fasola// sos z limonki// chili 28 zł albo tatar wołowy//marynowana papryka //por// ser feta 34 zł, znajdziemy tu też ravioli z selera i parmezanu z aromatycznym rosołem z kaczki i tajską bazylią 31 zł, na większy głód restauracja proponuje Big Bowls m.in. z piersią z kaczki z ziarnami kolendry i pieprz syczuańskim z orientalnym pak choi 62 zł, jest
Wylizany Rondelfasola// sos z limonki// chili 28 zł albo tatar wołowy//marynowana papryka //por// ser feta 34 zł, znajdziemy tu też ravioli z selera i parmezanu z aromatycznym rosołem z kaczki i tajską bazylią 31 zł, na większy głód restauracja proponuje Big Bowls m.in. z piersią z kaczki z ziarnami kolendry i pieprz syczuańskim z orientalnym pak choi 62 zł, jest
Wylizany Rondelwystawał najmniejszy kawałek mięsa. Nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 dni. Po upływie podanego czasu wyjmujemy z mieszanki , raz jeszcze płuczemy i osuszamy kaczkę. Obwiązujemy każdą pierś lnianym sznurkiem, nakrywamy lu ź no gazą i wieszamy na 5-7 dni w suchym i chłodnym pomieszczeniu ( u nas wisiała w gospodarczym) P otem trzymamy kaczkę w lodówce
Cytryna&Co.pekińsku Pieczony kurczak – to hasło u nas w domu , zawsze cieszy się uznaniem . Kurczak butelkowy po pekińsku , to taka wariacja kuchenna , moja osobista Zaczerpnęłam z przepisu na kaczkę po pekińsku , sposób przygotowania skóry i kilka przypraw . Resztę dodałam od siebie , efekt ? Wspaniała chrupiąca skórka , bez cienia tłuszczu , jak u kaczki po pekińsku . Aromatyczne i soczyste mięso… Cóż ideał
Ogrodnik w podróżyszło to całkiem inaczej, niźli sobie wyśniliśmy. Mamy takie stany, że śni się to, co zrobić chcemy, jednak wiek robi swoje ;) W każdym razie mieliśmy udka z kaczki i nie zawahaliśmy się ich użyć :P poza tym mnóstwo warzyw z rosołu. Składniki 2 udka z kaczki 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1 ugotowany kawałek selera 1 ugotowany
R'n'G Kitchenzasmażane buraczki na smalcu, doprawione octem winnym oraz cukrem. Domowe buraczki na ciepło to fantastyczny dodatek do drugiego dania: do kotleta mielonego, schabowego, a także do pieczonej kaczki lub gęsi. Jak zrobić buraczki na ciepło do obiadu - klasyczny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Oto składniki i przyprawy na buraczki na ciepło. Buraczki na ciepło do obiadu(...)zasmażki i zagotować. Buraczki doprawić do smaku solą, octem, cukrem oraz pierzem. Gotowe buraczki podajemy na ciepło jako dodatek do drugiego dania. Buraczki na ciepło najlepiej smakują z pieczoną kaczką lub gęsią. Fantastyczne z mielonymi lub schabowymi i tłuczonymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego :) Buraczki na ciepło do obiadu fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaPasztet można przygotować z każdego rodzaju mięsa: z kaczki , gęsi , dzika , wieprzowy , z zająca ... Czasem mamy różne resztki mięsa gotowanego, duszonego, drobiu pieczonego... ja właśnie miałam trochę dziczyzny i postanowiłam zrobić z niej pasztet. Pasztet z dziczyzny. 700 g gotowanego lub pieczonego mięsa (u mnie zając, gęś, jeleń, dzika kaczka), 500 g ugotowanego podgardla*, 500 g watróbki (u mnie gęsia
królestwo garówrzodkiewką Tatar wołowy rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami Rolada serowa z mięsem mielonym i warzywami Galareta bez żelatyny Dania główne Bigos Karkówka korzenna w sosie pomarańczowym Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany Babeczki korzenne
Ola la LCHFwszystkim siły, gdyż starte ziemniaki trzeba naprawdę porządnie odcisnąć. Dlatego ja się raczej do ich robienia nie palę. Zwykle pojawiają się w naszym domu razem z pieczoną kaczką . Pyszne połączenie! Bardzo dobre są następnego dnia, odsmażone i mocno zrumienione na kaczym tłuszczu. Dobrze jest wymieszać przynajmniej 2-3 gatunki kartofli. Polecam! składniki 1500 g obranych ziemniaków 1 łyżka(...)gotujemy ok 4 minut od wypłynięcia na wierzch. Przed wyjęciem wszystkich klusek z wody, warto wyjąć jedną i sprawdzić czy jest dobrze ugotowana. Podawać gorące, polane sosem z pieczenia kaczki. Smacznego
Stare GaryWykwintne i bardzo smaczne danie. Wymaga wcześniejszego marynowania mięsa, im dłużej tym lepiej, min 2h. Mięso najlepiej zostawić w marynacie,w lodówce na całą noc. Składniki 2 szt. piersi kaczki dużych, ze skórą Marynata: 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane 2 łyżeczki mąki kukurydzianej pieprz,sól Dodatki: 1 szklanka ryżu ugotowanego(...)dodatkiem 1 … Czytaj dalej Chrupiąca pierś kaczki
gotuj ze mnąmoże zabraknąć mięsiwa w najróżniejszych postaciach. Pojawi się na nim również kaczucha. Z aromatycznymi jabłkami i kwaskowatą żurawiną stworzą wspaniały duet, że aż palce lizać! Składniki: 4 udka kaczki 2 jabłka słoiczek konfitury z żurawiny sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Udka kaczki myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy do lodówki, najlepiej na cala noc. Jabłka kroimy na ćwiartki
Z Majeczką w kuchniWojciecha Wielądko (autor książki „Kucharz doskonały” z 1768 roku) - dla Pani Elżbiety Żmudzkiej za serek jabłkowy II miejsce - dla Stowarzyszenia Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku Przyszłości” za kaczkę po sokołowsku III miejsce – dla Pani Danuty Zawadzkiej za rosół z kaczki z lubczykiem Wyróżnienie - dla Pani Małgorzaty Dąbkowskiej za blacharza (babkę ziemniaczaną) - dla Pani Karoliny Moniuszko ”Ekosmak” za polędwicę
królestwo garówmięsa z rosołu ;) Polecam! Ciasto: 1 kg gotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka Duża szczypta soli Nadzienie: 30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu 10 dag wędzonego boczku użyłam Hańderek 2 duże cebule 1 łyżka oleju 100 ml rosołu lub drobiowego bulionu Sól i pieprz do smaku 20 dag wędzonego boczku(...)okrasy Sposób przygotowania: Knedle ziemniaczane zaczynamy od przygotowania nadzienia: Zimne mięso z kaczki mielimy w maszynce do mięsa. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, również drobno siekamy, na suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż tłuszcz się wytopi, wtedy dodajemy cebulkę, podlewamy łyżką oleju i smażymy aż będzie miękka, całość dodajemy do zmielonego mięsa, wlewamy bulion lub rosół , aby farsz
Wanilia i Kardamondodaję do sernika. Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję śledzia z piernikiem czy wolno pieczoną kaczkę w tłuszczu ze śliwkami i goździkami – zapach tych potraw w Pierwszym Dniu Świąt jest nieziemski! Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole, aby tradycji stało się zadość? - Uczono mnie(...)lekkie sosy na bazie zdrowych tłuszczy, jak oliwa z oliwek zamiast majonezu. Jeżeli przygotowujemy mięsa w sosie na Pierwszy Dzień Świąt, to omijajmy szerokim łukiem zaciąganie sosów zasmażką . Proponuję kaczkę w sosie żurawinowym, powstałym przez zblendowanie owoców żurawiny . Będzie to szybszy i zdrowszy pomysł na sos. Ostatnio coraz bardziej popularne są też odchudzone warzywne ciasta. Świetnym pomysłem jest ciasto brownie
Cztery Fajeryjest to zupa czekoladowa , opluł cały zlew, jak się dowiedział czego spróbował .. Cóż ,może kiedy indziej się przekona Bo poniekąd , specjalnie dla tej zupy hodowałam w tym roku własne kaczki . Jest to łatwe, ale niezbyt pachnące zajęcie, więc nie będę Was do tego zachęcać jakoś specjalnie .. Składniki : 2 kacze korpusy ( całej kaczki szkoda ,lepiej upiec, a kości są bardziej esencjonalne
Ogrodnik w podróży