Tort niebanalny,tort na zyczenie.Takie smaki wybral maz do swojego tortu urodzinowego.Trzy warstwy najlepszego biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych migdalow i przelozone pyszna kremowa masa o
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyciągała spod kołderki :) a garnek cały był owinięty gazetami i ręcznikiem. Gdybym ja dziś tak ugotowała ryż moja córka by pomyślała, że jestem szalona :) Dziś wrzuca się woreczek do wody 20 minut i gotowe. Teraz taki ryż gości na naszym stole bez okazji bo prostu niedzielne danie:) Przepis na ten sos kiedyś dostałam od koleżanki, za każdym razem wychodzi(...)posiadamy może być też bulion drobiowy, ale z rosołu jest lepszy)100 g rodzynek3 żółtka 3 łyżki większe mąki śmietana 18 % 120-150 ml sok z cytryny (wykorzystuję 1 mała lub pół większej w zależności jaki posmak kwasowości lubimy)cukier do smaku sól do smaku SPOSÓB WYKONANIA :- odlewam czysty rosół do osobnego garnka, gotuję
Basia w kuchnicytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy Przygotowanie:1. Filety umyłam, skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na 3 minuty, po czym dokładnie osuszyłam i oprószyłam solą i pieprzem z dwóch stron.2. Usmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron, przełożyłam najpierw na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi(...)grubych oczkach, pora drobno posiekałam, a cebulkę pokroiłam w kostkę.4. Na rozgrzany olej wrzuciłam pokrojoną cebulkę, zeszkliłam, po czym dodałam resztę warzyw i chwilę smażyłam. Następnie podlałam wodą i dusiłam wszystko, aż warzywa zmiękły.5. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną cukru, dodałam koncentrat pomidorowy.6. Warzywa wyłożyłam na przygotowaną wcześniej rybę
Kulinarny Pamiętniktartę gruszkową z bezą SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na nadzienie 6 gruszek 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 słoika dżemy gruszkowo-pigwowego na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego(...)zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, posypać cukrem i podlać lekko wodą. Dusić pod przykryciem, aż gruszki zmiękną i lekko się zaczną rozpadać. Dodać dżem i całość wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie
Kuchnia w opałachdoskonale.To na pewno najsmaczniejsze letnie wydanie schabu.Skladniki:60-70 dkg schabu250-350 g kureksol,pieprz2-3 lyzki masla ghee150-200 ml smietany kremowki1 cebula koperek2 lyzki maki1 lyzeczka soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:umyte mieso pokroic w cienkie 1-1,5-cm plastry.Rozbic tluczkiem z obu stron,posolic,oproszyc pieprzem.Obtoczyc w mace i obsmazyc na rumiano z obu stron na masle ghee(...)podalam juz tutaj.Wieksze kurki pokroic na mniejsze kawalki,male pozostawic w calosci,ewentualnie obciac koncowki nozekobrana,pokrojana w kostke cebulke zeszklic na masle.dodac oczyszczone,pokrojone kurki i dusic ,az woda wyparuje z patelnizalac podduszone kurki smietana kremowka.Dolozyc posmazone plastry schabu.Patelnie przykryc pokrywka i dusic calosc okolo 15- 20 minut az smietana zgestnije i utworzy apetyczny sosikna koniec kurki posolic,oproszyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tażin rozgrzewamy smalec (ewentualnie klarowane masło) i podsmażamy cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli, zwiększamy ogień, mieszamy i dodajemy mięso. Obracamy, aby równomiernie się obsmażyło. Wlewamy wodę i drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy sok z granatu, dodajemy pokrojone na ćwiartki daktyle i morele. Dodajemy sól. Przykrywamy naczynie pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum(...)Tażin najlepiej przygotować dzień wcześniej i odgrzewać. Danie podajemy z kuskusem. Ja 400 g kuskusu przyprawiam solą, łyżeczką mielonej, słodkiej papryki, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, skórką otartą z wyparzonej cytryny i pęczkiem świeżej kolendry. Zalewam wrzątkiem ok. 0,5 cm nad poziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy. Jeśli danie podajemy na Święta, to bez problemu
Poezja smakuDodatki: 1 szklanka ryżu 2 garście różyczek brokuła (mogą być mrożone) sól morska Przygotowanie: Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: Do blendera wlać sok z cytryny, miód, sos sojowy, olej. Dodać obrane ząbki czosnku oraz obrany kawałek imbiru. Delikatnie posolić i popieprzyć. Zmiksować. Łososia włożyć do płaskiego naczynia skórą do dołu i polać marynatą. Naczynie przykryć(...)skórą do dołu. Polać pozostałą marynatą z naczynia. Piec 15 minut . Następnie wyjąć, ułożyć świeże zioła i piec kolejne 10 minut . W trakcie pieczenia łososia ugotować ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 5-7 minut przed końcem gotowania ryżu, dodać różyczki brokuła, przykryć i gotować razem z ryżem (brokuł ugotuje się na parze). Łososia, ryż i brokuły
Moja DelicjaNastępnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, ubijamy aż masa stanie się gładka i szklista, a cukier całkowicie rozpuści się. Dodajemy partiami żółtka cały czas ucierając masę. Na koniec dodajemy gorącą wodę i olej, krótko wymieszać mikserem. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem i cynamonem mieszamy delikatnie ale dokładnie z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto(...)masę kokosową: 2 czerstwe bułki wrocławskie 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 100 g wiórków kokosowych 1 kostka miękkiego masła 1 cytryna Wykonanie: Bułki moczymy w 2 szklankach mleka, aż zmiękną. Następnie miksujemy blenderem lub dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy wiórki kokosowe. Pozostałą szklankę mleka gotujemy wraz z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie
kgwjanczewowody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Wykonanie: Jaj, cukier, olej i woda miksujemy gdy zacznie gęstnieć dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodajemy kakao, do drugiej porcji 2 łyżki mąki . Piekarnik rozgrzewamy(...)minut (do tak zwanego suchego patyczka) Upieczone ciasta studzimy Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki krupczatki 1 kostka masła 1 łyżeczkę soku z cytryny pół startej skórki z cytryny Szklankę mleka zagotować z cukrem i skórką z cytryny, w pozostałym mleku mieszamy mąkę i wlewamy do gotującego mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło
kgwjanczewoTak przygotowane sledzie,w delikatnej zalewie octowej to doskonala baza ,by podac je na wiele innych sposobow.Po odsaczeniu z zalewy swietnie smakuja podane z jogurtem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zabrali ze sobą przepis, a on zaczął piec Torta Caprese na dużą skalę. Z bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello. Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa(...)malinami. W necie znalazłam parę sposobów wykonania Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze innych migdały należy sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę, uprarzyć w piekarniku i zmielić…. Ja użyłam już gotowych, zmielonych migdałów ze skórką(200 g), które uzupełniłam 100 g bez skórki. Torta CapreseSkładniki na tortownicę
Mia Cucina Sofietabiałej kiełbasy 20 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem sól Sos: 1 duże żółtko 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki chrzanu 150 ml oleju Kujawskiego z bazylią 2 łyżki soku z cytryny pieprz sól Opis wykonania: Szynkę kroimy w jak największe, cienkie plastry. Przyprawiamy solą, olejem z czosnkiem i marynujemy przynajmniej 60 minut w lodówce. Kiełbasę obieramy z osłonki i mieszamy(...)białej kiełbasy, a na nim kolejną warstwę plastrów szynki. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą (tworząc kokon), obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną szynkę gotujemy około 90 minut w wodzie. Ugotowaną i ostudzoną szynkę odwijamy z folii i chłodzimy w lodówce. Wszystkie składniki sosu (poza olejem) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, dolewając stopniowo olej. Sos powinien mieć konsystencję majonezu
Smakowity Blog Kulinarnypodawać zarówno na zimno, nawet lekko mrożony, jak i na gorąco. Jego skład może się bardzo różnić w zależności od wersji. Kiedyś podstawą zawsze była herbata z cukrem i cytryną a do tego jakieś owoce i wino. Dziś poncz jest bardzo popularny na południu i zachodzie Europy. Można przygotować go na bazie soku owocowego dodając pokrojone owoce i alkohol - wino(...)jego aromat. Jego końcowy smak i moc ogranicza tylko nasza wyobraźnia i możliwości. Dla ochłody na gorącej imprezie można podać inne bezalkoholowe napoje np. Kawę mrożoną albo po prostu Wodę z sezonowymi owocami i lodemROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzastopni, ok. 15 min na drugiej szynie od dołu.Z biszkoptu zdjąć papier i zostawić na kratce do wystudzenia.Biszkopt okrągłyOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem(...)misce zaczynając od ułożenia pierwszego na środku dna miski. Wyłożyć całą powierzchnię wyrównując krawędzie odpowiednio dociętymi kawałkami biszkoptu.Przygotować masę adwokatową.Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Wymieszać rozpuszczoną żelatynę z 3 łyżkami adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać.Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno.Do likieru dodawać
Mix smaku