kostkę. Następnie w szklance lub plastikowym kubeczku* układamy warstwami zaczynając od jogurtu: brzoskwinie, kiwi, jogurt, banan, winogrona, jabłko, jogurt. Z wierzchu posypujemy rodzynkami i ozdabiamy listkiem mięty. Kolejność warstw jest oczywiście dowolna podobnie jak rodzaje owoców jakie użyjemy. Smacznego! *plastikowy kubeczek jest idealnym rozwiązaniem jeśli szykujemy śniadanie do szkoły lub pracy. Wówczas szykujemy sobie idealna
Kolizje Smakówgłębokim żalem zawiadamiamy, że właśnie wychyliliśmy ostatni kieliszek pysznej i orzeźwiającej nalewki z mięty rocznik 2012 :( Miętówki cieszą się u nas szczególnym powodzeniem, ponieważ dają podwójny efekt - najpierw orzeźwiają, a następnie rozgrzewają. Pierwszą Miętówkę mąż zrobił czysto eksperymentalnie w 2011 roku i wyszła mówiąc nieskromnie tak genialna, że zniknęła w oka mgnieniu - wytrwała tylko do kwietnia roku następnego. Trzeba(...)udało się powtórzyć tak spektakularnego sukcesu. Nie mniej jednak nalewka dojrzała czekając na swój dzień i bynajmniej nie wyparowała :)Jak już wspominałam przy okazji tematu Nalewki – lekarstwo duszy i ciała, czyli o kolekcji mojego męża…, rozmowa z nim na temat przepisów na nalewki bywa trudna, bo nigdy ich nie zapisuje ani tez nie powtarza. Ogólna sugestia co do wyboru
Delicious Titbitsdostępne o tej porze roku, więc głównie cytrusy takie jak pomarańcze, czy mandarynki. Jednak jak tylko zrobi się (wreszcie!) ciepło można dodawać dowolne owoce sezonowe. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: Grejpfrut Pomarańcze Jabłko 2 banany 2 mandarynki 2 brzoskwinie z puszki 3 plasterki ananasa Pół cytryny 2 łyżki rodzynek Rodzynki wkładamy do ciepłej wody
Kolizje SmakówGrzaniec jest świetnym pomysłem na jesienny lub zimowy wieczór, szczególnie w okresie świątecznym. Uwielbiam siedzieć z kubkiem grzanego wino lub piwa, zagryzać je pierniczkami i oglądać przy tym jakiś świąteczny film jak Love Actually lub Listy do M., o których pisałam TUTAJ . W dzisiejszym poście przedstawię Wam mój przepis na grzane wino. Dodaję do niego suszone figi, których słodki(...)kawałek w celu wyciśnięcia soku. Korzeń imbiru obieramy i kroimy w małe kawałki. Pomarańczę nadziewamy częścią goździków. Do garnka wlewamy wino i dodajemy wszystkie składniki. Wyciskamy niewielką ilość soku z pozostawionego kawałka pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu, pamiętając, aby nie doprowadzać wina do wrzenia. Gdy napój będzie gorący, przelewamy do kubeczków i dekorujemy pomarańczą. Smacznego
Sagneska - gotowanie i lifestylekapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. FarszSkładniki:200g kiszonej kapusty1/4 główki czerwonej kapusty1 cebulagarść suszonej żurawiny1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiemsól, pieprzcukier do smakuCiastoSkładniki:3 szklanki mąki pszennej50g świeżych drożdży1/2 szklanki ciepłego mleka1 jajkołyżka cukrułyżeczka soli2
Smakowity Blog Kulinarnydodatek serów podpuszczkowych), ale z pewnością może stanowić formę odpoczynku od konsumpcji mięsa. Nie tylko jest bowiem smaczne (choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek. Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste w przygotowaniu jak i pod względem(...)może stanowić po trosze szwajcarski i francuski ser gruyère – popularny m.in. we Francji, ale niekoniecznie szeroko znany nad Wisłą. Ma on dość charakterystyczny smak i aromat i w związku z tym pomaga w dodaniu naszej zapiekance wyrazu. Można go kupić w lepszych supermarketach, jednak w ostateczności możecie użyć innego żółtego sera o nieco bardziej wyrazistym smaku, np. tylżyckiego. Akurat taka
Kulinarna Pokusasmaku solą i pieprzem. Z ciasta wałkujemy placki o grubości ok. 2 mm. Szklanką wycinamy kółeczka. Na każdym kładziemy kulkę z farszu o średnicy 2 cm. Zalepiamy pieróg dokładnie. Gotowe pierogi wkładamy do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Ugotowane można podać ze skwarkami. Dnia następnego można również podsmażyć i zjeść chrupiące ze smakiem
tojestpyszne.blogspot.comłyżki ziarenek owocu granatu Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce. Natomiast jeśli nie lubicie chrupiącej granoli, najpierw można wymieszać jogurt z granolą, odczekać parę minut dopiero wtedy dodać granat. Warto też zwrócić uwagę na to jaki jogurt kupujemy. Najlepszy jest taki, który nie zawiera żelatyny, ani mleka w proszku. Pamiętajmy, że mleko w proszku zawiera dużo cukru
Kulinarne przygody Gatityżadnej innej porze roku nie wracam myślami do rodzinnego domu tak często jak jesienią. I o żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamasosem BBQ a na wierzch sypiemy startą mozarellę. Tortillę zamykamy i podgrzewamy całość na suchej patelni aż do rozpuszczenia sera. Podajemy z naszą sałatką. Albo frytkami. Albo w sumie niczym :) Moje qurrito nie wyszło takie ładne jak to na filmiku Piotrka, ale za to było pyszne, więc czuję się rozgrzeszona :)Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosamoże ponad. Napiszę tylko, że moja rodzina zajmuje się prowadzeniem trzech sklepówogólnospożywczych. Zastanówcie się teraz, co dzieje się z tym, czego nie wykupią klienci...Pomimo, że surowca jest dużo, "sernik" wychodzi mały, gdyż jest bez spodu. A wiadomo, że jak spód, to i "sernik" będzie większy i wyższy. "SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. /autorski;/ na mała blaszkę(...)mnie Danio) 4 jajka 2/3 szklaki cukru 4 opakowania budyniu cytrynowego słoik konfitury brzoskwiniowej tłuszcz do wysmarowania formy len mielony do wysypania formy* Jajka ubijam na kogel mogel z cukrem. Następnie dodaję serki,a delikatnie mieszając, wsypuję kolejno opakowania budyniu. Dokładnie miksuję. Formę wysmarowuję tłuszczem, wysypuję obficie lnem. Wylewam masę. Na wierzchu łyżeczką nakładam kleksy z konfitury. Piekarnik rozgrzewam
W kuchni Karmel-itkinadzieję, że dzięki rodzinnej atmosferze, która zawsze towarzyszy przyjazdom mojej siostry, ten weekend będzie bardzo udany :) Jak wiadomo podczas nauki człowiek robi się głody i czasem musi zrobić sobie przerwę na małe co nieco. A oto moja mała przekąska: ~ Sałatka owocowa z cynamonem ~ Składniki: gruszka duża śliwka świeża żurawina +cynamon, miód Gruszkę oraz śliwkę kroimy w kosteczkę i mieszamy
Kuchenny Skrawek Niebajednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 0,5 kubka mąki 1 jajko 0,5 kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie(...)międzyczasie myjemy i osuszamy kotlety, lekko je rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem umyte jabłka kroimy w kosteczki, podobnie jak pomidory, cebulę szatkujemy, wszystkie składniki salsy wrzucamy do miseczki, oprószamy posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem foremki z clafoutis wstawiamy do piekarnika na około 15 minut oliwę mieszamy z miodem, dosypujemy oregano, sosem zalewamy naszą salsę, odstawiamy aby wszystkie składniki
Luźna Kuchniasmażenia Przyprawa złocista do kurczaka Sos śmietanowy 5 łyżek śmietany 2 łyżki majonezu Sól ziołowa Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paski. Podsypujemy nieco przyprawą. Jajka rozbijamy i rozrabiamy widelcem. Chipsy wsypujemy do woreczka i przy pomocy tłuczka rozbijamy jak najdrobniej. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kurczaka maczamy w jajku, a następnie w panierce(...)Następnie umieszczamy na gorącym tłuszczu. Po chwili przewracamy i tak do momentu usmażenia wszystkich boków. Wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy i podajemy na ciepło z sosem
Kolizje Smakówwyłączyć palnik. Odsączoną paprykę pokroić w kostkę i dodać do mieszanki. Zostawić do ostudzenia. Matiasy również odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w kostkę lub krótkie paski. Dodać do pozostałych składników (już wystudzonych) i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Sałatka smakuje najlepiej jak da jej się trochę czasu na leżakowanie (najlepiej 5 godzin +). Kilka uwag: Przed dodaniem wszystkich kolorowych dodatków(...)wyciągnijcie ziele angielskie i liście laurowe, bo później trudno będzie to zrobić, a raczej nikt nie lubi przegryźć ziela angielskiego. Jeżeli chodzi o rybę, to polecam kubełek z Seko. Śledzie są pyszne i jest ich dużo. W sam raz na sałatki śledziowe ;-) Często robiąc sałatki śledziowe korzystam z tych na zdjęciu firmy Seko
Passions hobbies life