jak z - 500 przepisów (strona:14/34)

Warsztaty stylizacji i fotografii z Malmą 143

właścicielki Secret garden.Gosia opowiadała nam, między innymi, o włoskim savoir vivre przy jedzeniu i o tym jak prawidłowo nakryć do stołu.Druga część warsztatów została podzielona na dwie części, a blogerki na dwie grupy: w trakcie kiedy jedna  z nich uczyła(...)się robić świąteczne dekoracje, druga szkoliła się wraz z fotografem Maciejem Zaczykiem.Podczas dekorowania  każda  z nas miała za zadanie przyozdobić swoją choineczkę, a na koniec na schodach zrobiłyśmy kolorową wystawę naszych dokonań. Oczywiście, jako, że organizatorem warsztatów była Malma,  nie mogło się obyć bez makaronowych ozdób na choinkę

Kulinarne przygody Gatity
Spicy Cinnamon o zachodzie słońca 114

Cudowny zachód słońca, moc pomarańczy i kolorów ciepłych jak letnie sycylijskie wieczory. Muśnięcie wiatru w delikatnych płatkach róży , subtelny powiew świeżości , lekkość, czar, moc. Nic lepszego nad świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, pełen witamin, połączony z korzenną kompozycją na bazie gruszki i Rooibos, doprawiony rozgrzewającym , aromatycznym cynamonem. Ten wyborny napar z kwiatową nutą płatków róży przyjemnie relaksuje, pobudza krążenie

Z Kuchni Do Kuchni
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 180

razem w towarzystwie słodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia", którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo. W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi, słonecznika i pestki dyni, które wspaniale chrupią(...)obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy nożem, lub łyżką drewnianą, a następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki. Składniki na farsz

Symfonia Smaków
Placki ziemniaczane po węgiersku 143

bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą   mąka   jajko   sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Pain perdu, czyli odzyskany chlebek z grillowaną gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli 153

piekarni. W Polsce danie to znane jest często pod nazwą tostów francuskich. Chlebek można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego, zamoczonego w masie jajecznej z serem gruyère, idealnie komponującym się z gruszką i rubinową konfiturą z czerwonej cebuli.Składniki (na 2 porcję

Food Square
Serowe słoneczniki 139

Poprawimy sobie nastrój.Wrócimy choć na chwilę do lata i zrobimy słodkie, serowe słoneczniki.Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki.Zagniatamy 3 szklanki mąki z 10 dkg margaryny, 2 żółtkami i 1 jajkiem, 2 łyżkami śmietany,szczyptą soli i 1 dkg drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej wody.   Masa twarogowa do wypełnienia to:-0,5 kg twarogu-0,5 szklanki

Maminek kulinarny
Świeży sok marchwiowo-jabłkowy 103

Powoli zbliżamy się do końca lata.. ale nie ma się co smucić! Początek jesieni obfituje w wiele wspaniałych, smacznych, świeżych owoców i warzyw. A jak najłatwiej przemycić organizmowi witaminy i makroelementy z tych właśnie produktów? Najłatwiej, a przede wszystkim najszybciej w postaci soku! Wystarczy ledwie 5 minut i już możemy cieszyć się wspaniałym, naturalnie mętnym sokiem z ulubionych

Kolizje Smaków
Tort galaretowy 178

Chyba nie ma dziecka, które nie lubi galaretek. Moje, jak już wspominałam wcześniej, uwielbia! W związku z tym postanowiłam przygotować dla niego tort galaretowy. Wyszedł całkiem nieźle, a synek był zachwycony. Co więcej okazało się, że nie tylko on jest amatorem tego typu deseru J Ilość porcji: Tort wielkości formy od babki Składniki: 5 galaretek w różnych kolorach Woda

Kolizje Smaków
Sałatka z brokuła, jajka i pomidora w sosie ziołowo - czosnkowym 314

rozmiaru, można również użyć pomidorków koktailowych)- 4 jajka- odrobina cukru Opcjonalnie ogórek zielony i/lub prażony słonecznik Najpierw zrobimy sos. Jak łatwo się domyślić, musimy połączyć ze sobą wszystko to, co widzimy na liście powyżej. Mieszamy więc śmietanę z majonezem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, do tego wsypujemy tak konkretnie - gdzieś po dużej łyżce stołowej bazylii, oregano i ziół prowansalskich(...)sobie, warstwami, jak kto uważa. Sałatkę możemy polać sosem bezpośrednio w misce, jednakże ja wolałam podać sos oddzielnie, by każdy użył go wedle swoich upodobań.Smacznego! Mała wskazówka - jako, że trochę nam tej sałatki zostało, zrobiliśmy mały eksperyment i powiem Wam, że jeśli wszystkie składniki rozdrobnicie na takie całkiem malutkie kawałeczki i wymieszacie z niewielką ilością sosu, wychodzi

Kulinarne zapędy Kokosa
Marchewkowe ciasteczka 194

początek robimy ciacho - dwie szklanki mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, siekamy z zimnym masłem, a następnie dodajemy marchewki i wyrabiamy całość na kształtną kulkę. Jeśli ciasto będzie lepkie, podsypujemy je częścią pozostałej mąki, reszta ląduje na stole / stolnicy, na której będziemy je wałkować. Powinno być jak najbardziej cienkie. Teraz przed nami najbardziej źmudna część pracy(...)wykrawanie z niego kwadratów (tak na oko o boku 4-5 cm), nakładanie na każdy kwadracik niedużej ilości powideł (u mnie śliwkowe, pycha!) i zwijanie w taki oto sposób: Gdy nasze ciacha są już pozwijane, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. Gotowe ciasteczka studzimy (choć ciężko

Kulinarne zapędy Kokosa
Kurczak w estragonie 236

związku z trwającą Akcją  Nigella. Danie nie jest wierną kopią dania kulinarnej mistrzyni, zmodyfikowałam je nieco, ale było ono dla mnie inspiracją. Jak również wielki estragon rosnący w moim ogrodzie.Składniki:2 filety z piersi kurczaka2 łyżki oliwy1 ząbek czosnku, drobno posiekanyjasna część pora, drobno pokrojona1 łyżka świeżego estragonu80ml białego wina wytrawnego1/2 łyżeczki soli60ml śmietany 18%biały pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z kurczaka z pieczarkami 184

czarnego pieprzu 2-3 liście laurowe makaron nitki do podania Instrukcje Do dużego garnka wlewamy 4 litry zimnej wody. Dodajemy połowę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak opisaliśmy m.in. w przepisie na bulion ). W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy w ćwierćwałki o długości(...)już wody dodajemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek oraz imbir, pieprz, ziele angielskiego i liście laurowe. Zupę gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 80-90 minut, w razie potrzeby zbierając z powierzchni pianę i tłuszcz jeśli takie się pojawią. W międzyczasie obieramy i kroimy na cienkie plasterki pieczarki, które dodajemy 20 minut przed końcem gotowania; wówczas dosalamy również zupę do smaku

Kulinarna Pokusa
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 195

marcarpone, ganache,  krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 80 g cukru pudru

Mia Cucina Sofieta
FALE DUNAJU. BEZGLUTENOWE - OWSIANE. 167

syropu wiśnie układamy na cieście - na bogato. Niektóre można powciskać, ale i tak same powinny "powpadać". Pieczemy: 180 stopni / góra-dół, z termoobiegiem. Około 40 minut. Studzimy. Wystudzone ciasto nasączamy. Krem: Budyń gotujemy tak jak na opakowaniu. Zmieniamy tylko proporcje. Musi być gęsty i bez grudek. Do wystudzonego budyniu dodajemy utarte z cukrem (2 łyżki) masło. Dokładnie miksujemy

Wypisz Wymaluj
459. Placki nadziane kruszonką? 148

bananem i ricottą inspiracjaA jutro wybywam z domu praktycznie na cały dzień najpierw szkoła, a potem kino, W pierścieniu ognia Jestem ciekawa jak go zrobili i czy bardzo różni się od książki :P I nawet "kartkóweczka" z lektury mnie nie przeraża, swoją drogą muszę ją skończyć czytać xd Tak więc wpisu spodziewajcie się dość późno

More food, love and dreams