jezyny - 1510 przepisów (strona:73/101)

Ratafia wieloowocowa 151

cukru. Dlatego proponuję wykonanie ratafii z syropem. Składniki : różne owoce sezonowe (w ilości do 75 dag), np.: truskawki poziomki (niewiele) porzeczki jagody borówki (niewiele) wiśnie czereśnie brzoskwinie nektarynki maliny jeżyny aronia (przemrożona) jabłka ze skórą gruszki ze skórą śliwki garść owoców dzikiej róży (przemrożone) garść owoców głogu (najpierw ususzyć) 2 pomarańcze ze skórką 2 cytryny ze skórką 100 g suszonych

Weekendy w domu i ogrodzie
Koktajl truskawkowy 105

Prościutki, zdrowy, witaminowy szot! Na lekkie śniadanko lub przekąskę w ciągu dnia. Moja propozycja jest z truskawkami, ale spokojnie można je zamienić na maliny, jeżyny, brzoskwinie, jabłka... Jakie tylko są akurat dostępne lub po prostu ulubione :) Dodatek otrąb sprawia, że koktajl jest pożywny i bardzo prozdrowotny. Składniki: 300 ml maślanki 300 g owoców (w moim przypadku truskawki) 3 łyżki miodu

Cakes By Kejt
Eton Mess z malinami 182

bałaganu z Eton składa się tylko z trzech składników: truskawek, bez i bitej śmietany. Ten letni deser można przygotować z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy jeżyny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jakieś 10 minut. Proporcje składników nie są tu najważniejsze, możecie pójść na totalny żywioł, a deser i tak wyjdzie piękny i pyszny

Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką 130

mówić nie trzeba. By przekonać się o tym, jakie są dobre, wystarczy je upiec. Pod bezową pierzynką możecie ukryć dowolne owoce lata - świetnie sprawdzą się na przykład agrest i jeżyny. Babeczki ( 12 sztuk ) : 125 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 3 żółtka 180 g mąki pszennej ½  łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml mleka szczypta soli

Food Square
OWOCOWE KOKTAJLE NA LATO 172

przetestowania wszystkih i wybrania swojego ulubionego :) A może wy macie przepisy na ciekawe koktajle owocowe? Składniki na 1 koktajl : 125 ml jogurtu naturalnego, 1/2 szkl. jagód 3/4 szkl. jeżyn 5 łyżeczek naparu z mięty (3 łyżeczki suszonej mięty zalać 125 ml gorącej wody, zostawić do ostygnięcia) Owoce wsypać do blendera , dodać jogurt i miętę. Wszystko miksować kilkanaście sekund. Smacznego :) Składniki

Banana Smiles
Placek orkiszowy z jeżynami i malinami 113

Jeżyny i maliny to mieszanka niemalże doskonała. Zamknięte i zapieczone w orkiszowym cieście z dodatkiem pełnoziarnistych sucharków i zmielonych migdałów zamieniają się w równie doskonałą, zdrową, pełnowartościową przekąskę. To takie ciasto z rodzaju lekkich i zdrowych - prawdziwy smak lata

Milion Smaków
Delikatne babeczki z bitą śmietaną i owocami 138

same, czasem dodaje cynamon i jabłka, a jeszcze innym razem robię z nadzieniem czekoladowym lub z powidłami. Tym razem zrobiłam z bitą śmietaną, borówkami i jeżynami :) Czy Wy macie swoje ulubione przepisy na babeczki? Jeśli tak, to bardzo chętnie je poznam, możecie śmiało pisać w komentarzach :) Składniki na ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła

The Sweet Damsel
OWSIANO-ŻYTNI OMLET Z OWOCAMI LEŚNYMI 209

pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Składniki na 1 omlet: 2 jajka łyżka mąki żytniej łyżka płatków owsianych łyżeczka otrębów pszennych łyżeczka łuskanego słonecznika szczypta soli garść owoców leśnych (jeżyny, maliny, jagody, poziomki) Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać płatki, otręby i słonecznik, wymieszać. Na koniec dodać

Banana Smiles
Bułeczki drożdżowe z czarnymi malinami 151

Lato w pełni więc i owoców całe mnóstwo. U nas w ogrodzie resztka czarnych malin (tak dokładnie – nie jeżyn tylko malin ) więc aby się nie zmarnowały postanowiliśmy zrobić pyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 125 g serka mascarpone - 25 g masła - 1 jajko - szczypta

Kuchenne Wariacje
Letni deserek 148

Dobry deser o smaku letnich owoców Składniki: - 2 galaretki czerwone (malina truskawka takie ja miałam ) - 1 ,5 szklanki owoców jeżyny maliny truskawki - 1 kubek śmietany 30 % 330 ml - 1 opakowanie śmietan fix - 1 łyżka miodu płynnego Sposób przygotowania 1. - galaretki rozpuścić w 300 ml wody po ostygnięciu podzielić galaretkę na połowę. 2. - Do owoców dodać miód i zmiksować blenderem dodać

W królestwie smaków Beaty
Koktajl wieloowocowy 133

Pyszny koktajl nawet zimą można cieszyć się jego smakiem Składniki - 1 l mieszanych owoców truskawki,maliny jeżyny poziomki (miałam mrożone ) - 1 banan - 1/2 l kefiru - 1/2 l mleka - 3 łyżki miodu  Sposób przygotowania 1. - owoce rozmrozić dodać pokrojonego banana mleko kefir oraz miód wszystko  razem zmiksować blenderem w razie potrzeby dosłodzić

W królestwie smaków Beaty
CHŁODNIK Z MARCHEWKI I MELONA 119

kawałki i sok z limonki. Miksujemy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i jeśli nam za kwaśne się wydaje to miodem. Dodajemy kilka listków tymianku. Podajcie go z malinami i jeżynami. Smacznego! Post CHŁODNIK Z MARCHEWKI I MELONA pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 174

się zaledwie szczegółami. Do rødgrød med fløde , czyli po prostu rzadkiego, czerwonego kisielu ze śmietaną, nadają się wszystkie czerwone lub czerwonawe owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, czereśnie, a także rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser nie wyszedł mdły. Najczęściej kisiel zagęszcza się odrobiną mąki ziemniaczanej, ale widywałam też wersje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody brzoskwiniowe na patyku 118

trzeba do nich specjalną foremkę, ale teraz łatwo je kupić w wielu sklepach.   Składniki /na 6 lodów/: 4 brzoskwinie 1 mały jogurt naturalny 1 łyżka miodu garść jeżyn lub innych owoców jagodowych   Czytaj dalej... Artykuł Lody brzoskwiniowe na patyku pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Tort czekoladowo-śmietanowy. 157

masę śmietanową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, startą czekoladą lub bitą śmietaną. Ja dodatkowo na cieście ułożyłam rajskie jabłuszka smażone w syropie (przepis tutaj ), a do masy śmietanowej dodałam kilka jeżyn. Całość wyszła pysznie! Polecam

Rozpustne gotowanie