jak z - 500 przepisów (strona:25/34)

Kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem 291

solą i pieprzem, mieszamy z połową szczypiorku i łyżką majonezu. Z jednej rzodkiewki robimy ozdobny kwiatek. Mieszankę rzodkiewki układamy na środku talerza, wokół układamy plastry schabu, ćwiartki jajek, pomidorów, posypujemy całość szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Ta kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem nadaje się nie tylko jako szybki posiłek, ale również na przyjęcie. Smacznego! The post Kolorowa sałatka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti kremowe z pieczarkami i groszkiem 161

wiem jak to się dzieje, ale kiedy byłam mała, „dzień miał więcej godzin”. Teraz godziny uciekają jedna za drugą, każda minuta jest na wagę złota, czasu ciągle brakuje, a obowiązków coraz więcej. Kiedy mogę dłużej posiedzieć w kuchni, to kombinuję z daniami, ale kiedy czas mnie goni, to biorę makaron, kilka dodatków i chwila moment, a obiad mam gotowy

Moniki Smakołyki
458. Cukinia w plackach. 143

miodem * z dodatkiem mleczka kokosowegoI znów spędzę wieczór z książką, znów nie będę spać i znów gdy dostanę sprawdzian "do ręki" nie będę nic wiedzieć. .... I ta dzisiejsza inteligenta rozmowa:Koleżanka:"jej a ja dzisiaj mam adidasy"Ja: "no i? :D" "popatrz przez okno""że co? że jak? niee, nie, nieee, ale jak to? śnieg? serio

More food, love and dreams
Surówka. Kapusta. Coleslaw 4441

Surówka coleslaw kojarzy mi się z fast foodami a szczególnie z menu KFC. Kiedy już zdarzyło nam się zamówić dostawę jedzenia do domu to zawsze była zawiedziona maleńką porcją tej surówki. A przecież można ją szybko przygotować w domu i to od razu sporą miseczkę.Taką surówkę można przygotować jako dodatek do pikantnych skrzydełek i frytek - domowa, zdrowsza wersja fast

Smaczna Pyza
Wały Chrobrego , Odra od strony wody i Restauracja Ładoga 177

potem pokazała się w całej krasie ). A jak już wszyscy padali od gorąca ,,zakotwiczyliśmy,, w  restauracji rosyjskiej Ładoga ( na barce przy nabrzeżu ). Jeśli chodzi o menu Ładogi ( w każdym razie tego co my zamawialiśmy) mam mieszane uczucia: - starter ( nie zamawiany - poleca szef kuchni) - śledź w oleju z marynowanymi grzybkami--pyszny. Nawet dzieci które nigdy w życiu śledzia

Buniabaje w kuchni
Wesele w Hotelu Nowodworskim w Legnicy - krótka relacja oczami gościa ;) 161

wstępie chciałabym nadmienić, że niniejszy artykuł powstał w całości z mojej inicjatywy i opisuje w nim swoje subiektywne odczucia. Pozwoliłam sobie zaczerpnąć zdjęcia ze strony internetowej Hotelu Nowodworskiego: http://www.hotelnowodworski.pl/. Dziś o jedzeniu będzie niewiele, ale będzie - w końcu blog jest kulinarny! Tak się złożyło, że byłam ostatnio na przyjęciu weselnym w Hotelu Nowodworskim. Czasami bywa(...)przyjęcie, pomyślałabym, że to kiepska propozycja. Hotel przy ruchliwej ulicy, zaraz obok stacji benzynowej... ale jak to często bywa i w tym przypadku "pozory mylą"! Zarówno wnętrze, jak i przestrzeń na dworze należąca do hotelu są świetnie zaplanowane i dzięki temu ulicy nie widać, otacza nas zieleń i jest naprawdę cicho i przyjemnie. Dzieci również znajdą coś

Kraina Tysiąca Smaków
Brokuł Zapiekany pod Parmezanem 233

łodygi". Brokuła posypałam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, polałam sokiem z cytryny i kremówką, na wierzch starłam ser i posypałam po wierzchu. Na samym końcu poukładałam kawałeczki masła, żeby ser nam się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok 5 minut.Można zjeść brokuła jako starter, ale świetnie pasuje jako dodatek do ryby

Blondynka Gotuje
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 208

cukier na ksylitol, dodałam także kruszonkę i wyszło cudnie aromatyczne i genialne w smaku. Taka jakby wilgotna babka, ale pozostawia bardzo pozytywne wrażenia smakowe. Polecam, imponuje zarówno wyglądem jak i smakiem. Piekłam w ciemnej blaszce o wymiarach 33x23cm.Składniki ciasta:- 200g miękkiego masła- 1,5 szklanki ksylitolu (lub cukru)- 8 jajek (osobno białka i żółtka)- 500g mąki orkiszowej(...)łyżki mleka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- śliwki (ilość wg uznania)Dodatkowo:- cukier trzcinowy do posypania (ok.1-2 łyżki)- nie trzeba- płatki migdałów- kruszonka do posypania ciastaMiękkie masło ucieramy z ksylitolem, dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy do otrzymania puszystej masy. Stopniowo dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy

Smaczne Zdrowe
Rolada z mięsa mielonego faszerowana papryką i serkiem 227

Dzisiejszy wpis to propozycja na niecodzienny pyszny obiad. Taka rolada jest bardzo prosta do wykonania, zrobi ją nawet początkująca osoba. Świetnie się prezentuje na stole, łatwo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta z piaNką Bezową 204

spód jest wystudzony, ubijamy  pianę  z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta   Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką

Luźna Kuchnia
Buraczki na ciepło 168

burakach - świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i za zimno, są smaczne i bardzo sycące, a na dodatek zawierają wiele cennych dla organizmu składników, na przykład żelazo, potas, czy witaminy A, B i C. Niedawno proponowałam Wam przepis na buraczane carpaccio. Dzisiaj przyszła pora na zasmażane buraczki na ciepło - z podanych proporcji wychodzą 2 solidne miski. Składniki: 10 średniej

Kulinarny Pamiętnik
Mrożonka jogurtowa. 148

obecne upały doskonale się sprawdza jako przystawka i deserek. Składniki. 400 ml jogurtu greckiego pomidorki koktajlowe suszone migdały ocet balsamiczny-krem Wersja wytrawna banalnie prosta. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy cienką warstwę jogurtu i wciskamy suszone pomidorki koktajlowe i posypujemy migdałami. Wstawiamy do zamrażarki i 1-1,5 h możemy podawać. Podałem z octem balsamicznym. Wersja słodka. 400 ml jogurtu

Kulinarny karnet Christophera
CIASTO UKRAINKA 550

przez ok. 15 minut (na kuchence ustawiamy garnek z gotującą się wodą a na nim stawiamy metalową miskę). KREM1l mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka5 łyżek cukrucukier waniliowy lub inny ulubiony aromat250 g masłaPOLEWADodatkowo:napar z ½ szklanki kawy rozpuszczalnej (z 3 łyżeczek kawy i 3 łyżeczek cukru) wymieszanej z kieliszkiem wódki bądź rumu.WYKONANIECiastoJaja, cukier, kakao, miód i sodę(...)ubijamy na parze przez ok. 15 minut (na kuchence ustawiamy garnek z gotującą się wodą a na nim stawiamy metalową miskę). Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawiamy ją z nad pary, -wsypujemy 2 szklanki mąki i dokładnie mieszamy. Na stolnicę wysypujemy szklankę mąki i wykładamy ciasto. W tej mące ze stolnicy wyrabiamy całość(mąka ze stolnicy wchłonie się w ciasto

RAROSSA
Kotlet mielony z jajkiem a la tatar. 165

Meatloaf with egg. Składniki :0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1 jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól pieprz świeżo

Kulinarny karnet Christophera
Włoski Nowy Rok 189

Włosi jako zagorzali biesiadnicy w większości Nowy Rok witają przy stole. Oczywiście młodzież chodzi do klubów czy dyskotek, lub wita Nowy Rok na placach, podziwiając pokazy sztucznych ogni. Nowy Rok po włosku nie może obejść się bez paru małych, lecz kluczowych szczegółów. Podczas nocy sylwestrowej lub w Nowy Rok należy obowiązkowo zjeść potrawkę z soczewicy i cotechino( rodzaj wieprzowej kiełbasy

Mia Cucina Sofieta