jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:72/200)

Sałatka z serem camembert 1415

koniecznie spróbować!Składniki: (na jedną porcję)4-5 liści sałaty lodowejpół pomidora1/4 czerwonej cebulipół papryki czerwonejser camembertjajkobułka tartaolej do smażenia Sos do sałatki:3 łyżki olejułyżka soku z cytrynyłyżeczka mioduząbek czosnkupieprz czarny, sól Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej. Takie obtaczanie powtarzamy 3 razy. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano.Sa

Czerwona Porzeczka
Chrupiące sajgonki 165

wieprzowej, ale może być także indyk) 1 duża marchew 1 łyżeczka otartego, świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 duże szalotki (ew. zwykła biała cebula) 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów mun sok z połowy limonki 2 jajka pieprz czarny, świeżo mielony sól morska olej rzepakowy do smażenia szczypiorek do podania Na patelni, rozgrzewamy(...)Następnie dodajemy mięso mielone. Zawartość patelni przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i sokiem z limonki, ewentualnie odrobiną soli. Całość mieszamy, zwiększamy nieco płomień pod patelnią i smażymy wszystko, aż mięso będzie gotowe. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Mieszamy wszystko dokładnie i podduszamy minutę. Na koniec na patelnię wbijamy surowe jajka i na nieco większym płomieniu smażymy całość

Kuchenna Kontrrewolucya
Pikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi 398

pominąć) 2 łyżki oleju arachidowego (w oryginale smalec) olej do głębokiego smażenia (użyłam rzepakowego) Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jajko roztrzepać z 2 łyżeczkami skrobi. Dodać mięso, dokładnie wymieszać. Orzeszki grubo posiekać. W miseczce wymieszać wodę, cukier, ocet, sos sojowy, sól. Cebulę dymkę pokroić skośnie na 2 cm kawałki. Trochę odłożyć do posypania gotowego dania, resztę wymieszać z sosem

Pełny talerz
Naleśniki z mascarpone, bitą śmietaną i sosem śliwkowym 246

duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto na naleśniki- składniki: 100 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa do  naleśników(...)śmietany 36%; 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki rodzynek Sos: 1/2 szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki  soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju z łyżką masła

Gosia gotuje
Tarta otrębowa 112

gościć w moim menu ;) Składniki (forma o średnicy 24 cm/ 6 kawałków): 200g serka wiejskiego 1 jajko 12 (sporych) łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec 5 łyżek jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2-3 łyżki sosu lub koncentratu pomidorowego (najlepszy koncentrat jest w NETTO, ma tak świetny smak że nie trzeba(...)jajko, dodajemy otręby, jogurt, sól, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie, mieszamy dokładnie odstawimy miskę na około 5 minut żeby otręby spęczniały ciasto przekładamy do formy, najlepiej silikonowej  ale jeśli nie macie to wyłożonej papierem do pieczenia  ciasto rozprowadzamy zwilżoną w wodzie łyżką, wygładzając je na powierzchni placek z wierzchu smarujemy koncentratem  a na sos wykładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sos musztardowy. 155

Jest z nami od zawsze. Mama przygotowywała sos musztardowy na ciepło, jako przepyszny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs i obowiązkowo w czasie Wielkanocy do jajek, choć ja powiem Wam szczerze dodaje go zarówno do pieczeni, kotletów mielonych, jak również do jajek gotowanych w koszulkach. Jest kremowy, aksamitny, a dzięki dodatkowi musztardy delikatnie kwaskowy. Niesamowicie podkreśla smak potraw, więc jeśli

Rozpustne gotowanie
Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami 335

sałatka z brokułami Składniki: Ryba: 2-4 filety ulubionej rybki (ja polecam mirunę lub dorsza) 1/3 szklanki migdałów zmielonych na mączkę ¼ szklanki płatków migdałowych ¼ szklanki bułki tartej 1 małe jajko pieprz, sól sok z cytryny Sałatka: około 200 g mrożonych lub świeżych brokułów ½ opakowania ulubionego miksu sałat 12-14 pomidorków koktajlowych ½ szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ¼ łyżeczki musztardy(...)były dość twarde, nierozgotowane. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy sałatę, pomidory, różyczki brokułów. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę.  Składniki panierki mieszamy, w drugiej misce roztrzepujemy jajko. Rybę panierujemy najpierw w jajku potem w migdałach. Smażymy na złoty kolor

Mania Gotowania
Schabowy nudny? No way! Pyszny obiadek ;) 240

ziemniakówPanierka:1 jajkook. 50g płatków kukurydzianychSól, pieprzDo puree:1 łyżka masłaSurówka:1/4 kapusty pekińskiej1 marchewka1 łyżeczka sosu sojowego2 łyżeczki octu balsamicznego1 łyżeczka cukruSól, pieprzPrzepis:Suszone ziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 25minut. W międzyczasie rozbijamy kotlety, przyprawiamy je i maczamy w jajku z dwóch stron i następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, które lekko miażdżymy (najlepiej w woreczku foliowym

Emcia Pichci
Jajka faszerowane pieczarkami pod pierzynką z nowalijek 482

dokładnie wystudzić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć do całkowitego odparowania sosu. Odstawić do wystudzenia. Rzodkiewki i szczypior opłukać, osuszyć. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypior posiekać. Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć je i dokładnie wymieszać z wystudzonymi pieczarkami i 1/2 – 1 łyżką majonezu (doprowadzić farsz

Kuchenne zapiski Edyty
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 175

/pieprz 2 łyżki oliwy rozmaryn, szalwia i mała cebulka pomidorki koktajlowe( ilość zależy od długości szaszłykowych patyczków) sos jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól/pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy(...)piekłam z termoobiegiem). W oryginalnym przepisie szaszłyki pieczone są pod opiekaczem. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy miętę i koperek, przyprawiamy solą i pieprzem.   Gorące szaszłyki zajadamy z aromatycznym sosem

Mia Cucina Sofieta
Lasagne di carne 197

wieprzowiny 10 dag wątróbki drobiowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 10 dag tartego parmezanu 1 jajko 10 listków bazylii 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu 1 szklanka bulionu z kury 5 dag masła 3 łyżki oliwy łyżka mąki sól, pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego Sos pomidorowy : 1 puszka pomidorów pelati , 1 cebula , 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki ostrej(...)bulionem. Przestudziłem, przepuściłem dwa razy przez maszynkę. Dodałem stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię , przyprawiłem. Farsz starannie wyrobiłem (powinien być ścisły). Ugotowałem płaty latanii. Posmarowałem rozłożone„dachówkowo” płaty latanii. Zwinąłem w rulon, ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Zrobiłem beszamel : mąkę zasmażyłem na maśle, wlałem zimne mleko, stale mieszając, podgrzewałem, aż sos zgęstniał. Przyprawiłem do smaku. Wcześniej przygotowałem sos pomidorowy. Zeszkliłem cebulę

R'n'G Kitchen
Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów 254

lekkim jogurtowo -  maślankowym sosem.  składniki 200 g fasolki szparagowej 300 g brokułów 1 jajo ugotowane na twardo - drobno pokrojone 1 dymka szczypior + cebulka - pokrojone kilka  rzodkiewek sos: 100 g jogurtu naturalnego 60 g maślanki 1 - 2 starte ząbki czosnku pieprz sól łyżka posiekanego koperku oliwa z oliwek - opcjonalnie przygotowanie Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie(...)różyczki, ugotować ( najlepiej na parze) - aby były lekko chrupiące. Lekko przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Ostudzone brokuły dodać do fasolki. Dosypać jajko pokrojone w drobne kawałki, szczypior i cebulę i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę i podawać. Smacznego

Stare Gary
KALAFIOR W TOWARZYSTWIE Z SOSEM CYTRYNOWYM 319

Kalafior jako roślina dziko rosnąca był ceniony już w starożytności . Jego uszlachetnioną odmianą są brokuły. Delikatnym smakiem odznaczają się nie tylko zielone różyczki , ale również łodyżki

Bazylia kontra Rozmaryn
kluski śląskie 229

każdej ilości ugotowanych ziemniaków którą akurat mamy, bez specjalnego ważenia i odmierzania. Polecam, bo pyszne! Z sosem i z samym masłem też! składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól przygotowanie Ziemniaki ugotować, odcedzić i przestudzić. Przepuścić przez praskę, lub zmielić w maszynce.   Włożyć do garnka, ugnieść, podzielić na cztery(...)równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną - z lekką górką. Teraz dodać odłożone ugotowane ziemniaki, jajka i sól , zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 3 - 4 części i zrobić wałki, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek pokroić na kluski a każdą z klusek uformować w kulkę, palcem zrobić w środku każdej

Stare Gary
Salty- Spicy- Crispy Chicken, czyli kurczak w chrupiącej panierce na sposób azjatycki 380

sposób azjatycki Składniki: ·         2 piersi z kurczaka pokrojone w 1 cm kawałki ·         1 jajko ·         1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej ·        1/4 szklanki skrobi kukurydziana  (nie jest konieczna, można użyć(...)olej do smażenia Kurczaka kroimy na kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy: czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, 1  łyżeczkę przyprawy  5 smaków i biały pieprz.Marynujemy kurczaka przez godzinę. Do kurczaka dodajemy roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną , skrobię kukurydzianą, pozostałą  łyżeczkę przyprawy 5 smaków i sól. Jest to nasza panierka. Każdy kawałek

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania