jak z - 500 przepisów (strona:8/34)

473.Bananowe ricotta hotcakes. 135

żytnie bananowe ricotta hotcakes z syropem daktylowym(potem)Tym razem syrop wyszedł mi trochę rzadki, ale i tak jest dobry :P No bo jak coś co jest z daktyli może być nie dobre? :D Jednak wyroby z mąki żytniej wychodzą takie.. sama nie wiem, maziste? I do tych placków najlepsza jest

More food, love and dreams
Dorsz w chrupiącej panierce 116

rozgrzewamy olej.Filety moczymy w cieście i wkładamy do głębokiego oleju.   Smażymy do zrumienienia z obu stron.Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.   Jak już wspominaliśmy, najlepiej smakuje z dużą ilością ćwikły z chrzanem.Smacznego

Maminek kulinarny
ŁATWE SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z BORÓKAMI. 202

uśmiechają się do Ciebie piękne, wielkie, ciemno fioletowe borówki w promocji. W podskokach podchodzisz do nich, łapiesz pudełeczko i radosny jak dziecko, pędzisz do kasy. Też tak masz?Karmel-itka tak dziś miała. Widząc borówki już wiedziała, co z nich zmajstrować...   Serniczki te są banalne. Nawet nie potrzeba sera! I nie zawierają ani grama mąki.W smaku(...)greckie jogurty 2/3 szklanki drobnego cukru 2 paczki budyniu śmietankowego 2 jajka ekologiczne odrobina oliwy do wysmarowania ramekinów kilka łyżek mielonego lnu do wysypania foremek Ubijam jajka z cukrem, by miały konsystencję jak kogel-mogel.  Dodaję jogurty greckie, mieszam. Na końcu wsypuję budynie i miksuję, najpierw na wolnych, później na szybki obrotach do chwili, aż masa będzie idealnie

W kuchni Karmel-itki
Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach 363

dzisiejszego posta, skorzystałam z książki Anny Starmach "Pysznie 25". Przepisy w niej zawarte są bardzo proste, co może nieco mylić, gdyż smak... smak jest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.Potrzebne nam:*300g makaronu kokardki*na sos z mięsem:- 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego- 1 cebula- 3 ząbki czosnku

W poszukiwaniu inspiracji
Ser Farmhouse Cheddar 96

razem już znacznie dłużej dojrzewające więc w tym roku raczej już się przepisów nie doczekacie. Ale co ma wisieć nie utonie. Jak nie w tym, to w kolejnym, w końcu bloga nie zamykamy. Jeden z tych serów to też cheddar, ale inny, a drugi to Monterey Jack(...)się od kumpla wysępić przepis to i wkrótce może uda mi się namówić Madzię na gruyere. Kumplowi wychodzi taki pyszny, że jak pierwszy raz spróbowałem to mi kapcie z wrażenia spadły. Liczę, że i nam taki wyjdzie. Ten cheddar, na którego teraz wam przepis podajemy, należy do bardzo twardych serów. Jest idealny np. do pokrojenia w kawałki i podania

Marder&Marder Manufacture
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 134

zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak. Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca i podniebienia Jurorów w finale konkursu dla blogerów A jak ciebie inspiruje Almette. Jeśli macie ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam do Restauracji Żurawina(...)5501/2 żółtka100 ml ciepłej wodygarść natki pietruszki i bazylii25 g masłaFarsz:100 g łososia wędzonego100 g filetu dorsza1 łyżka serka Almette z chrzanemkolorowy młotkowany pieprzPrzygotowanie:Bulion: Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy 2,5 l wody. Gotujemy na średnim ogniu, zbieramy pojawiającą się szumowinę. Zmniejszamy ogień i gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche ciasto na słono 147

Wczoraj koleżanka zapytała mnie czy nauczę ją gotować??? Hmmm trochę nie zrozumiałam pytania, bo nie wierzę, że można nie umieć gotować. Oczywiście nie zastanawiałam się nawet sekundy. Z przyjemnością pokazałam Kasi jak sprawnie i łatwo można przyrządzić proste  i pyszne ciasto na kolację we dwoje :-)Wszystko od samego początku do samego końca Kasia zrobiła sama a podobno jest(...)z tych co przypalają wodę na herbatę :-) Kasiu bardzo dziękuje Ci za dzisiejszy dzień. Mam nadzieję, że moja nauka nie poszła w las i następnym razem już będę smakowała Twój własny przepis.Składniki ciasto: 2 szklanki mąki pół zimnej margaryny 1 duże żółtko szczypta soli 1 duża łyżka śmietany szczypta gałki muszkatołowej Składniki

pieprzny smaczek
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 423

czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny Może nie wygląda pięknie, ale smak rekompensuje wygląd. Polecam Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru(...)łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 5 suszonych daktyli 1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 150 g masy kajmakowej 1/3 szklanki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) 10 suszonych daktyli Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około

Oryginalny smak
Pierogi empanadas 361

Argentynie i Chile. Pierożki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem warzyw są duże i bardzo sycące. Można podać je na ciepło jako przekąskę lub na obiad z dodatkiem surówki i sosu: np. czosnkowego. Ciasto na bazie serka kremowego jest bardzo delikatne i kruche, farsz zaś lekko pikantny dzięki dodaniu pieprzu Cayenne

Marta Gotuje
Gofry czekoladowe 287

Gofry to jeden z moich ulubionych deserów, szczególnie jak gdzieś wybieram się na wakacje to nie mogę bezinteresownie przejść obok budki z goframi. Niby proste ale przez odpowiednie dodatki okazują się za każdym razem inne. Jem je z owocami, bitą śmietaną, dżemami, bakaliami, cukrem pudrem i no jeszcze znajdzie się kilka kombinacji. Jednak dzisiaj robimy gofry czekoladowe z nutellą

Niezły Młynek
Czekoladowa tarta z kremem kokosowym 362

powstał już dawno, ale nie miałam okazji jakoś wcześniej jej przyrządzić. Dzięki Wam wreszcie mogłam zrealizować swój niecny pomysł. Przypominam także, że w marcu kolejna edycja z ankietami, oczywiście postaram się Was jak zwykle czymś zaskoczyć:) A teraz nawiązując do samego przepisu, ciacho wyszło słodkie, ale bardzo pyszne.  Połączenie kokosu z czekoladą to dla mnie idealny duet, który(...)świetnie sprawdzi się także w Święto Zakochanych. Ja takim prezentem byłabym wniebowzięta, a Wy? Oczywiście jak to ze mną bywa, trzy razy w sklepie zmieniałam zdanie, w jaki sposób przyrządzić krem. Skończyło się w końcu, że bazą była kremówka i nie żałuję. Składniki: Ciasto: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku

Fabryka pomysłów
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 148

najlepszym  polem do rozpoczęcia eksperymentów są ciasta kruche, które udają się bez większych problemów.  Oto kilka porad jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca w ciastach ucieranych i drożdżowych: Używać  składników o jednakowej, pokojowej temperaturze. (Wyjąć wcześniej z lodówki margarynę / masło, mleko, jajka.) Mąkę zawsze przesiewać przez sito – nie tylko w celu odsiania ewentualnych zanieczyszczeń, przede wszystkim(...)wstawiać do nagrzanego piekarnika.Bezglutenowy proszek do pieczenia zawiera oprócz sody dodatek kwaśnego pirofosforanu sodu (Na2H2P2O7) i skrobii np.  kukurydzianej jako wypełniacza.  Nie wymaga w związku z tym dodatku kwaśnych składników –  odpowiednie kwaśne środowisko zapewnia reagujący z wodą pirofosforan. Inne wersje proszków zawierają zamiast fosforanów tzw. kamień winny, czyli wodorowinian potasu - jest to korzystniejsza dla zdrowia opcja. Jeśli

głodny alergik
Ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami 186

ciastek Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 12 truskawek 50g masła Ok. 50g cukru Kilka kropel cytryny Blat posypujemy cukrem (tak jak to robimy zazwyczaj z mąką). Następnie kładziemy na tym ciasto francuskie, obsypujemy z wierzchu cukrem i wałkujemy. Zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższego końca. Dzielimy ciasto na 12 kawałków i tniemy na plastry

Kolizje Smaków
Paluszki rybne 103

Składniki : 400 g łososia bułka płatki kukurydziane jako panierka dymka ze szczypiorkiem koperek sok z cytryny sól, pieprz, imbir olej do smażenia Jak przygotować paluszki rybne

w kuchni i w ogrodzie
Chlebek cytrynowo-pieprzowy 301

łyżeczkę otartej skórki cytrynowej i 2 łyżeczki pieprzu czarnego. Dodać masło i końcami palców rozcierać je z mąką na okruszki. Dodać starty ser i cebulę. Ocet wymieszać z mlekiem. Powinno wyglądać jak lekko zwarzone. Wlać do mąki ,wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać trochę mleka i zagnieść na gładką masę. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć(...)Wierz naciąć na 8 trójkątów. Oprószyć mąką. Piec w temp.210 stop. 25 minut, aż się dobrze zarumieni, a chlebek stuknięty w spód wyda głuchy odgłos. Doskonale smakuje ciepły z masełkiem. My jedliśmy z gulaszem wołowym. Chlebek z wierzchu chrupiący ,a w środku miękki.  Zamiast suszonej cebuli można dodać świeży szczypiorek. Pieprz cytrynowy można zastąpić mieszanką 1 łyżeczki otartej skórki

Kulinarny karnet Christophera