jezyny - 1510 przepisów (strona:69/101)

Baterie wypadły temu październiku 86

kwiaty. A to nasz ciekawy wrzos- biały i różowy na jednym krzaczku. Gailardia ma swój rok. Goździk nie tylko doszedł do siebie po suszy, ale jeszcze zakwitł. Tradycyjnie już- jeżyna, która nie dojrzeje. Za nic nie mogę spamiętać jak się ten gościu nazywa. To jakiś wiciokrzew. Wymyślił sobie, że wiosna. A na grządkach brukselka mutuje (no cóż, nie wyszło

les mirabelles
Gryczanki - Raw & Happy 157

jogurtem albo jeść prosto z torebki . Składniki: -kiełkowana polska kasza gryczana - daktyle - rodzynki - kiełkowany slonecznik -kiełkowana kasza jaglana - owoce leśne 8%  (polskie owoce aronii , polskie czarne jeżyny ,żurawina) -kiełkowane siemię lniane - kiełkowana szałwia hiszpańska  - kiełkowany amarantus  - surowiec BIO Jak widać same zalety posiadają Gryczanki , nie dość że smaczne to i jeszcze zdrowe .   " Raw znaczy surowy. Technologię

Różowa kuchnia
Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami 103

foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne w środku. Najlepiej smakują po lekkim ostudzeniu. ----------- Podobne: Pasteis de nata Muffiny z jeżynami

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 131

ugotowanych ziemniaków 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 1 łyżka śmietany 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g owoców jagodowych (u mnie jagody i jeżyny)\ 3 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 50 g masła 100 g maki pszennej 50 g cukru kilka kropli esencji waniliowej Drożdże rozrabiamy z łyżeczka cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki księżniczki 144

szklanki cukru pudru łyżka cukru wanilinowego Dr. Oetker 10 dkg masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker 1 łyżka mleka 12 malin (mogą też być borówki lub jeżyny) Do dekoracji: 250 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 1  Śmietan Fix Dr. Oetker dowolne posypki cukrowe Przygotowanie: Masło roztopić w rondelku na wolnym ogniu. Żółtka utrzeć

Kulinarne Inspiracje
Tarta z kremem śmietanowym z mascarpone i białą czekoladą z sezonowymi owocami 96

jajko 2 żółtka 200 gram masła szczypta soli Na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1,5 tabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 187

jest to jogurt naturalny lub grecki, do tego domowa granola lub ulubione musli, które kupuję w Rossmannie (dobra kaloria), do tego pół łyżeczki płynnego miodu i sezonowe owoce (maliny, jeżyny, wcześniej truskawki, teraz śliwka, banan, brzoskwinia). W pracy piję też dużo wody, w domu już gorzej :)  LUNCH (godz. 13.30 - 14.00) Nie przepadam za tym słowem, ale ono najlepiej oddaje

bistro mama
Ciasto z budyniową pianką czyli jak zagospodarować sobie czas w okresie sesji,zaliczeń i deadlinów 111

rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj! Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser... Jeśli nie masz - idź się zapożyczyć do współlokatora/sąsiada wzamian za kawałek ciacha Wykonanie kruchego ciasta

Fiolka w kuchni
Owsianka z brzoskwinią, borówkami i prażonymi płatkami migdałów 164

wanilią (ksylitol zblendowałam z laską wanilii i przesiałam przez sitko - używam go do kawy, albo właśnie do owsianki) 1brzoskwinia lub nektarynka 1 łyżka borówek (mogą być też jeżyny) 1 łyżeczka płatków migdałowych   Przygotowanie: Płatki owsiane wrzucić do rondelka, zalać zimnym mlekiem, dodać cukier waniliowy i zagotować wszystko. Odstawić-  u mnie to moment na szykowanie się do pracy

Kulinarne Inspiracje
Pudding chia z owocami 147

dodatek mixu owoców spowodował, że mamy pyszny owocowy deser na śniadanie. Wykorzystujemy owoce sezonowe, ten akurat pudding przygotowałam jak były jeszcze porzeczki i poziomki, teraz można wykorzystać maliny czy jeżyny. Można też pudding barwić rozpuszczonym kakao, kawą, sokiem z buraków, kurkumą, czy barwnikami spożywczymi, doprawiać cukrem lub ekstraktem waniliowym, cynamonem, syropem smakowym. Świetnie smakuje też ze świeżymi owocami. Pudding chia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki przekładane kremem i owocami 204

wysokości (u mnie foremki silikonowe). Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i odciąć góry babeczek. Krem: 500ml śmietanki 30%, 200g borówki amerykańskiej, 200g malin, 100g jeżyn, 100ml letniej wody. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnym naczyniu wymieszać wodę i gotową mieszankę na krem. Ubijać minutę na najwyższych obrotach. Od razu dodać do ubitej śmietany, krótko zmiksować

Z miłości do słodkości
Lody jeżynowe 138

się na dostarczaniu produktów do automatycznej identyfikacji i osób i samochodów oraz pracowników, myślę, że będzie mi to potrzebne w pracy, którą, mam nadzieję, niedługo podjąć ;) Składniki: 2 szklanki jeżyn 3/4 szklanki cukru szczypta soli 250 ml mleka 375 ml śmietany 30% Jagody zagotować z cukrem i solą, dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Owoce rozgnieść widelcem, odłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Kruche ciasto z owocami leśnymi 250

szklanka brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanka oleju malinowego 450 g owoców leśnych( ja użyłam mieszanki którą miałam wcześniej zebraną czyli: jagody, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczka) Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami (ja to robię w mikserze). Ciasto dzielimy na 2 części, tylko tak aby jedna była większa. Każdą zawijamy

Panda i jej świat
Jeżynowiec Joli 142

pieczenia 1 łyżka soku cytrynowego Masa : 2 duże kubki śmietany 18% 2 cukry waniliowe ponadto: 2 galaretki - w zależności od użytych owoców - tutaj owoce leśne owoce sezonowe; tutaj jeżyny  Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka. Mąkę łączymy z kisielem

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania