Jemista , zapisywane często jako gemista , to wegetariańskie danie, będące jednym z greckich klasyków. Zdecydowanie pysznych klasyków! Bywa, że do farszu dodaje się również mielone mięso, ale ja wolę taką podstawową lekką wersję. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie ułatwił sobie życia. Chcąc być wiernym oryginalnemu przepisowi powinienem użyć do farszu suchego ryżu, który ugotowałby się w potrawie. Ja jednak(...)stresu (czy wszystko się zgra: ryż dojdzie, a pomidory nie rozpadną) i podgotowałem sobie wcześniej ryż na półtwardo - al dente. Tak też jest dobrze, a nawet znakomicie ;) Zjedliśmy faszerowane pomidory jako lekki letni obiad, a dwie sztuki, które pozostały, smakowaliśmy później na zimno. Muszę powiedzieć, że taka chłodna przystawkowa wersja bardzo odpowiada mojemu gustowi. Jestem miłośnikiem meze
zadanie-gotowaniekwiatów cukinii? Jak je przyrządzacie? Jeżeli znacie miejsce, gdzie można je kupić - dajcie znać w komentarzu, a pomożecie innym, którzy chcieliby ich spróbować :) Kwiaty cukinii w cieście piwnym faszerowane serem feta - Przepis krok po kroku Potrzebujesz: na ciasto piwne: 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki z ciecierzycy (możesz zastąpić mąką kukurydzianą lub mąką pszenną) duża szczypta(...)Wymieszaj. 3. Teraz zabierz się za kwiaty. Kwiaty cukinii oczyść z zabrudzeń, następnie delikatnie rozchyl każdy kwiat i odetnij pręcik przy pomocy nożyczek (można go też wykręcić ręką). Jeżeli jak ja kupiłeś kwiaty męskie z długimi łodygami, odetnij je przy podstawie kwiatu. Przepłucz kwiat pod wodą, aby pozbyć się resztek pyłku i odłóż na papierowy ręcznik do wyschnięcia
Chilli Czosnek i Oliwapiękną, głęboką czarną barwę. W tym momencie ich miąższ staje się miękki. Jest to stopniowy i powolny proces, zwłaszcza w tych miejscach gdzie nasłonecznienie jest mniejsze. W ostatnim stadium jakie osiągają oliwki miąższ staje się lżejszy i marszczy się. Własnie dlatego tak istotny jest okres zbiorów. Oliwki powinno się zbierać w odpowiednim momencie kiedy są jeszcze twarde i mięsiste(...)starty parmezan świeże zioła i jajko. Masą faszerujemy oliwki , następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej. Smażymy i solimy do smaku :) Przepis sprawdza się idealnie jako przekąska. Faszerowane oliwki wyśmienicie smakują podane z kieliszkiem wina! PS Jeśli Wam smakuje, zapraszamy do polubienia nas na Facebook’u: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy
Bon Ton Italiaprzepis na faszerowany schab, tym razem farszem jest pesto z suszonych pomidorów i ser mozzarella. Ostatnio polecaliśmy Wam przepis na schab z sezonowym farszem: podgrzybkami i schab faszerowany cukinią . Jako farsz do schabu zostało wykorzystane gotowe pesto z suszonych pomidorów, oraz plastry sera mozzarella. Do doprawienia schabu zastosowana została kostka mięsna Winiary i świeżo mielony czarny pieprz. Wiem, wiem kostka(...)ciasno jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanej patelni, smażymy po 5 minut z każdej strony pod przykryciem, wsypujemy ryż i chwilkę go prażymy, podlewamy wodą, dodajemy resztę kostki mięsnej i dusimy aż schab będzie miękki, a ryż stanie się sypki. Dorzucamy mrożony groszek, przykrywamy pokrywką, dusimy aż groszek zmięknie i przestanie być surowy. Schab faszerowany pesto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFaszerowane warzywa uwielbiam w każdej postaci, dlatego na blogu było już kilka ich wersji. A oto kolejna, nieco różniąca się od poprzednich, choć może wyglądająca jak zwyczajne faszerowane bakłażany. Jednak muszę przyznać, że farsz wyszedł niezwykle aromatyczny – a to dzięki kilku dodatkom więcej niż zazwyczaj, między innymi warto zaopatrzyć się w koncentrat grzybowy – zintensyfikowany grzybowy aromat, który przeniknął każde
Roślinna - blog wegańskiTemat na czasie:jesień obfituje w cukinie, bakłażany i dynie, z których można zrobić naprawdę wiele ciekawych potraw. Z cukinii potrawy robię od dawna, ale raczej takie standardowe jak cukinia faszerowana, placki czy smażone plasterki cukinii. Bakłażana spróbowałam pierwszy raz w tym roku i jestem bardzo zadowolona. Natomiast z dyni jadłam tylko pestki, więc chce jak najszybciej zmienić
Pasja Smakudusza zapragnie - od makaronu, poprzez zupy, aż do słodkich wypieków. Co kto lubi. Ja postawiłam na klasykę w wersji wegetariańskiej, czyli cukinię faszerowaną kaszą gryczaną. Sprawdźcie sami jak wyszło. CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ Składniki (3 porcje): 3 małe cukinie - użyłam żółtych 100 g (surowej) kaszy gryczanej niepalonej + ok. 1,5 szklanki wody do ugotowania 1 papryka czerwona, pokrojona
Powiedz dietom nieobiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym makaronem to uczta....Jako ciekawostka- w Katalonii 26 grudnia cannelloni jest faszerowane pozostałym mięsem z Świąt Bożego narodzenia. Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz pomysł. Polecam.Zaczynamy: Składniki na farsz:ok 500 gr mięsa mielonego wołowegook 150 gr pieczarek1(...)bazylią - tak długo aż mięso przestanie być różowe.Gdy mięso jest gotowe przekładamy do miski. Dodajemy serek i mieszamy do całkowitego wchłonięcia philadelfi.Teraz będzie trochę zabawy :)Nasze tuby faszerujemy mięsem. Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby.Polewamy sosem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika -moje tuby piekłam 35 min w nagrzanym do 180 C piekarniku
Smaki Edytypostanowiłam zrobić jak zwykle faszerowane. W sumie takie najbardziej lubimy. Taka cukinia może być podana na obiad lub ciepłą kolację. Z dodatkami możemy kombinować, dajemy co lubimy i komponujemy swoją wersję. Jeśli nie robiliście tego typu dań to polecam bo robi się szybko, nie są trudne a smak super. Na taką pogodę jaka jest ostatnio idealna. Cukinia
Ewa w kuchniplacek , które faszerujemy mięsem czy też warzywami i jako hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków.Dziś mam dla Was przepis na tę pierwszą wersję , którą śmiało można przyrządzić w domu za ułamek ceny sklepowej.Faszerowana warzywami jest świetnym pomysłem na zdrowy obiad lub też przekąskę w pracy.Mięsożercy śmiało mogą wzbogacić ją o dodatek kurczaka czy też mielonego mięsa.Jak(...)oliwy.Po wyrobieniu urywamy po kawałku , formujemy kulki , rozwałkowujemy na cienkie placki.Smażymy na suchej patelni na średnik ogniu po kilka minut , przewracając.Po usmażeniu przykrywamy talerzem , lub odrazu faszerujemy , gdyż tortilla bardzo szybko robi się sucha.WARZYWA :Na patelni rozgrzewamy masło.Dodajemy drobno posiekaną cebule , złocimy.Dodajemy warzywa pokrojone w słupki , doprawiamy do smaku i na wolnym ogniu dusimy do miękkości
Ostra na SłodkoInna wersja jajek faszerowanych. Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu. Można zaskoczyć domowników. Grzyby wiosną i to jeszcze na polanie. Polecam na śniadanie i oczywiście na Święta. Składniki: 6 jajek ( oczywiście można więcej ) Kawałek papryki konserwowej 1 ogórek konserwowy + jeden 6 pieczarek marynowanych 2 gałązki natki pietruszki Sól Pieprz Majonez szczypiorek Dodatkowo Mocna herbata Koncentrat barszczu czerwonego Wykonanie(...)pieczarki i natkę pietruszki bardzo drobno kroimy. Łączymy wszystko z żółtkami. Mieszamy. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy jajka. Ogórka korniszona kroimy na plasterki ( posłużą nam jako podstawa faszerowanego jajka ). Ogórkiem zamykamy otwór w faszerowanym jajkiem. Jajko stawiamy na talerzyku posypanym krojonym szczypiorkiem. Na górę jajek nakładamy ufarbowane, odsączone czapeczki. I grzybki gotowe. SMACZNEGO
Smaki EwyPieczarki portobello , faszerowane soczewicą Pyszne danie wegetariańskie , a jednocześnie doskonały dodatek do pieczonych mięs dla mięsożerców " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class
Ogrodnik w podróżyPapryka faszerowana dynią i mielonym mięsem Dzisiaj musiałam zerwać kilka mało dojrzałych dyń, a one nie są jakieś hiciarskie kulinarnie , tak więc włożyłam je do farszu
Ogrodnik w podróżyciasteczka z pewnością zaskoczą Waszych gości. Z daleka wyglądają jak jajka faszerowane, a to kruche ciasteczka jajeczka. Nie ukrywam – jest przy nich trochę pracy, ale zapewniam, że dla takiego efektu warto! U mnie trafiły też do świątecznego koszyczka. Składniki: 125 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru
Pasja Smakujest pasta z jajek z dodatkiem tych małych rybek. Smak całkiem inny niż pasta z makreli czy też łososia lub innych ryb wędzonych. Idealnie nadaje się do faszerowania jajek jak i jako pasta na grzanki. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka kaparów 1 łyżeczka zalewy z kaparów 3 duże lub 4 średnie suszone pomidory 4 małe sardele
Piekielna Kuchnia PatiDzisiaj mam dla Was drugi z czterech przepisów na faszerowane warzywa, jaki znalazł się w październikowym wydaniu magazynu Dbam o zdrowie. Dynia – wspaniałe warzywo, które daje mnóstwo możliwości kulinarnych. Można używać jej na wiele sposobów, czy to wytrawnie czy na słodko. Ja swoją dynię postanowiłam nafaszerować i to samymi pysznościami! A do tego wygląda obłędnie, zresztą
Garniec MagaliePewnie już myślicie nad świątecznym menu. A skoro tak, to nie może wśród innych smacznych potraw zabraknąć faszerowanych jajek. Jakie będą u Was? Może takie z farszem wątróbkowym? Dla wielbicieli tego podrobu będzie to na pewno ciekawa odmiana :) Składniki: Na 10 jajek: 5 jajek ugotowanych na twardo 4 wątróbki drobiowe 1 cebula biała 2 łyżki majonezu 2 łyżki margaryny
Kuchnia w czekoladziechętnie używane do przygotowywania różnych dań, często do faszerowania podobnie jak papryka. Najsmaczniejsze są małe cukinie, znacznie bardziej chrupiące i idealne do jedzenia nawet na surowo. Jeśli nie jesteście przekonani to tego warzywa, dzisiejsza inspiracja jest właśnie dla Was, a jeśli już znacie i lubicie cukinie, wypróbujcie połączeń jakie proponuję w dzisiejszym poście. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo
Moja smaczna kuchniawystąpią w kotletach. Dla wielu osób to smaki dzieciństwa, dla mnie wspomnienie czasów studenckich. :) Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować kotletów z jajek, to podpowiem, że smakują podobnie jak jajka faszerowane . Jeżeli ich też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną
Pełny talerzjogurtu greckiego, majonezu, szczypiorku i czosnku. Polecam też inne przepisy na krokiety: Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety z kaszy gryczanej Przepis na Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą: Składniki na ok. 10 szt. krokietów ziemniaczanych z papryką 6 dużych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne i szybkie w wykonaniu pieczarki faszerowane. Świetne jako przystawka i równie doskonałe jako kolacja. Czas jaki poświęcam na ich przygotowanie to około 25 minut, czas w jakim znikają z talerza to mniej niż 5 minut. :) SKŁADNIKI: 10 dużych pieczarek 1 szalotka 1/3 strąka czerwonej papryki 1/2 sera Camembert 2 łyżki słonecznika (łuskanego) 2-3 łyżki startego
Kuchnia w opałachpierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym farszem jest doskonałą propozycją na letni obiad lub kolację. duża cukinia 10 dag ryżu ok. 20 dag miąższu z cukinii 50 dag mięsa wieprzowego posiekany koperek 20 dag pieczarek 1 cebula jajko olej 1/2 litra
Salonik smaków