lekka kwaskowość świetnie kontrastuje ze słodyczą jogurtu, a po drugie dlatego, że je uwielbiam i mogłabym je jeść w ilościach hurtowych. Świetnie też sprawdzą się wszelkiego rodzaju borówki, jagody, jeżyny, truskawki, maliny czy też jakiekolwiek inne owoce. To jak? Jesteście już głodni? ;) . Więcej
Okolice PalnikaDziś kolejny przepis z porzeczkami, ale to uniwersalne ciasto i można wykorzystać do niego inne owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu, albo najzwyczajniej tego co w zasobach kuchennych posiadamy.To drożdżowe ciasto ma jeszcze jedną , miłą zaletę - ma mało cukru- a mimo to jest pyszne.Ciasto najładniej wygląda upieczone w tortownicy - składniki na blaszkę średnicy 26 cm.Czytaj
Farmażonyzakończenie sezonu jagodowego, mam dla was wyśmienite ciasto.To połączenie słodkiego kruchego ciasta, delikatnego twarogu i kwaskowatych owoców.Jagody z powodzeniem możecie zastąpić: porzeczkami ( przepyszne ! ), malinami, jeżynami.Nie jest to tradycyjne ciasto kruche, bazujące na zimnym tłuszczu. To wersja dla leniuszków ;)Wypróbujcie, bo warto !Składniki:( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę )* 250 masła/margaryny* 3/4 + 1/4 szklanki cukru
kolorowotorcikowospecjalną okazję? To propozycja dla Was. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i pięknie się prezentuje. Składniki:1 litr śmietany 36%300 ml konfitury malinowej250 ml musu jeżynowego (lub zmiksowane jeżyny)śmietan-fix 2sztna biszkopt6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka mąki ziemniaczanej1 szklanka mąki pszennej przesianej przez sito1,5 szklanki cukruBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ubijamy ponownie na sztywną
SMYKWKUCHNIZapraszam na lekkie śniadanko:) Składniki: wafle ryżowe plastry wędzonego łososia biały ser kiełki rzodkiewki niskosłodzona, domowa konfitura z jeżyn
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładoskonały składnik owocowych lub warzywnych koktajli. Koktajle ostatnio przygotowuję codziennie, tym bardziej, że na działce są już dojrzałe czarne i czerwone porzeczki, maliny, amerykańskie borówki, za kilka tygodni dojrzeją jeżyny. Owoce wystarczy wymieszać z kefirem, dodać trochę cukru i zmiksować, aby mieć doskonały w smaku owocowy koktajl. Ludzie, którzy nie mają działek, czy ogrodu z owocami muszą te owoce niestety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki miodu drahimskiego Nadzienie: 2-3 łyżki ulubionego dżemu lub musu owocowego bez cukru (można po prostu rozpuścić w garnku owoce takie jak maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny itp.) 250 ml kremówki 36% Dekoracja: po ok 200 g malin i wiśni (użyłam soczystych, lekko kwaskowatych wiśni nadwiślańskich) Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek
Ze smakiem i z pasjąubije mi się idealnie, a to czasem może zdarzyć się każdemu) Do kremu o smaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności
Ratunku obiadzrobienia ;p Na dobry początek dnia: domowej roboty musli. Domowe musli Składniki musli: płatki kukurydziane; płatki owsiane; migdały - płatki; rodzynki; słonecznik; wiórki kokosowe; - wszystkiego po garści... dodatkowo: maliny i jeżyny; jogurt owocowy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Proste, no nie?!? Jogurtowy Bąbelek
MiksturownikSkładniki:300 ml śmietanki kremówki 1 szklanka jeżyn1,5 szklanki pokruszonych bezWykonanie:Śmietankę mocno schłodzić. Zimną ubić na sztywno.Owoce rozgnieść widelcem. Dodać do śmietanki.
kolorowotorcikowowięc mniej się nie da) ale za to baaardzo smaczne, to moje ulubione połączenie.Składniki na 4 porcje:- 350g owoców (u mnie mrożone czarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny)- 500ml wody- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) lub 4 łyżki erytrytolu- 35-40g skrobi (nie mąki) kukurydzianej - meizenaDo garnka wsypujemy owoce, dodajemy ok.1,5 szklanki zimnej wody, ksylitol
Smaczne Zdrowełyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Krem 250 ml zimnej kremówki 160 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny maliny jeżyny borówki banan brzoskwinia kiwi winogrona ciemne 2 szt polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać
Ala piecze i gotujeniespodziewanych zachcianek, czy też niespodziewanych gości. Polecam te błyskawiczne owsiane babeczki z żurawiną, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smaczne. Polecam również moje przepisy na: kakaowe babeczki z jeżynami. Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła lub margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżka siekanej żurawiny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny sos kawowy i mamy idealny deser na jesienne depresyjne popołudnie. Wykorzystałam przepis na ciasto z drożdżówki z jeżynami, który idealny jest do tego typu wypieków. Ciasto zawędrowało do goście, którym mam nadzieje smakowało tak jak mi. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik