PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHRZANOWYM Składniki: - 500g mięsa mielonego z indyka - 2 mini bagietki - 1 jajko - pół szklanki bułki tartej - 1 cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka czosnku w granulacie - 2 łyżeczki lubczyku otartego - pół łyżeczki bazylii - 3 łyżeczki musztardy delikatesowej - 500g pieczarek - 1 kostka rosołowe z lubczykiem - 1 kostka grzybowa - 2 białe cebule - 1 łyżka(...)łyżka natki pietruszki poszatkowanej - 1 łyżka koperki poszatkowanego - 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Mini bagietki namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy wyciśnięte wcześniej namoczone bagietki, dodajemy jajko oraz pół szklanki bułki tartej. Dodajemy poszatkowaną czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżeczkę czosnku w granulacie, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę lubczyku otartego, pół łyżeczki bazylii
Mentor Smakupełni wegetariański, a gdy nie dodamy jajka to nawet wegański. Jeśli jednak chcecie dorzucić trochę mięsiwa, to nie bójcie się. Będzie jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion w proszku i najważniejszy(...)ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego Dodatki : 300 g makaronu do ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów watakame 1 pęczek szczypiorku kiełki fasoli mung jajka ugotowane na twardo zielony ogórek czarny sezam * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach
Food SquareWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lazania to zapiekanka z makaronem w kształcie dużych płatów, przełożonych sosem mięsno – pomidorowym oraz beszamelowym. Doskonale nadaje się
Marta Gotujemiski i zagniecenia wszystkiego w zwięzłe ciasto. Co jeszcze kryje nasz spód? Oprócz kalafiora jest tu tylko jajko, serek kremowy naturalny i ser żółty. Oczywiście, możecie dodać ulubione przyprawy – ja polecam do ciasta na pizze zawsze dodawać zioła prowansalskie. Jako sosu użyłam tutaj ajwaru, bo nie chciało mi się robić sosu pomidorowego, ale oczywiście prawdziwa pizza, to sos pomidorowy(...)ostygnięcia. W misce ubijamy jajko z serkiem kremowym. Dodajemy kalafior i blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i ser żółty, mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanego olejem, wykładamy masę. Pieczemy w 200 stopniach do lekkiego zezłocenia (20-30 min) Góra Blachę z ciastem wykładamy z pieca. Smarujemy ajwarem lub sosem pomidorowym. Posypujemy serem i kładziemy salami
Mieszam w Garnkusera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce oliwy z oliwek(...)wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa, przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem lub bez, w zależności od naszych upodobań
Mango Papajagarnka i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy 1/2 wody, dodajemy łyżkę mąki pełnoziarnistej pszennej, mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni, na roztopionym maśle przygotowujemy jajko sadzone. Podajemy kuskus, na kaszy układamy marchew na gęsto i na wierzchu jajko sadzone, podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniazioła prowansalskie i świeża bazylia dostarczą nam niezapomnianych wrażeń smakowych." Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym (źródło przepisu - "Tele Tydzień") Składniki dla 4 osób: 1 duża polędwiczka wieprzowa 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1/2 pęczka bazylii 100g serka śmietankowego 100ml mleka 1 jajko 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 3 łyżki oliwy sól, grubo zmielony pieprz Mięso umyć(...)pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Wymieszać na gładko serek z mlekiem i jajkiem. Przyprawić ziołami prowansalskimi, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć polędwiczki. Dodać cebulę i paprykę. Równomiernie połać przygotowanym sosem serowym. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 200°C. Gotowe danie udekorować pozostałą
Wiem co jemnastępnie gotowana, z kapustą, cebulą, oregano zmieszana, została do keksówki włożona i w piekarniku upieczona. Taka pieczeń świetnie smakuje jak się sos serowy lub pieczarkowy do niej przygotuje. Dzięki smażeniu kasza nam się nierozgotowana, a kapusta i jajka w całość ją posklejała. Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec, 1 biała cebula, 500 g kapusty, czosnek mielony(...)łyżkę masła, na którym podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy kapustę i całość przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy kaszę z kapustą i studzimy. Dodajemy jajka, bułkę tartą i listki oregano, całość energicznie mieszamy. Formę na keksówkę o wymiarach 25/12 wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy farsz z kaszy, wierzch wygładzamy
Moniki Smakołykiwersję, lecz z nieco innym nadzieniem. To co, głodni? Zapraszam!!! Składniki na kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych: 1200 g obranych, ugotowanych w osolonej wodzie, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (zimnych) 800 g obranych, surowych startych na tarce o drobnych oczkach 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g (około 1 szklanki) mąki pszennej sól NADZIENIE: 2 duże cebule(...)minut. Następnie dodajemy wędlinę, podsmażamy jeszcze około 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem, studzimy. Dzielimy na pół (w jednej połówce powinny się znaleźć większe kawałki grzybów-na sos, w drugiej te drobno posiekane- to będzie farsz) W durszlaku lub dużym sicie rozkładamy cienką ściereczkę, płótno lub tak jak u mnie tetrową pieluszkę. Pod durszlak wkładamy miskę
Rozpustne gotowaniedziś. Składniki klopsiki 250g mielonego mięsa wołowego 250g mielonego mięsa wieprzowego posiekane pół pęczka natki posiekane pół pęczak szczypiorku 1 jajko 80ml mleka 70g bułki tartej 8 zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu sos sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki szklanka bulionu wołowego lub wieprzowego 2 łyżki śmietany 36% 2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek
W kuchni wieczoremsól – 0,5 łyżeczki– cukier – 0,5 łyżeczki– oliwa – 1 łyżeczka– ciepła woda – ok.90 mlDodatkowo :- pesto bazyliowe – 100 g– roztrzepane jajko do posmarowania – 1 szt– oliwki – 10 sztSposób przyrządzenia:Mąkę przesiewamy z solą. Do miseczki kruszymy drożdże , przysypujemy cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut(...)Rozcinamy na paski o szerokości mniej więcej 6-7 cm i długości ok. 9-10cm Każdy z pasków smarujemy przygotowanym sosem pesto( zostawiając wolne brzegi ). Zwijamy w ” roladkę ” lekko rozchylając jeden z brzegów. Smarujemy rozbełtany jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do delikatnie natłuszczonym i obsypanych bułką tartą foremek na muffiny( ja jak zwykle używam silikonowych ). Wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkomleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę(...)gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego. Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę na sicie. Zagotowuję 1,5 szklanki wody z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucam kaszę, gotuję około 8 minut, po czym wyłączam
W kuchni Karmel-itkiwiększej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu nie będzie zbyt dużo czasu, otwieramy słoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut.Kurczak:2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka,2 jajka,pół szklanki mleka,mąka pszenna,sól, ok. 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru,olej do smażenia.Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości(...)kostkę. Posolić i posypać imbirem. Odstawić na kilka godzin do lodówki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać odrobinę soli i mąkę w takiej ilości, żeby powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany.Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni
Codzienna kuchnia niecodziennafasoli podbiły serca moich dzieci ;). Składniki na 2 porcje: ok 400 g mięsa drobiowego (ja użyłam podudzi swojskiej kury) sól, pieprz, sos teriyaki ok 200 g fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP kumin natka pietruszki 1 jajko (użyłam kaczego) sól, pieprz 10 szt truskawek (kaszubskich) borówki w słoiczku 100 g wypestkowanych wiśni nadwiślankich ChNP kieliszek porto ;) Podkarpacki miód(...)dnia zlewamy wodę, dolewamy świeżej i gotujemy fasolę do miękkości. Odsączamy na sicie i czekamy, aby wystygła.Pozbawione kości mięso oprószamy delikatnie solą, pieprzem i zalewamy kilkoma łyżkami sosu teriyaki. Tak przygotowane zabezpieczone folią wstawiamy na godzinę do lodówki. Wypestkowane wiśnie wkładamy do rondelka zalewamy kilkoma łyżkami wody i zagotowujemy. Dodajemy borówki i porto. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ewentualnie
Malinowe Pocałunki