użyłam na domowe:PtysieCiasto parzone:80 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki tortowej (450) lub luksusowej (500)4 żółtka jaj L (najlepiej z wolnego wybiegu)Przygotowanie:Zagotowujemy w garnuszku wodę z masłem. Gdy roztwór zacznie wrzeć dosypujemy całą mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto jest gotowe, gdy z łatwością odchodzi od ścianek garnka. Uważaj, aby ciasta(...)Należy zachować dość spore odstępy, gdyż ciasto niewiarygodnie szybko rośnie w krótkim czasie. Piec 17-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Krem:Śmietana kremówka 30% + Sok z cytryny (ok. 1 łyżki)Cukier kryształowyPrzygotowanie kremu:Ubij śmietanę kremówkę dodając na początku soku z cytryny. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier do uzyskania odpowiedniego stopnia słodkości :). Można pokusić się o dodanie
Eat Shrimpsmają smak waniliowy i wykrawa się je w kształt okręgu z ozdobną falbanką (patrz środkowe ciasteczko na powyższym zdjęciu). Ale spotyka się je również w wersji aromatyzowanej skórką z cytryny lub pomarańczy lub przekładane owocowym dżemem. Na pewno zauważycie, że sablé różni od innych kruchych ciasteczek spory dodatek żółtek. Żółtka mamy w ciasteczkach, żółtkiem smarujemy również ich wierzch, dzięki czemu(...)ciasteczekSkładniki: 200 g + 3-4 łyżki mąki pszennej* 100 g cukru pudru 120 g zimnego masła 4 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżka wody Przygotowanie: Mąkę, cukier i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kosteczki i rozetrzyj je szybko dłońmi z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę. Żółtka wbij do miseczki, dodaj wanilię
Chilli Czosnek i Oliwaoraz ziarna pieprzu. Cebule opalamy na gazie lub w piekarniku i wrzucamy do garnka. Marchewki, pietruszki, por oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do mięsa i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu około 3 godzin. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Kiedy wywar będzie gotowy wyjmujemy(...)całość zalewamy wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały. Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny lub octem. Smacznego
Symfonia smakowasezamu Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w zgrabne paski. Przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, sezam, wbić jajko oraz wlać wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Każdy kawałek piersi z kurczaka namoczyć w cieście naleśnikowym i smażyć z obydwóch stron na złoty kolor(...)grillować, np. na grillu elektrycznym. Podawać z sosem duńskim lub czosnkowym. * SOS DUŃSKI : 3-4 łyżki majonezu 1 mały ogórek konserwowy 1-2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz odrobina curry Ogórka bardzo drobno posiekać. Do miski dodać ogórka, majonez, musztardę, sok z cytryny. Wszystko ze sobą połączyć. Przyprawić solą, pieprzem oraz curry - do smaku. * SOS CZOSNKOWY
Ugotowaćłyżki cukru pudru 100 gram serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Maliny blendujemy , jeżeli są mrożone to najpierw należy je odmrozić . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody - mieszamy dokładnie by nie było grudek ,odstawiamy na pięć minut do przestygnięcia , następnie do malin dodajemy cukier puder , serek mascarpone oraz żelatynę i razem łączymy składniki mikserem . Nakładamy na wcześniej(...)temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia , następnie pokruszyć rękoma. * przed dodaniem kakao do ciasta oderwałam kawałek by przygotować maślane ciasteczko na eklerze dodając łyżeczkę startej skórki z cytryny , ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółko pieczemy razem z ciastkami na jadalną ziemię , po wyciągnięciu z piekarnika położyć ciastko na formę wałka - może
na gaziepietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu przez około 10 - 15 minut.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Po upływie powyższego czasu dodać(...)wymieszać. Całość dodać do zupy i wymieszać.Koperek drobno posiekać i dodać do zupy.Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, lub zmniejszyć jego ilość. Najlepiej nie rezygnować z octu czy z soku z cytryny, bo on zapewnia zupie kolor.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości
Gospodyni Miejskapragnienie, by tak jak kiedyś dostać na podwieczorek chleb z masłem posypany kruszonym piernikiem... I lasy przede wszystkim - zrudziała ziemia i zrudziałe niebo, leciutki zapach zbutwiałego drewna, prawdziwków i wody. A surowy jedwab? A czemuż nie? Sweter grubo tkany ryżowym ściegiem. Czy ktoś jeszcze ma czas, by go na drutach zrobić...? Bardzo obszerny sweter: ciało gdzieś się zagubi - zamienisz(...)takim swetrze znów stajesz się dzieckiem. Tam, w środku, otulony jego ciepłem jesteś tylko Ty i Twoje marzenia. O tym, by Ktoś podał Ci kubek gorącej herbaty z cytryną. O tym, by to ciepło trwało bez końca. O tym, by zostało w nas nawet wtedy, gdy przyjedzie pora odłożyć pulower z powrotem do szafy. Coraz zimniej. Ogrzewam
KUCHARNIAJuż dawno nie miałam tak intensywnego dnia! Na szczęście dzisiaj miałam wolne i czas na doprowadzenie się do porządku...Większą część soboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskórkę.Jajo roztrzepać z mlekiem i wymieszać z cukrem i skórką z cytryny.Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.W mące zrobić dołek, wlać mleko z cukrem i skórką z cytryny, dodać rozpuszczoną margarynę, i sól i wyrobić ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego).Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe(...)stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 30 - 40 minut.Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę można zastąpić masłem, a mleko wodę.Najlepsze do tego rodzaju wypieków jest mleko 3,2%, z uwagi na swoje walory smakowe.Przed upieczeniem buchty można posmarować 2 łyżkami rozpuszczonego masła, dla większych walorów smakowych.Jagody mogą być świeże
Gospodyni Miejskaładnie prezentują się na stole. Też lubicie takie smaki? Jeżeli chcesz przygotować podobne, potrzebne Ci będą następujące składniki:na naleśniki: 0,5 l mleka 0,5 l wody gazowanej 2 jajka ok. 400 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżki soli 1 łyżka oleju do ciasta + 1 do smarowania patelni(...)zachowując wysoki płomień pod patelnią (żeby było szybciej:) smaż naleśniki uważając by się nie spiekały. Gotowe, przestudzone, smaruj warstwą serka, układaj kawałki wędzonego łososia (skrop go sokiem z cytryny) i zwijaj. Zwinięte naleśniki możesz odstawić na jakiś czas do lodówki a przed planowanym podaniem pokrój je na mniejsze roladki i udekoruj plastrami świeżego ogórka, żółtego sera i oliwkami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacóż to była za zabawa! Patrząc na Młodą, miałam wrażenie, jakbym cofnęła się w czasie, i to o kilka ładnych lat, kiedy nikt siłą, prośbą ani groźbą, z wody wyciągnąć jej nie mógł. Taplaliśmy się radośnie niemal godzinę, i tylko momentami przez głowę przechodziły mi niepokojące myśli o telefonach, kluczykach do auta i generalnie całym dobytku, zostawionym samopas na plaży(...)marcepanem Składniki: (na formę 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 75 g cukru 50 g masła 25 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 cytryny 1 jajko nadzienie: 500 g nektarynek 150 g poziomek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g marcepanu dodatkowo: 40 g płatków migdałowych 20 g cukru 3 łyżki mleka Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUdziec jagnięcy z rożna marynowany w winie i ziołachTen grillowany udziec jagnięcy jest idealnym daniem na święta. Składniki: 1 udziec z kościądo marynaty: ½ szklanki oliwy z
naRuszciepoziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem:4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Polewa:5. Na soku marchewkowym ugotować budyń(...)kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).Udanych wypieków
Mała CukierenkaChłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i
Gospodyni Miejskapokrojone nóżki wieprzowe. Ale jeśli nie są oczyszczone to najpierw nóżki i golonkę oczyszczamy z włosków albo je opalamy nad ogniem. Wkładamy je do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby mięso było w całości przykryte. Gotujemy na małym gazie na ok. 1,5 godziny. Następnie zbieramy szumowinę, dodajemy oczyszczone warzywa, dodajemy sól oraz pozostałe przyprawy. Ja dodaję sporo pieprzu, gdyż(...)zielony groszek, pokrojone mięso wieprzowe i zalewamy wywarem. Gdy ostygną wkładam do lodówki na cała noc, galaretki ścinają się na naturalnej żelatynie, nie trzeba nic więcej dodawać. Podaję z cytryną lub octem. Smacznego. The post Zimne nóżki (Galat) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięupalne wakacyjne spotkania przy kawie. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 180 g mąki 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 250 ml wody szczypta soli Wodę należy zagotować z tłuszczem i solą. Na gotującą wsypujemy mąkę z proszkiem. Odstawiamy i energicznie mieszamy. Po czym wstawiamy ponownie na palnik i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie(...)wzdłuż a górę ptysi polewamy lukrem. Krem śmietankowy: 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego skórka i sok z 1 cytryny Śmietanę ubijamy na sztywno. Jogurt grecki ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok i skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny. Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy i wstawiamy na około
Made By Mom And Son