (zdjęcie gotowej potrawy później). SKŁADNIKI: 3 piersi z kaczki 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz MARYNATA: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej pomarańczy otarta skórka z 1/2 wyparzonej pomarańczy 4 goździki kilka ziaren kolendry szczypta chili 1 łyżeczka miodu
Kuchnia Beatyprzepisów, które z pewnością urozmaicą świąteczny stół. Zapraszam! Mazurek różano-kawowy Sernik marmurkowy z Nutellą Pyszna sałatka jajeczna Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Miodowe udka z kaczki Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona(...)kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto
karmelowymocno pracując rękami. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Jest gotowe gdy podwoi swoją objętość. FARSZ: - 250 g mrożonego szpinaku - 4 ząbki czosnku - 250 g mięsa z kaczki ( ja użyłam mięsa gotowanego z rosołu- udka, szyjka) - 2 łyżki masła - sól - 2 białka Na gorącej patelni na maśle podsmaż czosnek, szpinak. Mięso z kaczki oddziel od kości. Całość
SMYKWKUCHNImusem jabłkowym.Jeśli mi zostanie np: na drugi dzień lubię ją sobie pokroić na kanapki do tego surówka, smakuje wybornie :) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 4 piersi z kaczki sól, pieprz do smaku 1 łyżka suszonej bazylii szczypta oregano 3 łyżki klarowanego masła 3 jabłka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 szklanki bulionu drobiowego,może być rosół Wykonanie : Piersi myjemy, osuszamy ręczniczkiem(...)wytopił się tłuszcz.Następnie dodajemy masło, przykrywamy pokrywka i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Jabłka i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na plasterki, obkładamy nimi kaczkę, podlewamy 3 łyżkami bulionu i dalej dusimy pod przykryciem co jakiś czas dolewając resztę bulionu.Mięso dusimy tak długo aż po włożeniu widelca będzie lekko odchodziło. Wyjmujemy piersi a kawałki cebuli
Sama słodycz i szczypta chiliIdealny sos do gęsi, kaczki (szczególnie pierś z kaczki czy gęsi stworzy idealny duet), dziczyzny... generalnie do mięs. Przygotowuje go z mieszanki owoców mrożonych, w których jest czarna porzeczka, jeżyny, maliny... Do tego butelka czerwonego wina... i demi glas (tak przy okazji – warto poświęcić czas, aby przygotować demi glace a nie korzystać z kostek sklepowych). 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
królestwo garówDzień dobry! Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis dość ekonomiczny, pozwalający na wykorzystanie w całości produktu, jakim jest kaczka. Pewnie w wielu domach gości ona na niedzielny czy też inny uroczysty posiłek. Ja niedawno pierwszy raz przygotowałam pieczoną kaczkę, klasyczną, w pomarańczach. Po wyjedzeniu niemal całego mięsa stwierdziłam, że fajnie będzie wykorzystać ją w całości, czyli nie wyrzucać od razu kości
Pora coś zjeśćulubionych dodatków warzywnych do dań z mojego dzieciństwa. Z kurczakiem czy z kotletami mielonymi to obowiązkowa pozycja mojego dziecięcego menu. A pamiętacie wierszyk o Kacze Dziwaczce i „kaczka cała w buraczkach”, przecież ta kaczka mogła być tylko w takich buraczkach;) Możecie zrobić je bardziej na ostro lub bardziej na słodko, co kto lubi i jak się u niego
Mieszam w GarnkuSmak tych pierogów zapamiętam na długo. A były to pierwsze pierogi z mięsem, które przygotowałam. Wykorzystałam mięso z rosołu. Polecam i pierogi i rosół z kaczki i gęsi. Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ugotowane mięso z dwóch piersi gęsi(...)nóżek kaczki 1 cebula sól i pieprz do smaku kilka kropel maggi suszony czosnek i kminek mielony oraz kawałek słoniny na omastę, pokrojony w drobną kostkę masło klarowane lub olej Mięso obrać ze skóry i kości, zmielić, przyprawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto. W mące
Czerwień i błękitSkładniki: mięso z 1 piersi kaczki, pieczonej lub gotowanej 1/2 świeżego ananasa pół szklanki rodzynek słoik selera w słodkiej zalewie 150 g sera żółtego ok. 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (użyłam arborio) 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka łagodnej musztardy Z kaczki zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Ananasa obrać, odciąć miękki miąższ i pokroić w kostkę. Selera
Czerwień i błękitWitamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej
Ana Mari's worldWitamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej
Ana Mari's worldKaczka była, indyk był, gęś była... i tak chodząc pomiędzy lodówkami w Lidlu i zastanawiając się co by tu nowego spróbować natrafiłam na Perliczkę. I tak oto doszłam do wniosku przygotowując tą perliczkę że chyba nigdy w życiu nie nauczę się korzystać z jednego przepisu... Składniki 1 perliczka ok 1,2 kg 300-400 g boczku (ja miałam wędzony parzony(...)Obwiązujemy ją dokładnie tak żeby boczek nam nie spadł podczas pieczenia. Odstawiamy na min 2h do lodówki lub na całą noc. A dlaczego już tłumaczę- perliczka w odróżnieniu od kaczki i gęsi ma mało tłuszczu i aby nie wysuszyć mięsa najlepiej jest ja obłożyć czymś tłustym jak podałam w składnikach możemy ją obłożyć różnymi produktami, zależy
Piekielna Kuchnia Patiprzygotowana kaczka też może być świątecznym daniem. Składniki 4 udka kacze 2 limonki jabłko po 1/2 łyżeczki oregano i lubczyku sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wycisnąłem sok z jednej limonki, utarłem z ziołami na pastę, natarłem nią mięso. Skropiłem olejem, odstawiłem na dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem w plastry(...)Rozgrzałem olej na patelni, obsmażyłem mięso z obu stron. Przełożyłem do rondla, podlałem 4 łyżkami wody, dodałem plastry jabłek i limonki , doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem, aż kaczka była miękka
R'n'G Kitchenbaza do innych zup. Traktowana jak lekarstwo na chore brzuszki, małe i duże. Rosołu nie cierpiałam przez długie lata. Pewnie dlatego, że moja mama robiła go przede wszystkim z kaczki. Był tłusty i niestety, dla mnie w dzieciństwie nie do przełknięcia. W ciąży rosół był jedną z moich zachcianek. Tylko nie potrafiłam znieść zapachu, kiedy się gotował(...)które mi później zostaje, dodaję drobno pokrojone dzieciom do rosołu, a z reszty przygotowuję krokiety. Moja teściowa dodaje do rosołu skrzydełka indyka, a moja mama najczęściej gotowała rosół na kaczce i niestety, ja do dziś mam ciarki na wspomnienie tej tłustej zupy... ;) Dużo włoszczyzny - im więcej włoszczyzny, tym mniej kostki rosołowej. Bez kostki naprawdę da się zrobić dobry rosół
bistro mama