jezyny - 1510 przepisów (strona:79/101)

Biała Pavlova – torcik bezowy 589

łyżeczka octu (zwykłego lub winnego) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli 500 ml śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru aromat waniliowy owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny Przygotowanie (20 min +2h pieczenia): Beza Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy

PastelFood
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH 265

szklanki kaszy jaglanej  1 szklanka wody 1szklanka mleka (użylam roślinnego) miód (opcjonalnie np. syrop z agawy lub cukier do smaku) DODATKOWO: truskawki (lub inne ulubione owoce: maliny, borówki, jeżyny, jabłka, itp.) ciemne kakao lub gorzka czekolada ziarenka wanilii (opcjonalnie) - "czysty" budyń smakuje równie wspaniale WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsyp na gęste sitko i przepłucz wrzącą wodą, a następnie jeszcze

Słodko-Słony Świat Ilony
Owsiany omlet jogurtowy z twarożkiem kakaowo-bananowym :) 141

mleka - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżeczka oleju kokosowego Na twarożek: - pół średniego, dojrzałego banana - 50 g twarogu - 1 płaska łyżka jogurtu - 1 płaska łyżeczka kakao Dodatkowo: - owoce: maliny, jeżyny, banan Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj mąkę bądź zmiel płatki owsiane, mleko, żółtka, proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy

Zdrowie na języku :P
Sernik z sezonowymi owocami 145

Sernik jest dobry na wszystko! Na zimne wieczory i gorące dni :) Szczególnie, jeżeli podajemy go razem z sezonowymi owocami - tymi które najbardziej lubimy - maliny, czerwone lub czarne porzeczki, jeżyny albo jagody - do wyboru do koloru. Ważne, aby w ciepłe dni sernik był dobrze schłodzony, wtedy smakuje najlepiej! Dziś zapraszam na prosty przepis na sernik z sezonowymi owocami. Częstujcie się :)"Składniki

Słodkie Przyjemności
Babeczki z serowo - śmietankowym nadzieniem i owocami 174

           Mój blog nazywa się Happy Creatiff więc wszystko co daje pole do popisu mojej kreatywności i sprawia, że jestem "happy

happycreatiff.blogspot.com
Leśne zbiory i smak Mazurskiej Granoli czyli Niedzielne Śniadanie odc.20 145

powrotem we wrześniu. Nim jednak zaczęłam pakować torby i walizki skorzystaliśmy z pięknej pogody i poszliśmy do lasu. Ścieżkami nie całkiem znanymi doszliśmy do jabłonki opuszczonej, do gąszczu krzaków jeżyn, zbieraliśmy też

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzanki ze smazonymi grzybami lesnymi 167

upały, teraz deszcz i temperatury zdecydowanie bardziej ludzkie...Wczoraj spontanicznie spakowaliśmy torby i podróżną lodówkę, i wybralismy się do Chaty marząc o wieczonym rozpalaniu kominka, popołudniowych spacerach po lesie, jeżynach i pierwszych grzybach.Słońce nas przywitało

Dzieje kuchennej Wiewióry
Poworty, konkursy i Lekkie kotlety z ziemniaków i kalafiora 144

Wróciliśmy. Krótki to był wyjazd ale zaliczyliśmy i grzyby i jeżyny, i trochę przemoczonych butów. Kominek buzował codziennie dając ciepło tak potrzebne moim zmarzniętym dłoniom. Znowu zaczęłam marznąć czyli lato się skończyło :) Jak co roku w sierpniu wyjeżdżam z chaty pełna nostalgii i wcale mi z tym nie dobrze. Tylko miodu z pasieki nie kupiłam...Niedzielnego mielenia dawno nie było

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pink smoothies (z letnich owoców z bazylią i miętą) 162

Składniki na 2 porcje:400 ml zimnego mlekaszklanka malinpół szklanki czerwonej porzeczkikilka dojrzałych jeżyn1 dojrzały banankilka listków bazyliikilka listków miętykostki loduDo blendera wlewamy mleko, owoce

Bon Appetit Małgorzaty
Pampuchy z jagodami i stewią 156

konfitury z jagod mozna dlugo przechowywac poniwaz zawieraja naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegajacy rozwojowi bakterii.Jest skladnikem musow,deserow i jogurtow.Nie tylko jagody,ale wszystkie owoce jagodowe tzn.maliny,jezyny,truskawki zwalczaja wolne rodniki w naszym organizmie, maja zatem silne dzialanie antyoksydacyjne,dlatego wskazane jest ,by byly obecne w naszej diecie przez caly

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 185

Pyszne kruche ciasto z beza.Nadaja sie do niego praktycznie kazde owoce,lecz beza w towarzystwie kwasnych owocow jest szczegolnie smaczna.Takze rabarbar,czerwona porzeczka,agrest czy jezyny sa tu polaczeniem idealnym.Bardzo lubie wszelkie slodkosci,nie wyobrazam sobie niedzieli bez kawalka domowego ciasta do kawy.Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami,ktore wymagaja duzo czasu i wielu etapow przygotowania by upiec cos smacznego.Ten

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy kisiel jeżynowy 153

czas obdarowuje mnie smacznymi owocami u mnie wlasnie jezynowy.Skladniki na 4 male pucharki:0,5 kg jezyn3 lyzki cukru2-3 lyzki maki ziemniaczanej0,5 l wody1 lyzka jogurtu greckiegoWykonanie:Jezyny przebrac,oplukac.Wrzucic do rondelka,dodac cukier ,pogotowac kilka minut.Przetrzec przez sito.Do przetartych jezyn dodac wode i make ziemniaczana rozrobiona z niewielka iloscia zimnej wody mieszajac najlepiej rozga.Zagotowac.Rozlac do przygotowanych salaterek.Schlodzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem jagodowy z kolendrą- ABC dżemowania 145

Dzemy wykonuje sie z owocow wykazujacych wlasciwosci galaretyzujace.Sa to agrest ,brzoskwinie,jablka,czarne jagody,jezyny,porzeczki,maliny,morele,sliwki.Dawka cukru jest zalezna od wlasciwosci uzytych do przerobu owocow.Przewaznie dodaje sie go w ilosci polowy ciezaru oczyszczonych owocow.Ilosc cukru ma zasadnicze znaczenie,poniewaz za mala ilosc spowoduje plesnienie dzemu,a za duza jego scukrzenie.Gotowac je mozna w rozny spsosob,to znaczy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zdrowy dżem jeżynowy bez cukru 142

cukier.Smak dzemu przygotowanego z udzialem ksylitolu Cie nie rozczaruje,bo jest rownie slodki jak ten tradycyjny slodzony cukrem. Skladniki na 3 sloiczki dzemu:1,5 kg jezyn250 g ksylitoluWykonanie:jezyny umyc,odsaczyc.Przygotowac szeroki,plaski rondel o grubym dnie.Jezyny zasypac ksylitolem i dokladnie wymieszac.Podgrzewac owoce,az puszcza sok.Pogotowac kilka minut.Jesli nie przeszkadzaja Ci pestki smazysz dzem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.O trzech

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lody jogurtowe z musem jeżynowym 130

jezyn150 g jogurtu2 lub wiecej lyzek miodu,ksylitolu,cukruWykonanie:300-400 g jezyn zagotowac z 2 lyzkami cukru i potrzymac na ogniu kilka minut ,by owoce sie rozpadly.Przetrzec jezyny przez sitko i ostudzicjogurt wymieszac z cukrem do smaku.Trzeba pamietac,ze jogurt po schlodzeniu bedzie wydawal sie mniej slodkinakladac naprzemienie do foremek jogurt z zimnym musem jezynowym.Foremki na 5-6 godzin

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania