jezyny - 1510 przepisów (strona:65/101)

Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną 283

przygotowaniu warstwy z płynnej galaretki i truskawek ostrożnie ustawiłam kieliszki w lodówce, opierając je o ścianki, aby się nie przewróciły. Zamiast truskawek możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce np. maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki, poza sezonem np. brzoskwinie w puszce. Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną: Dwukolorowy skośny deser z truskawkami i galaretką. Składniki na 3 porcje: 1 galaretka truskawkowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kalendarz przetworów 280

jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów).  W sierpniu owocują i dostępne są:  jeżyny;  maliny;  owoce czarnego bzu;  mirabelki;  wiśnie;  brzoskwinie;  pomidory;  cukinia,  patison,  kabaczek;  kurki.  Przetwory we wrześniu  Wrzesień to bardzo

Ukojenie Podniebienia
Razowa kasza manna waniliowa z musem truskawkowym 227

Bardzo już tęsknię za latem, za ciepłem i słońcem, a najbardziej za świeżymi truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Niby mamy już wiosnę, niby lato tuż-tuż, jednak pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza i w ogóle jest tak jakoś...nijak. Gdy więc zobaczyłam ostatnio na straganie pierwsze truskawki, nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Dobra, nie oszukujmy się. To jeszcze

Zawsze głodna!
Aromatyczny świat herbat Teekanne. 120

pomarańczy, takich jak ja. Tą herbatę miałam już przyjemność próbować i szczerze Wam polecam. 2. Herbata World of Fruits „Forest Fruits” to przepyszna kompozycja najlepszych owoców leśnych takich jak jeżyny, maliny, czy jagody, wzbogacona aromatem soczystych truskawek oraz skórką pomarańczową. 3. Herbata World of Fruits „Garden Selection” to wybór najlepszych składników wprost z ogrodu! Orzeźwiający smak kwiatu czarnego

Słodkie okruszki
Zdrowy deser z nasionami 154

Można go jeść bez wyrzutów sumienia. Zdrowy deser Składniki: 2 porcje 3 łyżki nasion chi 3 łyżki goji 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 200 g malin i jeżyn, u mnie mrożone 250 g kokosowego mleka 100 g jogurtu 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu syrop z agawy do posłodzenia wedle smaku, u mnie 3 łyżki Zmiksuj mrożone owoce z jogurtem

codojedzenia
Serniczek chia na jagodach z warstwą czekolady. Pyszny deser w pucharku. 204

twarogu naturalnego 2-3 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki jagód 2 łyżki nasion chia 4 łyżki mleka 4 krople soku z cytryny 2 kostki gorzkiej czekolady z wiśniami i jeżynami Ekoflorka (do starcia) + 1-2 kostki gorzkiej czekolady Ekoflorka waflowa rurka Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy nasiona chia i zalewamy je 4 łyżkami zimnego mleka, mieszamy. Odstawiamy na bok (na około

Słodkie okruszki
Domowe żelki z mango - ruloniki, bez żelatyny i agaru! 229

glukozowo-fruktozowym. Ale po co to wszystko? Możemy zrobić domowe, zdrowe i co najważniejsze - naturalne żelki z owoców, które mamy pod ręką. Robiłam już żelki z truskawek, malin i jeżyn, lecz przedstawiam Wam moim zdaniem najsmaczniejsze - żelki z mango. Możemy je zrobić praktycznie ze wszystkich owoców jakie wpadną nam w ręce, lecz każde będą różnić się czasem suszenia

Be Fit Be Strong
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 139

najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, pochodzące z małego, rodzinnego gospodarstwa, także smakowe np. cytrynowa czy cynamonowa, to prawdziwy raj dla koneserów; konfitury extra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85% owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może

Moja smaczna kuchnia
Frużelina z owoców leśnych i gruszek 231

skomponuje. Dlatego ilość cukru uzależnij od przeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych. A z jakich owoców można zrobić frużelinę? Z wielu: maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie, rabarbar, borówki, jagody, porzeczki... Warto eksperymentować ze smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły mi około

Anioszek w kuchni
Morwa biała 165

Małe białe jeżyny – tak można opisać wygląd morwy białej. Jest to bardzo słodki owoc, zawierający dużo cukrów prostych. Niemniej jednak morwa biała słynie z właściwości obniżania poziomu glukozy we krwi. Obecnie na rynku możemy dostać morwę białą w postaci herbaty i suszonych owoców, a także w formie mocno przetworzonej – tabletek. Ja preferuję owoce suszone. Dodaję je do ciasta

Kucharzyca
Bigos z pieczarek, z pulpetami. 186

pachnący tradycją i rodzinnym domem. Nie do końca rozumiem to, w jaki sposób pozwoliłam, by ten przepis zapodział mi się kilka lat całkowicie zapomniany. Lubię wspominać ciasto drożdżowe z jeżynami podane w sierpniowy ranek przez babcie, czy kompot z rabarbaru i papierówek gotowany przez mamę na ochłodę lata. Podobnie jest z tym przepisem, pamiętam go od zawsze, taki bigos podawany

Poezja Smaków - blog kulinarny
Crumble z owocami leśnymi 108

Owoce pod kruszonką to deser, którzy kojarzy się z latem. Maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki, jagody to smak najcieplejszych dni, za którymi tak tęsknimy, zwłaszcza zimą. Na szczęście dostępne są mrożone owoce, które z powodzeniem zastępują świeże poza sezonem.  Deser, prosty w przygotowaniu, z powodzeniem zastąpić może ciasto owocowe czy inny słodki wypiek. Warto wybierać owoce słodkie, świetnie

Moja smaczna kuchnia
Koktajl z mieszanych owoców lata 84

brak słońca, spora dawka owoców. Poza sezonem sprawdzają się doskonale owoce mrożone . Dzisiaj zmiksowałam kolejny koktajl, tym razem z mieszanymi owocami lata: c zarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny .  Polecam także mrozić kawałki obranego ze skóry banana . To najlepsze na świecie lody bananowe. Jak je przygotować? Banana obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze kawałki, układamy na talerzyku

Moja smaczna kuchnia
Kruche ciasto z pianką i malinami 203

pudru pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez dodatku cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego dodatkowo 300-400 g malin, jeżyn (mrożonych nie rozmrażać!) cukier puder do dekoracji Kruche ciasto Na samym początku przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać posiekane masło. Cało ść

Ugotować
Hello Spring! 156

jedzenia tylko zieleniny ;) Bardziej chciałabym Wam podrzucić kilka smacznych przepisów, których szukacie najczęściej na blogu. Kolorowe sałatki, coś do kanapki i jakieś dobre ciacho idealne do niedzielnej kawy. Jeżyny i chrupiący boczek ZOBACZ Ciecierzyca i feta ZOBACZ Jajko i awokado ZOBACZ Focaccia z pomidorami i pietruszką ZOBACZ Muffinki z kremem czekoladowym ZOBACZ Pesto z rukoli i słonecznika ZOBACZ Tarta

Pink Envelope