termostat 6). W naczyniu żaroodpornym układać na przemian warstwy makaronu, plasterków cukinii, suszonych pomidorów (pokrojonych w plasterki). W osobnej misce wymieszać : jajko, śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać nasz makaron z warzywami. Całość przypudrować gałką muszkatułową. Włożyć do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika można udekorować listkami bazyli. Podawać na ciepło. Smacznego
MODA NA BIOspokojnie sobie rośnie my możemy zrobić farsz. Składniki farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku 300 g twarogu 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, tymianek, sos sojowy Seler naciowy kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie oliwy. Kiedy seler zeszkli się dodajemy do niego szpinak, który wcześniej obraliśmy z twardszych
vegetanieOstatnie dni karnawału to idealny moment na przygotowanie cebulowych krążków. Zastąpić mogą one sklepowe, niezdrowe chipsy. Dla urozmaicenia, krążki cebulowe podawać możecie z sosami - majonezowych, ketchupem czy innym. Składniki: 2 duże cebule 2 jajka 2 łyżki mleka 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól olej do głębokiego smażenia - około 1 litra Wykonanie: Cebulę pokroić na plastry grubości około
kolorowotorcikowożaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 30 minut
Pasja Smakuśniadanie: Sałatka z tuńczyka: 1 ogórek kwaszony 1/2 cebuli 1 łyżka kukurydzy 4 łyżki Twarożku o niskiej zawartości tł. 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym kilka oliwek czarnych 4jajka Wszystkie składniki warzywne i jajka kroimy drobno dodajemy kukurydze, twarożek i tuńczyka...ponieważ twarożek ma swoja zalewe nie dodawałam juz jogurtu naturalnego...doprawiamy do smaku
NaKońcuJęzykaminut. Wierzch: papryka czerwona cebula dymka 300 g pieczarek mozzarella chili zielone kawałeczek pora Wszystkie składniki (oprócz sera) wykładamy na podpieczony spód, zalewamy sosem przygotowanym z 250 ml śmietanki (30%) i roztrzepanych dwóch jajek, doprawionego solą i pieprzem. Pieczemy kolejne 35 minut. Na 2 minuty przed końcem czasu układamy plasterki mozzarelli. Smacznego! Zapraszam
SMYKWKUCHNIpozwolić :) Wychodzą ze 3 porcje, 1 to ok. 198g = 240kcal . Składniki na placki: - 1 cukinia - 1 cebula - 3 jajka - 60g mąki z ciecierzycy - 50g parmezanu - 1 łyżeczka curry - sól, pieprz do smaku Składniki na sos: - 1 jogurt naturalny (150g) - 1 ząbek czosnku Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach. Jeżeli nie mamy tartego parmezanu, również trzemy na tarce
Be Fit Be Strongpyszny obiad. Właściwie to taka wariacja na temat kotletów mielonych, mianowicie mielone nadziane boczkiem i musztardą w aromatycznym sosie z suszonych grzybków... Frykadelki: 1/2kg mięsa mielonego, 8 cienkich plasterków boczku wędzonego, łyżeczka musztardy, bułka, jajko, sól, pieprz. Do mięsa dodać namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić
Z miłości do słodkościłyżki bułki tartej Oleofarm sól ziołowa Rafex 1 l wody wegeta 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany bulionetka do sosu cebulowego Knorr Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej
Moje domowe kucharzeniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 1 parówka 1 jajko sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): 2 plastry wędzonego boczku ser żółty szczypiorek Romualda duńska (sos z firmy Folwark ) Parówkę przeciąć na pół zostawiając około 1-1,5 cm. Wygiąć, aby przypominała kształt serca a końce spiąć wykałaczkami. Na patelni podsmażyć boczek i na wytopiony tłuszcz położyć kiełbaskę. W środek wbić jajko
Di gotujeskusić na domową wersję. Przy tym można dowolnie pokombinować z ilością i proporcjami dodatków. Jak dla mnie obowiązkowe są grzyby marynowane, korniszony, jajka, szczypior i koper. Jeżeli lubicie, możecie dodać jeszcze kapary. Dla mnie tylko domowy sos tatarski ma prawo pojawić się na wielkanocnym stole. Doskonały do pasztetu, wędlin, śledzi i całej reszty ryb i mięs na zimno. Z podanego
Pełny talerzkarnawale. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo wygodnie jest je podawać z wykałaczkami, wtedy łatwo możemy zanurzać w sosach i konsumować. Mięsne kuleczki SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka keczupu sól pieprz papryka zioła prowansalskie bułka tarta olej do smażenia Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małej(...)oleju. Mięso przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy keczup, przyprawy i podsmażoną cebulkę. Wszystko razem wyrabiamy, dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej jeśli masa się rozpada. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy je dokładnie z każdej strony. Można podawać na ciepło lub na zimno, z różnymi sosami lub keczupem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGOTOWANYCH Te kotleciki sprawdzają się zawsze i wszędzie. Można je jeść na ciepło jak i na zimno, z dodatkami bądź bez i z przeróżnymi sosami. Ja dzisiaj proponuję bazyliowy sos, bo zdrowy i wyrazisty do tego typu kotlecików. Do przygotowania kotlecików można wykorzystać również ziemniaki z dnia poprzedniego, jeśli nam zostały w lodówce. To danie to fajny sposób na tani(...)teraz to się zmieni ;) KOTLECIKI ZIEMNIACZANE: ( dla 4 osób) 800g- 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko ok. 4 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Masło klarowane/ inny tłuszcz do smażenia SOS BAZYLIOWY: 1 pęczek świeżej bazylii ( ok. 25 g) 2 łyżki podprażonych migdałów/ orzeszków pini/ orzechów nerkowca 10 g startego parmezanu 2-3 łyżki
Calzonella.comruskie i z serem. Dlatego troszkę poeksperymentowałam z nadzieniem serowym i dodałam do niego suszone pomidory oraz przeróżne bakalie. Całość podana z sosem śmietanowo - musztardowym. Wyszło naprawdę smacznie! Ciasto: 500g mąki pszennej, 2 jajka, sól, około 1/2 szklanki letniej wody. Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić kopczyk, wbić jajka, rozbełtać nożem z mąką. Powoli dolewać wodę(...)kilka cm na wyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Sos: szklanka śmietany 18%, łyżka musztardy ostrej (użyłam Kętrzyńskiej), sól, pieprz, łyżka posiekanego szczypiorku. Śmietankę zmieszać z musztardą, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Pierogi podawać z sosem i zeszkloną cebulką
Z miłości do słodkościgranatów wymieszać z miodem. Buraka umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać. Pokroić w cienkie plasterki a następnie paseczki. Wymieszać z sosem. Odstawić do ostygnięcia. Łososia pokroić w cienkie paski. Buraka osączyć i wymieszać z łososiem. Ugotować jajka przepiórcze - rozbić – szerszy koniec jajka, ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę
królestwo garów