jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:196/252)

LeŚnY SkrZaT :D 273

krem z owocami leśnymi: 250 g serka mascarpone 4 łyżki mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody Jajka ubijamy z cukrem na gęstą puszystą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlewamy olej, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach(...)owoce blendujemy na mus, dosypujemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy i łączymy z serkiem mascarpone, krem wykładamy na spód ciasta( możemy go wcześniej nasączyć ponczem z soku z cytryny i wiśniówki- w proporcjach sok z 1 cytryny- 2 kieliszki wódki)  na wierzch wysypujemy okruszki:) Dekorujemy owocami leśnymi lub pozostałym kremem i owocami i czekoladą wedle uznania:) SMACZNEGO! P.S owoce

Luźna Kuchnia
Jabłka w słoikach na zimę 517

nadmiar soku i upychamy ciasno do słoików. Zakręcamy mocno (sprawdzamy nakrętki i słoiki, czy nie są uszkodzone !!!).  Na dnie dużego garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą do wysokości 4/5 słoików. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy na małym ogniu około 45 min. Wystudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Mamy pyszne jabłka w słoikach do szarlotki(...)potrzebne składniki przy przygotowaniu potrawy - np. gdybym dodała do słoików cukier, to doszarlotki sypanej  jabłka były by zdecydowanie za słodkie... Nie trzeba też jabłek kropić sokiem z cytryny czy kwaskiem, gdyż podczas pasteryzacji odzyskują jasny kolor. SMACZNEGO

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka rybna 196

mała zielona papryka 200g śmietany 18% sól sok z cytryny pieprz cytrynowy przyprawa do ryb olej koperek Przygotowanie: Rybę rozmrozić. Filety pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawić do lodówki na około godzinę.  W tym czasie należy przygotować sos, którym  zostanie zalana ryba. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę(...)Naczynie żaroodporne posmarować masłem,  ułożyć w nim kawałki ryby i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 15 minut.  Po tym czasie naczynie wyjąć - należy odlać wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania  i zalać rybę przygotowanym sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego

Fabryka pomysłów
Fale Dunaju ze śliwkami z tęczą w tle 146

pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka umieścić w małej miseczce, białka wrzucić do większej. Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać żółtka z sokiem z cytryny. Dodać żółtka do białek. Zmiksować dokładnie. Ciągle miksując, dodać do masy olej i pół szklanki jogurtu. Do masy dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Miksować jeszcze tylko(...)ciemne wysokie paćki na jasnym spodzie - to będą fale. W niższe warstwy ciemnego ciasta powciskać śliwki miąższem w górę. Wzmocnimy tym efekt fal na cieście, powstaną jakby grzywacze na wodzie. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka". Mi zajęło to prawie godzinę w temp. 180 stopni. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Krem 1,5 szklanki mleka cukier waniliowy 6 łyżek

Weekendy w domu i ogrodzie
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 112

Tymczasem z moim zdrowiem nie jest już tak pięknie i kolorowo... odczuwam jesień bynajmniej nie po zapachu, bo przez zatkany nos nic nie czuję, jednak po herbacie z cytryną i tabletkach...  Składniki 8 różnokolorowych papryk  70 dag mięsa mielonego (w moim przypadku mielona szynka bez kości) 1, 5 woreczka ryżu  2 cebule  majeranek sól, pieprz papryka(...)Przyprawiamy wedle uznania.  Papryki myjemy, odcinamy górną "pokrywkę", usuwamy gniazda nasienne, napełniamy farszem.  Nadziane papryki przykrywamy górną, odciętą częścią, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy szklankę wody. Pieczemy około godziny w temperaturze 180°C,  5 minut przed końcem pieczenia farsz z papryki posypujemy starym żółtym serem.  Podajemy na ciepło

Kuchenne aromaty
Wieprzowina wg przepisu Brasileiro 123

Dzisiaj czas na wieprzowinę:-) Przygotowanie schabu: Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny. Gotowanie: Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku.Gdy oliwa w garnku się nagrzeje(...)paru minutach dodajemy również:1 łyżkę ekstraktu pomidorowego, skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz garść świeżej mięty. Aby mięso nie przywierało, dodajemy również gorącej wody tak aby zakryła ona mięso. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy mięso przez ok 50 minut na normalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i dodając gorącej wody jeśli konieczne

Smaki Brazylii
Sałatka z kurczakiem na trzy sposoby 333

sałatkę z makaronem:1 szklanka makaronu np. muszelki1 pierś kurczaka1/2 cebuli czerwonej1/2 papryki czerwonej świeżej1 ogórek gruntowy1 łyżka majonezuUlubione przyprawy do kurczakaSól, pieprzOlej do smażeniaPrzepis:Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pierś kurczaka - kroimy w drobną kostkę, doprawiamy(...)złoty kolor. Po usmażeniu pozostawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie kroimy w kostkę ogórka, paprykę oraz cebulę. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą. Całość polewamy sokiem z cytryny, dodajemy bazylię, oregano i doprawiamy sałatkę do smaku

Emcia Pichci
Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 779

gorzkiej czekolady (1 tabliczka) Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę połamać, włożyć do małej metalowej miski lub kubeczka, który umieścić w większym naczyniu z gorącą (wrzącą) wodą. Odczekać kilka minut aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 125 g  serka(...)żelu (lub wiśni z kompotu) 50 g  gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki) 50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :)) Składanie ciasta: 1. Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy. 2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką

Trzeci talerz
Faszerowana papryka 153

mieliśmy pojęcia.                Papryka czerwona, bardzo lubiane warzywo i chętnie dodawane do wielu dań posiada 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, a także wit. E, A oraz B6. Ponad to znajdziemy w niej aż 177 mg potasu, 29 mg fosforu, 12 mg magnezu oraz 10 mg wapnia(...)dlatego może być dobrym pomysłem na lekką kolację nawet po późnym treningu. Papryka faszerowana warzywami Składniki: 1 średniej wielkości papryka czerwona (około 200g); 50 g czerwonej soczewicy (suchej); woda; 75 g pieczarek; 1 mała cebula; 1 marchew; 1 łyżka przecieru pomidorowego; 1 łyżka natki pietruszki; 1 ząbek czosnku; pieprz, sól, bazylia. Zaczynamy.         Na początku opłukaną soczewicę

Życie na widelcu
Szarlotka, Hobbit: Bitwa pięciu armii 213

olej do posmarowania formy Składniki na nadzienie: ok. 1,5 kg dość kwaśnych jabłek ½ łyżeczki cynamonu (lub więcej) 5 dag rodzynek 2,5 łyżki cukru ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny 2-3 białka 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Do szerokiej miski wsyp mąkę (odłóż 2 łyżki na rozwałkowanie ciasta), proszek do pieczenia i masło. Posiekaj masło(...)zagnieć ciasto ręką. Podziel ciasto na 2 porcje (1/3 i 2/3). Pierwszą schowaj do zamrażalnika, a drugą do lodówki.  Obierz jabłka, pokrój na małe kawałki, podlej kilkoma łyżkami wody i duś do miękkości. Co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj cynamon, rodzynki, cukier i skórkę cytrynową. Duś jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Włącz piekarnik

Qlinarnie i Qlinarnie
Domowy fast food 169

pomidorków koktajlowych olej rzepakowy do smażenia frytek Marynata do mięsa: 2-3  łyżki sosu walchester 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu  1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry 2 zabki czosnku wyciśniętego przez praskę Dresing do kapusty pekińskiej: 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól(...)wszystkie składniki marynaty. Dokłdnie wymieszać mięso z marynatą i pozostawićw lodówce na minimum 1 godzinę. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w cienkie słupki. Pokrojone wrzucić do zimnej wody, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Następnie frytki umieścić w garnku z gotującą się wodą i gotować do ponownego zagotowania ..max 2 minuty. Wyjać i ostudzić. W głębokim garnku rozgrzać olej

Gosia gotuje
Bezy matcha 98

mieszajac podgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy(...)ktoś nie ma herbaty to można bez niej...ta herbatka nadaje ładny zielony kolor ..ja dałam cukier puder i mikserem ubijałam od początku ,a pod misą miksera była gorąca woda w tzw.płaszczu wodnym.Pozdrawiam.Jadzia....http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/bezy-matcha

w mojej kuchni
Bezy matcha 144

mieszajac podgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy(...)ktoś nie ma herbaty to można bez niej...ta herbatka nadaje ładny zielony kolor ..ja dałam cukier puder i mikserem ubijałam od początku ,a pod misą miksera była gorąca woda w tzw.płaszczu wodnym.Pozdrawiam.Jadzia

w mojej kuchni
Pieczony kurczak z sałatką z fasoli 114

PIECZONY KURCZAK:SKŁADNIKI: kurczak, 2 cytryny, 2 kostki rosołowe np Knorr, szczypta soli, szczypta kuminu, 1 łyżka oliwyW pierwszym kroku skrapiamy 2 cytrynami kurczakaMieszamy: szczypta soli i kuminu i 2 kostki rosołowe oraz 1 łyżkę oliwyPołowę zmieszanych przypraw smarujemy wnętrze kurczaka  Resztą smarujemy na zewnątrz, i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, temp. 180CSAŁATKA Z FASOLI:SKŁADNIKI: pół(...)ząbki czosnku, 1 kostka rosołowa Gotujemy fasolę dodając czosnek i 1 kostkę rosołową. Możemy dodać szczyptę soli. Gdy fasola będzie już miękka (ale nie za bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia.Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie. Kroimy w kostkę pomidory i cebulę. Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem.Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem

Smaki Brazylii
Szybka zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami 1967

piórka i podsmażyć razem z kurczakiem oraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (może być pokrojony w malutką kosteczkę). Chwilę dusić na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Do miski wlać śmietanę, wbić jajka i dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz przyprawy.  Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek lub olejem,  na dnie ułożyć(...)około 35-40 min  Można podawać z sosem czosnkowym Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu (najlepiej WINIARY) 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Oczy carycy II - wersja z alkoholem i bitą śmietaną. 467

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml oleju 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić ,dodając pod koniec stopniowo cukier. Wmieszać mąki z proszkiem ,wlać olej i sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto. 2. Ciasto ciemne. 6 żółtek 1 całe jajko 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki tortowej ¾ łyżki proszku do pieczenia(...)wylać na białe. Widelcem przemieszać głęboko ciasta  tworząc „esy-floresy”. Piec 30 min.w temp. 180 stop. Ostudzić. 3. - 2 galaretki agrestowe Galaretki  ,2,rozpuścić w 850ml gorącej wody i odstawić do niecałkowitego stężenia. 4. - 180g biszkoptów 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 ml wody gorącej 100 ml wódki 2 łyżeczki cukru 500 ml śmietany 36% 1-2 łyżeczki cukru

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną 201

podzielić  dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą skórką z cytryny, polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia smaków. Mięso przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach i igiełki rozmarynu.  Wlewamy 100 ml bulionu(...)się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia  z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym.  Smacznego

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania