jak z - 500 przepisów (strona:10/34)

Imieninowy omlet dla mojej Żony. 135

nagrzany talerz. Przygotowany budyń ( opis na opakowaniu) rozprowadzić na omlecie. Truskawki przekroić na połowę i rozłożyć koliście na omlecie. Banana pokroić w plastry, lekko skropić sokiem z cytryny  i ułożyć jako następny okrąg. Posypać wiórkami czekolady. Przygotowane borówki i maliny. Maliny ułożyć w środku. Borówkę rozłożyć  pomiędzy truskawkami. Na maliny położyć ubitą śmietanę

Kulinarny karnet Christophera
Ciasteczka z wróżbą na Andrzejki 304

białko 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki masła 3 łyżeczki wody 4 łyżki mąki Ciasto naleśnikowe: Ciasta naleśnikowego nigdy nie robiłam inaczej jak "na oko" - do ciastek z wróżbą powinno mieć dosyć płynną konsystencję. Przed przygotowaniem ciasta na cienkich paskach papieru wypisujemy wróżby. Oddzielamy białko od żółtka. Ubijamy białko z cukrem i cukrem waniliowym. Rozpuszczamy masło(...)ponieważ po wyciągnięciu z pieca trzeba je od razu zawinąć. Jeśli będą leżały na blaszce wysuszą się i nie będą elastyczne. Krążki pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 5 min - nie powinny być zbyt rumiane. Ja czas oczekiwania wykorzystałam na znalezienie nowych przysłów do ciastek. Po wyciągnięciu z pieca do każdego krążka wkładamy paseczek z wróżbą, delikatnie, żeby

Ciastkozercy
Sałatka z rukolą, serkiem camembert i gruszką 321

oknem deszcz i ponury jesienny klimat to my nadal w letnich nastrojach. A latem najlepiej smakują lekkie sałatki. Dzisiaj na bazie rukoli z wykorzystaniem sezonowej gruszki.Prosta i szybka w wykonaniu, a za to jaka pyszna! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 serek camembert 1 mała(...)gruszka Garść rukoli Ocet balsamiczny 1 łyżka Oliwa z oliwek 3 łyżki Orzechy włoskie 4 sztuki. Na talerzu układamy rukolę. Na to kładziemy pokrojony w paseczki ser. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy na sałatkę. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Przyrządzamy sos z octu i oliwy. Polewamy przygotowane sałatki i zajadamy. Jako dodatek do sałatki możemy podać np. grzanki

Kolizje Smaków
Najprostsze spaghetti bolognese 189

jest moim daniem popisowym, jeśli mam być szczera, to była to chyba pierwsza rzecz, jaką nauczyłam się gotować w ogóle, poza wodą na herbatę :DRada: w sezonie zawsze używajmy świeżych pomidorów, nadają one idealną konsystencję sosu i są po prostu smaczniejsze od takich z puszki. Poza sezonem tylko puszkowe, za normalne przepłacimy, a i tak nie będą smaczne.Składniki:- 500g(...)wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej mięso i czekamy, aż się usmaży. Na tym etapie przyprawiamy całość solą (lub vegetą, jak kto lubi) i pieprzem. Podczas gdy mięsko z cebulą się smażą, musimy sparzyć pomidory i obrać je ze skóry, a następnie pokroić w kostkę. Może być to zrobione byle

Kulinarne zapędy Kokosa
Obiad na parze bardzo lekki 228

Jako ,że dziś Środa Popielcowa, a ja trzymam się tradycji...zrobiłam jeden posiłek do syta... Posiłek pyszny, zdrowy, pełen witamin i przede wszystkim- na parze! Czyli jednym słowem posiłek zrobił się...sam! Składniki ulubiona rybka Bukiet 9 Warzyw u mnie  Iglotex sól różowa himalajska oliwa z oliwek Na dno koszyka wyłożyłam zamrożoną rybę. Wsypałam mieszankę warzywną i włączyłam robota

Z Kuchni Do Kuchni
10 sposobów na udany Kinderball 114

Tematem może być kolor, ulubiona postać z bajki, hobby i każda inna rzecz, na widok której twojemu dziecku zaświecą się oczy. Ja tym razem postawiłam na pastele (oczywiście w wersji mocno księżniczkowej) Po drugie: DEKORACJE Bardzo ważny element, który przeniesie twoją pociechę w jej magiczny świat. Zaczynamy od zupełnie podstawowych rzeczy takich jak obrusik, kubeczki, talerzyki, słomki, serwetki- pasujące(...)jak prawdziwa księżniczka. Po dziewiąte: CZAS Rozplanuj odpowiednio czas. Sytuacja, w której wiecznie zastają mnie goście moich imprez są wręcz niedopuszczalne. Zawsze jeszcze mam coś minimalnego do zrobienia a ja jako członek imprezy jestem w  proszku (makijaż to przecież tak przyziemna rzecz.... ) Ale pracuje nas sobą- uwierzcie mi na słowo. Po dziesiąte: DOBRY HUMOR Jest to jeden z

Wielki apetyt
Testuję herbaty Richmont 117

firmą. Choć cena na pierwsze wrażenie wydaje się wysoka, bo  koszt 12 saszetek wynosi 32,97 zł . To jednak z całego opakowania zrobimy 48 herbatek, więc cena jednej herbatki wynosi  69 groszy. Nie jest to dużo jak na jakość i smak takiej herbatki ;) Testowałam herbatki:  1. Melon  Mint Orzeźwiająca mieszanka soczystego melona z ożywczą miętą(...)nutą ostrokrzewu i trawą cytrynową daje smak pełen orzeźwienia i wspaniale łagodzi skołatane nerwy. Napar ma połyskliwą, złocistą barwę i świetnie nadaje się jako zwieńczenie wieczoru. 3. Spicy Cinnamon Korzenna kompozycja na bazie gruszki i Rooibos z silnym akcentem cynamonowym.Mieszanka ma niezwykle oryginalny smak z soczystą owocową nutą, a płatki róży dodają jej delikatności. 4. Rooibos Sunrise Ta herbata

Aga w kuchni
Hummus z olejem sezamowym/ Hummus zatar halabi/ Hummus 7 ziół 148

pokaże Wam jak przygotowuję hummus, bardzo znaną i popularną na bliskim wschodzie pastę. Tradycyjny hummus powinno przygotowywać się z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku z cytryny i np. dodatku ziół.  Ostatnio miałam okazję próbować arabskiego hummusu i jak dla mnie był za kwaśny. Ja swój przygotowuję dość intuicyjnie tak aby smaki były zrównoważone, a konsystencja idealnie gładka(...)Podaje Wam 3 moje ulubione przepisy na hummus mojej "roboty", idealny! HUMMUS Z OLEJEM SEZAMOWYM: - puszka cieciorki - 15 kropli oleju sezamowego - łyżka sezamu - sól - 2 łyżki jogurtu naturalnego - sok z cytryny - pieprz Olej sezamowy zmiksuj z ziarnami sezamu, na gładką masę, dodaj cieciorkę i jogurt. Za pomocą blendera doprowadź do idealnie gładkiej konsystencji.  HUMMUS ZATAR HALABI: - 1/2 puszki cieciorki

SMYKWKUCHNI
Mielone z muffinek z chrzanem i pastą wasabi 192

formy do pieczenia muffinek. Nasze "babeczki" nałożyć do 2/3 wysokości. Na koniec wszystkie wyrównać łyżeczką. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 190 oC. Są bardzo dobre jako ciepła przekąska. Ja podałem z "żagielkiem" z kiszonego ogórka

Kulinarny karnet Christophera
Piernik marchewkowy 148

dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao i skruszone na drobno orzechy. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Zarówno sok, jak i skórkę dorzucamy do powstającej masy. W osobnej misce ubijamy pianę z pozostałych białek. Następnie wyłączamy mikser. Dorzucamy startą marchewkę i mąkę wymieszaną z proszkiem

Kolizje Smaków
szybkowar-majerankowe kacze udka na kapuście kiszonej z pieczarkami... 145

wsypać pokrojoną drobniej kiszoną kapustę i wymieszać na wierzchu położyć udka, wlać wodę, zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary, zmniejszyć ogień i gotować 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie mięso z kaczki jest soczyste, miękkie, nie rozwala się, a z majerankiem na kapuście kiszonej z pieczarkami to sam przysmak...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z porów 138

doprawiamy dość obficie pieprzem. Teraz mamy trochę czasu, pora więc zrobić grzanki. Chleb może być jaki kto lubi, ja użyłam dwóch kromek takiego najzwyklejszego jaki miałam w domu, Wy możecie szaleć z dowolnym :) Kroimy go w kostkę, następnie na tej samej patelni na której smażyliśmy pora rozpuszczamy resztę masła i wrzucamy nań nasze przyszłe grzaneczki. Przejdą one wtedy(...)zarówno smakiem masła, jak i podstawy naszego dzisiejszego obiadu. Gdy będą gotowe, odkładamy je do przestygnięcia. Kiedy zupa będzie już zdecydowana w smaku a por miękki, blendujemy ją na gładką masę. Teraz do małego kubeczka dajemy łyżkę śmietany, dolewamy do niej odrobinę wody, by nabrała wodnistej konsystencji, a następnie kilka łyżek kremu, by przypadkiem się nie ścięła. Tak przygotowaną

Kulinarne zapędy Kokosa
Pączki Babci Basi 328

wpis, który powstał we współpracy z Babcią Basią - moim rodzinnym ekspertem cukierniczym i specjalistą nie tylko od pączków :) Po długich pertraktacjach Babcia zgodziła się zrobić porcję z połowy kilograma mąki, choć jak twierdziła " co to jest pół kilo, licho jakoś, to się miski nie opłaca brudzić" , więc jeśli też tak sądzicie możecie spokojnie pomnożyć podaną ilość składników przez(...)smażenia, cukier puder na lukier lub do obsypania   Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i zarabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

Ciastkozercy
Tarta mocnoCytrynowa 193

minut w temp. 180'C. P. S. Najlepsza mąka do kruchych spodów to krupczatka:) Ciasto można przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekło od góry, podobnie jak sernik. Smacznego:) Można podawać z bitą śmietaną, PYCHA

Luźna Kuchnia