makaronu (kolanka) ćwierć pieczonej kaczki pół papryki 1 cebula 4-5 pieczarek 100 g sera żółtego (gouda) sól pieprz szczypta chili pieprz ziołowy 300 ml śmietany 1 jajko tłuszcz do smażenia Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Cebulę, pieczarki i paprykę siekamy w kostkę i przysmażamy przez kilka minut, dodajemy do makaronu, 50 g sera ścieramy
Gotowanie jest łatwetych udek pasują kluski śląskie i jakaś „mokra” sałatka, np. z buraczków lub czerwonej kapusty. Mniam… Składniki: • 4 udka z kaczki • 3 pomarańcze • 5 łyżek sosu sojowego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: Marynata • Wycisnąć sok z 2 pomarańczy, zeskrobać ze skórki miąższ i połączyć z sosem sojowym. • Udka
To co kochamWiele osób obawia się kaczki, a zwłaszcza jej najszlachetniejszej części czyli piersi. Podawane na eleganckich przyjęciach, wytwornych kolacjach, uchodzi za mięso trudne i że dobrze zrobiona może wyjść tylko spod ręki doświadczonego fachowca. Nic bardziej mylnego, robi się prosto i szybko. Jest jedno ale...to jest mięso dla osób lubiących krwiste steki i tatar. 2 kacze piersi 2 pomarańcze
Dieta moja pasjajakiś czas zdarza mi się robić confit z kaczki. Tak przygotowane mięso można wykorzystać później na wiele sposobów. Zazwyczaj przygotowywałam nogi tradycyjnie ( klik ), ale ostatnio uświadomiłam sobie, że jest to znakomite danie do zrobienia w wolnowarze. Jak pomyślałam, tak zrobiłam, oto efekt. Warto, polecam! składniki 4 kacze nogi (Ilość zależy od wielkości wolnowaru) 5 jagód jałowca 4 goździki
Stare Garypiersi kaczki sos teriyaki: 100 ml sosu sojowego, 400 ml soku jabłkowego, 300 ml kwasu chlebowego, 50 ml miodu spadziowego, 200 ml białego wytrawnego wina, 100 ml soku z cytryny, 50 ml cukru, olej do smażenia (ryżowy) Wszystkie składniki sosu wlać do garnka i gotować, aż będzie gęsty. Uważać aby nie przypalić!! Z piersi zdjąć skórę, pokroić w ukośne plastry
królestwo garówmięsa z kaczki, 100 g kaszy orkiszowej, 1 cebula, 12 g grzybów suszonych (prawdziwków), otrzewna*, tłuszcz do smażenia (u mnie smalec gęsi), sól, pieprz, Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby pokruszyć, nie moczyć. Cebulę z dodatkiem szczypty soli,poddusić na tłuszczu, dodać grzyby, dusić aż będą miękkie. W razie potrzeby dolać trochę wody. Mięso zemleć
królestwo garówrozgniecione, aby zachowały się włókna. Dzięki długiemu gotowaniu mięso można z łatwością rozgnieść widelcem. Do rillettes oprócz wieprzowiny dokładam kaczy tłuszcz, który wytapia się w dużych ilościach podczas pieczenia kaczki . Rillettes nie tylko dobrze smakuje, ale też - dzięki dużej ilości przypraw - wspaniale pachnie. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnepiersi kaczki, 150 ml przetartych mirabelek z nalewki , 2 pełne łyżki cukru, 50 g masła, Piersi umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić. Wstawić do piekarnika
królestwo garówpropozycji rosołu, ostatnio w tej wersji dość często przeze mnie robionego, ale to dlatego że w sklepie, w którym zaopatruję się w mięso mogę co tydzień dostać porcje świeżej kaczki, idealną na pyszny, domowy, rozgrzewający rosół, nie tylko od święta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmięsa nóg kaczki, mąka kukurydziana, 1 ząbek czosnku, gałązka rozmarynu, 200 ml wina białego półwytrawnego, 2 pomarańcze, 1-1,5 cm świeżego imbiru, sól, 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie kaczy), orzechy pekan lub migdały do posypania, Mięso pokroić jak na gulasz, oprószyć mąką kukurydzianą. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Wlać wino i mieszając zagotować
królestwo garówkacze nogi, 500 ml soku z jabłek, 50 ml sosu sojowego, 1 pełna łyżka miodu rzepakowego, 100 ml bulionu (najlepiej z kaczki, u mnie "kostka" demi glace ), Nogi umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór. Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron. Nogi wyjąć, tłuszcz
królestwo garówsłonecznikowy * 5 łyżek bulionu z kostki drobiowej lub wody * 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru * 1 łyżka masła * 4 łyżki mielonego mięsa wołowego - nie miałam więc drobno pokroiłam ugotowaną kaczkę - smakowało super więc mięso dowolne * 1 łyżka sosu sojowego - dałam ciemnego * 1 łyżka sosu hoisin - nie miałam dałam ząbek czosnku * 1 łyżka wódki * 1 łyżeczka cukru * sól i pieprz Jako
sierotka maRysia w kuchnipiersi perliczki (może być kaczka lub kurczak), 200 ml bulionu, 2 łyżki masła, imbir mielony, sól, 4 łyżki kaparów, 50 g słoniny, 1/2 łyżki mąki, Piersi perliczki oprószyć solą, natrzeć grubo imbirem. Podsmażyć na maśle w rondlu z grubym dnem, wlać bulion i dusić około 20 minut. Piersi wyjąć i trzymać w cieple. Słoninę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć wytapiając
królestwo garówprzez 5 - 6 godzin. Pozostawić do przestudzenia na 30 minut, następnie przenieść mięso na deskę lub do głębszego naczynia. Usunąć skórę i kości z kaczki. Używając widelca i noża porozdzielać mięso na drobne strzępy. Usunąć tymianek. Wyłowić łyżką cedzakową jabłka i cebulę z sosu w wolnowarze, rozgnieść, dodać do mięsa, wymieszać. Spróbować, w razie potrzeby
Stare Gary