jogurtowe ciasto - 2678 przepisów (strona:102/179)

Jogurtowe babeczki z czarną porzeczką 105

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy za dużo czasu proponuję zrobić babeczki jogurtowe. Są ekspresowe i łatwe w wykonaniu, nie wymagają użycia miksera. Mięciutkie i wilgotne, dodatkowo smak czarnej porzeczki dodaje im kwaskowości. Nie trzeba używać jakiegoś szczególnego jogurtu, użyjcie jaki macie w domu ( u mnie był akurat trudkawkowy), resztę składników na pewno znajdziecie w lodówce(...)białe. Następnie dodać jogurt i olej i znów wymieszać, na sam koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Do foremek na babeczki włożyć papilotki. Ciastem napełnić foremki do połowy wysokości. Następnie każdą babeczkę posypać porzeczkami. Piec 20 minut, po wyjęciu ostudzić. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Jogurtowy sernik dyniowy 336

Serniki jako ciasto stoi u mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy

Truskawkowa Fiesta
pomarańczowo-jabłkowa babka jogurtowa... 167

Składniki: jogurt naturalny 180 ml, mąka pszenna 500 z Kopytowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, jajka 5 sztuk, cukier 1

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka jogurtowe z jagodami 130

Dieta dla tych, którzy lubią jeść to męka. Wiem coś o tym, niestety. Staram się eliminować potrawy bardzo kaloryczne albo tak modyfikuję ich składniki, aby były

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z rabarbarem 278

ciasto to taki mój sernikowy hit. Nie zawiera ani grama twarogu a zapewniam,że smakuje wybornie i w niczym nie odbiega od tradycyjnego sernika. Rolę twarogu pełni jogurt grecki i serek waniliowy. Piekłam go już kilkakrotnie,za każdym razem z innymi owocami. Był już z borówkami klik ,nektarynkami i malinami klik ,bananem i gruszką klik .  Teraz postanowiłam wypróbować(...)wymieszać.  Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę z białek dodać do masy jogurtowej, delikatnie połączyć. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów, wyrównać.  Rabarbar dokładnie umyć,nie obierać,pokroić na kawałki i ułożyć na masie serowej.  Ciasto wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika . Piec 60 - 70 minut. Po upieczeniu wystudzić i polukrować. Kroić

Kolorowa kuchnia Elki
Lekkie ciasto z truskawkami 115

roku przynajmniej raz w sezonie piekę ciasto z truskawkami. Tym razem chciałam, żeby było lekko i szybko. Wzorowałam się nas jednym z przepisów siostry Anastazji, użyłam jednak połowę mniej jogurtu oraz pominęłam warstwę z galaretką truskawkową. Wyszło naprawdę pyszne ciasto. Sami spróbujcie! Składniki (blaszka 20x36cm): 4 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao(...)pozostałego jogurtu, dokładnie połączyć. Unikniemy wtedy niechcianych grudek żelatyny w masie jogurtowej. Lekko tężącą masę jogurtową przełożyć na wystudzony biszkopt. Na warstwie jogurtowej ułożyć połówki truskawek. Całość włożyć do lodówki, by masa dobrze stężała. 3. Na koniec wykładamy galaretkę zieloną rozpuszczoną w 500 ml wrzątku, ostudzoną, lekko tężącą. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!!! Źródło: Na podstawie ciasta siostry Anastazji

Kuchnia domowa Ani
Turecka pizza z mięsem 77

zawiera sera i przygotowywana jest na bardzo cienkim cieście. Turecką pizzę można zwinąć w rulon - przypomina wówczas meksykańskie burrito. Każdy kto był (albo dopiero będzie) w Turcji powinien jej spróbować. Chrupiące ciasto, chuda wołowina (ale równie dobrze smakuje z mięsem drobiowym), dużo natki pietruszki, pomidory i przyprawy. Prosto i bardzo smacznie. Ciasto na lahmacun możecie zrobić sami (przepis poniżej(...)pieczenia rozgrzewam do temperatury 240-250 stopni, grzałka góra-dół. Każdą porcję ciasta rozwałkowuję na okrągły placek o grubości około 3 mm. Na rozwałkowane ciasto nakładam farsz. 8. Pizzę układam na lekko posypanej mąką rozgrzanej blasze do pieczenia i piekę około 8-10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.  9. Po upieczeniu na wierzchu każdej pizzy układam plasterki pomidora

Cztery Fajery
GALARETKOWIEC 162

ciasta. Będziemy potrzebować Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa. 1 litr jogurtu naturalnego 2 cukry wanilinowe 5 łyżeczek żelatyny Z każdej galaretki odsypuję 2 łyżki zalewam to 1 szklaną  wrzącej  wody i odstawiam do  stężenia   Gdy galaretki już  stężeją, przygotowuje masę jogurtową. Żelatynę(...)galaretki kroję w kwadraty do daję do masy jogurtowej mieszam następnie łączę z żelatyną (uwaga bardzo szybko będzie tężeć) i natychmiast wylewam na formę wyłożoną biszkoptami, lub biszkoptem wstawiam do lodówki. Pozostałe galaretki (mieszam wszystkie kolory razem) rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku odstawiam do wystygnięcia, w momencie gdy zaczyna tężeć zalewam ciasto, odstawiam jeszcze przynajmniej na 2 godziny do lodówki

RAROSSA
Tarta z zielonymi szparagami i boczkiem 114

sera żółtego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.  Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy sam spód w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Składniki na ciasto: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 kubeczek jogurtu naturalnego(...)mieszamy z jajkami, startym serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodajemy boczek i mieszamy. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa jogurtowo-jajeczna powinna się ściąć). Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

bistro mama
Orkiszowe gofry z jarmużem, szalotką i czosnkiem 113

Jarmuż jest bardzo zdrowy i bogaty w witaminy oraz mikroelementy. Warto więc włączyć go do naszej diety, zwłaszcza teraz, jesienią i zimą gdy trwa na niego sezon. Z przygotowanego ciasta możemy upiec gofry lub, kiedy nie dysponujemy gofrownicą, usmażyć na patelni małe placki. Wytrawne gofry jarmużowe podajemy z sałatką lub surówką. Możemy również obłożyć je jogurtem lub serkiem i podać(...)miksujemy ze sobą na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy podsmażony i przestudzony jarmuż, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę. Górną i dolną płytę gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek. Ciasto nakładamy porcjami do dobrze nagrzanej gofrownicy, pieczemy do uzyskania złotego koloru. Gotowe przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Podajemy np. z sosem jogurtowym, sałatką lub surówką. Smacznego

Tajemnice Smaku
Babka jogurtowa z żurawiną 141

proszek do pieczenia, dobrze wymieszać, Na końcu dodać żurawinę, ciasto delikatnie wymieszać łyżką, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do babek wysmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą, Ciasto przełożyć do formy, babkę piec około 40 minut do suchego patyczka. Babkę podawać oprószaną cukrem pudrem lub polaną lukrem. Artykuł Babka jogurtowa z żurawiną pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Fit placuszki warzywne (z piekarnika) 169

masa jest zbyt mokra - wsypać kolejną łyżkę mąki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować placki. Piec około 20-30 minut w 180°C (do zarumienienia). Upieczone placki podawać na ciepło, np. z dipem jogurtowym. Składniki na placuszki przed wymieszaniem Placuszki warzywne przed i po upieczeniu

Ugotować
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 126

Jestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka

To co kocham

Proponowane wyszukiwania