Langos, czasami zwany Langoszem, to pyszny, drożdżowy chlebek smażony na tłuszczu, podawany najczęściej z sosem czosnkowym lub śmietaną, czasami w towarzystwie warzyw, mięs lub innych ulubionych dodatków. Jest to chluba węgierskiej kuchni, choć i w państwach ościennych jest on bardzo popularny. Ja mam przepis od pewnej Bułgarki, która kiedyś wraz z rodziną mieszkała w naszym sąsiedztwie. Niestety ich pięcioletnia wiza(...)średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu) 3 łyżki mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1/2-3/4 litra oleju do smażenia sos czosnkowy (u mnie 200 g twarożku, kilka łyżek śmietany kwaśnej lub jogurtu i 1-2 ząbki czosnku) dodatki (u mnie pozostałości
Rozpustne gotowaniepewnością waniliowy też był by super 1 żółtko2 łyżki cukru30 ml wina typu wermut1 łyżeczka mąki ziemniaczanejMleko wymieszać z jajkiem i cukrem - zagotować, ciągle mieszając.Sałatkę przełożyć - tuż przed podaniem - do lodowej misy, polać sosem. Smacznego
kolorowotorcikowomłodymi ziemniakami oczywiście) - jeszcze gorące pognieść dobrze na gładką masę - podzielić ziemniaki na 4 części, wyjąć 1 ćwiartkę, wsypać w to miejsce tyle samo mąki ziemniaczanej - NIE DODAWAĆ JAJKA :)) (nie wiem po co się je daje szczerze mówiąc) - całość zagnieść w piękną kulę ciasta, z której następnie toczymy w rękach małe/duże kluseczki/kluski z dziurką(...)robimy) i... SMACZNEGO! :) Proste? Proste! WEGANIZM JEST PROSTY :)) A teraz P.S. Co brzmi lepiej: - sos z wody, przypraw i oliwy czy - sos z wody, przypraw i (sami sobie dopowiedzcie...) ? POWODZENIA! P.S.2 - Takie kluski bez jajka można spokojnie zrobić od razu na 2 dni, tzn. nie ugotowane kluski przechować w pudełku w lodówce i następnego dnia ugotować, na pewno
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzygotowują bardzo długo, bo przez kilka lat,ale nie 100.Ja podaję sposób na przygotowanie takich pikantnych jaj ekspresowo, wystarczy doba, dwie. 4 jajka,2 łyżki czarnej liściastej herbaty,1 gwiazdka anyżu utarta w moździerzu,2 łyżki sosu sojowego,1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego,3 ziarna ziela angielskiego,kilka ziaren kolendry.Jaja zalać zimną wodą,doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień i gotować
Kulinarny karnet Christopheranasze domowe imprezy. Dla przypomnienia odsyłam do ubiegłorocznego przepisu na Eleganckie mini-kanapki . Dziś natomiast proponuję Wam pieczarki w cieście naleśnikowym. PIECZARKI W SOSIE NALEŚNIKOWYM Składniki 25 dkg średniej wielkości pieczarek 1 szklanka mąki 1 jajko mleko sól i pieprz ulubione przyprawy ( u mnie zadar) olej do smażenia Przygotowanie Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki i nakłuwam ich kapelusze(...)widelcem w kilku miejscach. Pozostawiam do odcieknięcia i przeschnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól pieprz i przyprawy dolewam mleko i miksuję. Mleko dodaję stopniowo tak aby otrzymać ciasto gęstsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany) dlatego w składnikach nie podałam ilości mleka. DO tak przygotowanego ciasta wrzucam umyte i osuszone pieczarki. Dokładnie
Magiczna kuchnia Dariimleka 50 dkg mąki 5 łyżek oleju 1 jajo sól Sos: [ u mnie połowa podanych składników] ok. 100 g przecieru pomidorowego ok. 100 g ketchupu Develey 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki maggi tymianek, papryka słodka, odrobina papryki ostrej lub dowolne przyprawy wedle własnego gustu Dodatkowo parówki jajko W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać
Moje domowe kucharzeniewieprzowe w plastikowej foremce. Porządne, dobre mięso - to sekret klopsików. garść świeżych ziół drobno posiekanych (np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki) duże jajko 100ml mleka 75g bułki tartej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól morska, świeżo zmielony pieprz oliwa SOS: sok z 1/2 cytryny 300ml bulionu wołowego (poszłam na skróty 300ml wody + kostka wołowa) 1 łyżka mąki 60ml śmietanki 36% 200g(...)dżemu z żurawiny Siekam drobno zioła, wrzucam do miski. Dodaję mięso, jajko, bułkę, mleko, ziele angielskie, sól i pieprz. Łączę całość rękoma. Mokrymi dłońmi formuję malutkie kulki. Można je teraz schować na godzinę do lodówki, żeby stężały ale jeśli nie ma się czasu - od razu na patelnię. Do smażenia klopsików najlepiej sprawdzi się duża patelnia z wysokimi ściankami. Wylewam
Brzuszki Łakomczuszkiokoło 25-30 minutach gotowania gołąbków w sosie). Co więcej - nadmiar (bez sosu) możemy zamrozić i wyciągnąć w leniwy lub zabiegany dzień, gdy się nie chce lub nie ma czasu na gotowanie :) Składniki: Gołąbki: 3 szkl. ryżu 2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka(...)pekińskiej siekamy, łączymy z ryżem i soczewicą, dodajemy jajka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy: szałwię, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, tymianek, sól. Dokładnie wyrabiamy rekami. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Sos pomidorowy: zagotowujemy litr wody z bulionem warzywnym, dodajemy keczup
Kolorowy Przepisownikmąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta 1 średnia cebula 2 łyżeczki suszonego(...)nożem małe kwadraty (w centrum każdego kwadratu powinien znajdować się farsz). Ja do pomocy użyłam plastikowego pojemnika na jajka (ciasto ułożyłam na pojemniku i farsz kładłam do każdego zagłębienia). Ravioli gotować około 4 minut w osolonej wodzie. Podawać z sosem pomidorowym i startym parmezanem
Bulliomożna robić na wiele sposobów dodając do nich ulubione składniki Składniki • 8 ziemniaków średnich • 2 jajka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 200 g ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony • sól • pieprz olej(...)ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce marchew , cebulę, czosnek i ser 2. • Do masy dodać jajka amarantus, skrobię co się osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju 3. sos • Śmietanę wymieszać z majonezem .Na drobnej tarce zetrzeć ogórek kiszony i czosnek doprawić sos solą i pieprzem
W królestwie smaków Beatyposiekanego szczypiorku - niepełna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 40 g przed ugotowaniem, wg tego przepisu ) - kilka kawałków łososia wędzonego na zimno - jajko ugotowane na twardo - odrobina soku z cytryny - łyżka jogurtu i musztardy na sos - nasiona słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Ogórek (u mnie ze skórką, ale można obrać jeśli ktoś lubi) pokroić
Kuchnia Ellieugotowaniu około 1,5 szklanki) ma zaledwie 296 kcal. Składniki: ½ szklanki kaszy bulgur (około 125 g ) 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 posiekana cebuli 1 łyżka masła 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 1 łyżka mąki sól i pieprz olej do smażenia Kaszę ugotować w 2 szklankach posolonej(...)cebulką i natką pietruszki. Do kaszy dodać jajko, łyżkę bułki tartej i łyżkę mąki. Dodać pieprz do smaku i ewentualnie dosolić. Wyrobić zwartą masę i uformować małe kotleciki (kotlety najlepiej formować dłońmi zwilżonymi zimną wodą). Każdy kotlecik panierować w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Podawać z sałatą lub w sosie z ziemniakami
Trzeci talerzkucharki ze szkoły na "sos" serowy do nich, który dzieci zawsze uwielbiały, w tym ja :D Oczywiście można je podawać z pospolitym sosem pieczeniowym, gulaszem albo czym tam chcecie. Składniki: ziemniaki ugotowane mąka ziemniaczana jajko trochę soli jeśli przy gotowaniu ziemniaków było mało Z racji że po prostu poprzedniego dnia gotuję po prostu więcej ziemniaków na obiad(...)ziemniaki w jakimś garnku, pilnujemy żeby nie było grudek i wyrównujemy ich poziom. Odcinamy 1/4 ziemniaków i kładziemy na górze a do powstałej dziury sypiemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i urabiamy. Lepimy kuleczki i robimy palcem dziurki, ale ni e na wylot. Wrzucamy do wrzątku, czekamy aż wypłyną i od tej pory gotujemy kilka minut
W kuchni bez szafekuzależniona jest od soczystości cukinii, moja była dość soczysta) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia do sosu: 4 łyżki jogurtu naturalnego + łyżka miodu Sposób przygotowania: Cukinie myjemy i obieramy, a następnie trzemy na tarce na najmniejszych oczkach, żeby powstała papka do cukinii dodajemy jajko, otręby, mąkę, proszek do p. (ewentualnie 1 łyżeczkę miodu) wszystko miksujemy wykładamy placuszki na rozgrzaną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość