jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:80/200)

Sos holenderski 199

Trzeba uważać aby się nie zsiadły. Dodać sok z cytryny. Jak już będzie fajna pianka lekkim strumieniem dolewać ciepłe klarowane masło. Sos zacznie nam automatycznie gęstnieć. Jeszcze chwilę ubijać. Podawać od razu :)  Idealny do szparagów czy jajek po benedyktyńsku

Jemy Pijemy
Kotlety z gotowanych ziemniaków 255

prawie zawsze musi być ciepły posiłek, zatem nie miałam specjalnego dylematu co przygotować. Padło na placki z gotowanych ziemniaków, które podałam z sosem pieczarkowym. Było pysznie :) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju na złoty kolor. Ziemniaki utłuc za pomocą tłuczka. Dodać

My simple kitchen
Stek ze szparagami . 205

Kiedy mówię mężowi ,że na obiad będą szparagi to on widzi je z wielkim kawałem krwistego mięsa .Mnie wystarczy jajko i już . Było dziś po męsku ,skubnęłam mięso ,całkiem dobre ,ale tylko z dodatkiem sosu. Składniki : 2 steki wołowe oliwa z oliwek sól ,pieprz szparagi ,pęczek Do sosu : śmietana 18 % ,150 ml ser z niebieską pleśnią ,kawałek ,dowolny Śmietankę podgrzewamy

Ladylaura.
sos holenderski 113

chwilę ubijamy, aż masa będzie puszysta. Mocno ciepłe, ale nie gorące rozpuszczone masło wlewamy stopniowo, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Gotowy podajemy na ciepło do np. jajek sadzonych, warzyw gotowanych (w szczególności szparag

Domowy Smak Jedzenia
Kluski śląskie 193

Dziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem. Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków) Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków

Mama Gotuje
Zapiekanka z gotowanego indyka i marchewki, czyli kolejny pomysł na wykorzystanie pozostałości z rosołu 208

pieprzem. Zalać tym mięso i marchew w kokilkach. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 15 minut. Jajko ze śmietaną powinno ściąć się i wyraźnie oddzielić od ścianek kokilek.Podawać z ulubionym sosem, posypane ziołami.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrupiące skrzydełka z kurczaka w glazurze pomarańczowej 193

kurczaka w glazurze pomarańczowej Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duże jajko ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych sól i pieprz 4 łyżki masła Glazura: soku z 1,5 pomarańczy

Mania Gotowania
Sałatka z kurczakiem i ananasem 1547

Składniki: - 1 ugotowana pierś z kurczaka - 1/2 świeżego ananasa (ewent. z puszki) - majonez i jogurt naturalny - czerwona papryka - kukurydza (1 puszka) - 4 jajka ugotowane na twardo - sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki kroimy w kostkę, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem.  Smacznego!Więcej przepisów na sałatki znajdziesz TUTAJZAPRASZAM

SMYKWKUCHNI
Salatka ziemniaczana z jajkami- patato salad with eggs and olives 268

twardook 10-12 oliwek z paprika lub seremnatka pietruszkiszczypiorsol, pieprz, paprykaWykonanie:Gotujemy molde ziemniaki. Kroimy cebule w cwierc talarki. Kroimy jajka. Oliwki na pol.Siekamy pietruszke I szczypior. Wszysko doprawiamy sola, pieprzem I paprika.  Szykujemy sos:3 - 4 lyzki majonezu2-3 lyzki oliwy z oliwek1-2 lyzeczek musztardy delikatesowej.Mieszamy skladniki .Dodajemy do salatki.  Smacznego

Smaki Edyty
Klopsiki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną 176

dzieciństwa to klopsiki w sosiku. Tradycja robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :)Składniki- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki )- 1 średnia cebula- 1 jajko- 1 bułka sucha ( kajzerka)- 3 łyzki bułki tartej- pęczek koperku- pieprz, sól- litr bulionu drobiowego- ziele angielskie , liśc laurowy, pieprz- 1 łyżka

Słodkości i nie tylko
Sałatka z fasolki szparagowej 198

łyżki octu balsamicznego- 6 łyżek oliwy- 4 jajka- sół, pieprz- pęczek natki pietruszkiPrzygotowanie:Fasolkę gotujemy 10 minut i kroimy w kawałki. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę, podobnie paprykę i ser żółty. Przygotowujemy sos z oliwy, octu i musztardy. Pokrojone składniki polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną pietruszką i dokładnie wszystko mieszamy

Zainspirowana w kuchni
.769. dynia w drożdżowym 135

jednoporcjowa półrazowa drożdżówka dyniowa z sosem z czekoladowego masła orzechowego ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki pszennej ~40g mąki razowej ~70ml ciepłego mleka sojowego ~jajko ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru - do zaczynu + ew. więcej do ciasta ~150g puree z dyni ~1/2 łyżeczki cynamonu Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i łyżeczką cukru, zalać ciepłym mlekiem (ok. 40-50ml, żeby tylko(...)formy do zapiekania i odstawić na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec ok. 30-40 minut. Podawać z sosem z czekoladowego masła orzechowego lub ulubionymi dodatkami. ~czubata łyżka czekoladowego masła orzechowego ~łyżka mleka sojowego Mleko podgrzać (musi być gorące), dodać masło i szybko wymieszać. Polać sosem upieczone ciasto. Smacznego

breakfast of dreams
Naleśniki z pikantnym farszem 108

wieprzowego) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 kostka rosołowa lub warzywna delikat do mięs sól, pieprz Naleśniki: 1 litr mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 jajka 3 łyżki oleju sól, pieprz, cukier ok. 3 szklanek mąki Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 2. Paprykę pokroić na spora kostkę(...)doprawione solą, pieprze oraz delikatem. Dodać do papryki. 6. Do farszu dodać odsączoną kukurydzę. 7. Gotować do prawie całkowitego odparowania sosu, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać fasolę.Gotować przez ok. 3-5 min. 8. W dużej misce zmiksować jajka, olej, szczyptę soli, pieprzu, cukru oraz olej. 9. Dodawać stopniowo mleko, wodę na przemian z mąką do uzyskania naleśnikowej konsystencji

A Ty Smakuj Mnie
Gołąbki 176

główka włoskiej kapusty - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 marchewki - 300 g mielonej wołowiny - 300 g mielonej wieprzowiny - 100 g pomidorów krojonych w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 jajko - 1 liść laurowy - sól morska, pieprz - ½ łyżeczki przyprawy Rabelais (mielone ziele angielskie, gałka muszkatołowa i curry) Dodatkowo masło do wysmarowania formy. Składniki na 4 porcje. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy(...)marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy liść laurowy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie naczynie układamy największy liść kapusty, a na nim kolejne, aż spód

Kuchenne Wariacje
Domowe klopsiki w sosie pomidorowym 159

wszystkim klopsiki podawane w sosie będą delikatniejsze i lżejsze, a przy okazji mniej kaloryczne, jeśli zamiast je smażyć, ugotujemy je w bulionie. Gotowanie powinno trwać krótko, żeby mięso pozostało zwarte i nie straciło swojego smaku. Drugą kwestią, która ma wpływ na konsystencję klopsików, jest bułka tarta, a konkretnie jej brak. Do mięsa wystarczy dodać jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę(...)ugotowaniu i dodaniu sosu staje się ulubionym daniem dzieci i dorosłych. Przy okazji chciałabym zadedykować to domowe polskie danie osobie z Kenii, która wg blogowych statystyk często gości na moim blogu. Pozdrawiam! :) Składniki na około 24 klopsiki: 500 g zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub wieprzowego 1 sucha bułka 1,5 szklanki mleka do namoczenia bułki 1 jajko 1/2 cebuli

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania