Uwaga, ten sos to nie bolognese! Wiele osób myli zwykłe sosy jak ten z prawdziwym bolognese, które jest gotowane ok. 3 h na bazie wina, selera naciowego, marchewki i co ciekawe – znikomej ilości pasty pomidorowej. Na blogu pojawi się również to prawdziwe bolognese, natomiast teraz czas na zwykły pomidorowy sos, który nie zabierze Wam więcej niż 30 minut(...)się rozpadną podczas gotowania), pamiętając aby pozbyć się stwardniałej wewnętrznej części szypułek. 5. MAKARON (8 min): woda powinna już wrzeć, solimy ją (ma być słona jak woda morska) i wrzucamy makaron spaghetti (najlepiej z pszenicy durum – bo się nie skleja, jest sprężysty, smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze zwykłej mąki). Delikatnie mieszamy co jakiś czas. 6. MIĘSO + PRZYPRAWY
Nerds Kitchenkawę, zamiast niej wypić drink z guaraną. Zrobiłam dwukolorowy, do drugiej części dodałam karob, widzę na zdjęciach, że nie widać mocnego kontrastu między warstwami, ale różnica w kolorach delikatna była. Karob nadał fajnego smaku, polecam. Wracając do guarany, proszę Was tylko abyście z nią nie przesadzali! A Ci z Was, którzy mają problemy z sercem, niech ją omijają. Ja jestem(...)zdrowa i jeszcze młoda i nie mam pojęcia jak mocno podnosi ciśnienie. Dawka dzienna to max 2 łyżeczki dziennie. Piszę to wszystko jako ciekawostkę kulinarną. Kochani, pamiętamy wszystko z głową, a do guarany mam duży szacunek, gdyż jej działanie naprawdę jest konkretne. Ja sięgam po nią sporadycznie, wyłącznie wtedy kiedy wiem, że kawa mi nie wystarczy, a potrzebuję
Blondynka Gotujedworze ok. 28 stopni, nic tylko leżeć pod gruszą.W związku z tym pomyślałam, że przygotuję, coś co można zapakować w pojemniczek i wziąć ze sobą na piknik, jak również z przyjemnością zjeść na ciepło. Będą to naleśniki z zieloną soczewicą i mięsem mielonym oczywiście drobiowym. Ja już testowałam to danie w plenerze, doskonale się sprawdza. Także zapraszam.Składniki(...)będzie miękka i całkowicie wchłonie wodę, dodaję czosnek i blenderem miksuję na jednolitą masę. Następnie dokładam do niej podsmażoną cebule z mięsem, jajko oraz wszystkie przyprawy wyżej wymienione. Duszę przez kilka minut aż masa osiągnie odpowiednią gęstość. Jak jest tępa, dolewam trochę wody . Takim oto farszem nadziewam naleśniki . Składam w rożek, odcinam końce aby nabrały kształtu tortilki. Soczewica
pieprzny smaczekTwaróg, wędzony łosoś i koperek to trio, które bardzo, ale to bardzo się lubi. Macie ochotę? Jeśli zrobicie naprawdę małe pierożki to można podać zarówno jako samodzielne danie albo np. z kremową zupą tak jak zrobiłam to w przypadku Zupy pomidorowej z pomidorowo-serowymi ravioli ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKotlety z mielonej z wieprzowiny lub drobiu – zna je chyba każdy, choć nie każdy lubi, a większość z nas chociaż jako tako wie jak je przyrządzić. Czy można czymś jeszcze w tym zakresie zaskoczyć? Wbrew pozorom pewne możliwości są. Do tematu kotletów mielonych i różnych potraw do nich podobnych będziemy wracać jeszcze nie raz, a tymczasem zamieszczamy poniżej mój(...)kilku minut spokojniejszego już podgrzewania. Również fakt użycia chudego mięsa jako bazy sprawia, że zawartość tłuszczu w kotletach będzie zupełnie akceptowalna. Tak usmażone będą z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku wyjątkowo soczyste, aromatyczne i kruche. Tak przygotowane kotlety mielone najlepiej spożywać na ciepło, np. z ziemniakami lub pieczywem z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, marynowane grzyby, patisony lub papryka
Kulinarna Pokusanajbardziej uzasadniona bo to nie tylko wielce praktyczne rozwiązanie, ale też prosty sposób na zaoszczędzenie cennych godzin i minut, co stanowi zaletę nie do przebicia. Często spotykam się z pytaniem: Jak Ty znajdujesz na to wszystko czas? Nie ukrywam, że pogodzenie obowiązków szkolnych, nauki, gotowania, prowadzenia bloga i jeszcze znalezienie czasu na aktywność i zrobienie czegoś dla siebie(...)Tutaj jest to sprawa kluczowa i przyznam, że dla mnie bardzo fajna bo z natury lubię mieć wszystko wokół siebie zaplanowane i zgrane. Kiedyś nie wyobrażałam sobie, że dałabym radę samodzielnie przygotować dla siebie wszystkie posiłki w ciągu dnia, teraz nie wyobrażam sobie żeby było inaczej. Jak to wszystko wygląda? Wiadomo, że najłatwiej jest w weekendy. Wtedy mamy mnóstwo
peanutbuttermonsterpołączenia z serem manchego, możecie spróbować kombinacji z serami o wyrazistym smaku, np. z serem z niebieską pleśnią, oscypkiem lub z twarogiem czy serem korycińskim. Galaretka z pewnością polubi się także ze słoną, suszoną szynką czy z piersią kaczki.Jeżeli macie możliwość, kupcie duże owoce pigwy jabłkowej lub gruszkowej, a nie pigwowca, ponieważ będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty z(...)suszyłam jeszcze przez ok. 30 min., aż na powierzchni powstała zastygnięta warstwa. Galaretkę wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do wystygnięcia. Gotową galaretkę pokrój na kwadraty i podaj do deski serów, suszonej szynki, mięsa kaczki lub zjedź jako deser. Można ja też dodać do herbaty (jak pisałam wyżej, smakuje jak miód). Galaretkę przechowuj w lodówce owiniętą w folię
Chilli Czosnek i Oliwaznów na moim stole gościło ciasto z jabłkami. Jak przystało na miłośnika szarlotki, nie brak u mnie różnych wersji wypieków z tymi owocami. Nie martwcie się, pomysłów mam jeszcze wiele, szkoda że mniej czasu na ich realizowanie. Tym razem ciasto powstało po namowach mamy, która miała ochotę na szarlotkę, a ja w końcu się niechętnie zgodziłam, ale pod warunkiem
Fabryka pomysłównawet tak robiłem – choć ściśle rzecz biorąc nie będzie to już sałatka nicejska . Ten przepis zawiera również instrukcję jak poprawnie przygotować do spożycia stek ze świeżego tuńczyka. Grillujemy go na dość mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, pamiętając przy tym o dość ścisłej zasadzie czasu obróbki – nie więcej niż 1,5 minuty na stronę. Dłuższy czas spowoduje(...)być i na pewno nie będzie surowe. W praktyce kiedykolwiek nie przygotowywalibyście steku z tuńczyka, najpewniej właśnie to będzie odpowiednia technika. Winegret przygotowujemy wg upodobań. Ja po prostu zmieszałem oliwę z sokiem z cytryny i drobno siekanym koperkiem. Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że jak sama jego nazwa mówi winegret powinien zawierać ocet, aczkolwiek sok z cytryny wydał
Kulinarna PokusaHistoria zaczyna się w pewnym sklepie, do którego udałam się onegdaj celem zakupienia składników do zupy z poprzedniej notki. Mieli tam, jak(...)się okazało, promocję na brokuły, poddałam się zatem ich strategii marketingowej i kupiłam dwa. Oczywiście do zupy potrzebny był mi jeden, powstało zatem pytanie, co zrobić z drugim. A jak nie wiadomo co zrobić, robi się coś do makaronu :)Składniki:- 400 g makaronu, jaki kto woli- brokuł- cebula (jedna duża lub dwie małe)- 2 ząbki czosnku
Kulinarne zapędy Kokosapojawia się u nas już od kilku lat, szczególnie w sezonie jesiennym, pyszny, bardzo aromatyczny gulasz, na bazie mięsa drobiowego (kurczak, indyk lub pomieszane jedno i drugie) z dodatkiem zarówno świeżych jak i suszonych leśnych grzybów. Z dodatkiem wysmażonego, wędzonego boczku i cebulki, całość jest po prostu bajeczna, aż nie wiem jak mógł mi umknąć ten przepis(...)pojawić się dopiero teraz, no ale nic, najważniejsze, że jest. Idealnie smakuje z wszelakimi kaszami: gryczaną , jaglaną, jęczmienną ale również z makaronem.Składniki:- 600g piersi z kurczaka lub indyka (lub jedno i drugie)- 500g świeżych, leśnych grzybów (mogą być mrożone)- 100g chudego, wędzonego boczku- garść grzybów suszonych- 2 duże cebule- 1 ząbek czosnku- 1 łyżka masła- 200ml słodkiej śmietanki- natka
Smaczne Zdroweznaczy tyle co "śledź dziewica".Musi zostać złowiony i oprawiony przez holenderską flotę rybacką,bo matjas to produkt i nazwa chroniona prawem handlowym i koncesją,także jak prawdziwy matjas to tylko z(...)Holandii.Ten prawdziwy nie jest traktowany,ani olejem,ani octem.Ma niezwykle delikatne,subtelne w smaku i rozpływające się w ustach mięsko w kolorze różowo-srebrzystym.Orginalne matjasy sprzedawane są jako podwójny filet z charakterystycznym ogonkiem.Nie należą niestety do najtańszych.Holendrzy jedzą je trzymając za ów ogonek odgryzając po kawałku i maczając po każdym kęsie w pokrojonej w kostkę cebuli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sprawiła mi takie oto cudeńko: Mam więc blender i nie zawaham się go użyć ;)Składniki:- 750 ml bulionu (najlepiej domowego, z warzyw w wersji wege, bądź z mięcha, może być też z kostki, jak ktoś bardzo chce- kawałek selera (mniej więcej taki jak na zdjęciu)- 1 pietruszka- 0,5 kg świeżego brokuła - 1 cebula- 2 ząbki czosnku- kostka(...)żeby jarzynka nam zmiękła (może się nawet rozgotować, to bez znaczenia). Teraz zabieramy się za brokuła. Odcinamy dolną część, która do niczego nie będzie nam potrzebna i wycinamy z niego same kwiaty. Płuczemy je, a następnie ładujemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy do niej łyżeczkę cukru, żeby nasz brokuł nie stracił koloru i zostawiamy na wolnym ogniu, koniecznie bez przykrycia
Kulinarne zapędy Kokosapotrawy zainspirowały mnie dwie rzeczy - pierwszą był z gruntu nijaki przepis diety paleo podrzucony mi przez koleżankę, który znajdował się na jednej z anglojęzycznych stron na facebooku - przyznam bez bicia, że zgubiłam do niego link, jak znajdę to wkleję ;) Drugim czynnikiem była nowo odkryta przeze mnie przyprawa zwana czubrycą, na którą natknęłam się na jednym ze stoisk podczas miejskiego(...)mnie oliwa z suszonych pomidorów)- sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym i czubrycą. Ważna uwaga - jej czerwona odmiana jest dość ostra, stąd warto zwrócić uwagę zarówno na długość marynowania (u mnie jedna godzina), jak i ilość użytej przyprawy, z podanej przeze mnie
Kulinarne zapędy Kokosanagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiemna ok. 50-60 minut. Tak upieczonego kurczaka możemy jeść na ciepło lub na zimno. Możemy podać jako obiad z ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego
Maminek kulinarny