jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:202/252)

Sernik - Malina 361

spód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód  (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie(...)resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier wanilinowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (3-4) a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą

Świat Ciasta
Zupa szpinakowa z jajkiem 319

oczkach.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować.Następnie, do bulgotającego bulionu, dodać zamrożony szpinak i gotować, aż szpinak się całkowicie(...)zupy należy uważać, aby zupa nie wykipiała.Ziemniaki można także pokroić w kostkę i ugotować razem z jarzynami w zupie, przed dodaniem szpinaku.Do zupy można dodać trochę soku z cytryny, będzie wówczas przypominała w smaku zupę szczawiową.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Chiński kurczak z brokułami 656

bardzo drobno posiekałem, a następnie dodałem do marynaty. Łyżeczkę ziaren pieprzu syczuańskiego roztarłem w moździerzu i również dodałem do miski. Do tak powstałej marynaty wycisnąłem sok z połowy cytryny, uważając, aby nie dostały się do niej pestki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem. Piersi kurczaka pokroiłem w poprzek włókien w cienki, około półcentymetrowe plastry, zalałem je marynatą i odstawiłem do lodówki(...)minutach smażenia na maksymalnym ogniu dodałem do mięsa marchewkę i brokuły. Całość smażyłem około 10 minut na dużym ogniu, często mieszając. Po tym czasie dodałem do woka 200 ml wody i całość podgrzewałem na dużym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Ryż ugotowałem na sypko, według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Na ułożony na talerzu ryż dodałem kurczaka z warzywami

Wyprawy kulinarne
Mięso gulaszowe z pieczarkami 198

około 45 min). Gdy zajdzie potrzeba podlać wodą, zaglądać, by nie przypalić. Po tym czasie dodałam pokrojone drobno pieczarki  i obrany imbir - smażyłam podlewając na przemian winem i wodą Gdy mięso było już prawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej(...)miał fajny, oryginalny smak. Dodatkiem była zielona sałata i ryż, choć to danie można jeść bez ryżu . Sałatę polałam olejem Rzepakowym zmieszanym z sokiem z cytryny :) Smacznego! Olej wykorzystałam do obiadu dwukrotnie, zrobiłam też szybką marynatę.    Olej RZEPAKOWY wykorzystałam  do marynowania papryki, czosnku i liści bazylii. Gdy już przejdzie smakami tych przypraw, będę używać go do dresingów

Proste Potrawy
Pstrąg marynowany 156

pangi, płoci, żabnicy czy węgorza ), mam z czego wybierać.Ostatnio na naszym stole gościł pstrąg. Utarło się, że to ryba na grilla. Z dodatkiem masełka czosnkowego, albo cytryną i koperkiem smakuje wybornie i ja z reguły tak właśnie ją robię, no ale z tym trzeba poczekać do Wiosny :) Poradziłam  więc sobie inaczej i upiekłam go tradycyjnie na patelni. Najpierw(...)litrowy słoik: 3 oczyszczone pstrągi 1 duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki  cukru 1/3 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania Przygotowanie: Rybę oczyścić, przekroić na pół  i opanierować w mące.Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby.Smażyć na złoty

Gosia gotuje
Marchewkowo - ziemniaczane kluski a'la gnocchi. 103

wrzucać kluski starając się nie przerwać wrzenia wody. Zagotować pod przykryciem, aż kluski wypłyną i wtedy gotować jeszcze 2-3 minuty. Kluski odcedzić na sicie i lekko przelać zimną wodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku, aby miały luz :)  Sos: 1 opakowanie passaty 4 brykiety szpinaku 1 małe opakowanie pesto bazyliowego 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera naciowego(...)jest gotowy. Podajemy z kluskami i surówką. Surówka w naszym przypadku to sałata rzymska, buraczki konserwowe, pomidory i szalotka. Doprawione pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Życzymy smacznego

vegetanie
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 167

Nawet bardzo. Główne składniki to pomidory i czosnek - vademecum niżej. Uniwersalna: dwa machnięcia różdżką i mamy sos do spaghetti.  Rozgrzewająca: lepiej działa niż koc + kubek herbaty z cytryną i miodem. Lepiej niż kominek. No, jedynie z bokserem nie może konkurować. (Bokser ma przewagę bezapelacyjną!). Tania: Jeśli robimy ją w sezonie (a wtedy jest najlepsza) to kwota jest śmiesznie(...)Zawierają antyutleniacze (chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek). - wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. - są małokaloryczne (Pomidory w 93% składają się z wody, a w 100 g mają tylko 15 kcal), - wzmacniają odporność, - przyspieszają gojenie się ran, - jeden duży pomidor dostarcza 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 25% zapotrzebowania na witaminę

Wypisz Wymaluj
Stefanka 166

mieszając kaszę manną. Znowu postawić na palnik i cały czas energicznie mieszając, chwilkę jeszcze gotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić do wystygnięcia. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Krem podzielić na 2 części. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny. Najwygodniej przekładać je w blaszce w której się piekły (fot.3). Teraz(...)minutki na gaz żeby polewa tylko zdążyła lekko zakipieć i się nie zwarzyła. Kakao bardzo zagęszcza polewę, więc jeśli okaże się za gęsta, należy dodać 1-2 łyżki przegotowanej wody i dobrze wymieszać. Polewamy ciasto polewą (fot.4) i odstawiamy je w chłodne miejsce, najlepiej na całą

Świat Ciasta
Karpatka z kremem cytrynowym 322

Temperatura pieczenia:  200 °C          Wielkość formy :  Ciasto:1 szkl wody1/2 kostki margaryny1 szkl mąki4 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaZagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas(...)gotującego się mleka i energicznie mieszając pogotować . Ostudzić.1/2 margaryny3/4 szkl cukru pudruMiękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać chłodny budyń i miksować, w trakcie dodać soku z cytryny ( ewentualnie kwasku cytrynowego) i 2 krople aromatu cytrynowego.Jeden z upieczonych płatów ciasta smarujemy kremem, a drugim przykrywamy. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem.I ostatni kawałek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
C - Indycze galaretki z chińszczyzną 128

również w świątecznych sytuacjach:) Indycze galaretki z chińszczyzną Składniki: 4 golonki indycze bez skórki natka pietruszki chińska mieszanka warzywna żelatyna sól woda ok. 2 l. Golonki zalewamy zimną wodą, dodajemy pęczek natki pietruszki (natka w całości - odkładamy gałązkę, dwie do dekoracji) i gotujemy około 30 minut, po tym czasie delikatnie solimy  do smaku, dodajemy mieszankę warzyw i gotujemy(...)ugotowanej natki pietruszki, ale dodajemy na sam spód pojemniczków świeże listki)  i mięso, całość zalewając przygotowaną galaretką.Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Matcha - potęga natury 138

osoby regularnie pijące matchę posiadają niższy poziom złego cholesterolu LDL,a wyższy dobrego HDLniesamowity smak.Herbata jest znakomita i ma niepowtarzalny smak.Nie trzeba dodawać do niej cukru,mleka,czy cytryny,ponieważ posiada ona naturalny smak,który Japończycy nazywają "umami",czyli "piąty smak".Niepowtarzalność smaku zawdzięcza unikalnym aminokwasom.Sposób przygotowania i parzenia herbaty Matcha: Choć japońskie zasady parzenia herbaty wymagaj wielu(...)ręcznego spieniacza do mleka,małej trzepaczki kuchennej lub w ostateczności zwykłej łyżeczki.Niezależnie od narzędzia,którym będziemy się posługiwać warto zielony proszek przesiać przez sitko przed zamieszaniem jej z wodą.Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar.Do codziennego picia zaleca się przyjąć natępujące proporcje :3 g herbaty - 1 płaska łyżeczka150 - 200 ml wody o temperaturze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka owsiane – owies nie tylko dla konia 197

się w piekarniku i nie zmienią kształtu). Będziecie ich potrzebowali około ½ szklanki. Warto też przy ich użyciu zmniejszyć ilość cukru przewidzianego przepisie o 3 łyżki stołowe. Lekko zwilżamy dłonie wodą, nabieramy po małej porcji masy, toczymy w dłoniach kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ją na blasze wilgotną dłonią. Ciastka wstawiamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika, na środkową(...)porcji otrzymacie około 34 dość grubych ciasteczek o średnicy 5-6cm. Ja najbardziej lubię je ze szklanką lodowato zimnego mleka. Albo z kubkiem bardzo gorącej herbaty z cytryną. Będą dobre na deser, który możecie sobie lub dziecku zapakować do lunchboxa. Zapakujcie je koniecznie w sakwy rowerowe na dłuższą wycieczkę- spiszą się świetnie jako dobre źródło energii na kilka kolejnych

Karo in the Kitchen
Galaretki drobiowe z warzywami 344

wolnym ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywo i mięso będzie miękkie wyjąć je z garnka oraz ostudzić. W międzyczasie brokuła pokroić na małe różyczki i gotować kilka minut we wrzącej wodzie. Wywar z garnka przelać na sicie wyłożonej gazą. Następnie ponownie zagotować i gdy zacznie wrzeć zdjąć go z ognia i od razu wsypać żelatynę. Za pomocą trzepaczki rozpuścić(...)plasterki marchewkę. Całość zalać zalewą i ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretka stężeje. Jak dla mnie najlepiej galaretki z kurczaka najlepiej smakują z odrobiną soku z cytryny

Ugotować
Kurki w śmietanie z koperkiem oraz niezawodny sposób na oczyszczenie kurek z piasku 207

znalam patentu na czyszczenie kurek z drobinek  piasku,nie czesto u mnie goscily te smaczne grzyby.Bo chyba wlasnie to glownie odstrasza ich nabywcow.Otoz nalezy grzyby kilkakrotnie zanurzyc w wodzie z dodatkiem soli.Robie to na sitku do plukania owocow.Po kilkakrotnym zanurzeniu,ze zdumieniem zobaczycie,ze caly piasek z kurek plywa w naczyniu,w czarodziejski sposob spada z grzybow.Nie obawiajcie(...)drobna kostke cebule.Nie rumienic jej,tylo zeszklic.Oplukane kurki ,te wieksze pokroic na mniejsze kawalki.Ja pokroilam wszystkie nozki.Do cebuli dolozyc kurki i dusic pod przykryciem 10-15 minut.Skropic sokiem u cytryny,oproszyc pieprzem.Uwaga!Nigdy nie solimy kurek w trakcie duszenia,bo stana sie twarde i gorzkie,robimy to tuz przed podaniem.Pod koniec dodac smietane-ilosc wg uznania,chwile razem przesmazyc ,zeby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami 158

Mojej dyniowej miłości ciąg dalszy…. bo wymyśliłam sobie taką serowo-dyniową tartę z dodatkiem gruszek i orzechów i okazało się, że tarta smakuje wspaniale Masa

UgotujmyTo.pl
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu 204

wzmacnia serce.Składniki na polędwiczkę w marynacie : 1 polędwica wieprzowa 5-6 łyżek oliwy 2 łyżki koncentratu (lub 4 ketchupu) 2 łyżki musztardy stołowej łyżeczka Magi łyżeczka soku z cytryny  pieprz Przygotowanie :Polędwicę oczyszczam jeśli trzeba i kroję w 3-4 cm plastry. Wszystkie pozostałe składniki mieszam ze sobą tworząc marynatę do której wkładam kawałki polędwicy i chłodzę(...)chwili na talerz.Składniki na wytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki miodu pieprz woda mąka ziemniaczana  Przygotowanie sosu :Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu z ok 1,5 sztuki

Mechanik w kuchni
Sandacz po polsku z wody. 164

Sandacz po polsku. Sandacz z wody jest polską  tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1  pietruszka 1 plaster selera 1  cebula 1 listek laurowy  5 ziaren pieprzu  3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie(...)wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki. Ja ,zazwyczaj  przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania