minimalistyczny, jest dużo drewna i surowy beton. Kocham taki minimalizm ! Serce się raduje, że powstało takie miejsce jak Tarttoria. Będę tam zaglądać podczas każdej wizyty w Trójmieście Wybrałam tartę jeżyna – biała czekolada. Sweetporn jednym słowem. Chwila Moment Jesteście w Gdyni i macie ochotę na śniadanie na mieście ? Musicie się zatem udać na ul. Świętojańską 30 do Chwila Moment. Miejsce
Moja pasja smakuszum morza, to sami rozumiecie :), koncertu wysłuchaliśmy z przyjemnością. Ach, jakie to było romantyczne... ;) Tak czy inaczej dary lasu mogą przecież być prawdziwym darem od losu. Maliny, jeżyny, jagody, kto ich nie lubi? O grzybach nie wspominając :) Myślę, że to będą główni bohaterowie tego tygodnia. No chyba, że Maciek ubierze się w odpowiedni strój, chwyci pod pachę jakąś strzelbę
zadanie-gotowanieOczywiście musi być lekko, zdrowo i niezbyt kalorycznie (jak na deser) ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 3 kiwi łyżka miodu 200 gr. serka ricotta 3 łyżki dżemu z jeżyn (najlepiej domowego) 3 łyżki nasion chia 200 ml mleka kokosowego Wykonanie: Nasiona chia mieszamy dokładnie z mlekiem kokosowy, przelewamy do szklanek, lub miseczek i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej
Quinoa Raz!inaczej. Oczywiście z komosą ryżową ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej quinoy 1 serek kozi łomnicki z kozieradką (dojrzewający młody) około 200 gram 350 gram pieczonych buraków 2 łyżki dżemu z jeżyn (najlepiej domowego) różowy pieprz łyżka soku z limonki garść świeżej rukoli sól Wykonanie: Quinoę blendujemy z kozim serem i tak uzyskaną masę nakładamy do formy. Buraczki dzień wcześniej należy upiec
Quinoa Raz!truskawkowo – jabłkowym . Składniki: 2 jabłka lub ok. 100 ml soku z jabłek, 10 truskawek, opcjonalnie 1 łyżka cukru, foremki do lodów na patyku, drewniane patyczki plasterki banana, jagody, jeżyny (lub inne owoce) Przygotowanie: Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, przekładamy do blendera, jeśli nie liczymy kalorii to dodajemy 1 łyżkę cukru i miksujemy na puree. Z jabłek wyciskamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmyjemy. Zawsze. Pochodzą z lasu, nikt ich nie uprawia w szczególnie do tego celu przeznaczonych miejscach, jak borówkę amerykańską. Tak samo jak my, korzystają z nich leśne zwierzęta. Jagody, jeżyny czy poziomki zawsze kuszą, pachnące i świeżo zerwane z krzaczka. Ale bezwarunkowo przed jedzeniem musicie je umyć. Zwierzęta leśne przenoszą bowiem chorobę zwaną bąblowicą, której przyczyną jest tasiemiec bąblowcowy. Umycie
Karo in the Kitchenoraz i słodko-kwaśnego smaku sprawia, że z każdym kęsem czujesz błogość, do tego ciasto niebywale cieszy oczy. Czegóż chcieć więcej… ps. Porzeczki można zastąpić jagodami czy też jeżynami. Składniki (na małą blaszkę 20×25 cm, więc na standardowej wielkości podwoić składniki): 120 g wiórków kokosowych 100 g cukru 100 g mąki (użyłam tortowej „Basia
greenscarfSezonowa owsianka. W sam raz na śniadanie. O smaku decyduje w niej połączenie lekko kwaśnych jeżyn ze słodyczą miodu, który też dostarcza energi, żeby zacząć nowy dzień. Jak każda owsianka, ta również ma ten plus, że wystarczy 15 minut i mamy gotowe śniadanie
Milion Smakówowocami, dżemem lub cukrem pudrem. W "luksusowej" wersji, często bardziej na podwieczorek, robię Im prawdziwą wyżerkę i pancakes'y polewam gęsto roztopioną czekoladą i posypuję borówkami, malinami czy jeżynami (poza sezonem używam mrożonych owoców). Do tego śniadania nie trzeba nikogo długo namawiać :) Pancakes'y smaży się naprawdę szybko, także możecie pokusić się o ich przygotowanie przed pracą albo
Słodko-Słony Świat IlonyUrodziłam się w letnim miesiącu, sierpniu i kocham lato całym moim sercem. Na bogactwo letnich owoców czekam cały rok, ale jak wiecie, koktajle miksuję przez okrągły rok. Moje ukochane jeżyny spokojnie rosną w pobliskim lesie, już nie mogę się doczekać zbiorów. Pomimo, że mieszkam na osiedlu, w bloku, okna mam z widokiem na las, cudowny, zielony, tajemniczy i relaksujący
Moja smaczna kuchniaaperitif czy solo. Kolejnym atutem win aromatyzowanych jest ich dostępność cenowa. Takie wina produkowane są min. przez firmę Jantoń, która stworzyła 3 rodzaje tych pysznych win: "original", jeżyna i poziomka. Wino smakuje wybornie więc polecam z czystym sercem, tym bardziej że kosztuje nie tak dużo. Teraz nasz deser który proponuję do wina, a może wino do deseru
Moje Małe Czarowaniebardzo miodowe i.... cynamonowe. Gryka jest dobrze wyczuwalna, ale korzenne przyprawy nieco ją przytłumiają, Gryczanki Owoce Leśne BIO - tutaj oprócz kaszy wyraźnie wyczuwalne są owoce m.in. aronii i jeżyny. Niezbyt słodkie, lekko kwaskowe, a przy tym bardzo smaczne i pożywne Fot. Maciej Łupiński Reasumując: nie pozostaje nam nic innego jak zgodzić się w wyrażanymi w recenzjach pozytywnymi opiniami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatwarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) przeciśniętego przez praskę lub zmielonego 1 żółtko 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny na górę ciastek owoce: jagody, jeżyny, maliny, małe truskawki itp.. oraz białko do pomalowania ciastek cukier kryształ lub perlisty do posypania brzegów ciastek Link do filmu z przygotowania: Ciastka z ciasta francuskiego Przygotowanie: Najpierw przygotuję
Uwaga Babcia Gotujekupi, by zarobić kilka złotych ... Postanowiłam więc je dobrze poszanować i zrobić kilka bardzooo pysznych rzeczy. Pierwszą jest koktajl bo moje dzieciaki wprost uwielbiają koktajle z leśnych owoców - jeżyn, jagód itp. A przy okazji wypełniłam zobowiązanie wyzwania dla Lidla, bo jakiś czas temu zostałam zaproszona do wyzwania kulinarnego pt. "Miksuj, kombinuj, dobieraj i stwórz autorski mega przepis". Co ważne, chodzi
Poezja Smaków - blog kulinarny