miesięczniku Smaki Życia - tym z Biedronki. Warto tu wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego. Będzie jeszcze szybciej :) Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja użyłam suszoną z torebki 3 łyżki oleju - do smażenia sól, pieprz do smaku(...)łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, jeśli masa jes zbyt rzadka - dodać więcej bułki tartej. Formować okragłe kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce i smazyć na złoto. Na sos: 3/4 szkl. śmietany 18% ser gorgonzoli - opakowanie szczypiorek 1 łyżka majonezu - ja użyłam Majonez czosnkowy Kętrzyński Śmietanę podgrzać na patelni, dodać pokruszony ser - roztapiać. Do masy serowej wsypać
kolorowotorcikowopodkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się jeszcze lepsze :) Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500 g mięsa wieprzowego ½ czerstwej bułki 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 1 jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody 1 kostka bulionowa 300 ml zbledowanych pomidorów(...)łyżki mąki PRZYGOTOWANIE: Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, wyciśniętą namoczoną bułkę czerstwą, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Dodajemy kaszę mannę by masa nie była zbyt luźna. Następnie formujemy większe kotleciki, które spłaszczamy odrobinę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 3 łyżki otrębów żytnich 1/2 miąższu bułki ( ja daję świeżą) 1/4 szklanki mleka sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia Na sos: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1 szklanka wywaru(...)pęczka kopru sok z cytryny do smaku szczypta soli szczypta cukru Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *. Bułkę pokroić w drobną kostkę i zalać mlekiem. Do mięsa dodać jajko , bułkę , otręby. Wyrobić doprawiając solę, pieprzem mielonym i maggi w płynie. Podzielić na 12 części ( można zrobić większe).Formować kulki i obtaczać w mące. Gotować w wywarze 20 minut. Wyłowić łyżka
Buniabaje w kuchnipatelni, wrzucam ugotowane warzywa, podsmażam kilka minut, tak aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą i do końca zmiękły. W międzyczasie dokładnie mieszam jogurt, jajko i przyprawy, następnie wlewam do warzyw i ciągle mieszając gotuję, aż sos zgęstnieje (2-3 minuty). Makaron ugotuję w osolonej wodzie przez ok. 10 min. i podaję z warzywami. Szybko i smacznie
Kuchnia w szuwarachmiękkości. Następnie dolewamy jogurt naturalny, chrzan i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy w głębokich talerzach lub miskach z ćwiartką jajka. O właściwościach i składnikach odżywczych chrzanu można przeczytać w przepisie na sos chrzanowy
My Chcemy Jeśćpieprz świeżo mielony Wykonanie: Mieszankę sałat opłukujemy, pomidory, paprykę myjemy, pomidory kroimy w ćwiartki, paprykę oczyszczoną z nasion w kosteczkę, natomiast obrane jajka w ósemki. Majonez mieszamy z chrzanem solą i pieprzem. Polewamy sałatę sosem delikatnie mieszamy. Przepyszną sałatkę przygotowała Czesia Smacznego
kgwjanczewokolejny wracam do smaków dzieciństwa. Przyznam się, że nie przepadałam za tym daniem:) Dlatego chcę je tym razem odczarować :) Klopsiki w sosie koperkowym SKŁADNIKI: 500 g -mięsa mielonego 1cebula 1 łyżka masła 1 jajko bułka tarta 2-3 szklanki - wywaru jarzynowego 400ml śmietany 1 marchewka 1 pęczek - koperku sól pieprz ziemniaki Cebulę
MarciochaKucharzyByła ochota na mizerię w grudniu, to mizeria musiała być (jogurt, ogórki, cebula czerwona). Do tego więcej lata w zimie: sałata zielona z sosem , puree ziemniaczane, udoskonalone kotlety owsiane (z przyprawą do mielonego, ale bez jajek) i kompot brzoskwiniowy. Cały obiad w nieco pół godziny. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Qlinarnie i Qlinarniebiałka jajek · ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej · ½ łyżeczka mielonej kolendry · 125 g jogurtu naturalnego 1,5 % · 1 cebula · sól i pieprz Sos
Powiedz dietom niezimnej wodzie, by chips się szybciej ściął. Zdejmujemy go i układamy dociskając delikatnie na małej butelce, by otrzymać odpowiedni kształt. Na środku układamy jajko pokrojone na ćwiartki i przykrywamy chipsem. Całość posypujemy nerkowcami i parmezanem. Sos. Sok z pomarańczy, z której zostały nam kawałki, łyżka octu balsamicznego, łyżka oliwy i sól. Mieszamy i można polewać. Smacznie i prosto
BaRepasdodać 2 puszki tuńczyka w oleju i 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ja użyłam 3 puszki w oleju i 1 puszkę w sosie własnym GRAAL ) 1 bułka wrocławska (okrągła) ok. 3/4 l mleka 5 jajek (osobno żółtka i białka) sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz 50 g pistacji prażonych bez soli Skworcu Wykonanie: Bułkę podzieliłam
Blondynka Gotujeposiedzenie. Dlatego myślę, że najwyższa pora podzielić się tym przepisem także z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki) 1,5 papryki czerwonej 2 cebule 3 jajka 25 dag przecieru pomidorowego 3 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy sól, pieprz na ciasto: 3,5 szklanki mąki 280 ml letniej wody
Zakręcony Widelecpieczarki. Będą świetnie pasować. Jest to też świetny pomysł, jeśli macie w lodówce wędlinę, którą należałoby już zjeść, bo inaczej trzeba będzie wyrzucić. Sos można również modyfikować na wiele sposobów lub zalać całość śmietaną z jajkiem. Jest to bardzo uniwersalne danie i dlatego gorąco je wszystkim polecam. Smacznego
Ratunku obiadW sumie to bardziej siekany łosoś z przyprawami, bo tatar to raczej wołowina. Albo łosoś a’la tatar. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że pyszne
slodkokwasnaplmasy na placuszki:- 2 mniejsze cukinie (ok.-300-350g każda)- 5 większych ziemniaków (ok.0,5kg po obraniu)- 2 jajka- 180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 60g skrobi (mąki)ziemniaczanej- 1 płaska łyżeczka soli- olej kokosowy (bezzapachowy) do smażeniaSkładniki sosu jogurtowo-czosnkowego:- 400g jogurtu greckiego- 1 łyżka majonezu (nie trzeba)- 2 ząbki czosnku- 1/2 pęczka koperku- sól i pieprz(...)pokroić, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać . Odstawić. Jeśli któryś składnik sosu nam nie odpowiada można go pominąć. Ja przygotowuję 3 różne wersje sosu: 1-wsza: tak jak w przepisie; 2-ga: bez czosnku ale z koperkiem; i 3-cia: bez koperku, ale z czosnkiem. Prawie każdy preferuje inny smak.Cukinie umyć, wytrzeć, odkroić
Smaczne Zdrowe