cukruo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoo 3 jajao 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej)o 1/2 szklanki mlekao skorka z połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać po jednym żółtku, mieszając bez przerwy. Ubić białka z pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodawać(...)ostygnięcia. Polewa galaretkowa: Składniki: o 2 galaretkio nutellao wiórki kokosowe do ozdobyo ewentualnie barwniki spożywcze w kolorze galaretek, gdy te są za blade Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody. U mnie 250 ml na galaretkę. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodać odrobinę barwinka spożywczego. Biszkopt pokroić na paski, a potem prostokąty. Delikatnie odciąć brazową, wierzchnią skórkę, ponieważ inaczej będzie brzydko
Mia Cucina Sofietawięc z niego zrobiłam koszyczki i nadziałam szpinakiem. Czas: 30 minut Składniki: 50 dag mrożonego mielonego szpinaku 1 łyżka masła sól do smaku pieprz mielony do smaku sok z cytryny do smaku gałka muszkatołowa utarta do smaku 2 garści utartego na małych oczkach tarki jarzynowej ( środkowe nie najdrobniejsze) sera Dziugas lub Parmezan Utrzeć ser. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać pojedynczo(...)kształt i zostawić - zastyga w kilka chwil. Zdjąć ostrożnie by serowa miseczka się nie połamała. Potem robimy drugą . Szpinak zamrożony wkładamy na suchą patelnię ( można dać 2 łyżki wody na początek).Zostawiamy na małym gazie i czekamy aż się rozmrozi ( ja co trochę mieszam odrywając rozmrożone kawałki). Gdy całość się odmrozi, a woda odparuje dokładamy masło i chwilę smażymy
Buniabaje w kuchniorzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz na polewę: 70 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 3 łyżki kakao Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Zasypać cukrem w dużej misce i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie dodawać po kolei, MIESZAJĄC DREWNIANĄ ŁYŻKĄ(...)serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Smacznego :) Paula PS. Ten wpis jest częścią akcji Dary jesieni na blogu Owsianka i Kawa . Dzisiaj razem ze mną gotuje Weronika z Plasterka Cytryny oraz Ola, autorka bloga Niemiecka Sofa . Zajrzyjcie tam koniecznie! Artykuł #JedzJabłka lub #EatPolishApples pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworkkolendry 2 łyżki sosu sojowego jajko łyżka bułki tartej chińska przyprawa 5 smaków pieprz kajeński olej do smażenia Wykonanie:Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Powoli dolewać wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej i zagniatać ciasto, aż do uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.Mięso przełożyć do miski(...)pierożków, następnie podlać je szklanką wrzątku, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z chili, miodem i sokiem z cytryny
Pasja Smakuziela angielskiego 3-4 goździki sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 6 ząbków czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki.Wrzucić do garnka zalać zimną wodą tak, aby wszystko było zakryte, zagotować i zebrać łyżką cedzakową szumowiny. Dodać warzywa w całości oraz przyprawy.Gotować na pykającym ogniu aż łapki będą na pół miękkie. Po tym czasie(...)zdjąć skórę i porozrywać na drobne kawałeczki .Ułożyć w miseczkach plasterki marchewki i rozdrobnionego kurczaka, zalać przestudzonym wywarem i wstawić do lodówki do zastygnięcia Wyjąć na talerz, udekorować cytryną i zieleniną...można podawać.Smacznego
Gosia gotujemyję i osuszam. Gotuję na parze, do wody dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, które ładnie aromatyzują rybę.Jajka przepiórcze gotuję na twardo. Zarz po ugotowaniu przelewam zimną wodą i obieram aby wokół żółtek nie pojawiły się ciemne obwódki.Awokado miksuję na gładka masę z chrzanem i serkiem (mus można dosmaczyć sola i pieprzem). Bulion zagotowuję i dodaje(...)chrzanu dodaje łyżki bulionu i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę wykładam na lekko stężała galaretę. Na wierzch wylewam powoli pozostały bulion. Całość odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Podaję z cytryna
Magiczna kuchnia DariiŻeby tak odpocząć od świąteczno-noworocznych potraw, dzisiaj zapraszam na małą odmianę :) Kolejna inspiracja z programu Top Chef ;) Jajko w koszulce, czyli ścięte białko oraz pięknie
Czerwona Porzeczkaskąd się biorą i przede wszystkim jakie właściwości zdrowotne posiadają. Kupiłem więc na bazarku i działamy. Czego nam trzeba? -topinambur kilka bulw, obieramy jak ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości -filet z dorsza -por, część biała przechodząca w zieloną -mleko 1/2 kubka -mała szczypta szafranu -śmietana 18%, łyżka -sól, pieprz, pieprz biały -wino różowe półsłodkie Ugotowany topinambur podlewamy(...)czekamy aż odparuje. Przekładamy por na górę ryby i wstawiamy na 8 minut do piekarnika w temperaturze ok 180 stopni. Jako dodatek kupiłem rzodkiew białą. Startą rzodkiew, skropioną cytryną mieszam z łyżeczką majonezu, połówką startego jabłka i prażonym słonecznikiem. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Smacznego
BaRepasKANDYZOWANĄ PIGWĄ, ZIELONYMI ORZECHAMI, AGRESTEM I MALINAMI KRUCHY SPÓD 125 g mąki szczypta soli 75 g schłodzonego masła zimna woda Mąkę, masło i sól połączyć, dodać niewielką ilość zimnej wody (ok. 2 łyżek) i zagnieść razem. Foremki na tartaletki natłuścić. Ciasto dość cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremki . Do środka włożyć arkusz pergaminu i wysypać go fasolkami przeznaczonymi wyłącznie do pieczenie(...)PATISSERIE 2 żółtka 1 białko 50 g drobnego cukru do wypieków 25 g mąki 300 ml mleka 1/4 łyżeczki esencji waniliowej 1-2 łyżeczki soku z cytryny Żółtka z białkiem przełożyć do miksera, dodać cukier i ubić razem do uzyskania niemal białej, puszystej masy. Stopniowo dodawać mąkę i mleko. Przelać do garnka o grubym dnie i trzymając
KUCHARNIAjuż kilka godzin dzisiaj świeci słońce i gdybym nie była przeziębiona to pewnie bardziej by mnie to cieszyło…. a tak… siedzę pod kocem z kubkiem herbaty z cytryną i wspominam sobie ciasto cynamonowe kringel estoński, które zrobiłam jakiś czas temu a które teraz przydałoby mi się do tej herbatki…Ciasto drożdżowe z rozgrzewającą nutą cynamonu(...)łyżeczki cynamonu5 łyżek cukru50 g rozpuszczonego masła 1. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Najlepiej naczynie z zaczynem wstawić do większego naczynia z letnią wodą, żeby mleko szybko nie ostygło. Zostawić na kilka minut aż zacznie rosnąć.2. Do przesianej mąki dodać żółtko, roztopione (ale schłodzone) masło i zaczyn. Wyrobić ciasto aby było gładnie. Przełożyć
UgotujmyTo.plpodaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy lub ulubiona kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według przepisu na idealną bazę pod tort(...)rozprowadzam. Układam plasterki bananów. Kładę drugi blat, dżem i banany. Na wierzchni blat nakładam polewę czekoladową.Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny bezmlecznej. Zamiast masła możemy dodać masło migdałowe
prawdziwe jedzeniejakby sos był za rzadki) Składniki na marynatę do kurczaka: ok. 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry 6 łyżek oliwy sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeży tymianek cytrynowy (opcjonalnie) Wykonanie: Marynata: Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2cm). Wszystkie składniki(...)była użyta oliwa. Do warzyw z kurczakiem dodajemy mleko kokosowe, pomidory, koncentrat pomidorowy i całość dusimy do miękkości Jeżeli sos będzie za rzadki dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszanej w wodzie. Gotujemy ryż i gotowe. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym tymiankiem cytrynowym. Smacznego
IMPRESJA SMAKUwyrzucić W mikserze wstępnie roztrzepać jajka, dodać cukier i dokładnie zmiksować, dodawać po łyżce sera i miksować do otrzymania serowej masy bezgrudkowej- nie dłużej Dodać miętową kremówkę, sok z cytryny, zmieszane i przesiane mąki, likier miętowy i wszystko połączyć Piekarnik nagrzać do temp. 170 *C Na schłodzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, włożyć do piekarnika i zaraz obniżyć temp(...)nada sernikowi brzydką barwę. ** * sernik pieczemy w kąpieli wodnej, polega to na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego do którego wlewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z sernikiem. Formę z sernikiem owinąć dwukrotnie folią aluminiową, by nie przemiękła podczas pieczenia. MOJE UWAGI: Do nadania sernikowi koloru zieleni użyłam dodatkowo barwnika, ponieważ zaparzona
Proste Potrawyzrobienie nie jest skomplikowane i możemy sami przygotować taki piękny prezent dla najbliższych. Podobnie jak w przypadku soli ziołowej, oliwę możemy aromatyzować przeróżnymi dodatkami - ziołami, papryczkami chili, czosnkiem, skórką cytryny, pieprzem, grzybami (jak w oliwie truflowej). Ja przygotowałam trzy jej rodzaje - oliwę ze świeżym rozmarynem i tymiankiem, do której dodałam kuleczek czerwonego pieprzu dla uzyskania świątecznego, czerwono - zielonego zestawu kolorów(...)końca bezpieczna z uwagi na Clostridium botulinum , bardzo groźną bakterię występującą na świeżych warzywach, owocach i ziołach, wytwarzającą toksynę botulinową zwaną jadem kiełbasianym . Jeżeli w oliwie umieścimy produkty zawierające wodę lub wilgoć, dostarczymy bakterii pożywki do rozwoju i nasz podarunek gwiazdkowy może stać się bardzo niebezpieczny. Zagrożenie dotyczy przede wszystkim oliwy, do której dodajemy świeże zioła, świeżą papryczkę chilli, świeży
Chilli Czosnek i Oliwa