Składniki: 1 kg grzyby koźlarze czerwone, 1 łyżka masło do smażenia, 1 sztuka cebula biała, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3/4 łyżeczki vegeta, 3 szklanki woda
W Mojej Kuchni Lubięulubioną miskę. Krok 7: Ustawić pod ręką przygotowane przez Pana Męża półskładniki. Odpalić kuchenkę, pożonglować garami oraz patelnią, użyć ociupiny osobistej magii kulinarnej (w końcu każda szanująca się gospodyni domowa to trochę czarownica jest! - bynajmniej wedle słów Pana Męża) . Mieć po 20 minutach gotowy smaczny i treściwy błyskawiczny obiad ! Składniki na porcje dla 2 osób: WĄTRÓBKA: 400g wątróbki drobiowej mąka(...)średnie cebule olej - do smażenia sól i pieprz - do smaku FASOLKA SZPARAGOWA: 400g zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 1 łyża bułki tartej sól, pieprz i przyprawa jarzynka - do smaku Wątróbkę umyć, oczyścić z nieczystości i błonek, odstawić do ocieknięcia na sitku. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej i smażyć przez kilka minut
Grunt to przepis!Składniki: 1 nieduża kapusta czerwona, 20 dag bekon, 2 sztuki jabłka, 1 sztuka gruszka, 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki vegeta, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg ziemniaki, 1/2 pęczka włoszczyzna, 4 litry woda, 2 sztuki ziele angielskie całe, 2 sztuki liście laurowe, 1 łyżka vegeta, 1/2 kg mielone indyka
W Mojej Kuchni Lubięodczucie). Polecam dodać do rosołu 2-3 łodygi selera naciowego, który daje niesamowity aromat jak i również smak. Odkąd kilka lat temu usunęłam z mojej kuchni dodatki w postaci jarzynek typu Vegeta, Kucharek, itp. delektujemy się cudownym naturalnym smakiem wywaru mięsno-jarzynowego, choć z początku wydawało się to troszkę jałowe, teraz inny nam już nie smakuje. Wszystko to kwestia przyzwyczajenia(...)odstawić na ok.30 minut pod przykryciem, wówczas będzie jeszcze smaczniejszy. Przepyszny rosół z perliczkiBardzo delikatny, wręcz dietetyczny ale cudownie pyszny rosół z przepiórekPodawać z domowym makaronem orkiszowym lub pszennym, lanymi kluskami, itp. Lub do popicia w bulionówce bez żadnych dodatków, posypany tylko natką pietruszki (dla tych, którzy lubią).Smacznego
Smaczne Zdrowesoli) pieprz, pieprz ziołowy ew. czosnek granulowany Oprawioną kaczkę umyłam porządnie i osuszyłam. Sprawdziłam, czy czasem nie ma czegoś zbędnego w środku. Czosnek przepuściłam przez praskę, roztarłam z solą, jarzynką i pieprzem. Natarłam kaczkę z obu stron i w środku. Dodatkowo oprószyłam (tylko z wierzchu) połową majeranku. Cebulę obrałam, pokroiłam. Wymieszałam z pozostałym majerankiem. Garść odłożyłam. Wepchnęłam resztę do kaczki(...)zamknęłam rękaw z obu stron (jak cukierek; związałam nicią dla pewności oba końce). Ułożyłam na brytfance i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 2h w 200 stopniach. Podałam z domową kapustą czerwoną i kładzionymi kluskami. DUSZONA KAPUSTA CZERWONA. (przepis znany chyba wszystkim;) główka czerwonej kapusty 1 cytryna 1 średnia cebula (najlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu (ze skwarkami) 1 łyżeczka
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 6 sztuk pałki kurczaka, 5 litrów woda, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 pęczek włoszczyzna, 6 sztuk ziemniaki, 1,5 szklanki kasza
W Mojej Kuchni Lubięjest Viki, która uwielbia pikniki, a gdy nie ma okazji na piknik to zadowala się jedzeniem na balkonie. Obiad w promieniach słońca smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjnie zjadany w domowej jadalni. Dzisiejsza zupa mimo że całkiem zwyczajna smakowała więc niezwykle. A wiosenne słońce i lekki wiaterek zaostrzały apetyt. Zupa brokułowa z kuskusem składniki 500 g brokułów mrożonka jarzynowa (pokrojona(...)garnku w malej ilości wody gotujemy pokrojone ziemniaki i gałązki brokuła oraz masło.Gdy warzywa będą już miękkie miksujemy je blenderem. W drugim garnku gotujemy różyczki brokuła i jarzynkę pokrojoną w paski. Dolewamy do tego garnka zmiksowany brokuł. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dosypujemy do zupy kuskus i pozostawiamy pod przykryciem około 5 minut
Przysmaki Karolkiwięcej marchewki, inni dodadzą selera, ktoś pominie pora, bo go nie cierpi. Co ważne, nie mamy tu żadnej soli, glutaminianu sodu czy innych dziwnych dodatków. Często przeznaczam na taką jarzynkę warzywa, które już pierwszą świeżość mają za sobą i są lekko zwiędnięte. Przyprawa składa się z suszonych warzyw. Możesz je ususzyć w suszarce do suszenia grzybów, w piekarniku przez(...)nadają smaku, a o to właśnie nam chodzi. Ja przechowuję moją przyprawę w zakręcanym słoiku. Stoi spokojnie 2-3 mies. i po takim czasie robię kolejny słoik. Drukuj Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 3 pieczarki lub inne grzyby Sposób przygotowania Warzywa obieramy, myjemy. Ścieramy na tarce
Mieszam w GarnkuKolejne mini rogaliki..wykonane przy pomocy rogalomanii..Jestem bardzo zadowolona z tego produktu i na pewno nie raz z niego jeszcze skorzystam...mam już w planach
Moje domowe kucharzenieNiezbędna uwaga. Głównym zadaniem i podstawową troską każdej gospodyni musi jednak pozostać codzienny domowy obiad. Po pierwsze winien on być podawanym punktualnie, tak jak wymaga rozkład czasu w rodzinie, a więc w oznaczonym czasie wszystkie potrawy muszą być gotowe. Po drugie, podawane jedzenie ma być zdrowem i pożywnem, po trzecie - musi odpowiadać pieniężnym warunkom domu. Nie zawsze tanie(...)uwagi na porę roku, powinna być przewodnią zasadą każdej gospodyni. Tak np. zimą ograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą, jak to było już parę razy nadmieniane, pozostanie stosowny rozkład
KUCHARNIAsprawą mojej babci, która w ramach prezentu urodzinowego sprawiła mi takie oto cudeńko: Mam więc blender i nie zawaham się go użyć ;)Składniki:- 750 ml bulionu (najlepiej domowego, z warzyw w wersji wege, bądź z mięcha, może być też z kostki, jak ktoś bardzo chce- kawałek selera (mniej więcej taki jak na zdjęciu)- 1 pietruszka- 0,5 kg świeżego brokuła(...)smaku Czas, start! Na początku obieramy i kroimy pietruszkę i seler w niezbyt duże kawałki, które następnie wylądują w gorącym bulionie na małym gazie. Zostawiamy go tak, żeby jarzynka nam zmiękła (może się nawet rozgotować, to bez znaczenia). Teraz zabieramy się za brokuła. Odcinamy dolną część, która do niczego nie będzie nam potrzebna i wycinamy z niego same kwiaty. Płuczemy
Kulinarne zapędy KokosaJarzynki, bulionetki, kostki rosołowe - to one dosmaczają potrawy w wielu domach. Niestety bardzo często są to produkty kupowane w sklepach, bez wnikliwego sprawdzenia składu. Wielu z nas zdaje się na ich smak, nie dbając zupełnie o to, co jest w składzie. A tam mogą być takie składniki, od których włos na głowie dęba staje. Utwardzone tłuszcze roślinne, substancje wzmacniające(...)właśnie stanowi podstawę smakową zup i sosów. Najsmutniejsze jest to, ze wielu blogerów kulinarnych w przepisach podaje kostki rosołowe lub bulionetki. Pamiętam, że kiedyś trafiłam na przepis na domowy rosół...z dodatkiem kostek rosołowych. Mimo, że był przygotowany na drobiu i cielęcinie, z dużą ilością warzyw, to na końcu listy były właśnie nieszczęsne kostki rosołowe. To jednak świadczy
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj wracam do klasycznej kuchni, do dania typowego dla polskiej kuchni, przepisu na tak zwaną jarzynkę do mięsa. Buraczek, warzywo, które jest dostępne przez cały rok, ale wraca do kulinarnych łask, gdy za oknem robi się chłodniej. Szkoda bo to bardzo zdrowe warzywo, tanie i dostępne wszędzie. Zawiera duże ilości witaminy C i B1, wapń, magnez, potas i antyoksydanty. Nieoceniony(...)Pojawiły się już na blogu inne przepisy buraczane: zakwas buraczany na czerwony barszcz, czerwony barszcz na zakwasie, sałatka z buraków, śledź w buraczkowej pierzynce, domowa ćwika, a nawet ciasto buraczkowe. Próbowaliście kiedyś ciasta z burakami ? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie bardzo pozytywnie zaskoczeni :-) Buraczki na ciepło Składniki:1500 g buraków1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego200
Kulinarne przygody GatityWszystkie plastry podsmażamy do uzyskania lekko brązowego koloru. Do 3/4 wysokości garnka wlewamy wodę. Zagotowujemy ją z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Doprawiamy solą, ewentualnie w ostateczności jarzynką/vegetą. Gdy woda zawrze, wkładamy do niej mięso i zmniejszamy płomień pod garnkiem. Na bardzo niedużym ogniu, najlepiej pod przykryciem, gotujemy mięso aż będzie kruche, ale nie będzie się(...)powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając, by w sosie nie powstały grudki. Mięso podajemy polane sosem, najlepiej z sałatką z buraczków i domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi
Kuchenna KontrrewolucyaSprawdź inne wyszukiwania: