Stoję tak przy tym oknie, aż tu... Słyszę oprócz gromów, bulgotanie Pana Żołądka."Halo! Ty tam, na zewnątrz! Jeść mi się już chce!".Ten to zawsze wie, kiedy przeszkodzić. DOMOWY BARSZCZYK.(przepis pochodzi od Mamy.) 4 średnie burakipęczek włoszczyzny po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu4 ząbki czosnku2 łyżki suszonego majeranku2 łyżki soku z cytrynysól, pieprz, Włoszczyznę(...)wywaru, dosypałam majeranku, zagotowałam. Następnie doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Znów pogotowałam chwilę. Jeśli smak jest zbyt mało wyrazisty, dodać można odrobinę "jarzynki". Osobiście lubię mocno czosnkowy barszcz z dużą ilością majeranku. Smacznego
W kuchni Karmel-itkitemu uraczyłam Was przepisem na fajną domową bulionetkę. W tym roku - jak mogliście już podejrzeć np na fp lub Instagramie- też się o nią postarałam. Jednak warzyw było na tyle, że pozostałe ususzyłam w suszarce- dobrze, że M. nie miał kiedy na grzyby chodzić, bo pewnie by mi tej suszarki tak łatwo nie oddał. Zwłaszcza, że i tak tą ilość(...)psują... Podobnie było u mnie, dlatego teraz wolę się poświęcić, przygotować wszystko i mieć gotową przyprawę w słoiku niż przebierać później w zimnie pozostałe warzywa. To co, robicie jarzynkę razem ze mną...?! Składniki: 150g korzenia selera 1 pęczek naci selera 800g marchwi 200g korzenia pietruszki 1 pęczek naci pietruszki 200g pora 200g kapusty 1 duża cebula 1 pęczek lubczyku
Kuchnia w czekoladzieNajlepsze sałatki! Oto zbiór oryginalnych i łatwych przepisów na pyszne sałatki. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Znajdują się tutaj propozycje na sałatki codzienne, jak
Blog z Apetytemzamrożonej w sezonie fasolkowym :) Ja wiem, że w sklepach trzeba dość dużo płacić za takie mrożonki, ale może Wam też zostało coś z letnich zapasów w domowej zamrażarce ? Składniki: około pół kilograma fasolki szparagowej , 1 średnia cebula , 3 średnie ząbki czosnku , kawałeczek papryczki chili , sól do smaku, kilka pomidorków koktajlowych , 3 łyżki oliwy . Fasolkę ugotować(...)długo smażone. Pomidory nie powinny rozpaść się. I przede wszystkim: potrawa powinna być dość pikantna :) Podawać jako osobne danie obiadowe lub jako jarzynkę do drugiego dania. Na zimno też smakuje całkiem fajnie
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejny zawieruszony przepis..Znów nazbierało się sporo przepisów..a czasu na napisanie postów brak...Tą zapiekankę robiłam oj..dawno temu...dobrze , że przepis zapisałam...ale nie
Moje domowe kucharzenieLubicie dania jednogarnkowe? bo ja tak..i taki jest ten właśnie gulasz....przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska.. 1 kg mięsa z indyka pokrojonego
Moje domowe kucharzenieBardzo lubię marchewkę i często ją jemy. Zwykle przygotowuję z niej surówkę albo duszę i podaję jako jarzynkę do obiadu. Oczywiście nie liczę ile marchewki używam do różnych zup , samych wywarów czy jarzynowych mieszanek, bo to każdy kto gotuje wie. Lubimy też pochrupać surowa marchew tak po prostu, zamiast chipsów czy innych przekąsek. Ważne żeby była smaczna i z dobrego(...)temu na jakichś targach kulinarnych. Byłam zdziwiona smakiem i postanowiłam go zrobić sama w domu. Udał się świetnie więc dzielę się z Wami prostym przepisem na niezwykle smaczny domowy dżem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzesmaczna alternatywa wędliny kanapkowej Recepturę na domową pieczeń wieprzową podpatrzyłam na blogu Sio-smutki : Pieczeń z czerwona papryką (do obiadu i na kanapki) . Nie mogłam się powstrzymać, aby jej nie wypróbować :) Pieczeń wyszła zwarta, idealna do krojenia na kanapki, bardzo ciekawa w smaku za sprawą dodatku papryki. Jeszcze lepsza po spędzeniu nocy w lodówce. Na pewno będę często wracać(...)ząbki czosnku 1 czerwona papryka - średnia 1 łyżka suszonego majeranku – u mnie płaska 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki – mój własny dodatek 1/4 łyżeczki jarzynki warzywnej VEGETA NATUR – jest bez glutaminianu sodu, aromatów i barwników oraz wzmacniaczy smaku – ewentualnie w zastępstwie można użyć tradycyjnej VEGETY 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ½ łyżeczki soli + do posolenia warzyw – odmierzać
Grunt to przepis!Dawno nie jadłam tak pysznych skrzydełek...w sumie to bardziej smakował mi sos w którym skrzydełka się piekły..Sos ten podpatrzyłam gdzieś w necie , ale nie
Moje domowe kucharzenieDomowej kuchni czar Moją ulubioną zupą z domu rodzinnego jest botwinka . Zawsze gdy pojawiam się w „domowych pieleszach” moja Rodzicielka ma zadanie bojowe ugotować gar tego specjału tylko dla mnie. I wara każdemu, kto się do tego gara dobierze przede mną! Zawsze lamentowałam na stosunkowo krótki sezon zupy botwinkowej. Odkryciem był wiec dla mnie patent na mrożenie świeżych pęczków botwinki(...)kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 8-10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa warzywna do potraw np. Vegeta ZUPA 1 pęczek botwinki 2 łyżki octu winnego 2 i ½ łyżki śmietany do zup 18% (100g) ½ łyżki mąki pszennej koperek – do posypania
Grunt to przepis!prostu na wyjatkowe okazje iswieta.Szybkie,bo uzylam gotowego ciasta francuskiego z rolki ze sklepowej lady chlodniczej.Wybor ciast jest juz tak duzy,ze mozemy bez problemu kupic np. jak domowe przygotowane na prawdziwym masle.Jedyny trud jaki musimy sobie zadac to przygotowanie formy z papieru do pieczenia.Jesli nie macie ochoty na wycinanie "rybek",losos bedzie rownie smaczny,tradycyjnie zapakowany w poreczne(...)ciasto nie zmieknie,a bedzie pysznie chrupiace.Piec przy 200°C 20-25 minut,az rybki ladnie sie zarumienia.W czasie gdy ryby sie pieka przygotowac pora.Jest to nie tylko smaczna jarzynka,ale tez dobry pomysl na wykorzystanie zielonych czesci pora,z ktorymi najczesciej nie wiadomo co zrobic,jesli nie wyladuje w rosole. Pora-tylko zielonego,dokladnie wyplukac pod biezaca woda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rolada to prawdziwy majstersztyk kulinarny, tylko z pozoru skomplikowana, ale naprawdę przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, efekt - to rewelacyjna alternatywa do mięs pieczonych, pięknie wygląda, a
kgwjanczewoNajlepsze przepisy na surówki do obiadu! Surówki to zdrowe i odżywcze przystawki, które ożywiają nasze talerze kolorami oraz dopełniają smak potraw z którymi je podajemy. Przyrządzenie
Blog z Apetytemetapów łańcucha żywności. Nie uważacie, że te liczby zatrważają? Oszczędzę Wam reszty danych, ale jeśli zastanowić się nad nimi, to wychodzi, że przeciętne statystyczne 3-osobowe gospodarstwo domowe wyrzuca do śmieci 3 kg jedzenia tygodniowo. Wyobraźcie sobie standardowe zakupy, których waga da 3 kg. Wyobraźcie sobie ziemniaki, marchew, chleb, wędliny...i tak dalej. Te 3 kg to spora(...)warzyw (marchew, pietruszka, seler, etc.) można zrobić po ugotowaniu ich najprostszą sałatkę lub po prostu surowe zetrzeć na jarzynowej tarce, przesypać solą i wymieszać. W ten sposób mamy gotową jarzynkę-przyprawę np. do zup. Ziemniaki Z nich najprościej zrobić sałatkę (np. z czosnkiem), pyzy, kopytka lub obsmażyć je na patelni (danie na kolację idealne) czy też zapiec z dodatkiem wędlin
Codzienna kuchnia niecodziennaSprawdź inne wyszukiwania: