Takie połączenie – szpinaku z kurkami – proponowaliśmy już w formie jajecznicy . Jest to bowiem dość popularna kompozycja, którą możemy łączyć z wieloma innymi składnikami. Zazwyczaj są to też dania proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż zwłaszcza szpinak nie lubi długiego gotowania. Najczęściej wystarcza mu kilka minut, a i kurkom zwykle nie trzeba więcej. Dlatego danie to jak najbardziej kwalifikuje się(...)przepis na szybki obiad”. Zupełnie poważnie rozważyłbym je również w kategoriach „kolacji we dwoje”. Zadowoleni powinni być wegetarianie, a przynajmniej ci, którzy spożywają produkty mleczne (przepis zawiera śmietanę i z różnych względów nie rezygnowałbym z jej użycia). Tak czy owak jest to jednak lekki i zdrowy odpoczynek od dań mięsnych. Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem
Kulinarna Pokusaposiłek, ja zrobiłam ją na kolację Smakuje pysznie, koniecznie zróbcie ją w swojej kuchni Do swojej sałatki użyłam olejów tłoczonych na zimno firmy Semco : oleju z pestek dyni i oleju lnianego. Są one bardzo zdrowe a razem bardzo smaczne. Można używać je nie tylko do sałatek i surówek ale również(...)Olej lniany jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6 (67%), które jako składniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT. Olej z pestek dyni zawiera 80 % Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania. Post Sałatka z pomarańczą, serem camembert i orzechami
Marta Gotujetabliczki czekolady- gorzka i karmellowa od Wedla:) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z jajkami i odrobiną cukru. Piwo podgrzewamy z przyprawą do piernika, cukrem i miodem na małym ogniu. Studzimy. Obie masy łączymy, najlepiej kulą/ pałką do ucierania jak to robiły nasze babcie. Odradzam mikser ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia. Wedle uznania dosypujemy rodzynki(...)mielone orzeszki laskowe, migdały i skórkę pomarańczową:) Z tej ilości ciasta wychodzą dwie foremki keksowe piernika:) Pieczemy około 30 minut w temp. 180"C, a po ostudzeniu kroimy na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Czekoladę gorzką oraz karmelową łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej, każdą osobno, dodajemy po łyżce masła i odrobinie mleka. Polewamy pierniki zalotną falą czekoladowo
Luźna KuchniaKarnawał dobiega końca, a więc warto uprzyjemnić sobie ostatnie chwile Pieczone pączki wprawdzie nie smakują jak te smażone, ale na pewno są lżejsze i mniej kaloryczne. A do tego w słodkiej posypce z cukru i cynamonu nikt się im nie oprze. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, a na drugi dzień po podgrzaniu np. w mikrofali. function load(url, callback
CoolinarniePLnaprawdę sałatek jest tak dużo, jak dużo przyjdzie nam do głowy pomysłów. Każdy przepis może być modyfikowany i ulepszany, zależy to od naszego nastroju :) robimy sałatki: tradycyjne, sezonowe, łagodne, ostre, wegetariańskie... i możemy je wyliczać bez końca. Moja ulubioną sałatką jest pyszna, dietetyczna i sycąca sałatka szefa z indykiem. Można ją zapakować do lunch boxa i zabrać do pracy
Niezły Młyneksztuk) otręby granulowane truskawkowe firmy Kupiec serek homogenizowany ilość uzależniona od naszego apetytu ;) Sposób przygotowania: Truskawki kroimy w ćwiartki serek homogenizowany mieszamy z kilkoma łyżkami otrębów układamy warstwowo otręby, serek, otręby, truskawki, serek (lub jak kto woli inną kolejność) i zajadamy ;) smakuje genialnie! ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćporwać na kawałki, pomidory i ogórki pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem, doprawić do smaku. Odstawić na pół godziny. Podawać w szklaneczkach jako jedna porcja dla każdego
Magiczne Życie MartyPyszne i bardzo zdrowe ciasteczka maślane z dodatkiem orzechów brazylijskich i jagód goji, to idealne drugie śniadanie dla naszych dzieci, ale i dla nas również. Moje dziewczyny, zarówno te starsze jak i najmłodsza (wielka fanka zdrowej żywności) wprost je uwielbiają. Polecam bardzo gorąco, może zasmakują również i Wam. Mają cudowny aromat i meeega smak. :-)Z przepisu wychodzą 2 pełne
Smaczne ZdroweZupy pieczarkowe często goszczą na naszym stole o każdej porze roku. Tym razem jako ze jest sezon na świeży szpinak i takie ładne wiązki można z łatwością dostać postanowiłam zrobić zupę pieczarkową właśnie ze szpinakiem. Jest prosta i smaczna, a do tego pełna żelaza. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzagotować , zdjąć z palnika . Wsypać połamaną czekoladę , kakao i sól . Wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady . Nalewać do szklanek . Przykryć czapeczką śmietany ubitej z cukrem waniliowym , Posypać czekoladą . Smacznego :) Teraz nie pozostaje mi nic innego jak rozpocząć drugi rok blogowego życia ... Polecam
Malinowa Kawiarenkanadaje sok z cytryny lub ocet winny. Poniższa wersja jest mocno cytrusowa, dzięki sporemu dodatkowi soku z cytryny oraz skórce z kiszonej cytryny (tak, tak, moje kiszone cytryny nadal mają się dobrze).Tak wygląda sos przed zmiksowaniem. Jak widzicie, kiszonej cytryny nie żałowałam:)Istnieje bardzo wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz(...)jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę, że nie jest ono spożywane tradycyjnie w Maroku. Myślę, że poniższy
Chilli Czosnek i OliwaDziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :) Potrzebujemy:*Do ciasta:- 3 szklanki mąki pszennej
W poszukiwaniu inspiracjipieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.Na cieście układamy przestudzony farsz, zwijamy i kroimy po skosie. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Paszteciki pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach.The post Paszteciki z kapustą i grzybami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczony . Jest to ryba żyjąca w wodach Oceanu Atlantyckiego, o białym , jędrnym I przepysznym mięsie. Danie jak najbardziej dietetyczne, dostarczające dużo białka , oraz witamin . Polecam.Zaczynamy Składniki:ok 1 kg zębacza1 cytrynapieprz , sól,2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku Najpierw zaczęłam od sosu tatarskiego- przepis znajdziecie tutaj.Myjemy zębacza, porcjujemy. Do miseczki nalewamy oliwę z oliwek
Smaki Edytygłów i sama je filetuję, ale można kupić same filety obsypane mąką filety smażyć na bardzo gorącym oleju, jak trzeba to po 3 smażeniach porcji olej zmienić na świeży /przypalona mąka/ na czystej patelni rozgrzać olej rzepakowy z 1/4 szklanki i wsypać marchew, paprykę, cebulę, podsmażać z 5 minut mieszając - wlać wodę, dać koncentrat pomidorowy, pokrojoną papryczkę chilli
W Mojej Kuchni Lubię