jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:195/252)

Bezy matcha 110

mieszajac podgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy(...)ktoś nie ma herbaty to można bez niej...ta herbatka nadaje ładny zielony kolor ..ja dałam cukier puder i mikserem ubijałam od początku ,a pod misą miksera była gorąca woda w tzw.płaszczu wodnym.Pozdrawiam.Jadzia....http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/bezy-matcha

w mojej kuchni
Bezy matcha 155

mieszajac podgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy(...)ktoś nie ma herbaty to można bez niej...ta herbatka nadaje ładny zielony kolor ..ja dałam cukier puder i mikserem ubijałam od początku ,a pod misą miksera była gorąca woda w tzw.płaszczu wodnym.Pozdrawiam.Jadzia

w mojej kuchni
Pieczony kurczak z sałatką z fasoli 126

PIECZONY KURCZAK:SKŁADNIKI: kurczak, 2 cytryny, 2 kostki rosołowe np Knorr, szczypta soli, szczypta kuminu, 1 łyżka oliwyW pierwszym kroku skrapiamy 2 cytrynami kurczakaMieszamy: szczypta soli i kuminu i 2 kostki rosołowe oraz 1 łyżkę oliwyPołowę zmieszanych przypraw smarujemy wnętrze kurczaka  Resztą smarujemy na zewnątrz, i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, temp. 180CSAŁATKA Z FASOLI:SKŁADNIKI: pół(...)ząbki czosnku, 1 kostka rosołowa Gotujemy fasolę dodając czosnek i 1 kostkę rosołową. Możemy dodać szczyptę soli. Gdy fasola będzie już miękka (ale nie za bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia.Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie. Kroimy w kostkę pomidory i cebulę. Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem.Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem

Smaki Brazylii
Szybka zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami 1982

piórka i podsmażyć razem z kurczakiem oraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (może być pokrojony w malutką kosteczkę). Chwilę dusić na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Do miski wlać śmietanę, wbić jajka i dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz przyprawy.  Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek lub olejem,  na dnie ułożyć(...)około 35-40 min  Można podawać z sosem czosnkowym Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu (najlepiej WINIARY) 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Oczy carycy II - wersja z alkoholem i bitą śmietaną. 481

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml oleju 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić ,dodając pod koniec stopniowo cukier. Wmieszać mąki z proszkiem ,wlać olej i sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto. 2. Ciasto ciemne. 6 żółtek 1 całe jajko 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki tortowej ¾ łyżki proszku do pieczenia(...)wylać na białe. Widelcem przemieszać głęboko ciasta  tworząc „esy-floresy”. Piec 30 min.w temp. 180 stop. Ostudzić. 3. - 2 galaretki agrestowe Galaretki  ,2,rozpuścić w 850ml gorącej wody i odstawić do niecałkowitego stężenia. 4. - 180g biszkoptów 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 ml wody gorącej 100 ml wódki 2 łyżeczki cukru 500 ml śmietany 36% 1-2 łyżeczki cukru

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną 218

podzielić  dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą skórką z cytryny, polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia smaków. Mięso przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach i igiełki rozmarynu.  Wlewamy 100 ml bulionu(...)się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia  z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 305

pesto i sera z Wiżajn PODPŁOMYKI:  - 300 g mąki pszennej  - 200ml przegotowanej letniej wody - garść ziaren siemienia lnianego  - sól do smaku Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, dodajemy siemię i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk i będzie lekko sprężyste.  Z dużej kuli lepimy mniejsze kule o średnicy około(...)stron. PESTO Z PIETRUSZKI I CZOSNKU - 2 duże pęczki świeżej natki pietruszki - duży ząbek czosnku - 150ml oliwy z oliwek  - łyżka miodu - łyżeczka octu winnego - sok z jednej cytryny - sól, pieprz do smaku  Pietruszkę płuczemy, po czym usuwamy grubsze ogonki, a resztę kroimy na trzy nieregularne części.  Pokrojoną pietruszkę, posiekany ząbek czosnku, miód, oliwę, ocet, sok z cytryny

Sajkofanka smaku
Smaki Turcji: szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowym 185

Czas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek  Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm(...)pokrojonym ogórkiem bez gniazd nasiennych. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kostki kurczaka nadziać na 4 drewniane patyczki,które wcześniej przez 30 minut namoczyć w wodzie. Opiekać szaszłyki przez ok.10-15 minut na intensywnie rozgrzanej patelni grillowej (można dodać trochę oleju na patelnię) często obracając, aż mięso będzie upieczone.Uwagi:Podawać z ryżem i sosem jogurtowym

Gorący kąsek
Smaki Turcji: szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowym 194

Czas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek  Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm(...)pokrojonym ogórkiem bez gniazd nasiennych. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kostki kurczaka nadziać na 4 drewniane patyczki,które wcześniej przez 30 minut namoczyć w wodzie. Opiekać szaszłyki przez ok.10-15 minut na intensywnie rozgrzanej patelni grillowej (można dodać trochę oleju na patelnię) często obracając, aż mięso będzie upieczone.Uwagi:Podawać z ryżem i sosem jogurtowym

Gorący kąsek
Łosoś po mojemu. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. 196

laurowy8 gałązek świeżego tymiankuziele angielskiepieprz ziarnisty i mielonysok z cytrynysól1-2 łyżki mąkipuree:2 średnie brokuły2-3 ząbki czosnkusól, pieprz mielony  Łososia nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka minut.Wino wlewam do głębokiej patelni/ szerokiego rondla. Dodaję ziele angielskie, 2 listki laurowe, tymianek, kilka ziarenek pieprzu. Doprowadzam do wrzenia. Do gotującego wina wkładam kawałki łososia. Gotuję(...)wina rozrabiam mąkę. Dolewam delikatnie do gotującego się wina, tym samym robiąc sos. Zagotowuję go, do zgęstnienia. Do powstałego sosu wkładam łososia w celu podgrzania. Wykładam na puree.Puree:Zagotowuję wodę w garnku wraz z łyżką soli. DO wrzątku wrzucam brokuły podzielone na różyczki. Gotuję aż będą miękkie, ale zarazem sprężyste (ok. 5-7 minut). Odcedzam i miksuję przy pomocy blendera

W kuchni Karmel-itki
Tradycyjna sałatka Cezar 365

masło/oliwa z oliwek Dressing: 4 fileciki anchois (sardele) 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 świeże, surowe żółtko * 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę(...)lekkiego zarumienienia lub podsmażamy na patelni. Sałatkę rozrywamy na mniejsze części (w przypadku mini sałaty wystarczy na pojedyncze listki) i myjemy. Osuszamy. Przygotowujemy dressing. Anchois należy lekko opłukać bieżącą wodą. Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładki sos (jeśli nie mamy sprzętu – fileciki należy rozgnieść widelcem, dodać wyciśnięte czosnki, żółtko, musztardę, ocet/cytrynę, następnie roztrzepać i powoli

Poezja smaku
Indyk zrolowany z kuskusem 154

łyżka sezamy czarnego, 6 łyżek kuskusu,  pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, ponadto:  pomidorki koktajlowe, rukola w całości.  Przygotowanie: Rukolę, oliwę z oliwek i sok z cytryny miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i  ponownie miksujemy. Mięko z indyka myjemy i rozbijamy jaka najcieniej. Męeso smarujemy rozdrobnioną rukolą, następnie(...)cukierek (końcówki foli związujemy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób rolady gotujemy na parze ok. 30 min..   Kuskus zalewamy gorącą wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy. Ziarna słonecznika kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Miękki kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami, sezamem i 2 łyżkami oliwy

Moniki Smakołyki
Dżem aroniowo - jabłkowy 159

Jeśli zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne,wprowadź do diety aronię.To prawdziwa bomba witaminowa,ma również bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.Związki polifenolowe,które

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony czysty inaczej 219

żem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po tym czasie do wywaru z jarzyn dodać buraki wraz z sokiem, który puściły (tj. przygotowany poprzedniego dnia zakwas/sok buraczany(...)buraki puściły smak i kolor.Następnego dnia przecedzić barszcz przez sito, podgrzać, ale nie gotować, przyprawić pieprzem, ewentulanie jeszcze solą i cukrem. Można też dodać octu/soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwaśny.Podawać ciepły z uszkami, krokietami czy ziemniakami.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 3 litrów barszczu.Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed

Gospodyni Miejska
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 384

cukru pudru cytryna 3 łyżki bułki tartej Ubić białka na sztywno.  Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo delikatnie. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą. Gdy wszystkie składniki pięknie się połączą to wylewany do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej(...)mąki ziemniaczanej 2 żółtka kieliszek wódki Zaczynamy od zagotowania szklanki mleka. W garnuszku rozcieramy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną na kogel mogel. Rondelek wstawiamy do większego garnka wypełnionego wodą i gotujemy krem nad parą wodną. Do tak przygotowanej masy dolewamy pomalutku gorące mleko , cały czas mieszając. Mieszamy do momentu , gdy masa nabierze konsystencji kremu. ok. 5-7 minut. Czekamy

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania