jezyny - 1510 przepisów (strona:82/101)

Ucierane ciasto z owocami na maślance i oleju 279

smaku masła (użyłam Olandia),  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  szklanka maślanki,  5 jajek,  skórka z 1 cytryny,  700g owoców (u mnie maliny i jeżyny). Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do maślanki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić na chwilę, aż maślanka zacznie wyraźnie rosnąć. Do utartych jajek dodać przesianą mąkę oraz świeżo

Z miłości do słodkości
Krem z owoców leśnych (Triple Berry Curd) 203

większości deserów. Kombinacja trzech rodzajów owoców leśnych nadaje mu piękny kolor i ciekawy smak. Przepis pochodzi ze strony myrecipes.com Składniki na 2 szklanki: szklanka jagód szklanka malin szklanka jeżyn 2/3 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 3 duże jajka 2 łyżki masła Wszystkie owoce wrzucić do blendera i zmiksować na gładki mus. Przecedzić przez

wyzwania kuchenne
Babeczki z owocami na maślance 136

100g margaryny, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru, szczypta soli, szklanka maślanki naturalnej, 300g mieszanych owoców (u mnie jagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki),cukier do posypania. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie

Z miłości do słodkości
Sernik czekoladowy z malinami 172

najmniej temperaturę pokojową; nakładamy polewę na całość, pamiętając o bokach. Całość wykańczamy malinami, które fantastycznie uzupełniają intensywnie czekoladowy smak. Mogą to być oczywiście inne owoce, najlepiej lekko kwaśne - porzeczki, jeżyny czy wiśnie. Kto próbuje upiec

sama złodycz
Bezowy deser z borówkami i mascarpone 199

Pyszny deser z mascarpone i owocami - tu borówki amerykańskie, ale mogą być wykorzystane inne owoce - maliny, jeżyny - albo truskawki :)SKŁADNIKI (na 4 porcje)250g borówek - tu amerykańska 50g bezy200g śmietany kremówki1 łyżka cukru pudru1/2 łyżeczki cukru waniliowego 125g serka mascarpone1/2 łyżeczki soku z cyrtynylistki mięty do dekoracji            PRZYGOTOWANIE

Moje Kuchenne Rewelacje
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 241

takie połączenia. Tutaj zdjęcie starej etykiety Tyskiego dobrane do białej kiełbasy w sosie polskim, kilka stron dalej golonka zapiekana w piwie i ogromna kolejka do Supersamu, czy dziewczynka zbierająca jeżyny do chłodnika z owoców leśnych. Prawie każdy przepis jest opatrzony zdjęciem przywołującym historię potrawy. Śmiało można powiedzieć, że jest to album, a nie książka kucharska. W pierwszej kolejności ogląda się

Brzuszki Łakomczuszki
Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami 152

sporo też musiałam odrzucić. Te, które zostały, wylądowały w sosie. Jutro też jadę, choćby po to, by nacieszyć się widokiem wybarwiających się liści, krzewinek wrzosów, zapachu igliwia i smaku jeżyn... Naładować akumulatory na kolejny pracowity, szalony tydzień... Na początek weekendu chcę Wam pokazać, do czego można wykorzystać leśne grzyby. Z pierwszych tegorocznych zbiorów przygotowałam rarytas dla miłośników pierogów i polskiej

Czerwień i błękit
Clafoutis - ciasto z wiśniami 154

się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły. Jednak można spotkać wiele wersji tego ciasta - z wiśniami, śliwkami, porzeczkami, jeżynami czy żurawiną. Choć puryści stwierdzą, że gdy do ciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde.  Ale czy to ważne?:)Ważne jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Biała Pavlova – torcik bezowy 502

łyżeczka octu (zwykłego lub winnego) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli 500 ml śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru aromat waniliowy owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny Przygotowanie (20 min +2h pieczenia): Beza Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy

PastelFood
Schab pieczony w antonówkach i cydrze lubelskim 186

wakacji u rodzinki mieszkającej na wsi wróciliśmy doskonale zrelaksowani, ale i obdarowani rosnącymi z dala od spalin owocami: malinami, jeżynami, śliwkami, gruszkami, jabłkami, że o innych dobrach nie wspomnę :) Wszystko niczym mrówki pracowite spożytkowaliśmy przetwarzając na dżemy, konfitury i soki. Z malin zrobiliśmy też nalewkę, a jabłka, o których ostatnio politycznie głośno postanowiliśmy wykorzystać nieklasycznie... Z pysznymi antonówkami postanowiliśmy przyrządzić

Delicious Titbits
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 170

vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą szabelki i kieliszka. Na nocleg pojechaliśmy do Łodzi, gdzie ugościła nas Kasia Biegańska. Niedziela 23 czerwca to ogólnie pojęty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sorbet truskawkowy z winem 285

domu dosyć często, bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców jagodowych, np.jagód, jeżyn, malin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Tym razem zamiast soku z cytryny przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet truskawkowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sorbet jagodowy z jogurtem 153

robię ostatnio dosyć często, bo bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców truskawek, jeżyn, malin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Znów zamiast soku z cytryny wykorzystałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu, oraz dodałam 1 łyżkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta kukurydziana z owocami) 162

Można również upiec samą tartę z tego przepisu i wyłożyć tartę bitą śmietaną, czy inną zimną masą i udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami, najlepiej jagodowymi np. malinami, jagodami, borówkami, jeżynami, czy też truskawkami, ślicznie i apetycznie tarta będzie wyglądać jak wymieszamy owoce, będzie bardzo kolorowa. Ta tarta kukurydziana z owocami zaspokoi apetyt na słodycze, będzie ozdobą przyjęcia, czy domowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) 190

przygotowałam z czarnych porzeczek. Semifreddo porzeczkowe nie jest za słodkie, jest lekkie i orzeźwiające, ten deser jest idealny na każdą okazję, wygląda i smakuje znakomicie. Przygotowywałam już semifreddo z jeżynami, truskawkami. Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) jest mocno owocowe, polecam je przygotowywać samodzielnie, wtedy wiemy co w naszym deserze jest w środku. Ten deser zawsze przygotowuję z najlepszych składników, najlepiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania