ciężko strawne (o ile dla kogoś nie jest problemem fasola). Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 2015-05-12 11:52:09 Tradycyjna meksykańska tortilla wypełniona kolorowym, choć nie całkiem meksykańskim nadzieniem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, może służyć zarówno za szybki obiad jak i przekąskę o innej porze. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 duże(...)pszenne lub mieszane tortille (ok. 25cm) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) 400g mięsistych pomidorów 3/4 puszki czerwonej fasoli odsączonej z zalewy (ok. 180g) garść grubo tartego żółtego sera 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki Instrukcje Pomidory obieramy zgodnie z naszymi poradami
Kulinarna Pokusaktórej smażyliśmy naleśniki, zapiekamy z dwóch stron Zdejmujemy z patelni, kroimy na 6 trójkącików, serwujemy na gorąco lub na zimno, z sosem barbecue lub posmarowane śmietaną i oprószone szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. PYCHOTA! P.S Pomysł idealnie sprawdzi się jako Sylwestrowa Przekąska
Luźna KuchniaJak mówi Piotrek jestem mistrzynią „gotowania po niemiecku”, czyli ugotowania 1 talerza zupy lub zrobienia deseru dla 1 osoby. On niestety jest mistrzem gotowania dla pułku wojska, nie umie przygotować małej porcji. Przygotowałam więc deser czarno-biały dla jednej osoby, a właściwie dwóch bo podzieliłam deser na dwie porcje. Deser przypomina konsystencją torcik hiszpański lub torcik z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJak to w życiu bywa gdy wydaje nam się, że już coś robiliśmy i dobrze pamiętamy to nagle hops i klops, klapa... Zamiast trochę ponad 1 szklankę mleka dodałam 2, wydawało mi się iż tak właśnie dodawałam poprzednio. Na szczęście nie ma tego złego co, by na dobre nie wyszło... i tak było i tym razem. Chlebek wyszedł jeszcze(...)smaczny. U nas znika w błyskawicznym tempie. Piekłam go już trzykrotnie i ciągle czujemy niedosyt. Idealny do lekkich past, np. hummusu ale również sam. Ja piekłam na dwóch blaszkach z piekarnika ale przepis podaję na jedną. Była pilna potrzeba dodatku do hummusu. Chlebuś sprawdził się idealnie. :-)Warto mieć kaszę ugotowana w lodówce ale przygotowanie jej na świeżo też nie jest
Smaczne ZdroweJesień zbliża się nieodwołalnie... W sadzie pełno jabłek, musiałam więc obowiązkowo zrobić szarlotkę:) Tak jak do tradycyjnej szarlotki zrobiłam kruche ciasto, jednak nie użyłam do niego ani jednego jajka czy żółtka. Ponadto dodałam waniliowy serek homogenizowany, który sprawia, że ciasto jest bardziej delikatne i ma waniliowy posmak. Do tego dużo jabłek i odrobina cynamonu... Składniki:3 szklanki mąki pszennej(...)jabłek,400g homogenizowanego serka waniliowego,1/2 szklanki cukru,cukier waniliowy,łyżeczka cynamonu,2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300g masła lub margaryny. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać 2 łyżki cukru, posiekane masło i serek homogenizowany. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. 2/3 ciasta wylepić dno przygotowanej formy
Z miłości do słodkościłatwy w przygotowaniu dodatek do grillowanego mięsa. Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania! Składniki:5 średniej wielkości ziemniaków150 g wędzonego boczku2 cebule100(...)ostygnięcia. W między czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebule. Ostudzone ziemniaki przekrawamy na połowę i łyżeczką ostrożnie wydrążamy środek. Miąższ ziemniaków i twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z boczkiem i cebulą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki napełniamy farszem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu około 20 minut. Podajemy posypane ulubionymi świeżymi ziołami
Smakowity Blog Kulinarnyznalazłam u Gosi , i według jej wskazówek usmażyłam naleśniki. Wyszły! Ach, jak mnie to ucieszyło... Dla niewtajemniczonych - naleśnikowym mistrzem jest w naszym domu C. Zawsze on przygotowuje te cuda, a ja się tylko delektuję, ewentualnie zmywam później talerze. Tym razem jednak postanowiłam przygotować mu niespodziankę, i z duszą na ramieniu zabrałam się do pracy. Na szczęście poszło gładko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 125 ml maślanki, 100 g mąki jaglanej- sprawdź jak ją zrobić , 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, 1/2 łyżeczki sody. Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko i wlewamy maślankę. Roztrzepujemy jajko z maślanką. Następnie dodajemy sodę, cukier i stopniowo dosypujemy mąki. Odstawiamy ciasto na placki na 15-20 minut by odpoczęło. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy
Aga w kuchniognia. Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na to mąkę, dokładnie mieszamy. Zasmażkę wrzucamy do marchewki z groszkiem i trzymamy chwilę na małym ogniu, aż wszystkie składniki nam się dokładnie połączą. Danie idealnie smakuje podane na ciepło jako dodatek do obiadu
Kolizje SmakówDzisiaj podzielę się z Wami bardzo fajnym pomysłem na nietypowe śniadanie tudzież kolację :)Składniki:- kajzerki (tyle, ile porcji szykujemy)- pomidor (albo i dwa, jeśli kajzerek jest więcej)- cebula (jak wyżej)- jajka (tyle, ile kajzerek)- starty żółty ser- sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie do smaku Przygotowanie jest bardzo proste. Jeszcze przed rozpoczęciem wszelkich działań proponuję zacząć rozgrzewać piekarnik(...)którym białko będzie już tak w miarę ścięte. Po tym czasie posypujemy je tartym serem, uważając na paluchy (tydzień leczyłam poparzenie :D). Gdy ser się roztopi, wyciągamy buły z pieca i pyszne śniadanko gotowe :)Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosanieprzespane noce:/ ) No i co z tego, że jestem za stara na seriale o nastoletnich wampirach, skoro tak mnie wciągnęła ta historia? Dziś przyszło oświecenie. Przecież mam bloga!!! Muszę coś ugotować i tam wrzucić!!! Padło na ziemniaki. Nie przepadam za tymi tradycyjnie gotowanymi w osolonej wodzie, więc kombinuję jak mogę :) Dziś postanowiłam ponownie je upiec, ale tym razem trochę(...)sól rozmaryn suszony zioła prowansalskie chilli bułka tarta Ziemniaki kroimy w dowolny sposób, i obgotowujemy na półtwardo, bez soli. Następnie je odcedzamy i odparowujemy. W międzyczasie mieszamy bułkę tartą z przyprawami. Ziemniaczki obtaczamy na talerzyku w panierce i przekładamy na wysmarowaną olejem blachę. Pieczemy w temp. 200 st. około 30 minut. W połowie pieczenia przekładamy ziemniaczki na drugą stronę, żeby
chwile dla mniepory nie jedliście... smak? W tonacji dzisiejszego omleta :) Zapraszam na kolację, która pachnie i smakuje jak wielka kokosanka :) Składniki: 2 białka 1 łyżka wiórków kokosowych szczypta sol Dodatkowo: jogurt masło orzechowe orzechy maliny Rozgrzać patelnię. Białka ubić z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę. Dodać wiórki i wymieszać. Patelnię przesmarować tłuszczem (jeśli jest teflonowa niekoniecznie). Smażyć na wolnym
Chocolate Muffin BlogKolejna propozycja na obiad. Kotlety mają na zewnątrz chrupiącą panierkę a w środku są soczyste a nie suche jak to czasami mi wychodzi. W końcu jak sama nazwa mojego bloga mówi jestem amatorką a nie profesjonalistką i uczę się na błędach. :) Wracając do schabowym dodałam do nich podsmażone pieczarki po prostu mniam. Składniki(...)pieprz 2 łyżki startego sera cheddar 2-3 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron i każdy kotlet kroimy na pól. Bierzemy 3 talerze, do jednego dajemy mąkę, do drugiego, bułkę tartą wymieszaną z startym serem a do trzeciego jajko rozbełtane z mlekiem i solą. Kotlety
Amatorka kuchennacukrem waniliowym. Ubić śmietankę i delikatnie zmieszać z masą serową. Truskawki(zostawić kilka do dekoracji)zmiksować z cukrem waniliowym. Pozostałą część pokroić na połowy i zalać rumem lub wódką co kto lubi (kilka w całości zostawić do dekoracji jak na zdjęciu). Kłaść do kielichów warstwami masa serowa-zmiksowane truskawki-masa serowa.Ozdobić deser wg. uznania, ja kładę truskawki
Kuchnia BeatySkładniki : dowolna ilość świeżych sezonowych owoców cukier ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie : Wszystkie owoce doskonale umyć i wybrać na kompot tylko te , które nie są nadpsute ( miękkie mogą być , im bardziej dojrzałe tym kompot lepszy ) Do garnka wlać taką ilość wody , która będzie proporcjonalna do ilości owoców ( lepiej wlać mniej , zawsze można potem dodać wody przegotowanej , jeśli kompot będzie(...)owoce już się zaczną gotować , lepiej pokrywkę zdjąć Kompot gotować do momentu jak owoce stracą surowiznę , często mieszać Gdy już kompot zacznie pachnieć to nieomylny znak , że jest już gotowy Należy go teraz przecedzić przez sito , zlać do dzbanka , dosłodzić , ewentualnie dodać soku z cytryny , by uzyskał lepszy smak i bogatszy aromat - wymieszać i wystudzić Gotowy do spożycia
Proste Potrawy