można pójść sobie na skróty ;). Taki tradycyjny wypiek pieszczący podniebienie. Składniki:- 125 g masła/margaryny- szkl wody- szkl mąki pszennej- 4 jajka.Przygotowanie:Masło/margarynę należy zagotować z wodą. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy stale gotując. Kiedy ciasto połączy się i utworzy jednolitą bryłę, która robi się delikatnie szklista i pięknie odchodzi nam od dna uważamy ten etap(...)przemówiła był fakt, że do jej przygotowania potrzebne było jedynie mleko. Ta masa nie wymagała dodawania masła/margaryny. Pod sam koniec miksowania dodałam do niej sok wyciśnięty z połowy cytryny. Efekt był taki, że karpatka po godzinie w lodówce zniknęła w ciągu 40 min. Polecam
Malinowe Pocałunkipodczas Wigilii. Afrodyzjak ten można znaleźć na każdym straganie w 4 rozmiarach (moje na zdjęciu mają nr 2, czyli całkiem spore, jednak nie największe). Najlepiej smakują polane sokiem z cytryny lub tabasco oraz żytnim chlebem z masłem. Co do nich pić? Idealnie sprawdzi się szampan (jak w naszym przypadku) lub białe wino. No dobra. Mamy ostrygi. Czas zabrać się(...)chciałam spróbować tego owocu morza, jednak przerażała mnie konsystencja. W końcu zdecydowałam się położyć ostrygę na chlebek żytni z masłem. Zamknęłam oczy, wszystko urosło mi w buzi, a słona woda spowodowała, że nie mogłam tego przełknąć ;p Tak jak się spodziewałam: galaretowana konsystencja i ocean w buzi to nie moje smaki. Cieszyłam się, że na stole było również dużo sera
Kitchens AlphabetDokładnie oczyszczone pory pokroić w plasterki i dusić 5 min na maśle. Można podlać 2 łyżkami bulionu. Ziemniaki i jabłko obrać , pokroić w kostkę i rozgotować w małej ilości wody. Dodać pory ,zalać bulionem i gotować na małym ogniu 30minut. Przestudzić i zmiksować. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Można(...)ponieważ najlepiej gotować w łupinach, by nie straciły aromatu. Po ugotowaniu łupina sama odchodzi. Bulwy nazywane są „cytrusami północy” .Gorąca herbata z plasterkiem topinamburu smakuje lepiej niż z cytryną. Spróbujcie obrać topinambur i plasterek wrzucić do filiżanki z herbatą
Kulinarny karnet Christopheramiędzy innymi od wspomnianego we wstępie rodzaju truskawek (mniej lub bardziej soczyste) oraz od mocy palnika/kuchenki, na której smażymy dżem- gdy sok z truskawek znacznie odparuje, dodać sok z cytryny, wymieszać i nadal podgrzewać - pod koniec smażenia należy szczególnie uważać, gdyż truskawki pozbawione soku mogą zacząć przywierać, należy wtedy praktycznie co chwilę mieszać dżem, aby temu zapobiec oraz maksymalnie zmniejszyć(...)talerzyku jest zadowalająca, a dżem się nie rozpływa, należy zdjąć garnek i gorący dżem przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków- słoiki oraz pokrywki należy przed powyższym etapem umyć w wodzie z płynem, sparzyć wrzącą wodą i osuszyć- dżem należy nałożyć prawie do pełna, pozostawiając wolny górny brzeg, na który nakładamy pokrywkę- po nałożeniu dżemu brzeg dokładnie oczyścić z ewentualnych nieczystości
Smakołyki Berenikiniej spędzicie, tym bardziej poczujecie izraelski klimat. Przejdźmy teraz do jedzenia. Tamtejszy hummus smakuje zupełnie inaczej niż te, które jadłam do tej pory - jest dobrze doprawiony skórką z cytryny. Falafele są podobne do tych z Take Away Israeli Style . W karcie - jako mezze - znalazłam też kuleczki serowe labneh, obtoczone w ziołach i marynowane w oliwie. Tak się złożyło, że takie(...)jogurtowy. Przygotowywany jest w taki sposób: 400 g jogurtu naturalnego umieszczamy na sitku wyłożonym gazą, pozostawiamy do odsączenia na ok. 4-5 dni. W międzyczasie odlewamy zgromadzoną wodę
Chocolate Muffin Blogłyżek pasty pomidorowej - chili posiekane - 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek oleju - sok z 1/2 cytryny - posiekany świeży imbir - cały kurczak Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj marynatą z w/w składniki, i marynuj przez całą noc w lodówce. Kurczaka przez pieczeniem wyjmij z lodówki na co najmniej(...)marchewkę, cebulkę, czosnek. Przez 6 - 8 minut, ciągle mieszając. Dodaj sosy sojowe, imbir, chili i sok z pomarańczy. Podsmażaj przez 10 minut, aż sos się zredukuje. Dodaj 4 łyżki wody, natkę pietruszki, fasolę i kaszę kuskus. Przykryj pokrywką i wyłącz gaz. Po upływie 10 minut. Warzywa będą gotowe. Gotowe! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni! ;-) Buziaki!! Przepis zgłaszam do konkursu
SMYKWKUCHNImarchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny. Właściwości marchwi: Nieocenione jest działanie marchwi przy usuwaniu schorzeń żołądkowych(...)jabłka 1 ogórek konserwowy z kurkumą 1 cebulę czerwoną kosteczka Sos mały jogurt naturalny 1 łyżkę serka ricotta 1 łyżka soku z cytryny łyżeczkować cukru sól i pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut Marchewkę oraz jabłko obieramy, trzemy na tarce do jarzyn o grubych
kgwjanczewoszklanka fasoli białej drobnej olej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pokrojonych pomidorów kilka łyżek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego/soku z cytryny, kilka łyżek czerwonego wina po 1 łyżeczce: cząbru, majeranku, lubczyku 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Namocz fasolę na noc. Następnego dnia ugotuj i odcedź wodę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj fasolę i resztę składników. Duś około 10-15 minut. Podawaj fasolkę, np. z ryżem basmati. Smacznego! Normal
Qlinarnie i Qlinarnieletniej wody Dodatki: - ok. 300 g startej mozzarelli - 2 kulki mozzarelli light - pomidorki cherry (czerwone i żółte) oraz pomidorki śliwkowe - rukola - oliwa cytrynowa Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i oregano – mieszamy. Wlewamy rozpuszczone drożdże – wyrabiamy na stole oprószonym mąką na gładkie, elastyczne ciasto, ok. 10 minut. Odstawiamy(...)moim zdaniem… i nie tylko – jedną z najlepszych. Jako dodatek, wyłącznie – oliwa cytrynowa. Cienkie ciasto z rumianym, chrupiącym brzegiem, ciągnącą się mozzarella. Minimum dodatków z delikatną nutą cytryny, to pizza na święto… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Biała pizza z mozzarellą i rukolą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkokiedy do specjalnego tygielka wsypiemy pożądaną ilość kawy. Każdy ma swoją miarkę. Nasza miarka to jedna kopiasta łyżeczka na filiżankę, ale nie taką malutką tylko klasyczną europejską :) Osobno zagotowujemy wodę i zalewamy kawę wrzątkiem, po czym dodajemy ok. 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, parzymy kawę ok. 15 min. często mieszając, aby nie zagotowała(...)keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 dużej cytryny Do cukru powoli wlewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Lukier nie może być zbyt rzadki, ponieważ spłynie z ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia. Życzymy smacznego
vegetaniegodziny (z tego 1 godz. na gotowanie) to dużo więcej niż czas, który przeciętnie poświęcacie na zrobienie obiadu, ale wierzcie mi, że w skali "tażinowej", to jak ugotować wodę na herbatę;) Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis, aby zachęcić początkujących adeptów kuchni marokańskiej.Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym to kombinacja(...)przepis na marokańskie chlebki, które upiekłam do tażinu. Zachęcam Was również do spróbowania innych tażinów, które pojawiły się na moim blogu:tażinu z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla . Tażin (tagine) z klopsikami w sosie
Chilli Czosnek i Oliwabutter chicken krok po kroku. Teraz, gdy mamy pachnące, świeże malinowe pomidory curry jest jeszcze lepsze. Marynata: 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta(...)opcją grzania górnego lub grilla). Pieczemy przez 10 minut i odstawiamy. Pomidory wkładamy do dużej miski lub garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na trzy minuty. Przelewamy je zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w kostkę. Następnie miksujemy na gładko. Wyjmujemy i odmierzamy sobie wszystkie przyprawy potrzebne do dania (jeśli mamy kozieradkę, kmin rzymski lub kolendrę
Poezja smakuKoszyczki z ziemniaków: Składniki: 2 duże ziemniaki 1 jajko Tymianek Sól Olej do przesmarowania foremek Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, a następnie plasterki
Kulinarny karnet ChristopheraMega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe(...)energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na blat biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Odstawić do przestygnięcia. Masa śmietanowa Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić, aby letko stężała. Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej śmietany cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Śmietana zrobi się trochę luźniejsza, wylać na biszkopt i odstawić
RAROSSAłyżki* pieprz kolorowy – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Sos sojowy ciemny mieszamy z miodem i rozgniecionym czosnkiem.Dodajemy szczyptę soli , pieprzu i papryki. Dolewamy mąkę kukurydzianą roztrzepaną z letnią wodą.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Mięso oczyszczamy i kroimy na 2 porcje.Następnie nacieramy przygotowaną marynatą.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.PTYSIE:Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy(...)Gotujemy na wolnym ogniu aż zredukujemy ilość płynów mniej więcej o połowę.Powstały sos przecedzamy przez gęste sito, tak by uzyskać aksamitny, gładki sos bez cebulki.Sos doprawiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym.Dodajemy musztardę, szczyptę soli i cukier.Dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika.Kroimy ukośnie na plastry.Opalamy delikatnie palnikiem, by marynata na mięsie jeszcze odrobinę się zrumieniła.Podajemy
Ostra na Słodko