jak z - 500 przepisów (strona:4/34)

Krumkaker z kremem piernikowym- norweski przysmak świąteczny 194

typowych świątecznych wypieków. Do ich wykonania w domu potrzebny jest specjalny wypiekacz z wzorkiem, przypomina są gofrownicę.  Drugą niezbędną rzeczą jest specjalny podłużny wałek zakończony w szpic na którym nawija się rurki. Nie wiem czy można taki przyrząd kuchenny dostać w Polsce ale myślę, że jak(...)ktoś ma foremki do rurek to myślę, że też powinien sobie poradzić.        Norwegowie wcinają takie ciasteczka w czasie świąt, zarówno puste jak i z  różnego rodzajami nadzienia np. konfiturą. Ja zdecydowałam się na masę z przyprawą piernikową dla utrzymania świątecznego nastroju.          Rurki są bardzo cienkie i kruche

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciuch ciuch koła w ruch (czyli pizza w kształcie pociągu) 144

formalności. Ani się nie obejrzałam, a tu już zakończenie roku szkolnego. Płacz, kwiaty, życzenia odpoczynku i dwa miesiące wolnego. Oczywiście w teorii, bo w poniedziałek jak gdyby nigdy nic idę normalnie do szkoły. Z tym wyjątkiem, że takiej pustej i cichej. Dziwna jest taka szkoła… nie przepadam za nią w tych dniach. Mój Jachu, mimo że przedszkolak, też zaczął(...)Ciasto smarujemy ketchupem. Następnie posypujemy całość żółtym serem i dopiero na to układamy poszczególne elementy pociągu. Okrągłą wędlinę jako koła, a kabanos jako łącznik między nimi. Pomidorki jako dach i komin. Z papryki wycinamy numerek ciuchci, a z wędliny okno. Całość zapiekamy około 15 minut w piakrniku nagrzanym do 180 stopni. Zajadamy wraz z dziećmi na ciepło :) My aż poparzyliśmy

Kolizje Smaków
Makaron penne z chorizo i jarmużem 192

nasze odkrycie jesienno-zimowego sezonu i dopiero zaprzyjaźniamy się z tym warzywem. Jego lekko kapuściany smak odpowiada nam zarówno na surowo (np. w sałatce do libańskiego flatbreada z hummusem ), jak i w daniach na ciepło. I jeszcze te jego mocno karbowane ciemnozielone liście - czy nie są przepiękne? W weekend, jak na święto zakochanych przystało, zaaranżowałam kulinarny romans pomiędzy(...)mezalians ;) Wyszło naprawdę dobre, a przy tym proste do przygotowania danie. Sycące i zdrowe. Może Wasi Panowie przełkną więcej zielonego w takim wydaniu? Gorąco polecam! A Wy co robicie z jarmużu? Chętnie poczytam o Waszych patentach w komentarzach.  Makaron penne z chorizo i jarmużem przepis własny Składniki (na 4 porcje): 400 g makaronu penne lub innego drobnego

Chilli Czosnek i Oliwa
Sorbet Truskawkowy 159

którą uwielbiam. Spotkałam się z opiniami, że sorbety to sama woda, otóż nie! Jeśli sorbet robimy sami w domu wrzucamy to co nam się podoba, mój sorbet to 100% owoców. Orzeźwiające, lodowate i nie przesłodzone, uwielbiam! Za chwilę przeczytacie w przepisie, że dodajemy do musu jedną łyżkę wódki, pewnie zaraz nasunie się Wam pytanie jak podać te lody dzieciom(...)wytwarzany jest na bazie alkoholu :) Po co więc ten alkohol? Dzięki tej niewielkiej ilości Wasze lody utrzymają konsystencję i nie zamarzną na kość. Trochę zamarzną, to normalne, ale jak wyciągniemy z zamrażarki pojemnik z sorbetem i pozostawimy go na blacie 10 - 20 minut spokojnie będziemy mogli bez problemów uformować z niego kształtne kulki. Właśnie ten alkohol sprawia, że sorbet

Blondynka Gotuje
Zupa ogórkowa .Klasyczna z kiszonych ogórków zabielana śmietaną. 184

zostawiam zupę na ok. pół godziny, jest dużo lepsza jak się przegryzie :) a najlepsza na drugi dzień. Ogórkowa u mnie w domu smakuje najlepiej z ryżem ( osobno ugotowanym ) ale jak ktoś lubi może być z ziemniakami.... a nawet słyszałam ,że w niektórych regionach podaje sie taka zupkę z makaronem.. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Łódeczki ziemniaczane faszerowane boczkiem i cebulą 1575

około 15 minut.8. Po tym czasie wyciągamy łódeczki z piekarnika, posypujemy posiekaną natką pietruszki, serem żółtym startym na tarce o małych oczkach i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.Podajemy jako samodzielne danie z kwaśną śmietaną wymieszaną ze szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem, lub jako dodatek do dań głównych.Smacznego

W kuchni Katie
Konserwa mięsna domowa 176

lepszego jak domowe wyroby.Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie.Składniki:-ok. 1 kg łopatki-golonka o wadze ok. 1 kg-solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych-pieprz   Z golonki usuwamy kość i skórkę.Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie

Maminek kulinarny
Żurawina z pomarańczą 68

Żurawina idealnie sprawdza się do wielu rodzajów mięs, ale także do takich dań jak camembert z patelni czy grillowany ser Haloumi. Ta wersja jest nieco inna od tradycyjnej - z dodatkiem miodu i pomarańczy, które dodają do smaku żurawiny doskonały posmak

Milion Smaków
370. 106

owsiankomanna z pieczonym jabłkiem* i chałwą*z cynamonemJak nigdy nie lubiłam chałwy, tak teraz postanowiłam dać jej drugą szansę i powiem wam, że nie jest zła

More food, love and dreams
Spaghetti aglio e olio 218

dorzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki (trochę zostawiamy sobie do posypania ;)). Ja na końcu do gotowego aglio e olio wmieszałam jeszcze ser, przez co nie posypywałam gotowej potrawy nim z wierzchu, jak nakazuje tradycyjna receptura, ale gwarantuję Wam, że tak też jest pysznie :) Polecam również pastę aglio, olio e pomodoro :) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Domowy gyros z frytkami 461

sklepie przeczytała skład gotowej mieszanki, a w domu w oparciu o zioła i przyprawy skomponowała swoją własną przyprawę gyros. A skoro ona umie to wy też. Zamiast piersi z kurczaka jako mięso możecie wykorzystać także karczek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasteczka tahini z mahlep 137

mają Weltschmerz i jaki to profesor od filozofii jest durny, to wiedz, że czeka cię coś gorszego od nich. Panie z wózkami zakupowymi. Te to mają krzepę. A jak nie daj Boże znajdziesz sobie miejsce siedzące, to masz zagwarantowane, że zaraz nad Tobą ktoś zawiśnie i będzie sapał. Jeśli wsiądziesz do pustego tramwaju to gwarantuję ci, że wszyscy(...)więc będzie się lekko kruszyć i pękać. Jednak jeśli bardzo nam się kruszy można dodać więcej tahini lub śmietanki i zagniatać do momentu uzyskania takiej konsystencji, z której można uformować zgrabny wałeczek. Jak mamy uformowany wałeczek to kroimy go na plasterki i grubości mniej więcej centymetra. Każdy plasterek bierzemy w dłonie, nadajemy mu kształt, gładkość, robimy odcisk widelca, posypujemy

ladykitchen
346. 146

słońca, ale za to jest duszno co całkowicie wyklucza mnie z biegu. I najlepiej co Ci w ten dzień wychodzi to spanie. Pomimo praktycznie całej przespanej nocy, przespałabyś drugie tyle w dzień. A może tak owsiankę? cynamonowa owsianka z borówkami, sosem jagodowym i czekoladowymNie umiem sobie wyobrazić jaki to jest ból, jak bardzo ma się wtedy ochotę(...)przejmuj się, nie płacz. To tylko puste słowa, które nic nie znaczą, bo nikt, ale to nikt by się z tobą nie zamienił. Wraz z innymi przyjaciółkami jesteśmy obok niej. Czasami milczymy, czasami słuchamy, a czasami się śmiejemy jak by nic się nie stało. Po prostu jesteśmy obok.Czasami pada tylko pytanie dlaczego

More food, love and dreams
Placki ziemniaczane ze szpinakiem SYS....bez użycia tarki! 191

Wystarczyło troche wody ! Jako , że jest to danie Babci Zosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem!Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę! Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa dla placków ziemniaczanych Babci Zosi... Ach! I ogórki kiszone ! Na babcinej wodzie z Grabin! Kiszone ! Nie korniszony …!Wykonanie tych palcków ziemniaczanych jest banalnie proste, jak otwarcie kartonika(...)patelni ...kaszanka !Wyobrazcie sobie TEN zapach.Gotowe placki odsączyłam na papierowym ręczniku.I szybko na talerze,w towarzystwie kaszanki i ogórków kiszonych!Placuszki chrupiące, złote, pyszne!Nie ma jak Danie Babci Zosi z Podkarpacia!Moc wspomnień...i zero wysiłku...Smacznego!Więcej o Daniach Babci Zosi dowiecie się TUTAJ! Klik

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 179

czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas miałam z mąki żytniej..[a miał być z żytniej razowej..].....no i trza było dodać mąkę żytnią razową ...a ja dałam pół na pół mąkę żytnią z żytnią razową..ale nic złego się nie stało..chlebek był smaczny... Dzięki za wspólne pieczenie pysznego chlebka...i z niecierpliwością czekam na wpisy innych piekarzy i piekareczek(...)min.Piekarnik nagrzać do 260*C .Pieczemy 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C.Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść). **Metodę trójfazową zakwaszania ciasta podaję

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania