domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek. Robi się je bardzo prosto i bardzo szybko. I co ważne, przy panujących obecnie temperaturach są całkowicie bezpieczne, w ich składzie nie ma jajek. A poza tym nie potrzebujemy do nich maszynko do lodów, wystarczy zwykły mikser. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z truskawkami: Szybkie ciasto z jogurtem truskawkami i rabarbarem Torcik truskawkowy(...)Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek Czas
Kulinarne przygody Gatityproszku i pozostałe składniki. Osobno ubijamy pianę z białek i szczypty soli, którą łączymy stopniowo z masą jogurtową. Tak przygotowaną masę wylewamy na ostudzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około godzinę. By uniknąć pęknięcia ciasta, gdy już widzimy, że wierzch nam się zrumienił i zaczyna rosnąć, polecam zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i powoli dopiekać
Karczma Honoriettyjeśli was zaciekawił mój torcik to zapraszam :) Składniki Składniki na biszkopt;1 szkl mąki tortowej1 szkl cukru1 cukier wanilinowy Dr .Oetkera5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 krem jogurtowy Dr Oetkera 1 krem waniliowy --''' -----150 g jogurtu naturalnego 400 ml mleka1 krem toffi Dr . Oetkera1 krem czekoladowy Dr. Oetkera500 ml mleka6 wafelków PryncyPałków Podłużne biszkopty z cukrem około(...)końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką . 4.Tortownice o śred. 26 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). 5. Przelać ciasto . 6. Piec w temp 180 st do suchego patyczka . 7. Zimny biszkopt przeciąć na 3 części . 8.Krem jogurtowy ; 9. Jogurt wymieszać z mlekiem dodać krem waniliowy i jogurtowy , ubić na sztywno .Dodać pryncypałki starte na tarce o grubych oczkach
Sama słodycz i szczypta chiliłodyżek melisy, mięty Wykonanie: olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć dno torownicy o przekroju 26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić do lodówki piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C dynię obrać, przekroić wzdłuż(...)wysuszyć i zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Część skórki cytrynowej odłożyć do dipu jogurtowego, resztę wmieszać do masy dyniowej. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą dynią. Doprawić solą, pieprzem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry przprawina masę dyniową wyłożyć na przygotowane ciasto. Oliwki przepołowić i rozsypać na placku. Piec około 45 minut pomidorki umyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!różnorodne warzywa. Jak dzisiaj, kiedy przygotowałam naleśniki gryczane bez dodatku jajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło kolorami oraz smakiem Składniki na 6 dużych naleśników (smażonych na patelni o śr. 28 cm): 1 szklanka(...)delikatnie podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze około pół minuty. Kontynuować do wyczerpania ciasta. Na gotowe naleśniki wykładać rukolę lub np. listki młodego szpinaku oraz upieczone warzywa, składać w kieszonki lub zawijać w rulony, podawać np. z sosami jogurtowymi. Pieczone warzywa: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia marchewka 2 małe cukinie 2 łyżki oleju
Even Better FoodFarszem można już nadziewać, ewentualnie schować do lodówki i użyć później. Ciasto: Drożdże wsypujemy do lekko cieplej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy na 10 minut. Z mąki, mleka, wody z drożdżami, oleju rzepakowego, soli i cukru wyrabiamy jednolite ciasto. Zostawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą, pojedynczo rozpłaszczamy na kształt prostokąta(...)łyżce oleju. Od razu podajemy, przekrojone na cztery części – najlepiej z cząstkami cytryny. Świetnie będzie pasował też sos jogurtowy. Uwaga: Gozleme można przygotować wcześniej i usmażyć przed podaniem: farsz należy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce; ciasto po wyrośnięciu należy schować do lodówki przykryte folią (jeszcze urośnie, dlatego zostawiamy mu miejsce) i wyjmujemy z lodówki na 2 godziny
Poezja smakubardzo smaczne - zwłaszcza w świątecznym okresie. Ciasto z jabłkami jest wilgotne a dzięki dużej ilości przyprawy do piernika smakuje i pachnie bardzo smakowicie. Dodatek siekanych migdałów na wierzchu nadaje ciastu dodatkowego orzechowego posmaku. Musicie koniecznie spróbować tego połączenia! Wartości odżywcze na całość: 1812 kcal w tym: B: 69 g; W: 288 g; T: 37 g. Czas przygotowania: 90 minut Składniki(...)ścieramy na tarce, odsączamy z nadmiaru wody. Jogurt miksujemy z żółtkami i miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy jogurtowej dodajemy wymieszaną mąkę. Miksujemy przez chwilę. Dodajemy jabłka oraz ubitą pianę z białek. Dokładnie mieszamy - najlepiej łyżką. Ciasto przekładamy do formy. Wierzch posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Zamiast migdałów możecie
Health-Fit-LifeNadmiar jabłek postanowiłam spożytkować na przepyszną szarlotkę. Znalazłam ciasto idealne- bez babrania w mące, ugniatania, wszystko wystarczy tylko ze sobą wymieszać. No i ta wspaniała wilgotna konsystencja... Szarlotka jogurtowa szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oliwy (lub oleju) 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego) jabłka (ja małam(...)naczyniach połączyłam suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia) oraz mokre (jajka, jogurt, oliwa, miód). Suche przesypałam do naczynia z jogurtem i resztą i wymieszałam wszystko widelcem do połączenia. Ciasto powinno być gęste, takie mniej więcej jak gęsta śmietana. Przelałam wszystko do blachy wyłożonej folia do pieczenia. Na wyrównany wierzch położyłam pokrojone w kostkę jabłka, dość gęsto, lekko je "wbiłam
bastalenacukru/ksylitolu szczypta soli 2 małe banany 100 ml mleka 200 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do pieczenia posiekane orzechy włoskie jagody sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka(...)mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W 3 porcjach wmieszać do ciasta nakładać po 1 łyżce ciasta na średnio gorącą, natłuszczoną patelnię. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony gotowe placuszki ułożyć w piramidę. Podawać z sosem jogurtowym, posiekanymi orzechami włoskimi i jagodami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!budyniem Składniki na blachę 25 X 35 Na ciasto: 500 g mąki amarantusowej prażonej 250 g margaryny 2 jaja 16 g cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru brązowego 3 łyżki śmietany jogurtowej 10% Na masę: 2 budynie waniliowe
peggiwkuchniktóra w szczególności przypadnie do gustu kibicom sportowym, reprezentującym nasz kraj. Składniki: 4 - 6 porcje Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Serek Almette jogurtowy, 3 łyżki śmietany 18 %, 3 łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach, 1 biała cebula(...)wszystkich składników. Formułujemy na jednolitą kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na krążki (o średnicy ok. 8 cm) na grubość 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy foremki do pieczenia babeczek. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy
Moniki Smakołykiwszystkim smakowała, mogłam spokojnie wziąć się za kolejną i spisać składniki oraz sposób przygotowania. Może będzie dla Was inspiracją na dzisiejszy wieczór? Kształt oczywiście nie gra roli, śmiało możecie ciasto podzielić na dwie części i zrobić okrągłe pizze! Składniki na ok 8 sztuk: 250ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant 2 łyżeczki cukru Ok 200g mąki(...)salami 4 pieczarki 4 łyżki kukurydzy Odrobina czerwonej papryki Kilka małych różyczek brokuła I co tylko dusza zapragnie ;) Sos czosnkowo- jogurtowy 125ml gęstego jogurtu greckiego 3 ząbki małego czosnku Kilka listków posiekanej bazylii Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Ciasto (dzień I): ⅓ ciepłej wody mieszamy z drożdżami, cukrem i pełną łyżeczką mąki pszennej pełnoziarnistej. Odstawiamy na ok 15 minut
Kuchnia w czekoladziesuchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło.Kiedy jest już zimny przekrawamy go na pół.Warstwy:1 opakowanie jogurtowego sernika na zimno Dr. Oetker600 ml mleka400g borówek lub jagód3 galaretki w kolorze fioletowym1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do całkowitego stężenia(...)połowę opakowania sernika i ubijamy ok 5 min na najwyższych obrotach. Blachę w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Wkładamy połowę biszkoptu pamiętając aby wzór był widoczny po wyjęciu ciasta. I wykładamy na niego powstałą masę. Wsypujemy borówki i zalewamy tężejącymi 2 galaretkami. Rozrobionymi w połowie zalecane ilości wody. Wstawiamy do lodówki aby galaretkę nam się ścięła.Drugą połowę
Malinowe PocałunkiJogurtowe parfait z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan to deser, który można przyrządzić na poczekaniu. Bardzo lubię nieskomplikowane desery. To taka szybka metoda na zaspokojenie ochoty na coś niekoniecznie mocno słodkiego. Bardzo lubię banany, a jeszcze bardziej karmelizowane. Jeśli jeszcze takich nie próbowaliście to polecam. Ostatnio w pracy(...)dyskutowaliśmy na temat kto lubi banany. Zdziwiłam się jak wiele moich koleżanek w pracy nie lubi świeżych bananów. Natomiast ciasto z bananami należy do ich ulubionych. Banan kojarzy im się jako dodatek do smoothie . Rozmawiając o bananowych deserach zaproponowałam im jogurtowe parfait z karmelizowanymi bananami i pekanowcami. Deser wypróbowało kilka osób i ogólnie wszystkim smakował. Polecam go do przyrządzenia. Szybki
codojedzeniaBalkan type cheese (feta) 200 g Greek yogurt 1 egg salt, pepper, tarragon Najpierw ciasto – ja do początkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota – na stolnicę. Kruchego ciasta nie powinno się wyrabiać ręcznie, żeby nie rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej(...)ciasto z lodówki, poczekaj chwilę i dość cienko rozwałkuj, tak aby było na tyle duże, żeby wypełniło formę. Przy pomocy wałka przenieś ciasto ze stolnicy na formę. Ułóż je dokładnie w formie, dociśnij do dna w rogach formy. Obetnij wystające poza formę ciasto i wyklej nim miejsca gdzie go brakuje, albo pojawiły się dziury. Przy pomocy widelca nakłuj ciasto, ułóż
Martyna Cooks