jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:205/252)

Krem z selera z jabłkami i serem Stilton 178

duże jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala) 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego) 50 ml śmietany 30% garść świeżego tymianku (tylko listki) wyciśnięty sok z połowy cytryny (niecały) 150 g sera z niebieską pleśnią (Stilton*) sól morska oraz świeżo mielony pieprz   * Ser Stilton jest typem pleśniowego sera angielskiego. Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i dla wielu Brytyjczyków(...)zcytryny i gotować jeszcze z 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować zupę blenderem na gładką, kremową konsystencję. Wmieszać śmietanę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać chlust wrzącej wody. Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbować i przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Rozlać zupę do gorących talerzy. Posypać pokruszonym serem pleśniowym

Moja Delicja
Tort bezowy kokosowo-kawowy 331

sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilka minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać masę łyżką.   Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach(...)zmiksować by powstał gładki krem. Schłodzić. Dekoracja :   Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do metalowej miseczki. Miseczkę postawić nad rondlem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę wylać na szklaną deseczkę. Cienko rozsmarować. Kiedy masa całkowicie zastygnie, nożem o szerokim ostrzu lub metalową łopatką zeskrobać różnej wielkości spiralki i wiórki. Krem podzielić na cztery równe

maniapieczenia
Strucla makowa 300

delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta). W przypadku użycia maku z puszki (ok 900 g) należy najpierw przesmażyć mak (ok 20/30 min) w celu odparowania wody. W mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mak z puszki, ewentualnie orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy(...)lukier: ·         pół szklanki cukru pudru ·         1 -2  łyżeczki soku z cytryny Rozcieramy na gładką masę.Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Syrop z pigwy japońskiej 156

japoński, czyli potocznie przez nas zwana „pigwa” jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy(...)syrop będzie gotowy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, owoce pigwowca przekładamy do małych słojów i zalewamy syropem. Jeśli słoje nie są do końca pełne, można je uzupełnić niewielką ilością wody. Słoje szczelnie zakręcamy i sprawdzamy czy są szczelne, a następnie pasteryzujemy (słoje układamy na ściereczce w dużym garnku, zalewamy ciepłą wodą do połowy ich wysokości i przykrywamy pokrywą) około

Smakowy Raj
CIASTO CYTRUSOWE 199

masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu cytrynowego Starta skórka z ulubionych  cytrusów, ja użyłam; 1 łyżeczka startej skórki cytryny 1 łyżeczka startej skórki z limonki 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy Polewa Szklanka jogurtu naturalnego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny aromat cytrynowy łyżeczka mieszanki skórek z cytrusów Owoce(...)ciasto piec          około  45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą. Polewa Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier, puder oraz parę  kropel aromatu dokładnie wymieszać, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewą polać zimne ciasto a następnie udekorować skórkami z cytrusów. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Domowe hamburgery 205

cukru, 100 ml zimnej wody- 1 łyżeczka soli- dodatkowo jajko do smarowania bułek- sezam  posypania Przygotowałam rozczyn – w 50ml wrzątku rozmieszałam 1 łyżeczkę cukru, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże -  dokładanie wymieszałam. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiałam do miski. Masło, mleko, jogurt lekko podgrzałam w mikrofali (masło musi się roztopić). Następnie wbiłam(...)temp. 200°C  przez 20 minut. Upieczone, przestudziłam na kratce. Majonez do sosu zrobiłam z 2 surowych żółtek (jajka wcześniej wyparzyłam przez 30 sek.), 220ml oleju, soku z cytryny, musztardy i soli. Wszystkie składniki umieściłam w wąskim naczyniu i zmiksowałam przy użyciu blendera (popularna „żyrafa”). Do gotowego majonezu, który jest podstawą sosu, dodałam pół drobno posiekanej cebuli, dwa drobno pokrojone

mojewypiekiinietylko
Tort urodzinowy 252

warstwy krojąc ostrym nożem . Czasem gdy biszkopt dobrze urośnie da się nawet na 5 części.4.Otwieramy puszki owoców , zlewamy sok do dużej szklanki/miski  dodajemy sok z całej cytryny (ale nie koniecznie).Kładziemy na jakiejś dużej podkładce pierwszą (najlepiej najgrubszą) część biszkoptu, nasączamy ją sokiem z puszki (oszczędnie , tak aby został na pozostałe części).Wyjmujemy z lodówki kremy. Całość kremu(...)było dziur.6.Dekoracja: Na bitą śmietanę kładziemy owoce , polewamy sosem czekoladowym itp.Boki tortu posypać pałeczkami czekoladowymi. ( jest to trochę denerwujące , najlepszy sposób to : moczymy palec w wodzie ,mokry palec w posypce i delikatnie przylepiamy posypkę do boku tortu).Gotowy tort odkładamy w najzimniejsze miejsce w domu , do momentu aż przyjęcie się nie rozpocznie ;) Pozdrawiam Michał

Gotuj Z Muzyką
Przygotowania do Świąt! 135

się w kuchni zapachy, kiedy wraz z całą rodziną przygotowujemy świąteczne smakołyki, a na końcu dnia siadamy przy kubku gorącej herbaty.Pomarańczowa herbata z miodem z własnej pasieki oraz cytryną to moje ulubione połączenie, jednak w czasie Świąt w swojej herbacie wyczuwam również nutę cynamonu wraz z anyżem. Zapach ten roznosi się też po wszystkich zakątkach domu, bo zapomniałam dodać(...)masła200g miodu200g cukru450g mąki pszennej1 jajko2 łyżeczki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia30g przyprawy korzennej do piernikówJak to przygotować? Miód,masło i cukier rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy

Chocolate Stop Tempting
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 251

mamy oraz znalezionymi w internecie. NO TO ZACZYNAMY :) 1# Kolorowe kostki lodu Możemy wykorzystać do tego owoce, zioła, kwiaty jak również barwniki spożywcze. 2# Aby skórka z pomarańczy lub cytryny nie przyklejała się do tarki wystarczy, że wcześniej posmarujemy tarkę odrobiną oliwy. 3# Chleb dłużej zachowa świeżość, jeśli umieścimy w chlebaku surowe jabłko. 4# Jeżeli chcemy zapobiec zalęgnięciu się szkodników(...)majeranek, rozmaryn, czosnek, lubczyk - co kto lubi. 7# Masło otrzymuje się z mleka (zwykle krowiego). Według norm unijnych nie może zawierać mniej niż 82 % tłuszczu i więcej niż 16% wody. Jak sprawdzić czy kupione masło jest prawdziwe? Nie powinno zawierać dodatku tłuszczów roślinnych. Ma wyraźny śmietankowy zapach, lekko słomkową barwę, a w okresie zimowym jest prawie białe. Wyjęte prosto

Kolejny blog o gotowaniu
Babka piaskowa 348

upiekłam w małej formie z kominem z połowy podanego niżej przepisu. Babka piaskowa Składniki: 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 100g masła 150g cukru 4 jajka 50ml mleka (lub wody) 2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę - białka oddzielić od żółtek - do masy maślanej dodawać(...)stopni) - upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu również z formy Babkę piaskową można urozmaicić o ulubione dodatki, np. ekstrakt z wanilii, skórkę startą z cytryny lub pomarańczy, kakao, itp. Babka smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać ją pod przykryciem, żeby nie wyschła

Smakołyki Bereniki
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze 357

kolendry 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały, wyciśnięty ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli, pieprzu, cukru, oregano lub czosnku niedźwiedziego Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy z błon i kostek. Dzielimy na 20 kawałków. Solimy i wrzucamy do bardzo dużej miski. Cukiniom odkrawamy(...)odstawiamy w chłodne miejsce (na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc). Nabijamy na 10 drewnianych lub metalowych patyczków do szaszłyków (drewniane moczymy wcześniej przez 15 minut w wodzie). Nadziewamy na przykład wg kolejności: papryka -> cukinia -> kurczak -> pieczarka -> papryka -> szalotka (cebula) -> pomidor -> cukinia -> kurczak -> pieczarka -> papryka -> cukinia. Pieczemy

Poezja smaku
Tradycyjna Paella valenciana 275

nadaje smak potrawie. Powinno teraz wyglądać tak: 4. Doprowadź wszystko do wrzenia i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez ok. 30 minut, jeżeli płyn za bardzo odparuje, uzupełnij gorącą wodą. Na osobnej suchej patelni podpraż ryż przez ok. 20 sekund, po czym przesyp go na patelnię z sofrito. Postaraj się rozsypać ryż równomiernie po całej powierzchni patelni: 5. Gotuj ryż(...)ognia, przykryj folią aluminiową i odstaw na 5 minut do przesuszenia. Postaw gotową paellę na środek stołu. Zgodnie z tradycją należy jeść ją prosto z patelni. Podawaj z ćwiartkami cytryny do wyciśnięcia na danie.  Przepis dodaję do akcji ¡Viva España

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 170

Weekendy to, niezależnie od sposobu spędzonego czasu, najlepsze chwile, które staram się wydusić jak cytrynę. Rano, jak w każdą sobotę wybrałem się na nasz miejski targ w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych. Kupiłem kilka fajnych rzeczy, ale najciekawiej uśmiechała się do mnie kapusta włoska, którą wytypowałem do udziału w uczcie kulinarnej pod tytułem gołąbki. Jeszcze nie wie, że to ona na koniec(...)borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści, które zostawiamy na później. Oddzielamy głąb. Wkładamy do dużego garnka, tak by zalać ją wodą. Kapusta - głowa pusta, będzie się unosić, dlatego dociskamy talerzem, przykrywamy pokrywką i doprowadzając do wrzenia gotujemy kilka minut. Automatycznie, by zachować kolor wkładamy do zimnej wody. Rozdzielamy na pojedyncze liście

BaRepas
SERNIK WIEDEŃSKI Z CYTRUSOWĄ NUTĄ I RODZYNKAMI /Bezglutenowy. 236

czas ucierając. Dodajemy po łyżce ser i... tradycyjnie - nadal ucieramy. Dodajemy zawartość naszej waniliowej laski i ucierając nadal wrzucamy po łyżce kaszę kukurydzianą wraz z otartymi skórkami ze sparzonej cytryny i pomarańczy. Teraz pora na nasze rodzynki.Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. PIECZENIE:Spód tortownicy (u nas kwadratowa, największa) wykładamy papierem do pieczenia, całą formę(...)minimalnym gazie cały czas mieszamy nie dopuszczając do wrzenia. Gdy masa ostygnie dodajemy mleko w proszku - cały czas miksując. Możemy je rozmieszać w naczyniu z maleńką ilością mleka lub wody i wtedy dodać - unikniemy w ten sposób grudek w masie. Polewamy sernik i staramy się nie podjadać. :)Z przepisu wychodzi naprawdę spora blaszka, ale... co z tego, skoro "dzieło

Wypisz Wymaluj
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 252

patrzcie na zdjęcie poniżej). Kładziemy paszteciki falbanką do dołu i rozpłaszczamy dłonią, nadając mu owalny, płaski kształt. Gotowe sztuki odkładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i smarujemy je lekko wodą lub mlekiem z wierzchu. 3. FARSZ (15 min) Podczas wyrastania ciasta zdążymy zrobić farsz. Pierś z kurczaka drobno siekamy na coś w rodzaju papki, wkładamy do miski i dodajemy pieprz(...)macie niedojrzałe, musicie pokroić je drobno nożem lub zblendować). Do miski dodajemy podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Dorzucamy do tego drobno posiekaną natkę pietruszki oraz wyciskamy sok z cytryny – mieszamy i próbujemy. Jeśli potrzeba dodajcie jeszcze soli, pieprzu lub chili – farsz musi być wyrazisty.   5. PIECZENIE (15 min) Paszteciki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (150 stopni, opcja góra

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania