jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:74/200)

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHARZNOWYM 222

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHRZANOWYM Składniki: - 500g mięsa mielonego z indyka - 2 mini bagietki - 1 jajko - pół szklanki bułki tartej - 1 cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka czosnku w granulacie - 2 łyżeczki lubczyku otartego - pół łyżeczki bazylii - 3 łyżeczki musztardy delikatesowej - 500g pieczarek - 1 kostka rosołowe z lubczykiem - 1 kostka grzybowa - 2 białe cebule - 1 łyżka(...)łyżka natki pietruszki poszatkowanej - 1 łyżka koperki poszatkowanego - 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Mini bagietki namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy wyciśnięte wcześniej namoczone bagietki, dodajemy jajko oraz pół szklanki bułki tartej. Dodajemy poszatkowaną czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżeczkę czosnku w granulacie, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę lubczyku otartego, pół łyżeczki bazylii

Mentor Smaku
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 196

pełni wegetariański, a gdy nie dodamy jajka to nawet wegański. Jeśli jednak chcecie dorzucić trochę mięsiwa, to nie bójcie się. Będzie jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion w proszku i najważniejszy(...)ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego Dodatki : 300 g makaronu do ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów watakame 1 pęczek szczypiorku kiełki fasoli mung jajka ugotowane na twardo zielony ogórek czarny sezam * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach

Food Square
Lasagne 148

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lazania to zapiekanka z makaronem w kształcie dużych płatów, przełożonych sosem mięsno – pomidorowym oraz beszamelowym. Doskonale nadaje się

Marta Gotuje
Pizza na spodzie kalafiorowym (low-carb) 150

miski i zagniecenia wszystkiego w zwięzłe ciasto. Co jeszcze kryje nasz spód? Oprócz kalafiora jest tu tylko jajko, serek kremowy naturalny i ser żółty. Oczywiście, możecie dodać ulubione przyprawy – ja polecam do ciasta na pizze zawsze dodawać zioła prowansalskie. Jako sosu użyłam tutaj ajwaru, bo nie chciało mi się robić sosu pomidorowego, ale oczywiście prawdziwa pizza, to sos pomidorowy(...)ostygnięcia. W misce ubijamy jajko z serkiem kremowym. Dodajemy kalafior i blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i ser żółty, mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanego olejem, wykładamy masę. Pieczemy w 200 stopniach do lekkiego zezłocenia (20-30 min) Góra Blachę z ciastem wykładamy z pieca. Smarujemy ajwarem lub sosem pomidorowym. Posypujemy serem i kładziemy salami

Mieszam w Garnku
Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 190

sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce oliwy z oliwek(...)wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa, przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem lub bez, w zależności od naszych upodobań

Mango Papaja
Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem 130

garnka i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy 1/2 wody, dodajemy łyżkę mąki pełnoziarnistej pszennej, mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku.  Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.  Na patelni, na roztopionym maśle przygotowujemy jajko sadzone.  Podajemy kuskus, na kaszy układamy marchew na gęsto i na wierzchu jajko sadzone, podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym 166

zioła prowansalskie i świeża bazylia dostarczą nam niezapomnianych wrażeń smakowych." Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym (źródło przepisu - "Tele Tydzień") Składniki dla 4 osób: 1 duża polędwiczka wieprzowa 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1/2 pęczka bazylii 100g serka śmietankowego 100ml mleka 1 jajko 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 3 łyżki oliwy sól, grubo zmielony pieprz Mięso umyć(...)pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Wymieszać na gładko serek z mlekiem i jajkiem. Przyprawić ziołami prowansalskimi, posiekaną bazylią, solą i pieprzem.  Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć polędwiczki. Dodać cebulę i paprykę. Równomiernie połać przygotowanym sosem serowym. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 200°C. Gotowe danie udekorować pozostałą

Wiem co jem
Pieczeń z kaszy gryczanej i kapusty 171

następnie gotowana, z kapustą, cebulą, oregano zmieszana, została do keksówki włożona i w piekarniku upieczona. Taka pieczeń świetnie smakuje jak się sos serowy lub pieczarkowy do niej przygotuje. Dzięki smażeniu kasza nam się nierozgotowana, a kapusta i jajka w całość ją posklejała.      Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec, 1 biała cebula, 500 g kapusty, czosnek mielony(...)łyżkę masła, na którym podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy kapustę i całość przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy kaszę z kapustą i studzimy. Dodajemy jajka, bułkę tartą i listki oregano, całość energicznie mieszamy. Formę na keksówkę o wymiarach 25/12 wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy farsz z kaszy, wierzch wygładzamy

Moniki Smakołyki
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 177

wersję, lecz z nieco innym nadzieniem. To co, głodni? Zapraszam!!! Składniki na kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych: 1200 g obranych, ugotowanych w osolonej wodzie, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (zimnych) 800 g obranych, surowych startych na tarce o drobnych oczkach 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g (około 1 szklanki) mąki pszennej sól NADZIENIE: 2 duże cebule(...)minut. Następnie dodajemy wędlinę, podsmażamy jeszcze około 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem, studzimy. Dzielimy na pół (w jednej połówce powinny się znaleźć większe kawałki grzybów-na sos, w drugiej te drobno posiekane- to będzie farsz)      W durszlaku lub dużym sicie rozkładamy cienką ściereczkę, płótno lub tak jak u mnie tetrową pieluszkę. Pod durszlak wkładamy miskę

Rozpustne gotowanie
Szwedzkie klopsiki 189

dziś. Składniki klopsiki 250g mielonego mięsa wołowego 250g mielonego mięsa wieprzowego posiekane pół pęczka natki posiekane pół pęczak szczypiorku 1 jajko 80ml mleka 70g bułki tartej 8 zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu sos sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki szklanka bulionu wołowego lub wieprzowego 2 łyżki śmietany 36% 2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek

W kuchni wieczorem
Muffiny drożdżowe z pesto 122

sól – 0,5 łyżeczki– cukier – 0,5 łyżeczki– oliwa – 1 łyżeczka– ciepła woda – ok.90 mlDodatkowo :- pesto bazyliowe – 100 g– roztrzepane jajko do posmarowania – 1 szt– oliwki – 10 sztSposób przyrządzenia:Mąkę przesiewamy z solą. Do miseczki kruszymy drożdże , przysypujemy cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut(...)Rozcinamy na paski o szerokości mniej więcej 6-7 cm i długości ok. 9-10cm  Każdy z pasków smarujemy przygotowanym sosem pesto( zostawiając wolne brzegi ). Zwijamy w ” roladkę ” lekko rozchylając jeden z brzegów. Smarujemy rozbełtany jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do delikatnie natłuszczonym i obsypanych bułką tartą foremek na muffiny( ja jak zwykle używam silikonowych ). Wkładamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 179

mleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę(...)gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego.  Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę na sicie. Zagotowuję 1,5 szklanki wody z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucam kaszę, gotuję około 8 minut, po czym wyłączam

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 378

większej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu nie będzie zbyt dużo czasu, otwieramy słoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut.Kurczak:2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka,2 jajka,pół szklanki mleka,mąka pszenna,sól, ok. 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru,olej do smażenia.Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości(...)kostkę. Posolić i posypać imbirem. Odstawić na kilka godzin do lodówki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać odrobinę soli i mąkę w takiej ilości, żeby powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany.Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 174

fasoli podbiły serca moich dzieci ;). Składniki na 2 porcje: ok 400 g mięsa drobiowego (ja użyłam podudzi swojskiej kury) sól, pieprz, sos teriyaki ok 200 g fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP kumin natka pietruszki 1  jajko (użyłam kaczego) sól, pieprz 10 szt truskawek (kaszubskich) borówki w słoiczku 100 g wypestkowanych wiśni nadwiślankich ChNP kieliszek porto ;) Podkarpacki miód(...)dnia zlewamy wodę, dolewamy świeżej i gotujemy fasolę do miękkości. Odsączamy na sicie i czekamy, aby wystygła.Pozbawione kości mięso oprószamy delikatnie solą,  pieprzem i zalewamy kilkoma łyżkami sosu teriyaki. Tak przygotowane zabezpieczone folią wstawiamy na godzinę do lodówki. Wypestkowane wiśnie wkładamy do rondelka zalewamy kilkoma łyżkami wody i zagotowujemy. Dodajemy borówki i porto. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ewentualnie

Malinowe Pocałunki