gram masła oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz chili (w płatkach bądź w całości byle suszone) tymianek A więc tak! Zaczniemy od tego co może chwilę postać. Od sosu czosnkowo-koperkowego. Mieszamy jogurt naturalny z drobno posiekanym czosnkiem (2 ząbki) i koperkiem oraz solą i pieprzem. Dodajemy również odrobinę ziół prowansalskich. I gotowe. Wstawiamy do lodówki. Teraz szpinak(...)pieprzem oraz chili i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut. Gdy ziemniaki będą upieczone, smażymy jajka sadzone na oliwie z dodatkiem łyżki masła. Podajemy tak: na talerzu układamy upieczone ziemniaki, na to sos czosnkowo-koperkowy, na to podgrzany szpinak. Teraz czas na pokrojenie mozzarelli w kostkę i posypanie tym szpinaku tak by zdążyła się rozpuścić
Mango Papajasosu:- 50 dag mielonego mięsa mieszanego - 12 dag kwaśnej śmietany- cebula(...)zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć bułkę, wyrobić z nią mięso. Dodać jajko, cebulę oraz musztardę i znowu wyrobić. Doprawić solą, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki. Klopsiki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przyrządzić sos. Roztopić masło na małym ogniu i połączyć z musztardą. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas mieszając. Doprawić
W poszukiwaniu inspiracjijest śniadanko! Słodki, puszysty omlet z rodzynkami i hmm z czymś w rodzaju sosu śliwkowego. Rozpływa się w ustach... Dla 2-3 osób Potrzebujemy: Omlet 220g mąki pszennej 250ml mleka 4 jajka (uwaga oddzielnie białka i żółtka) garść rodzynek (jeżeli są mocno wysuszone to zalewamy je wrzątkiem na 10min.) szczypta soli Sos śliwkowy 250-300g śliwek węgierek (mogą być
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Najbardziej popularną potrawą ze schabu są tradycyjne schabowe, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym. Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g)- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- sól morska- świeżo mielony pieprz (grubo)- papryka wędzona w proszku- chilli w płatkach- trochę
mojewypiekiinietylkoDodajemy 1-2 łyżki startego parmezanu. Na drugi talerz dajemy bułkę tartą. Kotlety maczamy w jajku z obu stron, przenosimy do bulki tartej i obtaczamy z obu stron w bułce. Kotlety smażymy na średnim gazie na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos pieczarkowy - przepis znajdziecie tutaj Sos jest przepysznie kremowo pieczarkowy, a zrobienie jego zajmuje 5-10 minut. Pycha
Smaki Edytydomowy) - sporo, minimum 1/3 słoika,- przyprawy: pieprz czarny, domowa 'vegeta'WYKONANIE:Wszystkie składniki (łącznie z ugotowanymi na twardo jajkami) kroimy w dość drobną kostkę. Cebula musi być naprawdę drobniuteńka. Dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy i... gotowe! :)Nie ma nic pyszniejszego niż sos tatarski! Szczególnie ten konkretny (szybki, łatwy, mocno grzybowy). Grzyby grają pierwsze skrzypce i tak ma być! :) Borowiki
Wypisz Wymalujilość mleka!) Gdy śmietanka jest rzadka: 1/2 szklanki mleka Gdy śmietanka jest gęsta: 2 szklanki mleka 2 jajka ok. 300 g startego żółtego sera sól, pieprz, bazylia ser śmierdzący do starcia na wierzch lub jeśli mamy go więcej można część dodać do sosu serowego (złoty lazur, gorgonzola, parmezan, grana padano) + oczywiście ugotowany makaron wg potrzeby Na początku smażymy dość mocno(...)czosnek i chwilę razem podsmażamy. W misce łączymy śmietankę, mleko, jajka i przyprawy, dodajemy starty żółty ser i jeśli mamy możliwość to również ser śmierdzący. Nie mieszamy zbyt starannie bo wszystko i tak dopiero na patelni się rozpuści. Do cebulki na patelni dodajemy wcześniej podsmażony boczek oraz cały sos serowy. Kilka minut grzejemy do rozpuszczenia się serów. Voila! Spaghetti Carbonara
Jedzeniomaniaprodukty i posiłki, które mogę przygotować sama, robię własnoręcznie w domu. Korzystając z darów natury, dbam o siebie i swoje ciało. Większość ludzi sosy przygotowuje na bazie majonezu lub śmietany. Ok...majonez to jajka i olej, więc teraz pewnie zadajecie sobie pytanie, co w tym złego. Przecież jajka są zdrowe, a olej czy oliwa powinna znajdować się w naszej codziennej(...)diecie. I tu jest haczyk. Majonez, który kupujesz w sklepie jest zazwyczaj robiony z najtańszych składników. Łyżka ma aż około 150kcal i 14g tłuszczu! Jajka to jajka w proszku, a olej to olej zwykle sojowy lub słonecznikowy. I jest to produkt wysokoprzetworzony. Teraz pomyśl, że do sałatek nie dajesz jednej łyżki majonezu, ale kilka. I pomimo tego, że masz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńnasze kubeczki smakowe. Składniki na ciasto: - 220g mąki orkiszowej - 90g jogurtu naturalnego - sok z 1,5 pomarańczy (dużych lub 2 mniejszych) - 1 jajko - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na sos: - pół pomarańczy - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki ksylitolu - resztki z wyciskania pomaranczy Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji
Be Fit Be StrongKotlety : ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około 1,5 szklanki. Wrzucić ją do garnka i zalać dwukrotną ilością wody, w tym wypadku trzema szklankami. Można dosypać odrobinę
w mojej kuchniłyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka, 1 szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu z kostki,mąka, sól,olej do smażenia, parę kropli cytryny, odrobina miodu. Przygotowanie: Mięso wyrobić z jajkami, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno cebulę (można podsmażyć na złoty kolor), dodać bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić dokładnie.Uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i podsmażyć ze wszystkich stron. Rozpuścić kostkę(...)wymieszać z dwoma łyżkami mąki,dokładnie wymieszać i wlać powoli do gotującego się bulionu. Zagotować. Doprawić do smaku.Dodać chrzan, parę kropli cytryny i odrobinę miodu. Pulpety przełożyć do sosu. Chwilę pogotować
kulinarnajamka.blogspot.commożna też ją wyjąć wcześniej. U nas było w wersji na ostro - lubimy, gdy szczypie w język. Odwrócone ciasto z gruszkami i karmelem Składniki: (na formę 20x20 cm) 2 jajka 90 g cukru 50 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszki w karmelu: 1 kg gruszek 1 papryczka chilli(...)karmel. Dodać gruszki, gotować 1-2 minuty. Wyjąć papryczkę. Owoce wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odlać 250 ml sosu, resztę wylać na gruszki. Odstawić. Czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku z masłem, rozpuścić. Przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać. Masę czekoladową wylać
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki gładkiego masła orzechowego Na ciasto 230g masła (plus 1 łyżka do natłuszczenia formy) 250g ciemnej czekolady 70% 230g brązowego cukru Demerara 4 jajka 150g mąki 2 łyżki dżemu malinowego 100g świeżych malin Zaczynamy od przygotowania sosu. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i czubkiem noża wyjmujemy ziarenka. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy waniliowe ziarenka i pusty strączek i zagotowujemy(...)płynnego dorzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy cały czas, żeby nic nie przywarło ani się nie przypaliło. Do masy czekoladowej dodajemy cukier i dobrze mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka po jednym i mieszamy miotełką. Na koniec odypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Teraz najlepsza część. Masę czekoladową przelewamy do przygotowanej formy. Na wierzch wylewamy custard, usuwając oczywiście waniliowy strąk
les mirabellesdługości ok. 23-25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Przekładamy do niej 1/3 masy mięsnej i wyrównujemy. Z ugotowanych jajek odcinamy końcówki, aby jajka mogły do siebie ścisło przylegać i układamy je wzdłuż, po środku masy mięsnej. Nakładamy resztę masy mięsnej i dociskamy. Wierzch klopsa smarujemy odrobiną oleju i układamy na nim liście laurowe. Klops(...)foremki i wyjmujemy jeszcze ciepły klops odwracając foremkę np. na deskę do krojenia. Podajemy na ciepło lub na zimno – sam lub z sosem pieczarkowym. Konkurs trwa do 29.01.2016 r. Post Wielkanocny klops z jajkiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakurazie potrzeby dodajemy soli (lub sosu sojowego) i pieprzu. Jeśli macie świeżą natkę pietruszki, posiekajcie ją i dorzućcie do całości, a ciekawie odświeży smak sosu. 5. KLUSKI ŚLĄSKIE: UWAGA! W naszym przepisie nie ma jajek, ponieważ tradycyjne kluski śląskie po prostu ich nie zawierają. Jeśli robicie tylko kluski to musicie wcześnie ugotować ziemniaki, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki(...)odsączcie na durszlaku. Możecie je zahartować przelewając zimną wodą, ale nie jest to konieczne. Kluski gotowe! 11. PODANIE: ciepłe kluski przekładamy na talerz, nakładamy mięso i polewamy pozostałościami sosu. Dla urozmaicenia można podawać do tego gotowe konserwowe buraczki. OM NOM NOM! Post WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchen