mleka lub napoju roślinnego -1½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym Polewa jogurtowa -200ml jogurtu greckiego -ksylitol -2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka + łyżka jogurtu greckiego Dodatkowo -marcepan (najlepiej domowy!) + mąka ryżowa -trochę świeżego soku z buraka -patyki od lodów -kostka gorzkiej czekolady CIASTO CZEKOLADOWE Z POWIDŁAMI Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i zostawić do wystudzenia. Masło/olej(...)można odwrócić ciacho dołem do góry. Na koniec pokroić na równe trójkąty (u nas było 6 ale jeden został zjedzony podczas sesji i w efekcie jest 5 :P). POLEWA JOGURTOWA Żelatynę, 2 łyżki mleka oraz łyżkę jogurtu wymieszać, podgrzać i znów mieszać do rozpuszczenia. Następnie wlać ją do reszty jogurtu wymieszanego z dowolną ilością ksylitolu i dokładnie wszystko połączyć. Nakładać
Candy Pandasporęczne, na dwa gryzy Postanowiłam upiec trochę udziwnione babeczki, czy też tartaletki z rabarbarem, mixem musli i musem jogurtowym, oraz odrobiną płatków białej czekolady. Te ostatnie dodatki dodałam podczas pieczenia, bo babeczki wydały mi się jakieś smutne. Wykorzystałam do tego przepisu ciasto na kruche babeczki z przepisu na babeczki z jabłkami , jabłka zastąpiłam rabarbarem, wyszły przepyszne, kruche i lekko kwaskowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykonaniu i wilgotna babka kokosowa. Przygotowania: 10 minut Koszt: tanie Mam dla Was kolejne szybkie i łatwe w wykonaniu ciacho. Ciasto jest w małej formie, idealne do zrobienia na spotkanie towarzyskie do kawki czy herbatki. Dzięki jogurtowi i olejowi jest ono wilgotne, nie kruszy się i jest sycące, a wiórki kokosowe z aromatem śmietankowym nadają charakterystyczny smak. Jako wielka(...)pieczenia (mała keksówka) przelewamy masę i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na przepis po inne szybkie ciasta: SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT BABKA TWAROGOWA CHLEBEK BANANOWY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniewykonaniu i wilgotna babka kokosowa. Przygotowania: 10 minut Koszt: tanie Mam dla Was kolejne szybkie i łatwe w wykonaniu ciacho. Ciasto jest w małej formie, idealne do zrobienia na spotkanie towarzyskie do kawki czy herbatki. Dzięki jogurtowi i olejowi jest ono wilgotne, nie kruszy się i jest sycące, a wiórki kokosowe z aromatem śmietankowym nadają charakterystyczny smak. Jako wielka(...)pieczenia (mała keksówka) przelewamy masę i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na przepis po inne szybkie ciasta: SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT BABKA TWAROGOWA CHLEBEK BANANOWY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuLekkie, orzeźwiające cytrynowe ciasto bez pieczenia idealne na upalne dni. Składniki: paczka biszkoptów 800 ml jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe 4 dojrzałe brzoskwinie Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odlewamu pół szklanki, odkładamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy i połowę kroimy w plasterki pozostałe w kostkę. Na dno foremki układamy biszkopty. Jogurty przkładamy do miski, wlewamy małym(...)masa stężała. Gdy masa będzie całkowicie zastygnięta galaretkę którą zostawiliśmy podgrzewamy(uważać by nie zagotowała się), studzimy. Owoce układamy na masie jogurtowej i polewamy galaretką. Na owocach powstanie cieniutka warstwa galaretki po to by połączyć owoce z masą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin
magiczna kuchnia Kasinaczynia wlać mleko. Dosypać sernik jogurtowy błyskawiczny. Cytrynę przekroić na pół i wyciśnąć do masy. Całość miksować mikserem na najwyższych obrotach 4 minuty. Tortownicę wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie herbatniki i zalać masą. Pomarańczę obrać, pokroić w plasterki i udekorować wierzch sernika na zimno. Gdy galaretka stężeje w połowie wylać ją na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce 2 godziny
kuchniabellissima.wordpress.comSłodkości na Dzień Babci i Dziadka? Dlaczego nie! Po wielotygodniowej przerwie powróciłam do naszych słynnych weekendowych wypieków ;) Ciasto na niedziele i moje wirtualne koleżanki zapraszają do przeglądu wspaniałości, a w nich: Babka pomarańczowa Doroty , Jogurtowe rogaliki Małgosi , Sernik Bożeny , Jaglane deserki Marcepanowego Kącika , Panna Cotta Diany oraz Muffinki , Drożdżówki Marzeny oraz Czekoladowy Murzynek Joanny. Składniki(...)się rozpuści wsypujemy wiórki kokosowe. Masę kokosową musimy schłodzić w lodówce. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy masę kokosową. Schładzamy w lodówce. Tężejącą masę wykładamy na ciasto. Czekoladowa polewa: Śmietankę podgrzewamy w garnku, podgrzewamy ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników. Masę czekoladową wylewamy na kokosową masę. Chłodzimy
Życie zaczyna się w kuchnizewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie. Sposób wykonania przypomina szagówki, czyli wielkopolskie kopytka , wałki ciasta kroi się na szagę, czyli po skosie. Właściwie oprócz mleka niczym się nie różnią od moich jogurtowych pączków , które również kroję, ale nie w romby tylko w kwadraciki Polecam dla tych(...)przygotować Tawa tawas ? Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy jak na pierogi czy kopytka. Ja robiłam wszystko ręcznie w misce i to zajęło mi 5 minut. Ale można ciasto wyrobić hakiem robota do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Z ciasta formujemy wałeczki jak na kopytka, które następnie lekko spłaszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml oleju rzepakowego 1 szklanka startej marchewki 260 ml mleka Masa jogurtowa: 600 g jogurtu gęstego, kremowego 150 g słodziwa 2 jajka 40 g budyniu waniliowego bez cukru Wszystkie składniki na spód ciasta łączymy ze sobą mieszając do czasu uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Jogurt mieszamy z mokrymi
KucharzycaCiasto kakaowe typu murzynek, przełożone masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką. Proste, pyszne i efektowne ciasto, które przyciąga uwagę, szczególnie dzieci. Mimo swoje prostoty jest naprawdę pyszne w smaku i znika w mgnieniu oka. Masa śmietanowa wykonana została ze śmietanki słodkiej 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18%, dzięki temu zyskała(...)oryginalny smak. Jednak najważniejszą rolę odgrywają tu różno kolorowe galaretki w masie śmietanowej, które dają efekt mieniących się kryształków. Ciasto można także wykonać w mniej kalorycznej wersji zamieniając śmietany na jogurt naturalny, tak jak w tym przepisie ⇒ Galaretkowiec jogurtowy Składniki: C iasto: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki
Kuchnia MagdaLenyCiasto kakaowe typu murzynek, przełożone masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką. Proste, pyszne i efektowne ciasto, które przyciąga uwagę, szczególnie dzieci. Mimo swoje prostoty jest naprawdę pyszne w smaku i znika w mgnieniu oka. Masa śmietanowa wykonana została ze śmietanki słodkiej 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18%, dzięki temu zyskała(...)oryginalny smak. Jednak najważniejszą rolę odgrywają tu różno kolorowe galaretki w masie śmietanowej, które dają efekt mieniących się kryształków. Ciasto można także wykonać w mniej kalorycznej wersji zamieniając śmietany na jogurt naturalny, tak jak w tym przepisie ⇒ Galaretkowiec jogurtowy Składniki: C iasto: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki
Kuchnia MagdaLenyminimalnych obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 30 – 35 minut w trybie góra-dół lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa równe blaty(...)czekoladą. Mieszamy dokładnie, aby powstała gładka masa. Ostawiamy do lekkiego przestudzenia. Masę jogurtową wykładamy do spodni blat biszkoptu i wyrównujemy po całej powierzchni. Nakrywamy wierzchnim blatem biszkoptu. Na nim rozsmarowujemy masę jaglaną. Na wierzchu układamy owoce. Za pomocą łyżki na całość wylewamy polewę czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin, aby masy zastygły. [caption id="attachment
e-PrzepisyKulinarnemojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt. Biszkopt jest wilgotny, nie wymaga dodatkowego nasączania i myślę, że to jeden z tych niezawodnych. Masa ciemna jest zrobiona z mrożonki owoców leśnych oraz jogurtu greckiego. Masa jasna to galaretka z owoców leśnych(...)formy nie wykładać papierem, ani nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. aby ciasto nie urosło z górką warto ciasto rozłożyć lekko po bokach, a środek zostawić lekko wklęsły, podczas pieczenia wszystko idealnie się wyrówna. Piec przez 25 min w temp. 170 st. do suchego patyczka. Ostudzić całkowicie. Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć, przekroić na 2 blaty
moj przepis nasolo albo podać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Ja dodałam do placuszków amarantus ekspandowany, ale można to pominąć i wówczas dodać więcej mąki do ciasta. Zapraszam do przepisu Placuszki kokosowo-bananowe – składniki (8 sztuk): 1 dojrzały, średni banan, 1 jajko, 120ml mleka kokosowego (polecam z kartonika z firmy Real Thai), 2 łyżki amarantusa ekspandowanego(...)składniki i wszystko mieszamy łyżką. Ciasto powinno mieć delikatnie gęstą konsystencję. Ja do smażenia placuszków użyłam specjalnej patelni ze wzorkiem buziek, co jeszcze bardziej ucieszyło Zosię Placuszki smażymy z obu stron (już bez dodatku tłuszczu, bo jest on w cieście). Podajemy z ulubionymi dodatkami lub zjadamy solo Smacznego! Spróbuj także: szybkie placuszki kakaowe, placuszki jogurtowe z chia. Jeśli chcesz być
Natka PietruszkiNajprostsza wersja sałatki ziemniaczanej - z ogórkiem kiszonym i cebulą, z dodatkiem koperku oraz szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Tylko 5 podstawowych składników
Kuchnia MagdaLenyswoje stałe sprawdzone na święta. Tym razem przygotowałam zestawienie typowych Wielkanocnych ciast, które śmiało polecam! :) MURZYNEK Z MAKIEM I BAKALIAMI Przepis znajdziecie TUTAJ JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ Przepis znajdziecie TUTAJ CIASTO CYTRYNOWE Przepis znajdziecie TUTAJ KEKS OWOCOWY Przepis znajdziecie TUTAJ BABKA TWAROGOWA Przepis znajdziecie TUTAJ JOGURTOWA BABKA KOKOSOWA Przepis znajdziecie TUTAJ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuswoje stałe sprawdzone na święta. Tym razem przygotowałam zestawienie typowych Wielkanocnych ciast, które śmiało polecam! :) MURZYNEK Z MAKIEM I BAKALIAMI Przepis znajdziecie TUTAJ JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ Przepis znajdziecie TUTAJ CIASTO CYTRYNOWE Przepis znajdziecie TUTAJ KEKS OWOCOWY Przepis znajdziecie TUTAJ BABKA TWAROGOWA Przepis znajdziecie TUTAJ JOGURTOWA BABKA KOKOSOWA Przepis znajdziecie TUTAJ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieosobnej misce z pozostałymi suchymi składnikami, dodać do masy i wymieszać do połączenia. Na końcu wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego i wymieszać.Ciasto przełożyć do 9 papilotek i piec około 30-35 minut w 180 stopniach. Pianka jogurtowa: 200 g jogurtu naturalnego gęstego 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu 1,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka domowego
FitkotOd jakiegoś czasu na sklepowych półkach i straganach można dostać kurki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Korzystając z okazji postanowiłam je kupić
Oryginalny smakkoniec wlać śmietankę – miksując - wsypać proszek budyniowy. Na koniec dodać porcjami jogurt i na wolnym obrotach dokładnie wymieszać .Na spód upieczonego ciasta pierwszego wyłożyĆ dżem malinowy 3/4 sloika ,rozprowadzic po calej powierzchni.Nastepnie wlać masę białkowo-jogurtową ,rozprowadzić po całości ,wyrownać .Ponownie cienką warstwą posmarować dżemem malinowym i posypać upodpieczoną kruszonka drugiego ciasta.Piec w 175-180 °C ,około 60-70 minut
w mojej kuchniDelikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe
Smakowity Blog Kulinarnyminut w temperaturze pokojowej. W misce Mieszamy jogurt, jajka i przyprawy, oprócz płatków chili. Foremki do tartaletek smarujemy olejem. Z ciasta wykrawamy kółka o parę milimetrów większe niż foremki i wyklejamy nim foremki. Wlewamy masę jogurtową, układamy szparagi i połówki pomidorków. Posypujemy płatkami chili. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut
Kulinarne przygody GatityDzisiaj propozycja na letnie, upalne dni. Śmietankowo - jogurtowy sernik na zimno z galaretką i jeżynami. Składniki: 200 ml mleka 250 ml jogurtu naturalnego 100 ml
Smak mojego domu