zawsze powinno być w lodówce. SKŁADNIKI: ciasto francuskie 1 op. szpinaku świeżego ser z pleśnią 2 jajka sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka masła Umyty i osuszony szpinak dusimy na masełku, dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sos, dodajemy ser pleśniowy. Ciasto francuskie dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3. Tę większą cześć nakrawamy w poprzek
MarciochaKucharzypotrzebowałam czegoś ciepłego i z nutką ostrości, najlepiej z jajkiem w składzie. Tak powstało dzisiejsze śniadanie. Składniki: bułka jajko troszkę masła podsmażona wędlina kurki pomidory z solą morską i szczypiorkiem firmy Skworcu Odkrawamy "wieczko" bułki i wydrążamy środek. Na dno położyłam sos pomidorowo-paprykowo-czosnkowy, który został mi z wcześniej przygotowanej pizzy co nadało fajnej ostrości. Następnie dodałam podsmażone kawałki
Brzuszki Łakomczuszkidały delikatny smak, który wzbogaciłam przyprawą włoską. Całość podałam z sosem czosnkowym, ale równie dobrze może to być śmietana z dodatkiem szczypiorku. Poza tym te placuszki są bardzo syte. Składniki na ok. 10 sztuk: 1 nieduża cukinia ½ marchewki lub 1nieduża Pół małej cebuli 1 nieduży pomidor 1 jajko 4 łyżki mąki Przyprawa włoska Kamis Sól Pieprz Olej do smażenia(...)też zetrzeć. Małą cebulę pokroić w kostkę. Pomidora obrać, pozbyć się nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać jajko, mąkę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą włoską. Składniki połączyć ze sobą. Placuszki smażyć na odrobinie oleju. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówTakiego długiego spaghetti nie jadłam:) Ciekawe jak będę go gotować:P chyba na raty:) Tym razem z pulpecikami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego 400 g makaronu spaghetti świeża bazylia 1 łyżka musztar dy 1 jajko oliwa z oliwek 3-4 szt pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostk ę 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)tarty parmezan- obowiązkowo Bazylię posiekać i dodać do mięsa. Następnie dodać łyżeczkę musztardy, doprawić pieprzem i solą. Wbić jajko i wyrabiać mięso na gładką, jednolitą masę. Wysmarować ręce oliwą. Z mięsa uformować małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wyłożyć na talerz. Cebule i czosnek drobno
MarciochaKucharzyoraz przyprawy. Wyrobić ręką i uformować pulpeciki. Gotować na parze przez 20 minut. Podawać z ryżem i sosem, np. na bazie serka wiejskiego. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, bułkę namoczyć w wodzie. Cebule i odsączoną bułkę dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mięsnej masy
Pasja Smakuząbki czosnku 1 por (większy) 1 pomidory w puszce 1 kukurydza w puszce 2 łyżki Sos Kielecki cygański sól, pieprz do smaku 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: Klopsiki:cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Mięso, jajko, musztardę, paprykę, cebulę, sól i pieprz wymieszać i wyrobić na jednolitą i zwartą masę. Z mięsnej(...)warzywami: na patelni po zdjęciu klopsików lekko podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w półplasterki por i całość podsmażać aż por będzie miękki. Wlać zmiksowane pomidory, dodać sos cygański, ugotowany ryż i odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać i mieszając smażyć około 10 min. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerz ryż z warzywami na środku ułożyć klopsiki i posypać
Ala piecze i gotujeTakie placuszki robiła kiedyś moja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie: Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa(...)połączyć je z mąką, jajkiem i szczyptą soli, wyrobić na elastyczne ciasto.Stolnicę oprószamy mąka. Z ciasta robimy wałeczek, następnie dzielimy go na części. Każdą część spłaszczamy za pomocą dłoni. Placuszek smarujemy delikatnie roztopionym masłem z obu stron i obtaczamy w bułce, smażymy na zloty kolor z obu stron. U mnie najczęściej podawany z sosem pieczarkowy. Przepis tutaj
Krakowskie smaki Animąki razowej, są doskonałą alternatywą dla wrapów, które nie zawsze mamy pod ręką. Oczywiście jeżeli lubimy tego typu dania z sosami, można śmiało je dodać. Polecam szczególnie czosnkowy lub gyros.Najpierw przygotować ciasto na naleśliniki. Do miski wbić jajko roztrzepać, wlać jogurt, olej i mleko. Dodać szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodawać mąkę i otręby. Odstawić ciasto na 15 minut(...)smażyć mięsa zbyt długo, żeby się nie wysuszyło. Bedzie wtedy twarde i łykowate.Na wcześniej usmażone naleśniki, nakładać porwaną sałatę, mango, kawałki kurczaka i kukurydzę. Zrolować. Dla opcji z sosem, przed nałożeniem składników na naleśnik, najpierw należy posmarować go sosem - a dopiero później układać dodatki.Inspiracja: zdrowenienudne.pl
Świat Domowej Kuchniskórki pomarańczowej, więc lepiej spróbować dżemu przed pieczeniem, aby wiedzieć jaką ilością nadziewać brioszki). 'brioszka z dżemem pomarańczowym i sosem waniliowym' Składniki: - 370g mąki pszennej - 50g cukru - 50g świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - 100ml ciepłego mleka - 3 jajka - 170g miękkiego masła - 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (najlepiej z kawałkami skórki pomarańczowej) - 0,5 szklanki śmietany kremowej 30% - 50g białej czekolady - ziarenka(...)formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok drugiej. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Ciasto piec przez ok. 30 minut (w połowie pieczenia, ciasto przykryć folią aluminiową - nie jest to konieczne, ale w razie szybkiego podpiekania się góry - zaleca się przykrycie ciasta). Po upieczeniu
CookYourselfCiekawy pomysł na inne podanie kurczaka. Nuggetsy z sosami. Można dodać też frytki i mamy dobry obiad. Sprawdzi się także jako przekąska. Polecam spróbować. Składniki : * 2 filety z kurczaka * jajko * pół szklanki mąki pszennej * łyżka oleju rzepakowego * łyżka mąki ziemniaczanej * ulubione przyprawy - u mnie papryka czerwona mielona , przyprawa kebab , przyprawa do kurczaka po staropolsku * sól , pieprz Przygotowanie(...)mniejsze kawałki. Przekładamy do miski , wbijamy jajko. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz obie mąki. Wlewamy olej i mieszamy dokładnie żeby na każdym kawałku kurczaka była panierka. Panierka jest mokra , ale taka powinna być. Smażymy kurczaka krótko z obu stron. Odkładamy na papierowy ręcznik żeby troszkę odsączyć tłuszcz z smażenia. Podajemy z ulubionymi sosami
Magiczne Życie Martysosie pomidorowym takiego jak np. w spaghetti bolognese, zasmakuje również w tym daniu :) Uwaga! Duża porcja! Z przepisu wychodzi około 8 porcji dania, także najeść się można porządnie ;) Składniki: Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego papryka czerwona jedna większa lub dwie mniejsze cebule jeden duży ząbek czosnku 2 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano łyżka mąki jajko(...)koniec dodajemy podzielone na mniejsze części pomidory oraz koncentrat pomidorowy, dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Gdy sos mięsny będzie dość gęsty dodajemy mąkę, następnie zestawiamy go z gazu i czekamy aż troszkę wystygnie- około 10 minut. Po tym czasie dodajemy rozmącone jajko. Mieszamy, ale już nie gotujemy! ;] Ugotowane ziemniaki tłuczemy. Dodajemy mleko, masło i ser, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem
Czerwona Porzeczkaryż z innego obiadu- rewelacyjnie możecie wykorzystać go w dzisiejszym obiedzie. Zaczynamy : Składniki: 8 podudzi z kurczaka 2 marchewki 1 czerwona cebula 1 mała puszka groszku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 i 1/3 szklanka ryżu długoziarnistego sól, pieprz ,papryka, szczypior(...)patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie z dwóch stron- ma być lekko ścięty omlet. W woku lub na patelni dodajemy 2-3 łyżki oliwy, dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojoną w słupki marchew. Smażymy około 3 min. Dodajemy ryż i groszek. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy mieszamy - smażymy około
Smaki Edytydanie... Składniki: 1 czerstwy chleb 2 jajka 2 cebule czerwone 150 gram boczku wędzonego 3 łyżki bułki tartej 100 gram żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Gulasz 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 puszka mieszanki kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)cebulkę podsmażymy dodajemy pokrojony w kostkę boczek smażymy. Do chleba wbijamy jajka, dodajemy ser żółty który ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, usmażony boczek z cebulką, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie masę. Pulpety można przyrządzić w dwóch wersjach gotowanej oraz smażonej. Podajemy z gulaszem w sosie pomidorowym. Wersja I pulpety gotowane: Do garnka wlewamy wodę solimy. Robimy
kgwjanczewotytule pasuje do dzisiejszego przepisu. Każda oznacza dokładnie to samo – omlet/ciastko/bułkę z ciasta składającego się z mąki, mleka, tłuszczu i jajek. Podawane na słodko – jak u mnie na śniadanie, z powidłami, lub wytrawnie – jako dodatek do sosu, mięsa, pieczeni. Zapisz W Anglii znajdziecie je pod nazwą Yorkshire pudding – podawane są do sosu i świątecznej pieczeni, na Bożonarodzeniową kolację. Mają(...)klasycznej, metalowej formie do muffinek – nie próbujcie tego z foremkami papierowymi czy silikonowymi – nie wyjdzie. Forma musi przewodzić ciepło i musi się mocno nagrzewać. Wbijamy do miski jajka i wszystkie, razem z odrobiną soli, ubijamy kilka minut, aż dokładnie się wymieszają i lekko spienią. Wlewamy mleko i łyżkę tłuszczu, miksujemy z jajkami. Wsypujemy przesianą mąkę i całość bardzo dokładnie
Karo in the Kitchenprzepisy czekają cierpliwie na publikacje...Dziś chrupiące i pachnące: Placki po węgiersku Placki: 1 kg ziemniaków ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: ½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła 1 papryka(...)solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny. W tym czasie przygotowuję placki:Obrane ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, posiekany koper, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku – całość mieszam. Na rozgrzanym oleju smażę placki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżka sosu Worhestershire (opcjonalnie) olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, pomidory suszone i szynkę kroimy w drobniutką kostkę. Przesmaż na patelni wszystkie składniki. Mięso mieszamy najpierw z jajkami i przyprawami. Następnie dodajemy podsmażone na patelni składniki i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy-najlepiej rękami
Mania Gotowania