śmietanki kremowej 30% 250 g serka mascarpone 100 g ksylitolu lub drobnego cukru 30 g żelatyny 1 op. biszkoptów Savoiardi Nutri free 600 g mieszanych owoców leśnych ( jeżyny, borówki, maliny, truskawki) 2 galaretki malonowe lub truskawkowe Jogurt, serek i śmietanka muszą być mocno schłodzone. Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody i odstaw do stężenia. Tortownicę ( u mnie
Kuchnia bezglutenowamascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżeczka likieru kawowego lub ew. łyżeczka kawy rozpuszczonej w łyżce wody dekoracja: świeże owoce sezonowe: u mnie jeżyny, truskawki, maliny, borówka Beza: Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim 2 okręgi o średnicy około 20 cm (ja po prostu odrysowałam miseczkę). Białka ubij mikserem na sztywno
Kuchnia bezglutenowasoku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 350 g śmietanki 30% 1 łyżeczka kawy mielonej 4 łyżki cukru pudru ok. 350 gram kwaskowych owoców: jeżyn , borówek, poziomek Blachę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą średniego talerza o średnicy ok. 18-20 cm narysuj kółka. W misie miksera ubij na sztywno białka ze szczyptą soli
Kuchnia bezglutenowadzikiego stylu, blogerem i autorem rapujących hitów na Youtubie np: Nie jedz, jeśli nie wiesz co to jest. Skąd brać dzikie plony? Najlepsze są zdziczałe drzewa i krzaki owocowe (jeżyny, porzeczki, jabłka), które nie rosną przy drodze i nie mają kontaktu z pestycydami. W Stanach ludzie mają na trawniku zdziczałą jabłoń, a kupują jabłka w supermarkecie, bo te dzikie
Ugotowane pozamiatanekolorowym, szeleszczącym dywanem; coraz krótsze dni i długie wieczory zachęcajce do umoszczenia się w wygodnym fotelu pod ulubionym kocem, a także gruntowne zmiany na straganach. Ostatnie późne odmiany malin, jeżyny i morele ustępują miejsca dyniom, gruszkom, jabłkom, śliwkom i, oczywiście, figom. Te ostatnie, ciągle jeszcze dość drogie, stają się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Dla mnie nie była
Pożeraczka, czyli raz adobrzelanguage:EN-US;} Koktajl buraczano-porzeczkowo-cykoriowy Składniki – 2 porcje (duże): Banan – 1 sztuka Burak – 1 sztuka Czarna porzeczka (mrożona lub świeża) – 1 szklanka – porzeczkę można zastąpić malinami lub jeżynami Mleko – 1 szklanka Cykoriada instant z jagodami – 2 łyżeczki Wykonanie: Kawę zaparzyć w małej ilości wody (około 150 ml), a następnie przestudzić. W mikserze zmiksować banana, buraka, porzeczkę, mleko
Kuchnia Bon Appetitjuż musi być kanapka, spróbujcie z pastą z awokado, zawsze to coś innego. Zapewniam, że dobry lunch do pracy może odmienić cały dzień. Sałatka z Łososiem Sałatka z jeżynami i boczkiem Sałatka z jajkiem i awokado Sałatka w słoiku z ryżem Sałatka z ciecierzycą i fetą Pasta z awokado do kanapek
Pink Envelopemleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 1,5 łyżki kakao 75 g gorzkiej czekolady owoce (maliny, wiśnie, jeżyny, truskawki) Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. 250 ml mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mąkę, proszek budyniowy i pozostałe mleko, zmiksować
Domowa cukiernia Ewylampce na czole....jest dobrze.... O świcie maszeruję przed chatę żeby złapać wschód słońca i nacieszyć się ciszą, potem zaszywam się na jeżynowej polanie żeby to babie lato i jeżyny zamknąć w słoikach... Szczęście ma wiele wymiarów..... O świcie
Apetyczna babeczkabyło, za oknami jeszcze lato, więc trzeba korzystać z jego uroków :) Składniki (4-5 porcji): 4-5 żółtek 4 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 500 g owoców (maliny, jeżyny, borówki, truskawki) 100 g biszkoptów mocna kawa (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej+3/4 szklanki wrzątku+1 łyżeczka cukru+50 ml wódki/amaretto) kakao Przygotowanie: Żółtka ubić z cukrem na puch
Malinowo w kuchniszczypta soli krem kawowy 400 ml śmietanki 30 % 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru pudru 1 śmietan fix oraz dowolne owoce letnie, u mnie maliny, borówki i jeżyny kilka listków świeżej mięty Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć
Monia miesza i gotujemigdałów. Nie zawiera mąki pszennej ani masła. Pod bardzo chrupiącą kruszonką jest malinowy dżem chia, który przygotowuje się bardzo szybko. Można użyć dowolnych owoców np. wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, jeżyny. Jest to potężna dawka energii i daje uczucie sytości na długi czas. Polecam podawać polane jogurtem naturalnym. Migdałowe ciasto z malinami około 10 porcji Składniki: na spód: 3 szklanki płatków
Jaglusiajeżyn leśnych 750 ml wódki 100 ml spirytusu 300 g cukru Maliny zalewamy wódką i spirytusem , szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok 6-7 dni. Po tym czasie zlewamy alkohol i dodajemy cukier do malin, od czasu do czasu potrząsamy i po upływie ok 5 dni kiedy cukier się rozpuści odcedzamy owoce przez ściereczkę. Mieszamy z alkoholem. Przelewamy nalewkę
Gotowanie jest łatwemną kolejna sesja czyszczenia kurek. Nasze okoliczne lasy upodobały sobie kurki, choć widziałam już koźlarze. Coraz więcej jest też dojrzałych jeżyn. Ostatnio większość wieczorów spędzam siedząc w kuchni w towarzystwie tacy, pędzelka i nożyka. Ale to bardzo miłe zajęcie:-) Dzisiaj makaron z sosem kurkowym. Chociaż z powodzeniem można użyć innych leśnych grzybów. Grzybowy urodzaj jeszcze przed nami, pogoda
Posadzone i zjedzoneZbierałam się i zbierałam do przygotowania jakichkolwiek lodów... I już kilka razy obiecywałam Zuzi, że zrobimy jeżynowe. Niestety, jeżyny się skończyły i wykorzystywane były do wszystkiego, tylko nie do tego, aż się dziecko zbuntowało :) i kilka dni temu zamiast iść spać prosiła mnie, żeby zrobić lody :) popatrzyłam co mam i uznałam, że nie ma z czego ich zrobić, ale Mąż
Kolorowy Przepisownik