nagimnastykować, żeby je upichcić. Pozostanie sterta brudnych naczyń po przygotowaniu. Ale też piękny zapach, i wyjątkowy smak. Dietetyczna tarta wytrawna na jogurtowym spodzie smakuje nawet dzieciom. Mimo, że jest ze szpinakiem. Dietetyczna tarta wytrawna – składniki na ciasto: mąka pszenna, razowa, około półtora szklanki, gęsty jogurt naturalny – 3 łyżki, 1 jajko, przyprawy – zioła i sól. dodatki: mozarella, duży(...)lodówki na jakąś godzinkę – ale czasem pomijam ten krok, a też wychodzi. Blachę do tarty smarujemy olejem kokosowym i osypujemy otrębami – u mnie orkiszowe. Wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika na kwadrans – ma być rozgrzany do 180 stopni. Na tym etapie, wykorzystuję termoobieg. Teraz mamy czas na przygotowanie dodatków. Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy
Matylda Gotujekrzaczkach znaleźliśmy już pierwsze truskawki, stwierdziłam więc, że nadszedł najwyższy czas, by pozbyć się zeszłorocznych zapasów z zamrażarki:)) Dlatego zrobiłam ciasto na zimno z sycącą masą z kaszy manny i kremu czekoladowego, warstwą owocową oraz lekką pianką śmietanowo - jogurtową. Wyszło smacznie, orzeźwiająco i idealnie na letnie popołudnia przy filiżance kawy:) Masa grysikowa: 650ml mleka, 100g kaszy manny(...)Masa jogurtowa: 700ml jogurtu naturalnego, 200ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 25 g żelatyny, 70ml wody, 2 łyżki konfitury różanej. Żelatynę rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt, odłożony mus oraz konfiturę. Na koniec powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić
Z miłości do słodkościmąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 1 galaretka o malinowym smaku 250 ml gorącej wody 1 szklanka świeżych malin Dodatkowo: 1 galaretka o malinowym smaku 500 ml gorącej wody 2 szklanki świeżych malin Wykonanie ciasta z malinami na zimno: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy(...)koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Masa jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Maliny
IzabelawkuchniPolecam bardzo prosty torcik z masą jogurtową oraz owocami, które zalałam przezroczystą galaretką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Na dodatek nie wymaga odpalania piekarnika:) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ
Pani na deserZdarzyło Wam się nie dodać do ciasta proszku do pieczenia? Ja tak, niestety, dzisiaj zrobiłam. Poprzednia babka była z malinami, jabłkiem i bananem. Do tej już
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtwarogowy, doprawiamy rozdrobnionym kuminem, solą i pieprzem. Dokładnie łączymy ze sobą składniki i odstawiamy. PRZYGOTOWANIE dipu jogurtowego do pierożków: Do miseczki przekładamy jogurt grecki. Dodajemy drobno starty czosnek i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i ostawiamy. PRZYGOTOWANIE chrupiących pierożków: Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy nożem na 4 prostokąty. Każdą część ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Na cieście układamy farsz(...)składamy ciasto na formę trójkąta. Zlepiamy brzegi pierożków. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z odrobiną oliwy. Pierożki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200'C z funkcją termoobiegu przez 20-25 min. Na złoto-brązowy kolor. Upieczone pierożki serwujemy z wcześniej przygotowanym dipem jogurtowym. Smacznego. Dzisiejszy wpis zawierał lokowanie produktów sklepu internetowego kreta24.pl
kulinarnyJałączyliśmy po prostu wszystkie składniki. Dzięki temu było szybciej, ale babka była bardziej krucha, a ciasto mniej zwarte. Przypominało muffiny. Natomiast w tej łączy się jajka z cukrem, troszkę jak na biszkopt. Dzięki czemu ma bardziej zwartą konsystencję. Obie pyszne i obie wyszły Babka jogurtowa z żurawiną składniki na foremkę 9×25 cm: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)pieczenia (ja wykorzystałam swoje malutkie foremki: dwie keksówki i jedna mini tortownica). Ciasto wylewamy do około 2/3 wysokości foremki (powinno wyrosnąć). I wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Ja swoje wyciągałam już po 40 minutach, a myślę, że mogły się piec jeszcze krócej. Babka jogurtowa z żurawiną Prosta i szybka babka Pyszna babka jogurtowa Smacznego!!! Justyna PS. Źródło wpisu
RelaxtimeChrupiące krakersy z kremowym serkiem z warzywami łososiem Składniki (na ok 25 krakersów): ciasto: 3 dl mąki orkiszowej + do podsypania przy wałkowaniu 125g masła 100ml kefiru szczypta soli 1 jajko do posmarowania krakersów przed pieczeniem serek: 2 opakowania jogurtowego serka (np Almette) 2-3 łyżki śmietany 6 rzodkiewek nieduży ogórek świeży 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz sól dodatki: plasterki
SandraFrej.comBardzo fajne ciasto bez pieczenia. Dla mnie łączące niejako dwie pory roku – lato i jesień. Lato to oczywiście mus owocowy, oraz lekka pianka, zaś jesień to nutellowa masa grysikowa. Całościowo bardzo fajna kompozycja. Masa grysikowa: 650 ml mleka 120 g masła 3 pełne łyżki Nutelli 90 g kaszy manny 1 łyżka cukru Masa truskawkowa: 700-750 g truskawek(...)krótko miksując. Na koniec dodajemy żelatynę i ponownie krótko miksujemy (wcześniej do żelatyny można dodać łyżkę masy i wymieszać dokładnie). Masę jogurtową wylewamy na przestudzoną masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem możemy udekorować ciasto kawałkami świeżych owoców. Źródło
Smaki Na Talerzuskrobi -50g wody kokosowej (pozostałej po odjęciu śmietanki kokosowej) Polewa jogurtowo-makowa -150g jogurtu naturalnego (u nas bez laktozy) -1-2 łyżki maku niemielonego -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -1 płaska łyżeczka żelatyny + 1/4 szkl. wody Ciasteczka pingwinki -80g mąki gryczanej + 2-3 łyżki do wyrobienia ciasta przed wałkowaniem -60g mąki amarantusowej -30g kakao(...)włożyć do woreczka foliowego i umieścić w lodówce na minimum 45 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić z ok dwoma łyżkami mąki gryczanej. Rozwałkowywać partiami między warstwami worka foliowego i wycinać kształty. Ciasteczka piec w 130’C do zarumienia. Na koniec udekorować. POLEWA JOGURTOWO-MAKOWA Żelatynę namoczyć we wodzie na kilka minut do napęcznienia wraz z ksylitolem. Jogurt wymieszać
Candy PandasSałatka ziemniaczana w wersji wzbogaconej o jajka ugotowane na twardo oraz smażony boczek. Podstawowy przepis na sałatkę ziemniaczaną, który składa się z ugotowanych ziemniaków, ogórków kiszonych
Kuchnia MagdaLenySałatka z makaronu typu cienkie rurki (również będzie tu pasował makaron typu kolanka) z dodatkiem szynki, sera żółtego, selera sałatkowego ze słoika, kukurydzy oraz szczypiorku, podana
Kuchnia MagdaLenySałatka z rukolą, awokado, ogórkiem, kiełkami jarmużu i ugotowanym na twardo jajkiem, polana sosem jogurtowo-słonecznikowym. Sałatka jest delikatna, smaczna i na pewno urozmaici niejeden obiad
Oryginalny smakczereśnie: 700 g czereśni 2 łyżeczki kisielu żurawinowego 2 łyżki cukru 50 ml wody 1 cytryna masa serowo jogurtowa: 1 jajko 1 łyżka budyniu śmietankowego 200 g serka śmietankowego 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru Ciasto kruche: Do miski przekładam zimne masło pokrojone w kostkę, dodaję cukier, mąkę, żółtka, sól, śmietanę, proszek. Całość kroję jeszcze nożem
wesoła kuchniaskładników. Do masy serowej dodaję jogurtowe draże, mieszam szpatułką. Gotową masę wlewam do tortownicy, wyrównuję i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Galaretki przygotowuję z 3/4 zalecanej porcji wody, studzę i odkładam do zgęstnienia. Tężejącą galaretkę wylewam na sernik – ale dopiero, gdy minie 1 godzina w trakcie której sernik ma być w lodówce. Ciasto ponownie wkładam do lodówki i chłodzę
Gotowanie i blogowanie