Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin W naszym domu pieczona kaczka z jabłkami to klasyk na każdym rodzinnym spotkaniu. Dlatego jest idealną opcją na niedzielny czy świąteczny obiad. The post Pieczona kaczka z jabłkami appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyKacze udka confit z sosem pomarańczowym Kacze udka confit to wyborna klasyka kuchni francuskiej . Ideał sztuki kulinarnej . Tak przyrządzona kaczka , pozostaje soczysta , mięciutka ,a do tego mimo iż gotuje się w tłuszczu , wcale tłusta nie jest . Metoda confitowania mięsa to stara tradycja , można w ten sposób przyrządzać wiele gatunków ze znakomitym efektem . Sos pomarańczowy to równie genialny element dania , podkreśla(...)powoli to cała tajemnica . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Confitujemy do czasu , aż mięso po nakłuciu widelcem będzie odchodzić od kości . Trwa to różnie w zależności od wielkości udek , wieku użytej kaczki itp. , od godziny do nawet dwóch . Czas na sos pomarańczowy . W rondelku rozpuszczamy cukier i lekko karmelizujemy , ma być złocisty . Powoli dolewamy do niego sok pomarańczowy , cały czas mieszając
Ogrodnik w podróżyKonfitowane kacze udka w azjatyckim sosie pomarańczowym K olejna propozycja na pyszny i nieco odświętny obiad. Konfitowana kaczka jest świetnym rozwiązaniem na przyjęcia, gdyż mięso można przygotować nawet kilka dni wcześniej i jedynie podpiec je przez kilkanaście minut przed podaniem. Biorąc pod uwagę fakt, iż sos też nadaje się do przygotowania z wyprzedzeniem danie to jest więc idealne zawsze wtedy(...)kiedy chcemy podać coś imponującego i bezstresowego Składniki na 4 porcje: 4 kacze udka 1 szkl bulionu drobiowego (najlepiej z kaczki ale może być też z kurczaka) 1 szkl soku pomarańczowego, niesłodzonego 2 cm świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki 5-6 kawałków imbiru marynowanego ze słoiczka (takiego jak do sushi) 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kawałek cynamonu
olalacookingPyszne, sycące pierogi przygotowane z kruchego, półfrancuskiego ciasta. Wypełnione farszem z pieczonej kaczki doskonale komponują się z żurawinowym dipem. Zaletą tych pierożków jest to, że można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna przekąska np. podczas oglądania meczu. Składniki na ciasto (50 szt pierożków): 200 g masła 500 g mąki pół łyżeczki soli 3 jajka(...)rozgrzanego do 190ºC na 30 – 35 minut. DIP ŻURAWINOWY Żurawinę wcześniej namaczamy w wodzie. Odcedzoną łączymy z pozostałymi składnikami, miksujemy przy pomocy blendera. Artykuł Pieczone pierożki z farszem z kaczki pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
Kierunekuchniasycący obiad dla całej rodziny. Zawsze porcje wychodzą porządne, a makaronowa zapiekanka po odgrzaniu smakuje zazwyczaj jeszcze lepiej. Dziś proponuję zapiekany makaron z mięsem (akurat miałam pod ręką pieczoną kaczkę), szparagami, grzybami i dużą ilością sera Wszystko to zatopione w pysznym sosie serowym, cudo! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami (6 porcji) Składniki(...)pieczona pierś z kurczaka lub kaczki, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 pęczek (500 g) szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone w 2 cm kawałki 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oliwy z oliwek 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego al dente 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g sera, startego
karmelowyJeśli chce podać moim gościom lub domownikom coś pysznego ,sięgam po kaczkę. Wszyscy bardzo lubimy udka , więc tym razem zrezygnowałam z pieczenia całej kaczuszki, na rzecz przygotowania tylko jej nóżek. W towarzystwie cytrusów mięsko wyszło, że palce lizać. Składniki: 1,5 kg nóżek z kaczki sól,pieprz świeże gałązki rozmarynu 1 cytryna 3 pomarańcze 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku
Z Majeczką w kuchnidojrzałych śliwek i świeżych żurawin z miodem i odrobiną soku z cytryny, idealny do dań z kaczką , ale również świetnie smakuje np. jako dodatek do naleśników z serem. Sos ze śliwek i żurawin przygotowuje się bardzo szybko. Na rozgrzanej patelni rozpuszcza się miód, wrzuca owoce i smaży, aż owoce puszczą sok i wszystko zacznie lekko gęstnieć. Następnie zawartość patelni przekłada(...)się do blendera, miksuje i przelewa do rondelka, najlepiej przez sito, które wyłapie nam wszystkie niezmiksowane skórki. The post Sos ze śliwek i żurawin – sos do kaczki appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSKŁADNIKI dla 2 osób: 2 piersi z kaczki 2 jabłka 4 łyżki powideł malinowych Marynata 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sos sojowy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, wycieram ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty łącze ze sobą. Skórkę nacinam dokładnie. Nacieram mięso. Wkładam do lodówki na ok 12 godzin(...)uplywie tego czasu, wyjmuję mięso. Jabłka myję kroję w plastry. Na dno keksówki lub naczynia żaroodpornego wykładam jabłka. Kładę piersi kaczki. Smaruję powidłami malinowymi. Wkładam do piekarnika na 70 min w 180 stopniach. Co jakiś czas polewam sosem który powstał podczas pieczenia. Podaję z pieczonymi ziemniakami czy kaszami
Gotowanie PatkiBlueberry Corner by "jagodzianka" Kaczka konfitowana (confit) to wspaniałe, wykwintne danie. Konfitowanie to bardzo stara metoda konserwowania mięs i wędlin. W dawnych czasach, kiedy … Przeczytaj cały artykuł Post Kaczka konfitowana (confit) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerZrazy znana w Polsce od ponad 200 lat potrawa przyrządzana przeważnie z wołowiny. Mogą być również z baraniny lub cielęciny. Ja przygotowałam zrazy zawijane z kaczki . 4 kacze nogi, 1 -2 twarde gruszki, musztarda (u mnie francuska), tymianek do oprószenia mięsa, sól, 8 ziaren pieprzu czarnego, gałązka tymianku, mąka do oprószenia 200 ml mocnego bulionu drobiowego (najlepiej z kaczki), cukier
królestwo garówdzięki orzechom. Ładnie się kroi ukazując zielonkawe pistacje. Najlepiej smakował z sosem żurawinowym i był niekwestionowanym królem wszystkich świątecznych wędlin, bo wyszedł jako pierwszy. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu – 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera i 3 całe cebule • 1 szklanka ugotowanego ryżu • 1/2 szklanki tłuszczu zdjętego z wierzchu rosołu(...)jajka • 200 g obranych pistacji • sól, pieprz do smaku • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej • 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, ugotowany ryż i warzywa z rosołu. • Dodać tłuszcz, jajka i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. • Wymieszać mięso z pistacjami. • Mięso przełożyć
To co kochamSkładniki: dwie piersi z kaczki sól, pieprz szczypta estragonu, lubczyku, rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku 4 ząbki czosnku groszek łyżka oleju kokosowego śmietana kilka pieczarek Przygotowanie: Mięso przyprawić ziołami, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skórę ponacinać i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka min z każdej strony ok 4,5.. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec(...)Ziemniaki ugotować z ząbkiem czosnku, szczyptą kminku. Odcedzić i potłuc z masłem i mlekiem. Wmieszać koperek. Pieczarki obrać pokroić w ćwiartki i podsmażyć na patelni z tłuszczem spod kaczki. Wlać śmietanę, kilka łyżek wody z gotujących się ziemniaków. Trzymać jeszcze kilka min na ogniu aż sos zgęstnieje, dodać groszek i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyglazura teriyaki, jednak bardzo zbliżona w smaku. Samo danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, robi się je dosłownie w jednej patelni. Jedyne na co trzeba uważać to czas smażenia kaczki. Lubię kiedy piersi kacze są delikatne i różowe w środku, dlatego zawsze posługuję się termometrem kuchennym, dzięki któremu zawsze wiadomo kiedy należy mięso zdjąć z patelni. Polecam! Scroll down(...)English Piersi kacze w azjatyckiej glazurze (2-3 porcje) Składniki: 2 piersi z kaczki 1 szklanka sake 4 łyżki brązowego cukru 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1/3 szklanki posiekanej dymki Przygotowanie: Natnij skórkę na piersiach w 1 cm kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa. Ułóż piersi skórą do dołu na patelni z nieprzywierającą powłoką i umieść
karmelowyPierś z kaczki to moje drugie podejście. Niestety będąc laikiem a sprawie smażenia piersi z kaczki pierwsze okazało się lekką porażką. Pierś robiłam według przepisu z neta i bez dopiekania w piekarniku i po pokrojeniu musiałam dosmażyć ją jeszcze na patelni bo była za krwista. Może takie mięso krwiste ktoś lubi ale ja nie. Za radą kolegi po usmażeniu
Ewa w kuchnifilety z piersi kaczki oliwa pieprz majeranek kolendra kluski śląskie ziemniaki ugotowane mąka ziemniaczana 1 jajko sól Filety myjemy i oczyszczamy, osuszone nacieramy oliwą i niewielką ilością ziół, Odkładamy je na kilka godzin. Ugotowane ziemniaki, dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę, uklepujemy w misce, dzielimy na 4 części, 1/4 wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy na równo mąki ziemniaczanej, Dokładamy wyjęta(...)część. dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy równe kulki, w każdej robimy wgłębienie Gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kaczki kroimy na plastry pod skos, by plastry były większe , na grubość ok 1,5 cm . Nie solimy, jedynie posypujemy pieprzem ziołowym i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. po 2 min z każdej strony , do lekkiego zrumienienia.. sprawdzamy palcem
Gotowanie jest łatwe