granatów wymieszać z miodem. Buraka umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać. Pokroić w cienkie plasterki a następnie paseczki. Wymieszać z sosem. Odstawić do ostygnięcia. Łososia pokroić w cienkie paski. Buraka osączyć i wymieszać z łososiem. Ugotować jajka przepiórcze - rozbić – szerszy koniec jajka, ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę
królestwo garówspód: 2 opakowania czekoladowych herbatników lub jakichś kruchych ciastek 90g masła na sernik: 1,2 kg białego półtłustego sera 4 jajka szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 niepełna szklanka mleka do podania: sos truskawkowy (opcjonalnie) Spód: Ciasteczka rozgniatam na proszek, mieszam z miękkim masłem i wylepiam prostokątną formę, wyłożoną papierem do pieczenia lub aluminiową folią
W kuchni Karmel-itkiBardzo lubię wymyślać nowe sałatki.Tym razem błyskawiczny sałatkowy misz-masz ze słodko-pikantnym sosem chili :)SKŁADNIKI1/2 opakowania mieszanki sałat z roszponką1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej100g szynki lub polędwicy1 duży pomidor3 jajka na twardosos chili słodko-pikantnyPRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski. Szynkę i papryki kroimy w kostkę, pomidora w szesnastki,a jajka w ósemki. Polewamy według upodobań
Moje Kuchenne Rewelacjerzeczy. Pokusiłam się też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej rzepakowy do smażeni sól pieprz(...)makaron - u mnie pełnoziarniste wstążki Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w malakserze ( ja zmiksowałam ). Do mięsa dodać jajko oraz łyżkę bułki tartej. Doprawi solą i pieprzem. Z masy formować małe pulpeciki, obtaczać delikatnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć pulpety z obu stron do lekkiego
kolorowotorcikowosałacie. Dodatkowo w sałatce wylądowały mięsiste ziarenka fasoli (akurat miałam odmianę "Malinka" o ślicznych, różowo-brązowych nasionach), czasem dodaję też jajko na twardo lub tuńczyka. Sałatkę polewam moim ulubionych winegretem - z czosnkiem, musztardą i octem balsamicznym. Sos ma wspaniały głęboki i wyrazisty smak oraz niesamowity ciemny kolor i jest tak pyszny, że dowolne warzywo skropione odrobinką tego dressingu przemieni się(...)puszki fasoli) opcjonalnie: tuńczyk z puszki, jajka ugotowane na twardo winegret: 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki winegretu umieść w słoiczku, zakręć zakrętką i mocno wstrząśnij. W misce umieść składniki sałatki i polej sosem. Wymieszaj i zajadaj ze świeżym pieczywem, najlepiej na świeżym powietrzu, aby wdychać wiosenne
Chilli Czosnek i Oliwaobiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej- 1 szklanka startego kokosu- 1 duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne(...)miał wysoką temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić nawet na noc). Do zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową butelkę gazowanej wody mineralnej
mojewypiekiinietylkożółtego 25 dag pieczarek 20 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka śmietany 18% jajko sól, pieprz 4 słone naleśniki majonez Marynata do mięsa: olej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie(...)cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Przygotować miskę. Do miski przełożyć mięso mielone, usmażone pieczarki, jajko, bułkę tartą, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przygotować pieczarki z cebulą do posypania roladek. 1 cebulę pokroić w piórka a15 dag pieczarek pokroić
Świat Domowej Kuchniocet, dodać sól ,pieprz, gorczycę ,wstrząsnąć, dodać oliwę i czosnek, zakręcić i dobrze wymieszać. Bo bobu dodać posiekane jajko, pokrojoną w kostkę cebulę , drobno pokrojony pomidor i posiekane chili - ostatnie dwa składniki można pominąć . Całość zalać sosem i posypać kolendrą
Stare Garyprzygotowania: Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/3 suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: 1/2-1 łyżeczki garam masali, SOS: 1/2 słoika suszonych pomidorów z olejem, pęczek bazylii, tymianku lub innych ziół, 1-2 łyżki(...)jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę i twaróg rozgniecione widelcem, ewentualnie doprawić. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki pszennej. Deskę oprószyć mąką, uformować wałek, spłaszczyć dłonią, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, wyjmować jak tylko wypłyną na wierzch. Podawać na ciepło polane sosem
SzczyptaSmaQdorabiając teorii, jajka po prostu lubimy :) A skoro lubimy to jadamy pod różnymi postaciami. Z twarożkami doprawionymi na różne sposoby, jajka smakują rewelacyjnie. I czasem myślę, że jest to dodatek znacznie ciekawszy niż tradycyjne majonezowe sosy. Spróbujcie sami :) Składniki: 20 dkg twarogu półtłustego (najlepiej), 1 pęczek rzodkiewki , 1 mały pęczek szczypiorku , 1 mały pęczek koperku
Codzienna kuchnia niecodziennamięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża biała szklista cebula posiekany koperek masło klarowane świeżo mielony pieprz(...)studzimy. Do mięsa dodajemy jajka, bułki namoczone w mleku, ostudzoną cebulę, sól, świeżo mielony pieprz. Bardzo dokładnie i długo wyrabiamy mięso. Na koniec dodajemy 1/3 szklanki wrzątku, szybko mieszając mięso by nie dopuścić do jego ścięcia. Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku
OstryKęstego sos kurkowy. Ten rok nie sprzyja zbieraniu grzybów, przynajmniej we wschodnich terenach kraju. Susza w lesie sprawiła, że grzybnia się nie zawiązała. Jednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam. SKŁADNIKI 1/2 kg. mięsa mielonego drobiowego 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 bułka(...)pieruszki 1/4 pora ( gruba część) 1 listek laurowy , 2 ziela angielskie 1 łyżeczka soli Na sos 25 dag świeżych kurek 1/2 szklanki śmietany 30% 1/4 kostki masła klarowanego 1 cebula sól, pieprz do smaku WYKONANIE Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Wyrabiamy mięso dłonią, Z masy mięsnej wyrabiamy
W kuchennym oknie EwyLangos, czasami zwany Langoszem, to pyszny, drożdżowy chlebek smażony na tłuszczu, podawany najczęściej z sosem czosnkowym lub śmietaną, czasami w towarzystwie warzyw, mięs lub innych ulubionych dodatków. Jest to chluba węgierskiej kuchni, choć i w państwach ościennych jest on bardzo popularny. Ja mam przepis od pewnej Bułgarki, która kiedyś wraz z rodziną mieszkała w naszym sąsiedztwie. Niestety ich pięcioletnia wiza(...)średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu) 3 łyżki mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1/2-3/4 litra oleju do smażenia sos czosnkowy (u mnie 200 g twarożku, kilka łyżek śmietany kwaśnej lub jogurtu i 1-2 ząbki czosnku) dodatki (u mnie pozostałości
Rozpustne gotowaniepewnością waniliowy też był by super 1 żółtko2 łyżki cukru30 ml wina typu wermut1 łyżeczka mąki ziemniaczanejMleko wymieszać z jajkiem i cukrem - zagotować, ciągle mieszając.Sałatkę przełożyć - tuż przed podaniem - do lodowej misy, polać sosem. Smacznego
kolorowotorcikowomłodymi ziemniakami oczywiście) - jeszcze gorące pognieść dobrze na gładką masę - podzielić ziemniaki na 4 części, wyjąć 1 ćwiartkę, wsypać w to miejsce tyle samo mąki ziemniaczanej - NIE DODAWAĆ JAJKA :)) (nie wiem po co się je daje szczerze mówiąc) - całość zagnieść w piękną kulę ciasta, z której następnie toczymy w rękach małe/duże kluseczki/kluski z dziurką(...)robimy) i... SMACZNEGO! :) Proste? Proste! WEGANIZM JEST PROSTY :)) A teraz P.S. Co brzmi lepiej: - sos z wody, przypraw i oliwy czy - sos z wody, przypraw i (sami sobie dopowiedzcie...) ? POWODZENIA! P.S.2 - Takie kluski bez jajka można spokojnie zrobić od razu na 2 dni, tzn. nie ugotowane kluski przechować w pudełku w lodówce i następnego dnia ugotować, na pewno
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzygotowują bardzo długo, bo przez kilka lat,ale nie 100.Ja podaję sposób na przygotowanie takich pikantnych jaj ekspresowo, wystarczy doba, dwie. 4 jajka,2 łyżki czarnej liściastej herbaty,1 gwiazdka anyżu utarta w moździerzu,2 łyżki sosu sojowego,1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego,3 ziarna ziela angielskiego,kilka ziaren kolendry.Jaja zalać zimną wodą,doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień i gotować
Kulinarny karnet Christophera