WANILIOWY... To "coś" nazywa się CUKIER WANILINOWY - tylko kto zwraca na to uwagę? Jak wysyłacie męża do sklepu mówicie mu: "kochanie, kup cukier WANILINOWY"??"Coś" zawiera cukier i aromaty: wanilinę (4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) i etylowanilinę (3-etoksy-4-hydroksybenzaldehyd), uzyskiwane najczęściej syntetycznie z miazgi drzewnej - brzmi dobrze? Jeżeli nie przekonałam Cię jeszcze do zrobienia sobie własnego(...)dodaję do cukru. Gdy laski porządnie wyschną, a cukier (jest go już z reguły o połowę mniej) zrobi się lekko brązowy, miksuję wszystko w blenderze na cukier puder. Taki "waniliowy puder" jest bardziej "skoncentrowany" i nadaje się do ciast i deserów. Proste i naturalne, a jak pachnie... ;) Wpis edytowany 13.03.2014 na podstawie dalszych doświadczeń
Kraina Tysiąca Smakówtruskawek (mrożonych) 1 pomarańcza 1 banan 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru Truskawki delikatnie rozmrażamy i blendujemy. Powstaje nam masa taka jak do sorbetu. Banana i pomarańczę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i osobno blendujemy. Do musu z truskawek dodajemy mleko i cukier. Dokładnie mieszamy. Do wysokich szklanek nalewamy kolejno: mus z banana, następnie z truskawek i na samym
VioletoweKucharzenieTakie bułki to danie mojego dzieciństwa. Doskonale pamiętam jak mam robiła je od czasu do czasu, zazwyczaj na kolację. Uwielbiałam je, chyba na równi z domową pizzą. Nie jadłam ich chyba kilkanaście lat, a może nawet dłużej. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam. Smakowały inaczej, ale chyba nie ma się co dziwić
Sto kolorów kuchnibędzie stanowiła jedną warstwę. Na śledziach układamy całą posiadaną cebulę, na niej znów ląduje warstwa majonezu.. I dalej lecimy z warstwami - znowu marchewka, na nią cienka warstwa pieprzu, następnie ziemniaki, majonez i ostatnia warstwa marchewki. Jak zauważyliście, poza przyprawieniem marchewki, naszej sałatki nie solimy, ze względu na to, że matiasy same w sobie są dość słone. Ilość
Kulinarne zapędy Kokosakonkurent panna cotty. Smakowo dość podobny, jednak dzięki kremówce jest puszysty i lekki jak chmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku. Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej receptury na biszkopt idealny.Biszkopt:Biszkopt upiec z przepisu
Food SquareJak już wspomnieliśmy ciasto na sakiewki jest równie dobre także do słodkości.Fajnie smakuje w połączeniu np. z twarogiem.Zrobimy więc serniczki. Ciasto już mamy.Czas na masę twarogową.Na ok. 15 sztuk serniczków potrzebujemy:-0,5 kg twarogu-2 łyżki stopionej margaryny-2 jajka-1 łyżkę mąki ziemniaczanej-0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru
Maminek kulinarnygdyż jest po prostu przepyszne. Dodam jeszcze iż jest spożywana podczas kolacji 31 grudnia we Włoszech jako tradycyjne danie raprezentując obfitość i bogactwo w Nowym Roku :) SKŁADNIKI 4 duże żeberka 300 g soczewicy3 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnek1 papryczka chili3 listki szałwii kilka igiełek rozmarynusól SPOSÓB PRZYGOTOWANIAObsmażyć żeberka razem
zielonacukinkaPieczone Pierogi* z borówkami/ malinami podane ze śmietaną, malinami i borówkami*żytnie, inspiracjaRówno rok temu pojawił się tu pierwszy wpis. 26 lipca. łał. Zakładając tego bloga nie sądziłam, że wytrzymam tak długo. Myślałam, że ten pomysł i ambicje miną równie szybko jak wszystko inne. A jednak, nadal tu jestem. Rok to bardzo długi okres czasu. Przez rok może(...)pewien sposób się odsunęłam. Zaczęłam się śmiać tak naprawdę, do utraty tchu, a nie tylko udając. Zaczęłam biegać. Zakochując się w tym sporcie. Skończyłam gimnazjum. Miałam krótką styczność z psychologiem. Z którego równie szybko zrezygnowałam. Otworzyłam się. Zmieniłam swoje podejście do życia. W pewien sposób przestałam się bać. Przeszłości. Teraźniejszości. Przyszłości. Po prostu życia. Przestałam milczeć. Zaczęłam wyrażać własną
More food, love and dreamstrzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku(...)rozgrzanym na 180 stopni. Myjemy truskawki i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby przeschły. Przygotowujemy lukier według przepisu . Po upieczeniu ciasto kroimy nożem z ząbkami na kwadraty o boku około 4-5 cm. Kwadraciki smarujemy z wierzchu czekoladą. Nakładamy na ciasto umyte truskawki i dekorujemy białym lukrem. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyjadłospisu gdyż jest po prostu przepyszne. Dodam jeszcze iż jest spożywana podczas kolacji 31 grudnia we Włoszech jako tradycyjne danie raprezentując obfitość i bogactwo w Nowym Roku :) SKŁADNIKI400 g czerwonej soczewicy500 g makaronu3 łyżki oliwy z oliweknać pietruszkiząbek czosnku3 listki szałwiiszczypta rozmarynupapryczka chilisól SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzepłukać soczewicę w zimnej wodzie. Do garnka dodać oliwe
zielonacukinkasmak uzupełnia długodojżewający ser Gouda. Sałatka jest odpowiednia na śniadanie, bądź kolację, jak również jako dodatek do dań głównych. Składniki: kilka liści sałaty 1 pomidor około 1 łyżki pociętego na "talarki" pora 2/3 łyżki startego na drobnych oczkach długodojżewającego sera Gouda szczypta soli Przygotowanie: Sałatę myjemy. Z trzy liście rwiemy na mniejsze kawałki, pozostałymi wykładamy miskę, w której podamy
Słodkie okruszkisłodkie i delikatne" placuszki smażone na maśle z jabłkiem i rodzynkami posypane trzscinowym cukrem pudrem (Ps. przepis podlinkowany)Znów one, tym razem nadziane *.*Nie wiem jak u was, ale u mnie pogoda już iście wiosenna i mam nadzieje, że tak już zostanie
More food, love and dreamsrozrzedzenia konsystencji- mniej więcej 6 łyżek i ponownie miksujemy Łyżką wlewamy ciasto na małą teflonową patelnię i smażymy omlety z obu stron Usmażone omlety przekładamy na przemian jabłkami i jogurtem A później nie pozostaje nam nic innego jak delektować się naszym obłędnie cynamonowym torcikiem. Smacznego
peanutbuttermonsterMąka pełnoziarnista powstaje z przemiału całego ziarna, dzięki czemu ma znacznie więcej błonnika, fosforu, żelaza i białka niż mąka tradycyjna. Ma również unikatowy ciekawy smak. Sprawdza się w domowej kuchni równie dobrze jak mąką tradycyjna, dlatego coraz częściej po nią sięgamy. Dzisiaj sprawdzony przepis na ciasto do pizzy powstałe przy udziale właśnie tej mąki. Polecamy spróbować bo naprawdę jest(...)wyśmienite :) Ilość porcji: Średniej wielkości pizza Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej ¾ szklanki ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 5 łyżek oliwy Szczypta soli Sos z tego przepisu (można zastąpić ketchupem wymieszanym z ziołami) Dodatki: Pęczek szparagów 4 parówki drobiowe 200-300g żółtego sera (można zastąpić dwoma kulkami mozzarelli) Kilaka listków bazylii Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz
Kolizje Smakówstwierdziłam, że głupio tak będzie wyglądać w dużym naczyniu jak będzie tylko dno przykrywać xd :P Ale co tam i tak była dobra :P A teraz ubieram się i lecę na chrzciny :P Serio deszcz? Ostatni dzień wakacji i pada? To chyba na tyle z mojego dzisiejszego biegania
More food, love and dreams