składników. Do masy serowej dodaję jogurtowe draże, mieszam szpatułką. Gotową masę wlewam do tortownicy, wyrównuję i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Galaretki przygotowuję z 3/4 zalecanej porcji wody, studzę i odkładam do zgęstnienia. Tężejącą galaretkę wylewam na sernik – ale dopiero, gdy minie 1 godzina w trakcie której sernik ma być w lodówce. Ciasto ponownie wkładam do lodówki i chłodzę
Gotowanie i blogowaniealbo też własnie takiego jak pokażę Wam dziś! Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kalafiora! Różyczki kalafiorowe obtoczone w cieście i smażone na złoto są niesamowicie chrupiące! Świetnym dodatkiem do nich jest ulubiony sos – czosnkowy, jogurtowy czy też śmietanowy. Są idealnym pomysłem zarówno na obiad, kolację, jak i i mprezową przekąskę na ciepło. Śmiało można je odgrzewać(...)kalafiora gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie, suszymy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodajemy jajko, wodę oraz mleko – mieszamy. Kalafiora obtaczamy dokładnie w przygotowanym cieście i smażymy na złoto na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkosłodkie i pozostaje długo świeże. Popołudniem zajadaliśmy je z mężem i córką. Do kawy idealne. Jeśli myślicie nad wykorzystaniem moreli w wypiekach to w zupełności polecam tę wersję ciasta. Zapraszam do spróbowania. Składniki : 500 g jogurtu gęstego typu greckiego 400 g mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 150 ml oleju roślinnego 1,5 łyżeczki proszku(...)ekstraktem, sokiem z cytryny oraz olejem i delikatnie dodajemy do jogurtu. 3.Mąkę z proszkiem przesiewamy i łączymy z masą jogurtową. Ważne by nie napowietrzać niepotrzebnie masy więc mieszamy do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy (można wyłożyć papierem do pieczenia) będzie dosyć gęste dzięki czemu morele pozostaną na wierzchu ciasta po upieczeniu
vaniliowoczekoladowawięc do przepisu można również użyć blaszki o średnicy 24cm. Bardzo polecam… (przepis moja inwencja twórcza). document.createElement('video'); http://www.malacukierenka.pl/wp-content/uploads/2016/05/sernik-z-maslem-orzechowym3.mp4 Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego Do nasączenia(...)żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego
Mała Cukierenkaporcji: ciasto: – 125 g masła – 155g mąki orkiszowej – 155 g mąki ryżowej – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – mała pierś z indyka – 330 g jogurtu naturalnego – 1 kulka mozzarelli – 150 g sera feta – 1 średnia cebula czerwona – 3 duże jaja – sól i pieprz – 1 ząbel czosnku – płaska łyżeczka tymianku – 2 łyżki żurawiny Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianych(...)ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę, aż ciasto się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz
I LOVE LIFEWilgotne i sprężyste w konsystencji, jogurtowe, maślane, o słodyczy przełamanej kwaśnym smakiem cytryny, oblane białą czekoladą- ot, po porostu ciasto ideał!👌 Można upiec w keksówce, czy kwadratowej formie, jednak na Święta Wielkanocne będzie pięknie się prezentować w formie do babki. Babka: 2,5 szklanki mąki pszennej 300 g gęstego jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki roztopionego masła (lub olej
Kraina Miodem PłynącaWilgotne i sprężyste w konsystencji, jogurtowe, maślane, o słodyczy przełamanej kwaśnym smakiem cytryny, oblane białą czekoladą- ot, po porostu ciasto ideał!👌 Można upiec w keksówce, czy kwadratowej formie, jednak na Święta Wielkanocne będzie pięknie się prezentować w formie do babki. Babka: 2,5 szklanki mąki pszennej 300 g gęstego jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki roztopionego masła (lub olej
Kraina Miodem Płynącapozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeśli ciasto jest za wolne, to należy dodać mąki.4. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym sosem.Smacznego!!!A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii:Obiady: Złote placuszki z cukiniiZielone placuszki z cukiniiCukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem
Kuchnia domowa AniPyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki:100 g ryżu250 g mięsa
Oryginalny smakciasto chociaż wygląda jak sernik nie jest nim. Masa "sernikowa" nie zawiera wcale sera ale różne rodzaje nabiału, które akurat miałam w lodówce. Zrobiłam eksperyment, jak się okazało całkiem smaczny. Z delikatną masą dobrze współgra chrupiąca orzechowa kruszonka. Pycha! *foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na kruszonkę: 300 g mąki 200 g zimnego masła 200 g cukru(...)posiekanych orzechów włoskich 3 żółtka łyżeczka cynamonu szczypta soli na masę jogurtową: duży kubek jogurtu naturalnego duży kubek jogurtu greckiego duży kubek śmietany 18% 5 białek 200 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego Składniki kruszonki umieścić w misce i rozdrabniać palcami tak, żeby nie powstało jednolite ciasto ale grudki. Wstawić do lodówki na kwadrans. W tym czasie przygotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest zbyt słodki – takie ciasta lubię najbardziej. Najlepiej smakuje schłodzony. Czego potrzebujesz? Do wykonania ciasta (kruchego): 3 szklanek mąki pszennej szczypty soli 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżeczek cukru waniliowego pół szklanki cukru 6 żółtek 250 g margaryny Do wykonania masy jogurtowej: 6 białek szczypty soli szklanki cukru 3 dużych kubków jogurtu greckiego 2 budynie waniliowe
ArbuziakiPita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym to doskonały, zupełnie wegetariański, obiad, który zachwyci każdego, nawet najbardziej zatwardziałego mięsożercę – mogę to obiecać! Falafel to smażone
Pogotujmy.plpiany , delikatnie mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Blachę o wymiarach 25x 35 cm wyłożyć papierem, wylać ciasto na nią i piec około 25 min lub do tzw. suchego patyczka w temp. 170C. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Mus jogurtowy; 500 ml śmietany kremówki ( 30 lub 36%) 500 ml jogurtu greckiego 10 dag cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl(...)herbatą, następnie smarujemy dżemem. Na dżemie równo rozprowadzamy mus jogurtowy i wkładamy do lodówki aż stężeje. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek, jeden obok drugiego lekko zachodząc na siebie. Galaretki rozpuszczamy w połowie wody. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki. Równo rozprowadzamy i wkładamy do lodówki aby stężała. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.świetnie sprawdzające się w roli deseru lub słodkiego drugiego śniadania. Wykonując je bazowałam na przepisie Tosi - jednak nie powstrzymałam się przed wprowadzeniem niewielkich modyfikacji ;-) Bułeczki jogurtowe z jabłkiem BUŁECZKI JOGURTOWE Z JABŁKIEM Na 6 - 8 sztuk: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki suszonych drożdży 200 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 150 g letniej wody (150 ml) 5 łyżek brązowego(...)cukrem. Pieczemy w temperaturze 200 stopnie przez około 15 minut (do zrumienienia brzegów). Bułeczki jogurtowe z jabłkiem Wykonanie w TM5: Mąkę przesiewamy do kielicha, dodajemy jogurt, brązowy cukier, drożdże, 0,5 łyżeczki cynamonu i sól. Dolewamy 100 g ciepłej wody - 5 min / interwał. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy stopniowo wodę (powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni
peggiwkuchniWielkanoc i na co dzień - pachnąca, delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju skórka otarta z 1 cytryny Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka(...)Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W niewielkiej misce łączymy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, wanilię mieloną. Całość dokładnie mieszamy. Oddzielnie odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy jogurt, olej, otartą skórkę
Smak mojego domuwartości odżywcze, a nie tylko puste kalorie. Postawiłam na miks razowej, pełnoziarnistej mąki orkiszowej ze zdrową mąką jaglaną. Dzięki temu ciasto zyskało orzechowy posmak, tak pasujący do murzynka. Wilgotność uzyskujemy tutaj nie dzięki dużej ilości tłuszczu, ale dzięki jogurtowi naturalnemu. Jak jeszcze cukier zamienimy na ksylitol, to możemy rano spożyć takie ciacho bez większych wyrzutów sumienia. Murzynek z mąką jaglaną(...)przypadnie do gustu. Ja jednak robię je już po raz kolejny. Bardzo syci – mimo, że kroję go na małe kawałki, to na długo mam zaspokojony apetyt na słodycze. Ciasto jest puszyste i szybko się robi – wystarczy połączyć składniki mokre z suchymi (zwykłą łyżką). Nie zapominajcie o polewie – idealnie się z nią komponuje i nadaje mu słodyczy. Murzynek
Poezja smaku